מחזור לא סדיר הוא מצב בו הזמן שעובר בין וסת אחת לשנייה משתנה. הווסת הוא דימום חודשי, שקורה כאשר רירית הרחם נושרת. מחזור הווסת הממוצע נמשך 28 יום, אם כי זה נורמלי אם הוא קצת יותר קצר או ארוך מזה. אורך הדימום הממוצע הוא כ-3-5 ימים.
Mehaniq | Shutterstock
הגיל הממוצע לקבלת הווסת הראשונה הוא 12. הפסקה של הווסת מתרחשת לרוב כאשר אישה מסיימת את תקופת הפוריות שלה ומתחילה את גיל המעבר, תהליך שהתחלתו בסביבות גילאי 45-55. לאחר קבלת הווסת הראשונה יכולות לחלוף כשנתיים עד להסדרת המחזור החודשי. מחזורן של חלק מהנשים ימשיך להיות לא סדיר גם לאחר תקופה זו.
מחזור לא סדיר תסמינים
מחזור לא סדיר יכול להתבטא במחזור שאורכו פחות מ-21 יום או יותר מ-35 יום, אי קבלת וסת במשך 3 מחזורים רצופים או יותר, ווסת המאופיינת בזרימת דם כבדה או קלה מהרגיל.
אמנוריאה היא מצב ספציפי של מחזור לא סדיר בו המחזורים של האישה נעצרו לחלוטין. היעדר תקופה של 90 יום ומעלה נחשב לא תקין, אלא אם כן האישה בהריון, מניקה או נמצאת בגיל המעבר. נשים צעירות שלא החלו במחזור החודשי בגיל 15 או 16 או בתוך שלוש שנים לאחר שהשד שלהן התחיל להתפתח, נחשבות גם הן כלוקות באמנוריאה.
סיבות וגורמי סיכון
ישנן סיבות רבות אפשריות למחזור לא סדיר. הגורמים השכיחים כוללים:
• גיל ההתבגרות – המחזור עשוי להיות לא סדיר בשנה-שנתיים הראשונות לאחר קבלת הווסת הראשונה.
• תחילת גיל המעבר (בדרך כלל בין גיל 45 ל 55).
• סוגים מסוימים של אמצעי מניעה הורמונליים - כמו גלולה למניעת הריון או התקן תוך רחמי.
• בעיות גינקולוגיות כגון הפלה מוקדמת, הריון לא צפוי או פתולוגיות ברחם ובשחלות.
• הנקה - מעכבת את קבלת הווסת לאחר הריון.
אבחון ובדיקות
כדאי לפנות לאבחון אצל רופא/ת נשים במקרים הבאים:
• מחזורים לא סדירים מרובים מתחת לגיל 45 ולאחר גיל ההתבגרות.
• מחזורים בתדירות גבוהה יותר מ-21 יום או בתדירות נמוכה יותר מ-35 יום.
• דימום וסתי הנמשך מעל 7 ימים.
• מחזורים לא סדירים המלווים בקושי בכניסה להיריון.
רופא/ת הנשים יחל בבירור בסיסי הכולל לקיחת אנמנזה ובדיקה גופנית, בדגש על בדיקה של איברי המין והרבייה. במידת הצורך, ייתכן ויומלץ גם על בדיקות דם או בדיקת אולטרסאונד לאיברי הרבייה. במקרים מסוימים יידרשו, פרט לאולטרסאונד, גם בדיקות הדמיה מתקדמות כמו CT או MRI, או לחילופין אמצעי בירור נוספים כמו היסטרוסקופיה.
סיבוכים אפשריים
מחזור לא סדיר עלול להוביל לקושי בכניסה להיריון מכיוון שהוא יכול להוביל לכך שהביוץ לא יתרחש באופן קבוע.
טיפולים ותרופות
כאשר הבירור הרפואי מגלה את הסיבה למחזור לא סדיר, יש לטפל בסיבה באופן ישיר. במקרים רבים הבירור הרפואי אינו מעלה סיבה למחזור לא סדיר. במקרים אלו ניתן לטפל בעזרת גלולות למניעת היריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון או לחילופין ע״י התקן תוך רחמי המפריש פרוגסטרון.
כאשר המחזור הלא סדיר מלווה בקושי בכניסה להיריון, ייתכן צורך בטיפול בהורמונים או בטיפולי פוריות על מנת להיכנס להריון באופן טבעי.
מניעה
עבור חלק מהנשים, שימוש בגלולות למניעת היריון יכול למנוע את הופעת המחזור הלא סדיר. בנוסף, טיפול בבעיה בסיסית, כמו הפרעת אכילה או מתח נפשי, עשוי גם למנוע מחזור לא סדיר.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"