דלקת פרקים שגרונית (ראומטיזם) היא דלקת שתוקפת את הקרום העוטף את המפרק (סינוביום) וגורמת לנפיחות, כתוצאה מכך חשים כאבים חזקים במפרק, שעלולים להסתיים בעיוות צורתו של המפרק. במקרים מסוימים, אנשים הסובלים מתסמינים של ראומטיזם מתקשים לבצע אפילו פעולות פשוטות ביותר, כמו לפתוח צנצנת או לטייל ברגל.
ראומטיזם נפוצה בקרב נשים פי שתיים עד שלוש מאשר בקרב גברים, בדרך כלל היא מופיעה בין גיל 40 לגיל 60. אולם היא עלולה לתקוף גם ילדים צעירים ואנשים מבוגרים יותר.
אין מרפא לראומטיזם, אך באמצעות טיפול נאות, הכולל הגנה על המפרקים ושינויים בסגנון החיים, ניתן לחיות חיים פעילים וארוכים עם המחלה.
shutterstock
דלקת מפרקים שגרונית תסמינים
סימנים ותסמינים של ראומטיזם כוללים בין היתר:
כאב במפרקים
נפיחות במפרקים
רגישות למגע במפרקים
כפות ידיים אדומות ונפוחות
היווצרות של בליטות קשות מתחת לעור בזרועות (קשרים ראומוטאידים)
עייפות
תחושת קשיות בבוקר שנמשכת לפחות 30 דקות
חום
ירידה במשקל
הסימנים והתסמינים מופיעים תחילה במפרקים קטנים
ראומטיזם בדרך כלל גורמת בעיות במספר פרקים בו זמנית. ברב המקרים, בשלב הראשון ראומטיזם משפיעה תחילה על מפרקים קטנים – פרק כף היד, כפות הידיים, הקרסוליים וכפות הרגליים. עם התקדמות המחלה ניתן לחוש בתסמינים גם בכתפיים, במרפקים, בברכיים, באגן הירכיים, בלסת ובצוואר.
התלקחות (התקף) של סימנים ותסמינים של ראומטיזם
הסימנים והתסמינים של ראומטיזם משתנים בחומרתם ולעתים הם באים וחולפים. תקופות בהן המחלה פעילה יותר מכונות התלקחות או התקף, לעומת תקופות של הפוגה יחסית, בהן הנפיחות, הכאב,הבעיות בשינה והחולשה נחלשות או נעלמות.
סיבות וגורמי סיכון
דלקת מפרקים שגרונית מתרחשת כאשר כדוריות דם לבנות – שתפקידן הרגיל הוא לתקוף פולשים בלתי רצויים כמו חיידקים ווירוסים – עוברות מזרם הדם אל הקרום העוטף את המפרקים (הקרום הסינובי). כפי הנראה כדוריות הדם הן שיוצרות את הדלקת בקרום הסינובי.
הדלקת גורמת לשחרור של חלבונים, שבמשך חודשים או שנים גורמים לקרום הסינובי להתעבות. החלבונים עלולים לפגוע גם בסחוס, בעצם, בגידים וברצועות שבסמוך למפרק. באופן הדרגתי המפרק מאבד את צורתו ומתעקם. בסופו של דבר הוא עלול לצאת מכלל פעולה.
טרם ידוע מהו הגורם לתהליך זה, המוביל בסופו של דבר להיווצרות ראומטיזם. סביר להניח מדובר בתוצאה של שילוב בין מספר גורמים גנטיים וגורמים של סגנון חיים, כמו עישון וגורמים סביבתיים דוגמת וירוסים.
גורמים המעלים את הסיכון לפתח ראומטיזם כוללים:
מין. נשים נוטות יותר מגברים לפתח דלקת מפרקים שגרונית.
גיל. ברב המקרים ראומטיזם מופיעה בין גיל 40 לגיל 60. יחד עם זאת, היא עלולה לתקוף גם אנשים מבוגרים יותר ואף ילדים (ראומטיזם בגיל הנעורים).
היסטוריה משפחתית. הסיכון לחלות בדלקת מפרקים שגרונית גבוה יותר בקרב אנשים שמישהו מבני משפחתם לוקה במחלה. ראומטיזם אינה עוברת בתורשה באופן ישיר, אלא הנטיה למחלה היא זאת שעוברת בתורשה.
עישון. עישון סיגריות מעלת את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית. הפסקת העישון עשויה להקטין את הסיכון.
אבחון ובדיקות
אבחון דלקת מפרקים שגרונית מתחיל בדרך כלל בבדיקה גופנית. הרופא שואל שאלות לגבי הסימנים והתסמינים ובודק את המפרקים הפגועים.
בנוסף, הרופא עשוי להמליץ על:
בדיקות דם. אצל אנשים הלוקים בראומטיזם, בדיקת שקיעת דם (ESR – המהירות בה תאי דם אדומים שוקעים בדגימה של דם לא קרוש) היא בדרך כלל בשיעור גבוה ומעידה על קיומו של תהליך דלקתי בגוף. בדיקות דם נפוצות אחרות בודקות את קיומם של נוגדנים גורמי שגרון (ראומטויד פקטור) ונוגדנים נוגדי פפטידות ציטרולין מחזוריות (אנטי CCP) בדם. בדרך כלל בדמם של חולי ראומטיזם ניתן למצוא גורמי שיגרון (ראומטואיד פקטור) ואנטי CCP , אך לא בכל המקרים.
בשלב מוקדם של ראומטיזם, קיומם של ראומוטאיד פקטור ונוגדני אנטי CCP בדם יכולה להיות קשורה לסיכון מתגבר לנזק במפרקים. ראומטואיד פקטור ונוגדני אנטי CCP ניתן למצוא לפעמים גם אצל אנשים הלוקים בזיהומים כרוניים, כמו שחפת פעילה ומחלות חיסון עצמי שגרוניות (מחלות אוטואימוניות ראומטיות) אחרות, כמו זאבת ותסמונת סיוגרן.
בדיקת נוזלים במפרק.
צילומי רנטגן.
סיבוכים אפשריים
דלקת מפרקים שגרונית עלולה לפגוע במפרקים באופן שיחליש ואף ישחית אותם. כתוצאה מפגיעה בפרקים, קשה מאד ולעתים אף בלתי אפשרי לבצע פעולות יומיומיות פשוטות. בשלב הראשון ביצוע פעולות דורש יותר מאמץ. עם הזמן עלול להיווצר מצב בו חלק מהפעולות אינן ניתנות לביצוע כלל. טיפולים חדשניים עשויים לעצור את הנזק שנגרם למפרקים או למנוע אותו, כך שניתן יהיה להמשיך ולקיים פעילויות מהנות.
טיפולים ותרופות
דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה נטולת מרפא. הטיפול נגד ראומטיזם מטרתו להפחית את הדלקת בפרקים, באופן שיקל על הכאב וימנע או יעצור את התקדמות הפגיעה במפרקים. טיפול מוקדם ואגרסיבי נגד דלקת מפרקים שגרונית עשוי להאט את הפגיעה במפרקים ולסייע בהקטנת הסיכון לנכות. הטיפול על פי רב כרוך בנטילת תרופות, אם כי לעתים במקרים של נזק חמור למפרקים, יש צורך בניתוח.
תרופות
תרופות לטיפול נגד ראומטיזם עשויות להקל על הכאב ולהאט או לעצור את התקדמות הפגיעה במפרקים.
סטרואידים. תרופות קורטיקוסטרואידיות, כמו פרדניסון מפחיתות דלקת וכאב ומאטות את תהליך הפגיעה במפרקים.
תרופות אנטי ראומטיות לשינוי דפוס המחלה (DMARDs).
נוגדי TNF-alpha. TNF-alpha הוא חלבון המופרש מתאי המערכת החיסונית של הגוף או תא חלבון אשר אם הוא מופרש בכמות מופרזת, הוא יכול לגרום להיווצרות דלקת מפרקים שגרונית.
אנקינרה (קינרת). אנקינרה זהה לחומר כימי שנמצא באופן טבעי בגוף – נוגד רצפטור אינטרלאוקין-1 (IL-1Ra) – שמונע מתהליך כימי מסוים לגרום לדלקת.
אבטצפט (אורנסיה). אבטצפט מפחיתה את הדלקת ואת הפגיעה במפרקים הנגרמות כתוצאה מהיווצרות דלקת מפרקים שגרונית, על ידי כך שהיא משביתה תאי T – סוג של כדוריות דם לבנות.
ריטוקסימאב. ריטוקסימאב מקטינה את מספר תאי B בגוף. תאי B קשורים בדלקת.
במקרים בהם התרופות אינן מצליחות למנוע או להאט את הפגיעה במפרקים, הרופא והמטופל עשויים לשקול ביחד ניתוח לשיקום המפרקים שנפגעו. הניתוח עשוי לסייע בהשבת המפרקים הפגועים לפעולה. הוא גם עשוי להפחית את הכאב ולתקן עיוותים.
בניתוח לטיפול נגד דלקת פרקים שגרונית יכול להיות מעורב אחד מההליכים הבאים:
החלפה מוחלטת של המפרק (ארתרופלסטיה).
תיקון גיד.
הסרת הקרום הסינובי (כריתת סינוביום).
טיפולים אלטרנטיביים
אנשים שנואשו מהטיפולים הקונבנציונאלים נגד ראומטיזם, פונים לעתים לשיטות של רפואה משלימה ואלטרנטיבית, על מנת למצוא הקלה.
רופאים קונבנציונאליים מתחילים לגלות פתיחות רבה יותר לבחינת שיטות אלו. אולם מאחר ורק סוגים מעטים של טיפולים אלטרנטיבים נחקרו קלינית, קשה להעריך האם הם יעילים לטיפול בכאבים הנגרמים כתוצאה מהיווצרות דלקת מפרקים שגרונית. במקרים מסוימים הסיכונים שבטיפולים אלו אינם ברורים.
חולים המעוניינים לנסות טיפולים משלימים ואלטרנטיבים לטיפול נגד ראומטיזם, מומלץ שיתייעצו על כך תחילה עם הרופא. יחד עמו יוכלו לשקול את התועלת לעומת הסיכון ולהחליט האם הטיפול עלול לשבש את פעילות התרופות, שהם נוטלים לטיפול במחלה.
חלק מהטיפולים המשלימים והאלטרנטיבים המסייעים לטיפול נגד ראומטיזם כוללים:
שמנים של צמחים המכילים חומצה גמא לינולנית (GLA). חומצה גמא לינולנית היא סוג של חומצת אומגה 6 שומנית, המופקת משמני צמחים כמו נר הלילה, בוראג' ודמדמנית. מחקרים מסוימים מצביעים על כך שחומצה גמא לינולנית עשויה להקל על כאב הנגרם כתוצאה מהופעתה של ראומטיזם ועל תחושת הקשיות בבוקר, אם כי עדין יש להוסיף ולחקור את הנושא.
שמני דגים המכילים חומצה איקוספנטנואית (EPA) או חומצה דוקוסהקסאנואית (DHA). EPA ו- DHA הן חומצות שומן מסוג אומגה 3 הנמצאות בשפע בשמן דגים. קיימים מחקרים ראשוניים שמצאו כי שמן דגים עשוי להפחית את הכאב והקשיות הנגרמים כתוצאה מהופעתה של ראומטיזם, אם כי עדין יש להוסיף ולחקור את הסוגיה.
טאי צ'י. שיטת טיפול בתנועה המשלבת תרגילים עדינים ומתיחות עם נשימות עמוקות. אנשים רבים משתמשים בטאי צ'י להפגת מתחים בחיים. מחקרים קטנים מצאו שטאי צ'י עשוי להקל על כאבים של ראומטיזם, אך יש להוסיף ולחקור את הסוגיה.
"עדי מטפל נעים וקשוב
הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
שאלה: מה מגדיל את הסיכון שלי ללקות בדלקת מפרקים שגרונית?
תשובה:
גורם הסיכון המוכר היחיד לדלקת מפרקים שגרונית היא גורם תורשתי אפשרי במשפחות מסוימות (נטייה גנטית). גורם גנטי עשוי להשפיע על אופן הפעולה של המערכת החיסונית, באופן שיגרום דלקת ולבסוף הרס של הממברנות (הקרומים) המצפים את המפרקים.
בין גורמים אחרים העלולים להשפיע על הסיכון שלכם ללקות בדלקת מפרקים שגרונית נכללים:
מין נקבה. דלקת מפרקים שגרונית פוגעת בנשים פי 2 עד 3 מאשר בגברים.
גיל בין 40 ל-60. דלקת מפרקים שגרונית יכולה להתחיל בכל גיל, אולם מתחילה לרוב בגיל הבגרות.
המונח "דלקת מפרקים" מתייחסת למספר מחלות הנגרמות בתוך המפרקים שבין עצמות. התסמין העיקרי של כל סוגי דלקות המפרקים הוא הכאב במפרקים, במיוחד בעת תנועה. כאב זה לעול להגביל את התנועה ולהקשות על החיים. חשוב לדעת את ההבדל בין סוגים שונים של דלקת המפרקים, מפני שכל אחת מטופלת בדרך משלה ולכל אחת השפעות ארוכות טווח משלה.
דלקת מפרקים שגרונית גורמת לנפיחות של רקמות מסוימות (סינוביום) הנמצאים במפרקים. הרקמות הסינוביות אחראיות לייצור הנוזל הסינוביאלי הנחוץ לפעילותו התקינה של המפרק. בדלקת מפרקים שגרונית, הרקמות הסינוביאליות שבתוך המפרק ניזוקות כאשר הן מותקפות על ידי המערכת החיסוניתו של הגוף עצמו.
המערכת החיסונית בנויה מתאים ייחודיים הפועלים כמערכת מעקב והגנה כנגד חומרים זרים כמו בקטריות ונגיפים. באופן רגיל קיימת במערכת החיסונית סדרה של איזונים ובלמים המאפשרים לה לזהות חומרים זרים ולמנוע מהם לתקוף את רקמות הגוף. מסיבות שאינן ידועות, לעתים תחל המערכת החיסונית לתקוף את רקמות הגוף עצמו. כל מחלה שבה המערכת חיסונית תוקפת את הגוף נקראת מחלה אוטואימונית. כאשר הרקמות המותקפות הן המפרקים, התוצאה היא דלקת מפרקים שגרונית.
כאשר תאי המערכת החיסונית תוקפים את רקמות המפרקים שלכם, אתם חשים כאב, נפיחות ונוקשות במפרק. עם הזמן ככל שגופכם מנסה לתקן את הנזק שנגרם על ידי המתקפה, המפרקים שלכם נעשים מעוותים ובלתי מתפקדים, והתנועה נעשית קשה יותר ויותר. הפעלת המערכת החיסונית משחררת לתוך מחזור הדם כימיקלים המשמשים כשליחים המתאמים את פעילותם של תאים הפרושים ברחבי הגוף, והכימיקלים הללו עלולים לגרום לתסמינים כגון עייפות וחום.
הסיבה לדלקת המפרקים השגרונית אינה ידועה, ואין כל דרך מוכרת למנוע את המחלה.
שאלה: מהי משך תקופת ההחלמה הצפויה לאחר ניתוח החלפת מפרק שורש כף היד?
תשובה:
משך תקופת ההחלמה לאחר ניתוחים אורטופדים, וניתוח החלפת מפרק שורש כף היד בפרט, הינה תלוית מרכיבים רבים אצל המנותח, כגון סוג הפגיעה לפני הניתוח, גילו, מידת הכאבים בהנעת המפרק ומידת התזוזה שהייתה במפרק לפני הניתוח. מרבית המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי בתפקוד, ובחזרה לביצוע תנועות בטווח יחסית מלא, תוך מספר שבועות-חודשים מהניתוח.לא רצוי להשתמש ביד לביצוע פעולות אינטנסיביות מדי, או המצריכות הפעלת כוח רב, אולם בהחלט מומלץ להיעזר בטיפולים להנעת המפרק מוקדם ככל הניתן, בהתאם לרמת הכאב.
פרופסור טישלר שלום רב,
ביצעתי בדיקות דם עקב קשיון אצבעות בשעות הבוקר.
אני מבינה ויודעת שבדיקות דם אינן מחליפות בדיקת רופא ראומטולוג.
אך מכיוון שאני כעט לאחר לידה, וביצעתי הבדיקות רציתי לשאול האם בדיקת דם
RF נרשם 15 אך יש סימון בלטינית שנראה לי שזה גדול מEAR AB ANA = שלילי.
CRP = בגדר הנורמה.
בבקשה תשובתך ותודה מראש
פרופסור שלום רב,
מתנצלת מראש, אך לא יודעת אם הבנתי נכון את תשובתך מה זה אומר:"איני רואה כל בעיה דחופה בבדיקות אלה", האם יש בעיה והיא לא דחופה? ואם כן אז בבקשה מהי הבעיה? באיזה תחום? ומה עלי לעשות?
אני מוטרדת, ורציתי לדעת אם הבנתי אותך נכון
האם החריגות של הגלובולונים מרמז שישנה בעיה אך הבעיה לא דחופה, או שלא הבנתי אותך נכון?
בבקשה סבלנותך והתייחסותך האדיבה.
תודה מראש ובברכה
הוסף תגובה
אבל האם יש בעיה ואם כן מהי?
שירה03/07/2019 | 11:00
פרופסור שלום רב,
האם יש בעיה, ואם כן מהי? ובאיזה תחום ומה עלי לעשות?
תודה מראש
פרופסור שלום רב,
איני יודעת אם אתה רואה מייל קודם שלי אליך בענין, לכן אפרט שוב, קיבלתי תשובות נוספות של בדיקות דם והערך של גלובולין אלפא 2 וביתא 2 יצאו חריגים ואני די מודאגת.
בת 37, שלושה שבועות לאחר לידה (לידה ראשונה), מהלך לידה תקין.
עוד לפני ההיריון החל לי נוקשות בוקר של כפות ידיים ולאחר הלידה המשיך , כמו כן אחרי הלידה שמתי לב כי יש לי גירוד יתר בראש/קרקפת,
הלכתי לרופא עור שאמר שזו אלרגיה כנראה וקיבלתי תכשיר שמפו.
לגבי נוקשות בוקר רופאת המשפחה שלחה אותי לבצע בדיקות דם בנושא ראומטולוגי ונתנה לי גם בדיקת דם שתשובתה התקבלה עתה והיא:
PROTEIN TOTAL = 6.73
(טווח הנורמה הינו 6.6-8.3).
ALBUMIN BY EP = 56.2
(טווח הנורמה הינו 55.8-66.1).
GLOBULIN ALPHA -1 = 4.1
(טווח הנורמה הינו 2.9-4.9).
GLOBULIN ALPHA 2 = 12.7
(טווח הנורמה הינו 7.1-11.8).
GLOBULIN BETA - 1 = 6.7
(טווח הנורמה הינו 4.7-7.2).
GLOBULIN BETA -2 = 7.1
(טווח הנורמה 3.2-6.5).
GLOBULIN GAMA 13.2
(טווח הנורמה הינו 11.1-18.8).
בדיקת CRP = תקין
בדיקת ANA= תקין
בדיקת RF = תקין
אני מבינה שעלי לפנות לרופאת המשפחה ששלחה אותי, אך היא נסעה לחופשה ואני די מוטרדת מתשובת גלובולין אלפא 2 וביטא 2 שיצאו חריגים.
מה זה אומר האם זה מרמז על בעיה המטלוגית?
האם זה מרמז על בעיה ראומטולוגית?
בעיה אחרת?
מה דעתך בבקשה?
תודה רבה על סבלנותך ותשובתך האדיבה.
בברכה
פרופסור טישלר שלום,
כתבתי את שאלתי זו כשאלה חדשה כי לא ידעתי אם הצלחתי לחבר את שאלתי למייל הקודם וסליחה מראש.
טרם ענית לשאלתי הקודמת האם בדיקת הדם של RF
כפי שהתקבלה 15> אומרת שזה גדול מ-15 או קטן מ-15?
