דלג לתוכן

דלקת עור ממגע

Contact Dermatitis
המומחים של Infomed מסבירים:

הגדרה: דלקת עור ממגע פירושה שחלקיק זר מהעולם החיצון, חודר לעור וגורם לדלקת בעור. קיימים שני סוגים עיקריים של דע"מ, דע"מ מגרה ודע"מ אלרגית:

דלקת עור ממגע: החלקיק החודר לעור גורם נזק לתאים באפידרמיס למצער. הנזק גורם לדלקת. ברוב שלביו של תהליך זה אין מעורבות של המערכת החיסונית.

דלקת עור ממגע מאלרגיה: החלקיק החודר לעור איננו גורם לו כל נזק, אך הוא מעורר תגובה חיסונית שבסופה מופיעה בעור דלקת. התגובה החיסונית מושהית, כלומר, במגע הראשון או במגעים הראשונים התהליך סמוי מהעין ורק אחרי מגעים נישנים ובתדירות מסוימת מופיעה דלקת בעור. היקף המגעים שבכוחם לגרום להופעת הדלקת בעור תלוי במספר תכונות שבכללן חוזק האלרגן (החלקיק הגורם לתגובה החיסונית). אם האלרגנים חלשים יש צורך במגעים רבים, באלרגנים חזקים דרושה כמות קטנה יותר של מגעים נישנים, כדי לגרום לדלקת בעור. האלרגן החזק ביותר בטבע הוא חומר המצוי בצמח: Poison ivy הגדל בארצות הברית. יש הטוענים ששני מגעים בתוך 24 שעות מספיקים על מנת שתופיע דע"מ. לעומת זאת, על מנת שתתפתח רגישות לבושם דרוש מגע חוזר במשך חצי שנה עד שנתיים. לעיתים מופיעה המחלה בעור רק לאחר עשרות שנים של מגע עם חומר מסוים. לדוגמה, אצל פועלי בניין עלולה להתפתח רגישות עור למלט אחרי עשרות שנים של מגע יומיומי עם מלט.

ההבחנה בין דע"מ מגרה ואלרגית חשובה בעיקר כאשר מדובר במחלת עור מקצועית. אם הדע"מ מגרה אין צורך בדרך כלל בשינוי מקצוע, אלא בשינוי סביבת העבודה כדי למנוע מהעובד מגע עם החומר שגרם לו לדלקת בעור.

לעומת זאת דלקת עור ממגע אלרגית מחייבת בדרך כלל שינוי מקצוע. דלקת עור ממגע אלרגית מקורה בכמויות מזעריות, מיקרוסקופיות, של אלרגן, ואין אפשרות מעשית להימנע מהמגע עם החומר במקום העבודה. לדוגמה, רופא שיניים שלקה בדע"מ אלרגית לחומרים הקשורים לעיסוקו, לא יוכל לשהות בקליניקה אף בלא שיעבוד כרופא שיניים. כמות האלרגן הנישא בחלל החדר תגרום להתלקחות מחדש של הדלקת בעור.

ההבחנה בין שתי הצורות של דע"מ נקבעת על פי ההסתמנות של המחלה, התמונה הקלינית ותוצאות התבחינים.

תבחיני מטלית (Patch tests): בתבחיני המטלית, מניחים חומרים על גבי קעריות קטנות הדבוקות לאגד מדבק מיוחד ואשר מוצמדות לגב החולה למשך 48 שעות. לאחר 48 שעות מורידים את התבחינים ומעריכים את התגובות בפעם הראשונה. חוזרים על ההערכה פעם נוספת כעבור 96 שעות (הערכה אחת אינה מספיקה, כי בהערכה אחת עלולים להחמיץ כמעט 50% מהתגובות).

בתגובות חלשות, מופיע אודם במקום שבו הונח האלרגן שגרם לתגובה. בתגובות חזקות יופיעו גם שלפוחיות. בדרך זו ניתן ללמוד לאיזה אלרגנים הנבדק רגיש ולהדריכו מאיזה מהם עליו להימנע.

בדע"מ מגרה תבחיני המטלית יפורשו כשליליים שהרי אין מדובר בתהליך חיסוני, ובתבחיני המטלית בודקים רגישויות בעור הנגרמות על ידי תהליך חיסוני.

דלקת עור מחשיפה לשמש (Photocontact Dermatitis): בדלקת מסוג זה מגע עם האלרגן איננו הגורם לדע"מ. כאשר האדם נחשף לשמש חל שינוי באלרגן (בדרך כלל במבנה המרחבי שלו בחלל), ואז מופיעה התגובה החיסונית המושהית שגורמת לדלקת בעור.

למרבה האירוניה, מאז שנות ה-90 של המאה שעברה החומרים השכיחים ביותר כגורמים לדע"מ מסוג זה הם: מסנני שמש המצויים בתוך סוככי שמש. על מנת לאשש סוג זה של דלקת אלרגית בעור, יש לבצע תבחיני מטלית בהקרנת אור על-סגול על התבחינים.


פרופ' אריה אינגבר

  • סיבות וגורמי סיכון

    גורמים שכיחים לדלקת עור ממגע אלרגית באוכלוסייה הכללית:
    1. מתכות: ניקל, קובלט וכרום אשלגני. ניקל וקובלט מצויים בתכשיטים זולים, אבזמים, כפתורי מתכת וכדומה. כרום אשלגני מצוי בחומרי ניקיון שונים ועלול לגרום לדלקת בעור הידיים של עקרות בית;
    2. חומרי שימור: חומרים שתפקידם להאריך את חיי המדף של תכשירים שונים, קוסמטיים ואחרים. חומרי השימור השכיחים ביותר בתעשיית הקוסמטיקה הם: פרבנים, חומרים משחררי פורמלין ו-
    Kathon CG;
    3. מוצרי גומי: אין לטעות בין דלקת עור ממגע בגומי לבין רגישות ללטקס (כפפות של מנתחים ועובדי בריאות אחרים). הרגישות ללטקס נגרמת במנגנון אחר וההסתמנות הקלינית שונה. הכוונה כאן היא למוצרי גומי כמו כפפות גומי רגילות, אצבעוני גומי, מוצצים וכדומה. הגומי כשלעצמו איננו גורם לדלקת עור ממגע, אלא החומרים שבתוכו החשובים לתהליך הייצור, או המונעים חמצון של המוצר כדי לשמור על יעילותו;
    4. בשמים: תעשיית הקוסמטיקה המודרנית מקיפה כ-2000 סוגי בשמים, מתוכם כ-50 עלולים לגרום לדלקת עור ממגע אלרגית. אין הכוונה לבשמים בלבד, אלא לכל תכשיר קוסמטי שיש לו ריח, כלומר שיש בו בושם. נשים שרגישות לבשמים עוברות תבחין מטלית מיוחד הכולל את סוגי הבשמים העיקריים הידועים כגורמים לדע"מ, במגמה לאתר את התכשירים שמהם עליהן להימנע;
    5. אנטיביוטיקה: משחות אנטיביוטיות המכילות מרכיבים מסוימים כמו: ניאומיצין יכולות לגרום לדע"מ;
    6. חומר השימור בינזוקאין: מנוצל בטיפולי שיניים. לפיכך, אדם הרגיש לבינזוקאין צריך להודיע על כך לרופא השיניים שלו כדי למנוע הופעת תגובה אלרגית;
    7. דבקים למיניהם מקבוצת:
    Epoxy resin;
    8. צבעי שיער: גורמים לבעלי הרגישות אליהם לתפרחת, יותר בפנים ובצוואר ופחות בעור הקרקפת;
    9. צמחים: אלרגנים בתוך צמחים יכולים לגרום לתגובות אלרגיות קשות בעור.
    10. כשירים היפואלרגנים: 
    תכשירים אלה אינם מכילים חומרים המוכרים כגורמים לדע"מ אלרגית. עם זאת עלולים להכיל חומרים הגורמים לדע"מ, מוכרים פחות. לכן, בארצות סקנדינביה חל איסור לרשום על תכשיר שהוא היפואלרגני.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
קרדיולוגיה
קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן
5.0
( 7 חוות דעת )
"ד״ר בלה קויפמן פשוט נהדרת מקצועית מאוד וסבלנית ! אין הרבה כמוה"
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' אביגדור זליקובסקי
4.9
( 18 חוות דעת )
"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו