דלג לתוכן

שלפחת יילוד

Neonatal impetigo
המומחים של Infomed מסבירים:
שלפחת (Impetigo), תפרחת שלפוחיתית ביילוד היא תופעה שכיחה. רוב מקרי השלפחת שפירים וחולפים מעצמם, אך יש להבדילם ממצבי חולי שזהו ביטויים העיקרי.
- הסיבה השכיחה ביותר לתפרחת זו היא Erythema toxicum, תפרחת שפירה המופיעה רק בתקופת היילוד, היא מופיעה אצל 70%-30% מהיילודים וחולפת עצמונית. התופעות בעור מופיעות בעיקר באזור הגוף ולעיתים גם בצוואר ובגולגולת, אך לא בכפות הידיים או הרגליים. על רקע של אודם מתפתחת חטטית (Papule), שלפוחית (Vesicle) או מוגלית (Pustule). התפרחת נובעת מהצטברות תאים אאוזינופילים בעור, מופיעה החל מגיל יומיים וחולפת בתוך שעות עד 4-3 ימים ללא טיפול.
- תופעה שפירה נוספת היא Transient neonatal pustular melanosis, תפרחת המתאפיינת בשלפוחיות מוגליות שטחיות ובכתמי אודם. התפרחת נצפית כבר בלידה, בעיקר בסנטר, בצוואר, בבית החזה ובגב. התפרחת השלפוחיתית נעלמת בתוך שעות עד יומיים, אך כתמי האודם עלולים לשרוד זמן ארוך יותר. בבדיקה מיקרוסקופית ניתן לראות תאים ניטרופילים ללא חיידקים.
- Acropustulosis of infancy היא תפרחת המתאפיינת בשלפוחיות קטנות, המופיעות החל בגיל לידה ובמהלך החודשים הראשונים לחיים, בעיקר בכפות הידיים והרגליים. השלפוחיות מגלידות בתוך יום-יומיים ונעלמות בתוך כשבוע. תופעה זו עלולה להישנות במהלך החודשים הראשונים לחיים.
- אקנה ביילוד - תפרחת המופיעה בעיקר אצל בנים במהלך החודשיים הראשונים לחיים. חטטים, מוגליות, קישריות ושלפוחיות מופיעים בעיקר על הפנים. ברוב המקרים אין צורך בטיפול למעט ניקוי מקומי, אך לעיתים יש צורך בטיפול באמצעות תרופות לקילוף או לייבוש.
- Miliaria - תפרחת הנובעת מחסימת צינורות הפרשת הזיעה. מופיעה בימים הראשונים, וחולפת לאחר ניקוי עור הפנים.
- Milia - חטטיות זעירות המופיעות אצל כ-40% מהיילודים באזור הלחיים, גשר האף, המצח והפה, ונעלמות בתוך שבועיים עד חודשיים.
המזהם השכיח בשלפחת בעור מחיידקים הוא Staphylococcus aureus.

הטיפול מקומי בעזרת משחות אנטיביוטיות, או באמצעות אנטיביוטיקה במתן פומי או לתוך הווריד. בחירת הטיפול מבוססת על מצבו הרפואי של היילוד ועל קיומן של בעיות רקע כמו פגות או זיהום רב-מערכתי.
ייתכנו מזהמים נוספים כמו Listeria monocytogenes, זיהומים מנגיפים, מפטריות ומטפילים.
הזיהום מנגיף שלבקת פשוטה (Herpes simplex) מסוג 1 ו-2 במערכת המין של האם יכול לגרום להדבקת היילוד בעיקר בזמן המעבר בתעלת הלידה. הזיהום בעור מהווה חלק מזיהום רב-מערכתי ועלול לסכן את בריאות היילוד ואף את חייו. לפיכך, יש לאבחן זיהום בשלבקת פשוטה במהירות ולטפל בו באמצעות תרופות. הטיפול המקובל הוא באמצעות תרופות אנטי-נגיפיות, לרוב אציקלוויר (Acyclovir). אם ידוע על זיהום פעיל בשלבקת פשוטה במהלך ההריון יש לשקול ניתוח קיסרי.
תהליכים דלקתיים בעור היילוד בייחוד באזור ההחתלה, ותופעות של רגישות-יתר (אלרגיה) יכולים אף הם לגרום להופעת תפרחת מלווה בשלפוחיות.
מחלות מלידה מקבוצת Epidermolysis bullosa שהן נדירות ומתאפיינות בפגם תורשתי במבנה העור, עלולות להתבטא בהופעת שלפוחיות על פני העור כבר בימים הראשונים לחיים בעיקר באזורי שפשוף. הטיפול הוא שימון העור על מנת למנוע חיכוך, ועל ידי אנטיביוטיקה אם מתפתח זיהום.

ד"ר זיוונית ארגז
  • אבחון ובדיקות

    האבחון נקבע על סמך הימצאות החיידקים במשטח של דגימה מהפצעים.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר גיל לוי
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
קראו עליי עוד
קרדיולוגיה
קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן
5.0
( 7 חוות דעת )
"ד״ר בלה קויפמן פשוט נהדרת מקצועית מאוד וסבלנית ! אין הרבה כמוה"
קראו עליי עוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו