אוסטאופניה הוא מצב קליני בו קיימת ירידה בצפיפות המינרלים של העצם (BMD) מתחת לערכים הנורמליים, מה שהופך את העצמות לחלשות יותר. שיאה של מסת העצם מגיע בדרך כלל עד העשור השלישי לחיים. לאחר גיל 30, יש הפחתה הדרגתית וטבעית של מסת העצם המתרחשת במהלך העשורים הבאים[1].
צילום: shutterstock | April stock
אוסטאופניה שכיחה יותר בקרב אנשים מעל גיל 50, ובעיקר בקרב נשים. אין לה סימנים או תסמינים, אך בעזרת בדיקת הדמיה ניתן למדוד את חוזק העצם. שינויים מסוימים באורח החיים יכולים לעזור לשמר את צפיפות העצם ולמנוע הידרדרות אוסטאופורוזיס[2].
אוסטאופניה תסמינים
לאוסטאופניה בדרך כלל אין תסמינים כלשהם, מה שמקשה על האבחנה. לעתים קרובות, הסימן הראשון שהעצמות נחלשות הוא שבר או סדרה של שברים בעמוד השדרה, ואנשים לא בהכרח מודעים לכך. יש לפנות לרופא/ה אורתופד במידה ומופיעים תסמינים של שבר בעמוד השדרה הכוללים[3]:
כאבי גב פתאומיים וחזקים.
כאבי גב שמחמירים בעמידה או בהליכה, אך משתפרים מעט בעת שכיבה.
כאבי גב בעת כיפוף או סיבוב.
עיקול או שפיפות בעמוד השדרה.
אובדן גובה.
סיבות וגורמי סיכון
העצמות מכילות מינרלים שונים, בהם גם פוספאט וסידן, שהופכים אותן לחזקות וצפופות. ככל שמתרחשת ירידה בצפיפות המינרלים בעצמות, הן הופכות לחלשות יותר ועלולות להישבר בקלות רבה יותר[4]. אובדן העצם הוא תהליך טבעי המתרחש בהדרגה במהלך הבגרות. ההערכה היא שגורמים תורשתיים תורמים עד 80% מהיכולת לשמור על רמות מינרלים אופטימליות של העצם1, ולנשים, בעיקר לאחר גיל המעבר, יש סיכוי גבוה יותר מגברים לפתח מצב זה[4].
תזונה - תזונה דלה בוויטמין D ובסידן עלולה להעלות את הסיכון לפתח אוסטאופניה. צריכה מוגזמת של אלכוהול יכולה להפחית את היכולת של העצמות לספוג סידן.
עישון - עישון פוגע בכמות הסידן שהעצמות יכולות לספוג ועלול להאיץ את איבוד צפיפות העצם.
תרופות מסוימות – ישנן תרופות שיכולות להאיץ את תהליך אובדן עצם, בעיקר אצל אנשים הנוטלים אותן במשך תקופה ארוכה כגון תרופות מסוימות נגד אפילפסיה, תרופות לסרטן וסטרואידים.
מצבים רפואיים מסוימים – מחלות כגון דלקת מפרקים שגרונית, צליאק וזאבת, מגבירים את הסיכון לאוסטאופניה.
אבחון ובדיקות
עקב חוסר בתסמינים, רוב האנשים אינם יודעים שיש להם אוסטאופניה עד שיש בדיקת צפיפות עצם. בדיקת צפיפות העצם הנפוצה ביותר כיום היא בדיקת דקסה (DEXA). בדיקה זו כוללת שימוש בצילום רנטגן באנרגיה נמוכה לצורך הערכת רמות הסידן בעצמות. המקומות הטובים ביותר לביצוע הבדיקה הם הירך או עמוד השדרה[5].
אבחון מוקדם יכול לעזור להעריך את הסיכויים לשבור עצם בעתיד, ולעקוב אחר היעילות של טיפולים. בדיקת צפיפות עצם היא בדיקה פשוטה מאוד שלוקחת רק כמה דקות, היא אינה פולשנית ולא כרוכה בכאב, למרות שזו בדיקת רנטגן, יש מעט מאוד קרינה. במהלך הבדיקה שוכבים על שולחן DXA ולאחר מכן עוברת מעל הגוף זרוע שסורקת את העצמות[5].
ניתן להשוות את תוצאות הבדיקה הנוכחיות לתוצאות עתידיות כדי לקבוע אם צפיפות העצם יורדת עם הזמן[2].
לנשים מעל גיל 65, לגברים מעל גיל 70, ולגברים ונשים ששברו עצם לאחר גיל 50, מומלץ לפנות לרופא/ה לצורך קבלת הפניה לבדיקת צפיפות העצם[5].
סיבוכים אפשריים
אוסטאופניה אינה חמורה כמו אוסטאופורוזיס - מחלה שמחלישה את העצמות עד כדי כך שהן יכולות להישבר בקלות רבה יותר - וגם לא כל מי שסובל מאוסטיאופניה ייפתח אוסטאופורוזיס. עם זאת, הסיכוי גדל וללא טיפול זה בהחלט יכול לקרות. מומלץ לאנשים הסובלים מהבעיה לנסות לחזק ולהגן על העצמות[2].
טיפולים ותרופות
אין דרך לרפא את הבעיה, אך חשוב לשמור כמה שיותר על צפיפות העצם. אסטרטגיות הטיפול כוללות שמירה על עצמות בריאות וחזקות ככל הניתן ומניעת התפתחות של אוסטאופורוזיס[2].
תזונה - סידן הוא הדבר החשוב ביותר עבור העצמות בכל שלב בחיים. אפשר לקבל סידן ממוצרי חלב, תרד, ברוקולי, שעועית יבשה, סלמון ועוד; ויטמין D מסייע לגוף לספוג סידן. ניתן למצוא ויטמין D בביצים ובדגים שמנים כמו סלמון וסרדינים. במקרים מסוימים יומלץ לקחת תוספי תזונה המכילים סידן וויטמין D. יש הנחיות שונות לצריכת התוסף בהתאם לגיל ולמצבים בריאותיים שונים[3].
פעילות גופנית - סוגים מסוימים של פעילות גופנית עשויים לתרום רבות לאוסטאופניה: הם מגדילים את מסת השריר ומקלים על השימוש בעצם; הם משפרים את האיזון; מפחיתים את הסיכון לשבר בעצמות; משפרים את היציבה ומפחיתים כאב. חשוב לקבל המלצה על הפעילות המתאימה ביותר. אין פעילות אחת שמתאימה לכולם ויש להתחשב בבריאות הכללית ובכמות אובדן העצם[6].
שינויים באורח החיים – חשוב להפסיק לעשן ולצמצם את צריכת המשקאות המוגזים והאלכוהול. כל אלה עלולים לפגוע בצפיפות העצם[3].
תרופות – ישנן תרופות מרשם, כגון אלנדרונט ורלוקסיפן, הניתנות לטיפול במקרים מסוימים, בעיקר אם העצמות מתחילות להיחלש. לתרופות אלו השפעות שונות והן יכולות לעצור דלדול או אובדן עצם. ייתכנו תופעות לוואי כגון בעיות עיכול, כאבי עצמות ומפרקים ועייפות[3].
מניעה
מספר אסטרטגיות עשויות לעזור לשמור על חוזק העצם ולמנוע אובדן שלה[2]:
להימנע מעישון.
להקפיד לאכול תזונה בריאה ומאוזנת עם הרבה פירות, ירקות ומזון עשיר בוויטמינים.
פעילות גופנית יומיומית - הליכה, ריצה ופעילויות אחרות הכרוכות בנשיאת משקל הגוף מועילות במיוחד, כמו גם אימוני משקולות, יוגה וטאי צ'י.
יש להקפיד לצרוך לפחות 1,200 מ"ג סידן ביום.
יש להקפיד לצרוך לפחות 800 עד 1,000 יב"ל של ויטמין D ביום.
מומלץ להיחשף לשמש לזמן מוגבל ובתנאי שמשתמשים באמצעי הגנה. השמש מסייעת לגוף לספוג ויטמין D.
"הגעתי אליו עם הילדה שלי אחרי תאונת דרכים כאובות וסובלות. רופא מקצועי,סובלני ומדבר בגובה עניים מודה לו מקרב לב על הטיפול היסודי והמקצועי .כיף שיש רופאים כמוהו ממליצה בחום"
שלום דר׳ ירון, שמי ירין אני בן 26 חי באופן בריא מתאמן ואוהב ספורט. ביומיים האחרונים אני חש לעיטים כאב מוזר (לא באמת כואב כמו צביטה קטנה שאני מותח את יד ימין. הכאב הוא איפה שהוריד המרכזי (איפה שלוקחים דם) השכלתי והבנתי שקוראים למקום גומץ אשמח לעצה איך לטפל בזה האם זה עובר אחרי כמה ימים? להפסיק אימונים?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
פציעה
אריאל אסף18/04/2025 | 22:59
היי מה זה היה בסוף? ואיך טיפלת? סובלת כבר שבוע מאותו כאב
שלום רב ירין, ותודה על פנייתך ! בכנות מלאה, אינני בטוח בשלב זה מה האבחנה הרפואית ולכן אני מוגבל בייעוץ. אשמח לבדוק אותך, ולאחר מכן אהיה בטוח יותר בהמלצה. ישנם גורמים שונים לכאב במקום אותו תיארת, ולא ניתן "לעקוף" בדיקה גופנית יסודית , בדרך לאבחנה. בהצלחה ובריאות שלמה !
לאחר תאונת נפילה שינויים ניווניים במפרק האקרומיו-קלביקולרי. נוזל מוגבר בבורסה סובאקרומיאלית סובדלטואידית. ס"מ מישור קדמי אחורי, 0.4 ס"מ מישור צידי פנימי. SSP 0.3- קרע עובי מלא מרקם ונפח של השרירים תקינים. גיד הביצפס הודגם שמור. קרע בבסיס הלברום האחורי תחתון. שבר ניתוק בחלקו הקדמי תחתון של הגלנואיד עם רקמת גירעון במיטת השבר. ללא תזוזה מהותית. שבר בבסיס הגבשושית הגדולה, ללא תזוזה עם רקמת גירעון בקו השבר. נוזל מפרקי בכמות מוגברת. לסיכום : קרע עובי מלא בגיד הסופרה-ספינטוס. שברים בגלנואיד ונזק לברלי כמפורט
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
U.s שבר בכתף שמל צילום c.t גבשושית גדולה
שמואל 01/04/2025 | 10:13
שלום ד״ר נפלתי בעבודה על כתף שמאל וזה יותר מחדש אני לא ישן מכאבים האם גבשושית גם ניקרה שבר כי בc.t אין שבר
תודה על העדכון אבנר. אכן, המידע הנוסף תורם לתיאור התמונה הכללית של מצבך. מאד חשוב לבצע בדיקה גופנית של הכתף. ומאד חשוב לראות את הדינמיקה בתפקוד הכתף. כמה זמן חלף מאז התאונה? האם זמן קצר או ארוך ? לנתון זה גם יש "משקל" בקבלת החלטה על ניתוח למוחל טיפול שמרני. חשוב בשלב הראשון להיות בטיפול שיקומי. האם התחלת פיזיותרפיה. יש לשקול ניתוח במידה ואין הטבה ברמת הכאב ורמת התפקוד של הכתף ובמידה ויש אי יציבות חמורה אם פוטנציאל פריקה נוסף. כמה זמן עבר מבדיקת ה MRI ? מה הומלץ על ידי מומחה הכתף שבדק אותך לגבי המשך השיקום ? בריאות שלמה !
הוסף תגובה
שבר כתף שמאל
אבנר17/03/2020 | 13:48
שלום אני בן 60 נפלתי לבור בעומק 1.80 מטר עם רגל שמאל בלמתי עם מרפק שמאל הכתף פרקה , הוחזרה למקומה ע"י כירורג שנכח במקום לאחר 3 ימים ,במנוחה פרקתי את הכתף שוב הופניתי למיון באסף הרופא ואובחן שבר , תוצאות הבדיקה ששלחתי הן בדיקת MRI. נבדקתי ע"י ד'רמשה פריטש , לבני פענוח הmri, אבחנתו היתה שאין צורך בניתוח, בפענוח נכתב קרע רוחבי מלא באחת הרצועות , רציתי לדעת מה משמעות הקרע הזה מחינת אפשות האיחוי? האם נדרש ניתוח? לא נגרמו לי חבלות משמעותיות נוספות מלבד הכתף . תודה אבנר
שלום רב אבנר, ותודה על פנייתך ! איך אפשר לעזור אבנר? מעבר להעתקת בדיקת דימות, לא צרפת מידע. בן כמה אתה? מה קרה בתאונה? מאיזה גובה ? מה המנגנון ? מה התרחש בדיוק ואיזה פציעות נלוות נגרמו ? איכן טופלת? בבית חולים בקופ"ח? מה הציעו לך לעשות ? מה עזר יותר ומה עזר פחות ? האם ראה אותך מומחה כתף ? איזה בדיקות עזר בוצעו ? צילום או US או CT או MRI וכו' וכו'... אנא השקע בפירוט כפי שאני משקיע בתגובה חזרה וננסה להתקדם משם... בריאות שלמה !
שלום רב, מזה כשבוע אני חווה כאב ביד ימין והכתף. הכאב התחיל מזרוע ימין והקרין לאמה וכעת אני חווה כאב גם בכתף ימין בצוואר בשכמה בצד ימין של הגב וכן עד לאמה ולכף היד. כשאני מרימה את היד אני מרגישה כבדות ומשיכות ביד וכן, משיכה של הצוואר רק בצד ימין. ביד שמאל אין לי את התחושות האלו. לא נפלתי, לא התעמלתי. הכאב התחיל במהלך היום וכעת אני חווה אותו גם בלילה בשכיבה. מה פשר הכאב הזה?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים מהכתף ועד לכף היד
חן14/02/2025 | 06:51
היי בת 23 שנה אחרי תאונת דרכים מעולם לא היה לי כאבים כאלה בשתי הידיים יש לי פריצת דיסק מזערית בצוואר צד ימין האם יכול להיות שקשור אחד לשני למרות שהכאב הוא בשתי הידיים והוא כאב בילתי נסבל חשוב לציין כי אני עובדת כל יום על המחשב 8 שעות בערך ומעולם לא חוויתי כאב כזה
שלום רב ניסים ותודה על פנייתך ! יש לבדוק את היד לכל אורכה - הן אצל מומחה כף היד והן אצל מומחה כתף. לעתים, יש לבדוק עם כיוון צווארי כמקרין לאורך היד. קשה לכוון אותך ללא בדיקתך באופן ישיר. במידה ותחפוץ בעזרה ישירה, נא תאם פגישה מחוץ לפורום ונתקדם משם... בגיל 67, יש מקורות כאב שונים המייצרים כאב מהסוג שאתה מתאר, ויש לבדוק בבדיקה הגופנית, האם הכאב מוקרן, והאם יש צורך בבדיקות עזר שונות (כדוגמת צילום ו US או בדיקת הולכה עצבית לאורך היד וכו'). בריאות שלמה !
הוסף תגובה
כאבים
ניסים09/11/2021 | 11:33
אני בן 67 יש לי כאבים בכתף ולאורך כל היד אין לי כאבים בכף היד
הוסף תגובה
תשובת מומחה זרם בכתף בלי כאבים .החישמול כל כמה שעות.
שלום רב אביב ותודה על פנייתך ! לא הבנתי את מנות הפנייה. אין כל פירוט על הבעיה. נא השקיעי בהסבר מצבך על מנת שאוכל להבין את בעייתך הרפואיתץ בריאות שלמה !
שלום רב מיכאל, ותודה על פנייתך ! מיכאל היקר, אין אדם דומה למשנהו. במקרה שלך, יתכן בעיה ממקור צווארי או בעיה ממקור לחץ עצבי במרפק. לחץ על העצב האולנרי העובר בתעלה הקוביטאלית במרפק, יכול ליצור סימפטומים של רדימות וזרמים באצבע 5 (זרת). יתכן לחץ במקומות שונים כדוגמת שורש כף היד וכו' וכו'. לאור זאת, עליך להיבדק על ידי מומחה כף היד ו/או מומחה עמושד שדרה ולעבור בדיקת EMG-NCV לפי הצורך. בשורה התחתונה- יש מקום להיבדק על ידי מומחה, ובהמשך, לפעול לפי הנחיותיו. בהצלחה רבה !
שלום רב, ותודה על העדכון. לאור העובדה, שלא השתנה דבר באינפורמציה הקיימת ברשותי, אין לצפות, שאוכל לתת המלצה לטיפול, ללא אבחון. במידה ויש קשיים להשיג בדיקה של מומחה בתחום, אני זמין, בערוצים המקובלים באתר זה, לתקשורת ישירה, קבלת אינפורמציה נוספת, ובשאיפה, אוכל לעזור לך באופן ישיר. בהצלחה רבה, ובריאות שלמה !
הוסף תגובה
בעיה דומה
מיכאל01/02/2019 | 22:16
אני חווה בדיוק את אותן תופעות וגם בנוסף זרמים מכיוון המרפק לאורך האמה עד לזרת. בהנחה שאכן מקור הבעיה בעמוד השדרה הצווארי, מה הטיפול הנדרש? האם פעילות סםורטיבית (ריצה) מותרת?
שלום רב לך, ותודה על פנייתך ! כמובן, שטיפול רפואי יסודי/מקצועי /אחראי... איננו מתבצע מעל דפי האינטרנט. מידע בסיסי שחסר לי הוא גילך, בריאותך הכללית, עבודתך, עיסוקייך בשעות הפנאי, מאמצים למיניהם , אופי וסגנון החיים, ויותר חשוב מהכל- בדיקה גופנית יסודית !!! לאור זאת, אמליץ לך בחום להיבדק על ידי מומחה אורתופדי עם דגש על מומחה בעמוד שדרה ומומחה כתף. על פניו, לאור התיאור הלקוני הקיים ברשותי , נטיית ליבי לכיוון עמוד השדרה הצווארי שלך , כמקור לבעיה. לרוב, בעיות מבודדות לכתף , כמו דלקות או קרעים בגידים או בעיות בסחוס המיפרקי- גורמות לכאב בכתף, במיוחד בלילה, כאב המקרין לזרוע, אך לרוב , לא מתחת למרפק. לרוב אין זרמים באמה ויד ואצבעות ואין נימול או "שריפה". כאשר מצטרפים אלמנטים עצביים אלו - יש לחשוב בצוואר כמקור. לעתים, בשכבת הגיל המבוגרת, יתכנו 2 מקורות לכאב- צוואר וכתף... בברכה רבה ובריאות שלמה !
הוסף תגובה
הכאב מחמיר
אני26/06/2018 | 19:15
היי, בשבוע האחרון הכאב החמיר, כעת גם המרפק כואב ואף כף יד ואני לא יכולה ליישר כלל את היד כשהיא מורמת. תור לאורטופד יהיה רק בעוד שבוע. האם ניתן לקבל בשלב זה זריקה?
שלום רב ותודה על פנייתך ! כמובן, שאין תחליף לבדיקה גופנית יסודית. אמליץ לך להיבדק על ידי מומחה כתף ו/או מומחה עמוד שדרה. על פניו, נשמע לי שמקור הכאב מהצוואר ו/ או מקלעת עצבי הצוואר היורדת לכיוון הכתף ובית השחי. יש להיבדק ולבצע בדיקות דימות מתאימות, בהתאם לממצאי הבדיקה הגופנית. יתכן ותתבקשי לבצע צילום צוואר וצילום כתף, US כתף ובדיקת עצבים (EMG- NCV). לאחר בדיקת המומחה בתחום, יהיה ניתן להיות מדויקים יותר בבדיקות העזר. בהצלחה רבה ובריאות שלמה !
בן 67 חולה בראומטית ארטריטיס עקב נפילה קיבלתי מכה בכתף שמאל במיון צילמו וכתבו שבר צוואר כירורגי כתף שמאל עם תזוזה מנימאלית הונח במתלה למשך כשבועיים היום אני לאחר כשבועיים אמור להתחיל פיזוטרפיה אבל עדיין סובל מכאבים חזקים במקביל עושה פיזוטרפיה מהמרפק ומטה אבל בכתף כאבים תופת מה המלצתך בנידון לבקש עוד צילום או שזה ככה נ.ב שטפי הדם יורדים מלמעלה למטה מתחת למרפק .תודה במיון הונח במתלה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
שבר בכתף ניתוח פלטינות לאחר שנה ו5 סדרות פיזיטרפיה כאבים קשים
שרון16/01/2025 | 20:59
כאבים קשים בעיקר בלילות ממש,כאילו 5 טון על היד ולא יכולה משכחי כאבים שלקחתי נהיה לי אי ספיקה כרונית ועטשה דיאליזה ביתית
שלום רב איציק, ותודה על פנייתך ! גם ללא רקע של מחלה ראומטית, שבר כואב תקופה ארוכה. הרבה יותר משבועיים. לגבי שאלותיך - ראוי לבצע צילום ביקורת ולעקוב אחר מגמת איחוי השבר. לוקח מספר שבועות רב עד שרואים איחוי מלא. לעתים 2-3 חודשים לאיחוי רנטגני, במיוחד בחולים ראומטיים כרוניים. יש תרופות אנטי-ראומטיות המעכבות איחוי השבר. ראוי להיבדק על ידי מומחה כתף במרפאת חוץ כתף במוסד הרפואי בו נבדקת. צריך לוודא ולשלול את הצורך בניתוח במידה ואין תזוזה משנית בשבר בצילומי ביקורת עוקבים. יש לקחת משככי כאב לפי הצורך. יש להבין שהתחלת פיזיותרפיה צריכה להיות הדרגתית מאד על מנת שלא תהיה החמרה בשבר ויש כאב בעת הפיזיותרפיה ויש לקחת משככי כאב. השטף דם נספג בהדרגה מהכתף לאורך הזרוע והמרפק ולוקח לעתים כ 3-4 שבועות עד שהוא נספג. מטופלים במדללי דם, על סוגיהם השונים, סובלים משטפי דם לתקופות ארוכות יותר. בריאות שלמה !
שלום ותודה על המענה העניני והמפורט u.s כתף נוזל בכמות קטנה סביב גיד הביצפס גיד הסופראספינטוס נראה בעובי ומהלך תקינים בעל מרקם מעט בלתי אחיד עם הסתיידויות מוקדיות בתוכו סימני טנדניטיס אין לראות בבירור קרעים לא נראה נוזל בכמות משמעותית בפרק גלנוהומרלי או בבורסה פרק אקרומיוקלויקולרי ברוחב תקין נראית synovial hypertrophyקלה אורטופד איבחן התחלה של כתף קפואה מה הסיבות להסתיידות? רוצה למנוע התופעה בכתף ימין,האם כדאי לעשות זירקת סטורואידים בכתף ?עושה פיזיוטרפיה הכאבים השתפרו לא עבר לגמרי כואב בתנועות מסוימות ההגבלה בתנועה עדיין קימת, מתי אוכל להביא את היד לאחור לכוון השיכמה כפי שהיה קודם,יש לי סכרת קלה לא לוקחת כדור האם זה תרם לכתף הקפואה ,תודה מראש
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאב בכתף ימין
רונה09/01/2025 | 18:04
שלום דר' סלע כאב בכתף ימין מבלי יכולת להרים את היד האם אני צריכה זריקת דיפרוספן או זה ישתחרר עם אטופן או ארקוקסיה? a1c מלפני שנה וחצי 5.7 תודה
שלום רב, ותודה על פנייתך ! אינני יודע מידע רב אודותיך - מינך, גילך, מקצועך, עיסוק בשעות הפנאי (ספורט וסוג של ספורט...), משך התלונות, מה גרם לכאב ומגבלה ? האם חבלה בעבר הרחוק או לאחרונה? מה מחמיר הכאב? איזה טיפול בוצע עד כה מעבר לפיזיותרפיה ? ועוד ועוד שאלות שיכולות לתרום להבהרת התמונה הכללית. ... "נוזל בכמות קטנה סביב גיד הביצפס "- זה לרוב מעיד על דלקת מקומית סביב גיד הבייספס - כמובן שיש לבצע בדיקה גופנית ולראות האם יש קורולציה בין הבדיקה וממצאי הסונוגרף. ..."סופראספינטוס נראה בעובי ומהלך תקינים בעל מרקם מעט בלתי אחיד עם הסתיידויות מוקדיות בתוכו סימני טנדניטיס" - אלו שינויים כרוניים בגיד עם דלקת והסתיידויות. ממצאים שכיחים מאד. המשקעים של מינרלים כדוגמת סידן שכיחים במפרקים/גידים שונים בגופנו. לרוב הם ללא סימפטומים כלל ואנשים כלל לא יודעים שהם קיימים אצלם, ורק בצילום מקרי מגלים אותם. מאידך, לעתים זה מקור לכאב ודלקתיות כרונית והם יכולים לגדול אף לכמה סנטימטר של הסתיידות. ..." נראית synovial hypertrophyקלה אורטופד אבחן התחלה של כתף קפואה" - במפרק יש לכולם נוזל סינוביאלי בכמות קטנה. זה פיזיולוגי. לעתים יש בעיות היוצרות דלקות עם ריבוי נוזל ובשילוב עם קפסולה מעובה (קפסוליטיס) יתכן שילוב עם כתף קפואה (FROZEN SHOULDER) - זה מצב היותר נוקשות תנועתית (הן פאסיבית והן אקטיבית) וכאב משמעותי וממושך. זריקת דיפרוספאן חד פעמית או כל מספר חודשים, לגיטימית במצבך, אולם יש לדעת הזריקה מעלה רמות סוכר לכמה ימים, ואין לתת לסוכרתיים לא מאוזנים... כמו כן יתכן עליית לחץ דם לכמה ימים ותופעות לוואי ככאב מוחמר מקומית לכמה ימין תחושת אודם בפנים ו"היפר" בגוף, וכמובן יש לוודא שאין אלרגיה לחומר. ישנם גורמים שונים לכתף קפואה. לרוב אין הסבר ברור ומדויק וכפי שהיא הגיעה היא גם נעלמת מעצמה ברוב המקרים (אך לרוב אחרי חודשים רבים). סוכרת מהווה גורם סיכון. עוד סיבה שיש לאזנה... רמות סוכר לא מאוזנות לאורך זמן פוגעות באיברים רבים בגופינו. בריאות שלמה !