אני די מוטרדת כי הבנתי עפ"י קריאה באינטרנט כי גדול מ-15 מעיד על עלייה ב-RF.
אם אפשר תעדכן אותי בבקשה מה אומרת התוצאה שקיבלתי, אני די מודאגת, מכיוון גם שלסבתי יש מחלקת פרקים.
האם הערך הנ"ל בגבול התקין או יש חריגה?
ומה עלי לעשות בבקשה?
תודה מראש
וסליחה על הבורות שלי.
תודה על סבלנותך
הוסף תגובה
בהמשך לתשובתך
שירה27/06/2019 | 13:05
פרופסור טישלר שלום רב,
תודה על תשובתך, אני לאחר לידה, ויש לי בנוסף לנוקשות בכפות הידיים גם גרד בקרקפת, אומנם רופא עור שהסתכל אמר שאולי זה סבוריאה, וקיבלתי טיפול בשמפו שרק התחלתי אותו.
אך רציתי בכל זאת להבין האם הערך 15> הוא ערך שמראה על ערך גבוה? האם בתחום התקין?
אין ערכי ייחוס ליד זה קופ"ח כללית.
מה זה אומר? על מה עוד זה יכול להעיד?
אני די מודאגת.
אנא תשובתך.
רופא משפחה היפנה אותי לראומוטולוג ( לא יודעת מה הקשר...) בגלל שהתלוננתי על יובש בפה , אז עד שיהיה לי תור אודה על התייחסותך לתוצאות: wbc= 4.2, Neut= 1.7, Tsh= 4.985, גלוקוז= 108. כל שאר הבדיקות בתוך התחום. (אני בת 70). תודה מראש על התיחסותך.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
יובש בשפתיים
יפעת01/11/2024 | 20:38
אך לא השבת לשאלתי: אם תוצאת הבדיקה שלי תקינה או לא. < 0.2. SSA ו- Ssb = שניהם אותו תוצאה.
הוסף תגובה
יובש בפה ובשפתים
יפעת25/10/2024 | 22:11
קיבלתי תוצאה של בדיקת דם: SSA ו- SSB =.0.2 מה זה אומר? האם תקין? ומשולש פתוח ליד המספר בצד ימין.
ישנן מחלות ראומטולגיות כסיוגרן הגורמות לפגיעה בבלוטות רוק ודמע וכתוצאה מכך ליובש . לכן הרופא הפנה כדי לשלול סיבות אלו. בנוסף, נראה שיש תת פעילות של בלוטת התריס אצלך
לפני כ-4 חודשים אובחנתי בלופוס בשל ANA ו- anti dna חיוביים אם כי לא חשתי בתסמינים כלשהם של המחלה. בחודש האחרון אני סובלת מכאבים רגעיים (בין מס' דקות למס' שעות- ואז נעלם) בעצמות הגפיים והמפרקים. הכאב חלש יחסית ולא מפריע לתפקוד ומופיע בעיקר במנוחה. החשש שלי שמדובר בהתחלה של התלקחות.
יש לציין כי כל שאר הבדיקות תקינות, אני מרגישה טוב באופן כללי ולוקחת פלאקווניל.
בנוסף אציין כי לאחר שתי בדיקות דם שהראו ANA חיובי, ביצעתי בדיקה בשיטה הפלורסנטית בה התקבל ANA שלילי! התור לראומטולוג רק בעוד חודשיים וחשוב לי לדעת האם יתכן שישנה התלקחות..
תודה רבה!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים חזקים בשוק ובברך
058787788811/10/2024 | 09:58
יש לי כאבים חזקים בברך מכל הכיוונים בנוסף יש לי כאבים חזקים בעצמות של הירך מכל הכיוונים לא יודעת מה לעשות האורטופד אומר צריך ניתוח ברך אבל לא הבנתי מה הכאב החזק שלא מאפשר לי אפילו לעמוד על הרגל ואני פשוט מתוסכלת
הכאבים לא !! נובעים מהפלקווניל ויש להמשיך אותו בכל מקרה
עצם היות כאבי שלד אינו סימן שקיימת התלקחות של המחלה ויש להעזר בשלב הנוכחי במשככי כאבים בלבד
הוסף תגובה
תודה על התגובה המהירה! אם כך -
שירלי25/04/2015 | 23:08
אם כך, יתכן והכאבים שתיארתי הם כתוצאה מהשימוש בפלאקווניל? מעולם לא היו לי כאבים מסוג זה ואילו בזמן האחרון הם מופיעים מס' רב של פעמים ביום. לרופא המשפחה לא היה הסבר לכאבים. לאיזה רופא עליי לפנות?
מה שאת מתארת אינם סימנים של התלקחות. כשיש התלקחות במפרקים
קיימת נפיחות בעיקר באצבעות הידיים עם קשיון בקר בנוסף לכך הפלקווניל שאת
נוטלת יעיל גם אם יש התלקחות
קיבלתי תוצאה ביופסיה מהעור
psoriasiform dermatitis. pad stain negativevfir fungi.alcian blue does not show mix in deposits.
3d3 shows minimal exocystosis. cd4vcd7 not decreased. cd30 scattered histiocytes ki67 10% .
מה זה אומר ?
חושדים אצלי בלופוס או mf או דרמטומיזיטיס.
מה אומרת התוצאת ביופסיה הנ"ל.?
בביופסיה הראשונה שהיתה מהירך...התוצאה היתה וויסקוליטיס.וזו מהיד בהפרש חודש..
יש לי אבחנה בביופסיה psoriasiform dermatitis מה זה אומר?
הוסף תגובה
אז ממה שאני מבינה
אני25/12/2018 | 09:38
שזה לא קשור לתחום הראומטולוגי ?
ומה בעניין האבחנה הקלינית ללופוס או דרמיוטוזיס?
וזו תוצאת הביופסיה .
האם מסתמכים רק על תוצאת הביופסיה הנ"ל ?
אודהמאד למענה
אובחינתי לפני כשנה עם דלקת מפרקים של הסקרואיליאק לאחר כאבים ונוקשות שנמשכו כמה לאורך תקופה של 3 שנים ולא חולפים רק שאני פעילה יש הקלה לוקחת סלקוקס
בוצעה בדיקת mri, נוספת אשמח בהבנהלהלן ממצאי בדיקת MRI של מפרקי ה-SIJ ===================================================== לייעוץ קליני מתאים.
הבדיקה בוצעה ברצפי TSE במישורים השונים, כולל דיכוי שומן, כולל סריקות לאחר הזרקת גדוליניום, לפי פרוטוקול
סקרואיליאטיס.
התוויה קלינית: במסגרת בירור כאבים
המנגוימה מוכרת בשוליים הקדמיים הלטרליים של גוף האיליום מימין, יציבה באינטרוול מתאדרת עם גדוליניום יתכן אטיפית.
מומלץ מעקב.
מוקד אות חריג המתאים לשינויי בצקתי לשדי בשפה האיליאקלית התחתונה הקדמית משמאל עם האדרה לאחר הזרקת
גדוליניום. בהשוואה לבדיקה הקודמת שברשותינו יציב שאינטרוול.
הסדק המפרקי של ה- SIJ שמור מימין ומשמאל, ללא היצרות, ללא התרחבות חריגה, ללא ארוזיות, ללא אנקילוזה וללא סימני
סינוביטיס או קפסוליטיס.
תעלה סקרלית, שורשים ונקבים סקרליים, רקמות רכות פרה סקרליות הכלולות בבדיקה ללא ממצא חריג.
לאחר הזרקת גדוליניום יש לציין בנוסף האדרה של רצועות אינטרה ספינוזיות בגובה S1-L5 יתכן על רקע אינפלמטוריאו על
רקע שינויים דיסקליים ניווניים.
שינויי אות כתמיים מוכרים בלשד העצם הכלול בבדיקה, ככל הנראה בטווח הפיזיולוגי. למעקב.
סיכום: כמפורט לעיל.
שינויים בצקתיים לשדיים ופוקאליים כמתואר ב- SIJ השמאלי אך ללא עדות נוספת התומכת בתהליך אינפלמטורי פעיל.
תודה מראש