מחיצת האף היא מעין קיר עשוי סחוס ועצם, אשר מפצל את האף לשניים ויוצר את חללי האף. סטייה של מחיצת האף, שעלולה להיות בעיה מולדת או נרכשת כתוצאה מחבלה או גדילה לא שווה של סחוס המחיצה, יכולה לפגוע בנשימה, ולגרום לזיהומים באף.
יש לציין כי אצל מרבית האנשים, מחיצת האף אינה ממורכזת באופן מלא, ויוצרת מעבר אחד גדול מהשני. כאשר הסטייה חמורה, היא עשויה לחסום לחלוטין נחיר אחד.
הטיפול, במידה והוא נדרש, כולל תרופות שמפחיתות את הנפיחות באף, ומרחיבי נחיריים שעוזרים להרחיב את המעברים. עם זאת, הטיפול המוחלט לבעיה הוא ניתוח לתיקון הסטייה במחיצה.
Alila Medical Media | Shutterstock
סטייה של מחיצת האף תסמינים
כאמור, הרבה אנשים סובלים מסטייה של המחיצה, אך לרוב המצב אינו חמור מספיק כדי ליצור תסמינים. בחלק מהמקרים, עלולים להתפתח התסמינים הבאים:
• חסימה של חלל אף אחד או של שניהם, אשר יכול לגרום לקשיים בנשימה דרך נחיר אחד או שניהם. התסמין בולט יותר כאשר סובלים מנזלת בשל צינון או אלרגיה, שגורמים לנפיחות ולהיצרות של חללי האף.
• כאב בצד אחד של הפנים עשוי להתפתח בשל מגע בין משטחים בתוך האף ויצירת לחץ.
• נשימה רועשת בזמן השינה.
• פיתוח מודעות למחזוריות הנשימה דרך חללי האף – באופן טבעי אנחנו נושמים דרך נחיר אחד לסירוגין, אך פיתוח מודעות לדבר יכולה להצביע על סטייה של המחיצה.
• העדפת צד אחד לשינה, לשם שיפור הנשימה דרך האף בזמן השינה.
סיבות וגורמי סיכון
סטייה של המחיצה יכולה להיגרם ממצב מולד או כתוצאה מחבלה לאף. המצב יכול גם להגרם כתוצאה מלידה טראומטית.
עם השנים, תהליך ההזדקנות של הגוף יכול להחמיר את הסטייה של מחיצת האף.
בנוסף, גירוי של חללי האף או הסינוסים יכול גם הוא להחמיר את המצב ולגרום להיצרות של חללי האף, ואף לגרום לחסימה.
אבחון ובדיקות
על מנת לאבחן את הבעיה ולהבין את חומרתה, יש להתייחס לתסמינים במידה והם קיימים, ולבצע בדיקה של האף, אשר מתבצעת באמצעות פנס וכלי המשמש לפתיחת הנחיר. כמו כן, הבדיקה תתבצע לעיתים לפני ואחרי שימוש בספריי להפחתת הגודש באף.
במידה והרופא או הרופאה שעושים את הבדיקה הראשונית אינם מומחים באא"ג, במידה ויש צורך בטיפול, תינתן הפניה למומחה בשביל המשך טיפול וייעוץ.
סיבוכים אפשריים
הסיבוכים של סטיית מחיצה חמורה באף שגורמת לסתימה של חלל האף, יכולים להיות יובש בפה בשל נשימה כרונית מהפה, תחושת לחץ ומלאות בחללי האף, והפרעות בשינה בשל הקושי לנשום דרך האף בזמן השינה.
טיפולים ותרופות
הטיפול מתחלק לטיפול תרופתי שעוזר בהקלה בתסמינים כמו תרופות מפחיתות גודש, נוגדי היסטמינים, וספריי סטרואידי לאף. התרופות האלו מטפלות רק בגודש שנוצר ואינו יכול לטפל בסטיית המחיצה עצמה.
הדרך ליישר את המחיצה היא באמצעות ניתוח. הניתוח מוצע כאשר לא ניתן לשלוט בתסמינים. מידת השיפור במצב שלאחר הניתוח תלויה בחומרת הסטייה שהייתה.
מניעה
ניתן לנסות למנוע חבלות שיכולות להוביל לפגיעה באף ולגרום לסטיית המחיצה על ידי שימוש בקסדה או במגן לפנים במקרים של פעילות אתגרית או של ספורט הכולל מגע. כמו כן, שימוש בחגורת בטיחות כאשר נוסעים ברכב עשוי למנוע חבלה באף שתגרום לסטייה של מחיצת האף.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"רופא יוצא מגדר הרגיל! נדיר בכמות הידע והמקצועיות שלו, אדיב, אנושי וסבלני. הגענו מרחוק במיוחד לעשות אצלו סריקות בכל ההריונות שלנו וכך גם בני משפחתנו. לא מוותרים על המעקב אצל רופא עם מומחיות מהמעלה הראשונה שמכל פגישה איתו אנחנו יוצאים מרוצים ומתרשמים מחדש. מומלץ בחום!"