דלג לתוכן

מצבי הלם

Shock states
המומחים של Infomed מסבירים:
הלם הוא מצב מסכן חיים שבו, עקב ירידה באספקת הדם, צריכת החמצן של הרקמות אינה מספקת לקיום חילוף החומרים (מטבוליזם). תפקוד דופן התאים נפגע, הם מתמלאים בנוזל ומשתבש ריכוז המלחים בתוכם. בהתמשך מצב זה, התאים מתים, תפקוד האיברים נפגע, מתפתח כישלון רב-מערכתי והחולה עלול למות.

הסימנים של מצב ההלם: חוסר מנוחה וערפול הכרה, עור קר ולח, לחץ-דם נמוך, דופק מהיר, ירידה בתפוקת השתן, הצטברות חומצה בדם ובתאים ואי-ספיקה רב-מערכתית.

מצבי הלם מחולקים לשלוש קבוצות עיקריות:

1. הלם תת-נפחי על רקע ירידת נפח הדם, נגרם על ידי דימום פעיל או איבוד נוזלים, כגון שלשול והקאה נישנים או הזעה ניכרת.

2. הלם לב נגרם על ידי ירידה בכושר ההתכווצות של שריר הלב (אוטם גדול, דלקת שריר הלב, הכשות בעלי חיים), הפרעות בקצב הלב (פרפור פרוזדורים, פרפור חדרים, דופק איטי מאוד), הפרעות מכניות (מחלות מסתמי הלב, קרע של דופן אב העורקים) והפרעה חסימתית לזרימת הדם (אוטם גדול בריאות, נוזל בחלל שבין הלב והמעטפת שלו - הפריקרד ויתר-לחץ-דם ריאתי קשה).

3. הלם על רקע הרחבת נפח כלי הדם יכול להיגרם עקב מצב של זיהום קשה ותהליך דלקתי מפושט, תגובת-יתר (אנפילקסיס) להרעלה או תרופות, בהשפעת תרופות מרחיבות כלי דם, פציעה או פגיעה במוח או בחוט השדרה והפרעות הורמוניות שונות.

מבחינים בין שלושה שלבים של הלם הנבדלים בחומרתם:

1. מצב מקדים הלם. איבוד של עד 10% מנפח הדם מלווה בדופק מהיר וירידה קלה בלחץ-הדם. מערכות ההגנה של הגוף עדיין מסוגלות לפצות על הפסד הנפח.

2. מצב הלם. איבוד של מעל 20% מנפח הדם או ירידה ניכרת בתפוקת הלב, מלווים בקריסת יכולת הפיצוי והופעת סימני ההלם.

3. הלם בלתי הפיך. התמשכות ההלם מביאה לפגיעה בלתי הפיכה ברקמות, כישלון רב-מערכתי ומוות.

בהלם הנגרם עקב חבלה מדרגים את חומרת ההלם לארבע דרגות על פי חומרת איבוד נפח הדם: איבוד עד 15%, איבוד של 15%-30%, איבוד של 30%-40% ואיבוד מעל 40% מנפח הדם. ככל שגדול איבוד הדם, כן חמורים יותר סימני ההלם וגדולה יותר הסכנה הנשקפת לחייו של הנפגע.

התמותה מהלם זיהומי קשה היא 35%-45%, ומהלם בלב 60%-90%. התמותה מהלם תת-נפחי תלויה בגורם לו ועומדת ביחס ישר לעומק ההלם ולמהירות ויעילות הטיפול.

ד"ר עמירם לב

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • טיפולים ותרופות

    הטיפול בהלם חייב להיות מיידי על מנת למנוע את החמרת הנזק. מטרתו, לשפר את זרימת הדם ואספקת החמצן לרקמות. הטיפול משתנה על פי המצב שגרם להתפתחות ההלם וכולל: טיפול בגורם הראשוני להתפתחות ההלם, שיפור אספקת הדם לרקמות וטיפול באי-ספיקת המערכות המתפתחת עקב ההלם.

    - בהלם תת-נפחי: יש להפסיק פעילות גופנית מוגברת לצורך הקטנת איבוד הנוזלים ולהזליף נוזלים לתוך הווריד בהתאם ללחץ-הדם והדופק. יש לעצור דימום פעיל על ידי לחץ מקומי או התקנת חוסם עורקים, לבצע ניתוח לעצירת דימום פנימי ולערות כדוריות דם אדומות, אם קיים איבוד דם משמעותי.

    - בהלם לב: מנוחה, חמצן, טיפול בהפרעת קצב הלב, מתן תרופות המרחיבות את כלי הדם של שריר הלב והמקטינות את העומס על הלב, מתן חומרים הממיסים את קריש הדם שגרם לאוטם או פתיחת כלי הדם על ידי החדרת צנתר. לעיתים יש צורך בניתוח התקנת מעקפים לכלי הדם הסתומים או לתיקון פגם במסתם.

    - בהלם עקב הרחבת כלי הדם: הזלפת נוזלים מהירה, מתן תרופות מכווצות כלי דם, טיפול בנסיוב ספציפי נגד רעל ההכשה.

    - בהלם אנפילקטי: נוזלים, סטרואידים ואדרנלין.

    - כאשר הגורם להלם הוא זיהום חיידקי מפושט, יש לסלק את מקור הזיהום - לטפל באנטיביוטיקה מתאימה, לתת נוזלים ותמיכה בתרופות מכווצות כלי דם. אם קיימת תגובה דלקתית חריגה, יש להוסיף סטרואידים במינון נמוך ו-Protein C פעיל.

    רוב החולים מונשמים עקב אי-ספיקה נשימתית ובחלק מהם צריך לבצע המודיאליזה כדי להחליף את פעולת הכליות. הפרעה בקרישת הדם עקב ניצול גורמי הקרישה יש לתקן במתן פלסמה טרייה וגורמי קרישה. חומרים המונעים היווצרות כיבים בקיבה ובתריסריון, ימנעו התפתחות דימום ממערכת העיכול.

    פקקת בוורידי הרגליים ותסחיף לריאות עקב שכיבה ממושכת, יש למנוע על ידי מתן נוגדי קרישה במינון נמוך. מתן אינסולין, תוך שמירת רמת סוכר תקינה לחולים במצב קשה, מוריד את התמותה.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
ילדים
ד"ר גיא שטויר
5.0
( 135 חוות דעת )
"ד״ר גיא שטויר פשוט מדהים כל כך רגיש מבין ומסביר , נותן יחס אישי ותחושה של חבר ממש הלוואי וכול הרופאים היו כמוהו"
קראו עליי עודלקביעת תור
עיניים
ד"ר איתן ראט
4.9
( 17 חוות דעת )
"דר ראט רופא מצויין.הציל אותע מעוורון.ריספקט."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא מצבי הלם

טסים עם התינוק? 10 טיפים שיעזרו לכם לשרוד את הטיסה בשלום
טסים עם התינוק? 10 טיפים שיעזרו לכם לשרוד את הטיסה בשלום
לריסה גינת מאת: לריסה גינת 14/07/2016

אתם עולים למטוס וכל הנוסעים נועצים בכם מבטים חודרניים? הנוסע במושב לידכם מסתכל עליכם במבט מלא אכזבה? מזל טוב! החלטת... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום כירורגית כלי דם

בניהול ד"ר אסף לבנון
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו