שיתוק הגפיים התחתונים מאפיין נזק לחוט השדרה או לעצבים שמגיעים ממנו אליהן. חוט השדרה הוא אוסף עצבים שנמצאים בתוך תעלה שבחוליות עמוד השדרה, ומעבירים אותות בין המוח לבין איברי הגוף.
לפגיעה עלולים להתלוות סיבוכים רפואיים שנובעים מההפרעה לוויסות הפעילות של האיברים שבחלק הגוף התחתון על ידי המוח, ואשר גורמים לתחלואה קשה ולאובדן התפקוד. אולם, בעשרות השנים האחרונות חלה מהפכה, מהחשובות ברפואה, אשר לזכותה הישגים חשובים, כגון תוספת של למעלה משלושים שנה לתוחלת החיים, החלמת עצבים בשיעור גבוה ושיפור גדול בתפקוד ובאיכות החיים.
הישגים אלו קשורים בעיקר במניעת סיבוכים שגרמו נזק לעצבים ולשחזור תפקודם. על התפתחות זו מבוסס הטיפול במחלקות לרפואת שיקום שמתמחות בפגיעות בחוט השדרה. במגמה לשפר את הטיפול, מסתייעים באבחון כמותי של הליקוי הגופני, ובהערכה תפקודית, על ידי כלים ייחודיים, כמו סולם SCIM שפותח בישראל. טיפולים ניסיוניים בבעלי חיים שהצליחו לקדם החלמה בחוט שדרה עשויים לשפר בעתיד את שיעור ההחלמה גם בקרב בני אדם שלקו בשיתוק של גפיים תחתונים.
ניקוז השתן באמצעות צינתור לסירוגין, תרגול של מילוי השלפוחית וריקונה תוך הסתייעות בגירוי או לחץ ידני, תכנון מועדי השתייה וההשתנה, ותרופות שמשפיעות על התכווצות השלפוחית והסוגרים, עשויים להסדיר את מנגנון ההתרוקנות כך שיימנעו סכנה לכליות, והפרעה לחיי היומיום ולשהייה בחברה. בשנים האחרונות, הודות לטכנולוגיה חדשנית, מטפלים בשיתוק בשלפוחית השתן בעזרת מכשיר אלקטרוני מושתל שמפעיל את השלפוחית על ידי גירויים חשמליים (Anterior sacral root stimulator) או סוגרים מלאכותיים.
פצעי לחץ נגרמים בעקבות חוסר תחושת כאב או מגבלת תנועה שבגללן הנפגע אינו מגונן על עורו מפני לחצים חיצוניים. זיהום בפצע כזה עלול להתפשט בכל הגוף ולסכן חיים. מקובל לשלב הדרכה למניעת לחץ על העור, כריות ישיבה ומזרנים מיוחדים, ולעיתים אף טיפול בתרופות ו/או בניתוח, על מנת למנוע פצעי לחץ ולרפאם.
ההפרעות התפקודיות העיקריות שמלוות שיתוק של הגפיים התחתונים מתבטאות בשליטה על סוגרים, בתפקוד המיני, בפוריות, בלבישה, ברחצה וגהות של פלג הגוף התחתון ובניידות.
בעקבות תהליכי שיקום מוצלחים, אנשים שלקו בשיתוק בפלג הגוף התחתון, חוזרים לאכול, לטפח פנים, להתרחץ ולהתלבש ללא עזרת הזולת, וגם לבצע עבודות בישיבה. מאחר שהם נזקקים לכסא גלגלים, מימוש היכולות הללו מותנה במגורים ובמקום עבודה עם מרחב תנועה ודרכי גישה מותאמים לתנועה בכסא גלגלים. חלקם יוכלו להתהלך לאחר הכשרה מתאימה, לרוב בסיוע קביים ומכשירים לקיבוע קרסוליים, ברכיים או גב, בהתאם למיקום הפגיעה בחוט השדרה או בעצבים. גם מכשור לגירוי חשמלי לשרירי הרגליים יכול לסייע להליכת המשותקים, אולם תפוצתו נמוכה.
כיווץ שרירים בלתי רצוני, שנקרא "ספסטיות" עלול להחמיר נכות. מטפלים בתופעה באמצעים מגוונים, ולאחרונה נוספה הזרקת רעלן הבוטולינום לשרירים ספסטיים. התערבות פסיכולוגית יכולה לסייע להסתגלות לנכות ולהפחית את המגבלות הנובעות ממנה. הטיפול הניתן כיום לנפגעי שיתוק בגפיים התחתונים מאפשר עצמאות מלאה בחיי היומיום, חופש בקבלת החלטות ובבחירת פעילויות, ויכולת להשתלבות מלאה בחיי משפחה, חברה ועבודה. התאמת אתרי ציבור, תחבורה ומקומות תעסוקה לתנועה בכיסאות גלגלים, תקדם את מעורבותם של אנשים שלקו בשיתוק בגפיים התחתונים בקהילה ובכלכלה.
ד"ר עמירם כ"ץ
סיבות וגורמי סיכון
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: לאימי בת 62 גילו מחלה שנקראת "סינדרום גילאן-בארה". הייתי רוצה לדעת קצת יותר פרטים עליה.
שאלה: אני משותק ונוטל באופן קבוע נוביטרופן 5 מ"ג 3 פעמים ביום ובקלוזל 10 מ"ג 3 פעמים ביום. אני בסין ואין לי מספיק תרופות. אילו תרופות אני יכול לבקש מבית המרקחת, שיהוו תחליף? הייתי בבית מרקחת ואין להם את התרופות האלו.
שאלה: אילו בדיקות ניתן לעשות (בדיקות דם, EMG וכו') בשביל להוכיח שהשיתוק שיש לחולה מסויים לאורך כל פלג גוף ימני, נגרם בעקבות הפוליו - שיתוק ילדים?
שאלה: תופעות לוואי הנובעות מאכילת פטריות רציתי לדעת האם ידועה איזושהי מחלה או תופעות לוואי הנובעות מאכילת פטריות. האם ידוע על איזה מחקר שמראה כי אכילת פטריות איננה מומלצת או לחילופין מומלצת ?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
טיפולים וניתוחים קשורים
-
הזרקת בוטוקס
-
טיפול תרופתי
-
ייעוץ פסיכולוגי
מחלות קשורות
-
תסמונת טורט
-
תסמונות מוחון
-
ליקוי בשמיעה באוזן הפנימית כתוצאה מחשיפה לרעש
-
שתקת ביצוע
-
מנינגיומה
מאמרים בנושא שיתוק גפיים תחתונים


אדם שהיה משותק בגלל ניתוק מלא של חוט השדרה שלו הצליח להשתקם, לעמוד ואף ללכת שוב בזכות ניתוח חדשני בפולין. חשיבותו ש... לכתבה המלאה


מה שנראה כסצינה מסרט מדע בדיוני הולך והופך למציאות: חברות טכנולוגיה מסביב לגלובוס במרוץ קדחתני אחר פיתוח שלד רובוטי... לכתבה המלאה