דלג לתוכן

תסמונת מטבולית

X syndrome , תסמונת X | Metabolic syndrome
המומחים של Infomed מסבירים:
התסמונת המטבולית (או ) תוארה לראשונה בסוף שנות ה-80 על ידי Reaven אף כי דיווחים על קיומה הופצו עוד קודם לכן על ידי פרופ' מיכאלה מודן ז"ל מישראל.

התסמינים המרכיבים תסמונת שכיחה זו רבים. הנפוצים ביניהם הם סוכרת מסוג 2 או הפרעה בסבילות לסוכר, השמנה מרכזית או אנדרואידית (השמנה בטנית), יתר-לחץ-דם, הפרעה בשומני הדם המאופיינת בעלייה בתלת-גליצרידים, ירידה ברמת "הכולסטרול הטוב" (HDL) ועלייה ברמת "הכולסטרול הרע" (LDL), עלייה בחומצת שתן בדם, הפרשה מוגברת של חלבון בשתן, נטייה לקרישיות-יתר והפרעה בתפקוד של האנדותל. כמו בכל תסמונת אחרת, התסמינים הללו אינם בהכרח מתקיימים בעת ובעונה אחת אצל החולה. לעיתים, חלק מהם מופיע מוקדם יותר או מאוחר יותר וחלקם אינם מופיעים כלל.

הסיכון הממשי ללוקים בתסמונת המטבולית הוא להיפגע בכלי הדם הגדולים. האיברים העיקריים הנפגעים בשכיחות רבה אצל אנשים אלה, הם בעיקר העורקים הכליליים בלב, העורקים התרדמניים בצוואר, ועורקי המוח. מסיבה זו, עיקר התחלואה והתמותה הקשורות בתסמונת המטבולית הן מחלות לב איסכמיות, החל מתעוקת בית חזה, אוטם חד בשריר הלב, הפרעות בקצב הלב ועד אי-ספיקה בלב; ואירועים במוח החל מאירוע חולף וקל במוח ועד אירועים קשים וקטלניים.

המכנה המשותף לתופעות של תסמונת זו הוא שמצב מתמשך של תנגודת לאינסולין, מהווה קרקע פורייה להתפתחות התסמונת. מצב של תנגודת לאינסולין, מלווה בעלייה ניכרת בריכוז האינסולין בדם (היפראינסולינמיה), ובמרוצת השנים מופיע חלק ניכר מתסמיני התסמונת. בכך תומכת העובדה כי לריכוזי אינסולין אנדוגני כה גבוהים יש יכולת לגרום לטרשת, להשמנה, לעלייה בלחץ-הדם ולהפרעה בשומני הדם.

אינסולין בריכוז חריג עלול להשפיע על פעילות מערכת העצבים הסימפטתית ועל ספיגת הנתרן בכליה, ובכך לגרום לעלייה בלחץ-הדם, לעלייה בייצור התלת-גליצרידים בכבד, ועל ידי כך להפרעה בשומני הדם ולשגשוג של שריר חלק בעורקים, תהליך העלול להחיש את טרשת העורקים. מבחינה סטטיסטית, נמצא קשר ישיר בין היפראינסולינמיה לבין הופעת המחלה הקרדיו-ואסקולרית, וממצא זה מחזק אף הוא את התיאוריה.

על מנת להסיר ספק, ראוי להבהיר, כי קשר הדוק בין היפראינסולינמיה אנדוגנית ומתמשכת לבין הופעת מחלות לב וכלי דם, לא הוכח לגבי האינסולין האקזוגני (קבלת האינסולין בזריקות). ממחקר ה-UKPDS (המחקר המקיף והארוך ביותר שבוצע במהלכו מעקב אחר חולי סוכרת מסוג 2) עלה כי אין החמרה מבחינת מחלות לב וכלי דם בקרב חולי סוכרת מסוג 2 המטופלים באינסולין, בהשוואה לאלה שמטופלים בטבליות שונות נגד סוכרת. זאת ועוד, במחקר ה-DIGAMI נמצא כי מתן אינסולין במקום טבליות נגד סוכרת, לחולי סוכרת מסוג 2 העוברים אוטם בשריר הלב, עשוי להוריד באופן משמעותי את שיעורי התחלואה והתמותה ממחלת לב במעקב של שנה אחת.
שכיחות התסמונת המטבולית, על גווניה השונים, גבוהה ביותר בקרב אוכלוסיית המדינות המערביות כולל ישראל, ולפי הערכות שונות היא נעה בין 20% ל-30% מהאוכלוסייה.
  • תסמונת מטבולית תסמינים

    התסמינים הנפוצים הם סוכרת מסוג 2 או הפרעה בסבילות לסוכר, השמנה מרכזית או אנדרואידית (השמנה בטנית), יתר-לחץ-דם, הפרעה בשומני הדם המאופיינת בעלייה בתלת-גליצרידים, ירידה ברמת "הכולסטרול הטוב" (HDL) ועלייה ברמת "הכולסטרול הרע" (LDL), עלייה בחומצת שתן בדם, הפרשה מוגברת של חלבון בשתן, נטייה לקרישיות-יתר והפרעה בתפקוד של האנדותל. התסמינים אינם בהכרח מתקיימים בעת ובעונה אחת אצל החולה.

רופאים בתחום

רפואת שיניים
ד"ר ראובן פרידהיים
5.0
( 4 חוות דעת )
"בוא נגיד שאני לא מעוניין ששום רופא יגע לי בשיניים חוץ מדוקטור פרידהיים הטיפולים עצמם נוחים מאוד אכפת לו מהלקוח כאילו זה הבן שלו הוא תמיד עושה את ההכי טוב וגם כל הצוות שלו מסביב משקיעים ונותנים לך להרגיש הכי טוב שיש מבחינתי ציון 10 מ10 ממליץ מאוד 🫶"
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר גיל לוי
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
קראו עליי עוד
כירורגיה
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
5.0
( 19 חוות דעת )
"רופאה מקסימה, נעימה ומקשיבה. שרות מקצועי וטוב"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא תסמונת מטבולית

הקשר בין מיץ סלק ללב עובר בבריאות הפה
הקשר בין מיץ סלק ללב עובר בבריאות הפה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/04/2021

חוקרים מצאו קשר בין שתיית מיץ סלק לבריאות הפה, אשר בתורה משפיעה על הבריאות הקרדיווסקולרית והקוגניציה. הפרטים על המח... לכתבה המלאה

האם אוכמניות הן המפתח לשמירה על בריאות הלב?
האם אוכמניות הן המפתח לשמירה על בריאות הלב?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/06/2019

הן טעימות ומזינות, יכולות לשדרג כל קינוח ולהפוך את ארוחת הבוקר שלכם לאקזוטית במיוחד, אבל האם ידעתם שאוכמניות יכולות... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו