דלג לתוכן

דלקת עורקים של הרקה

giant cell arteritis | Temporal arteritis
המומחים של Infomed מסבירים:
דלקת עורקים של הרקה (דע"ר, Temporal arteritis, giant-cell arteritis), משתייכת לקבוצת המחלות של דלקות בכלי הדם (ואסקוליטיס). על אף שמה, היא פוגעת לא רק בעורקי הרקה.

למחלה מספר מאפיינים: הופעה בגיל המבוגר בלבד (50 ומעלה), פגיעה בעיקר בכלי דם גדולים, ומעורבות עיקרית של עורקי הראש, הצוואר ובית החזה.

בעבר סברו כי דלקת עורקים של הרקה נדירה בישראל, אך מסתבר כי בשנה יש כ-110 מקרים חדשים לכל מיליון תושבים מעל גיל 50. שיעור זה דומה לשכיחות בארצות אחרות באגן הים התיכון כאיטליה וספרד, אך נמוך מן השיעור הקיים בארצות צפון אירופה. דלקת עורקים של הרקה שכיחה יותר בנשים.

הסיבה להתפתחות דלקת עורקים של הרקה אינה ידועה. ההנחה הרווחת היא, כי קיים שילוב של נטייה תורשתית, מרכיב סביבתי (ייתכן נגיף כלשהו, או גורם זיהומי אחר) וגיל החולה.

סימני המחלה יכולים לבוא לידי ביטוי באופן הדרגתי או פתאומי. את עיקר ההסתמנות הקלינית ניתן לסווג לארבע קבוצות:

1. ואסקוליטיס בעורקי הראש והצוואר: מתבטאת בכאבי ראש ותופעות של איסכמיה (תופעות הנובעות מירידה בזילוח דם לאיברים או רקמות מסוימות, דבר הגורם לירידה בתפקודן עד כדי הפסקת התפקוד והרס הרקמה). תופעות האיסכמיה באות לידי ביטוי בעיקר בעיניים (ירידה בראייה עד כדי איבוד ראייה, או ראייה כפולה), במוח (אירוע במוח חולף, או שיתוק מוחין), בשרירי הלעיסה (כאבים באזור הלסת בזמן לעיסה החולפים בהפסקת הלעיסה) ולעיתים נדירות יותר, בלשון או בעור הקרקפת (הופעה של כאבים ואזורי נמק ברקמות אלו).

2. ואסקוליטיס בעורקים הגדולים של בית החזה: מתבטאת בפגיעה במסתם אב העורקים (מסתם אאורטלי) ועלולה לגרום לאי-ספיקת לב ואף למיפרצת (אניריזמה) של אב העורקים, שיכולה לגרום לקרע בדופן כלי הדם והפרעות באספקת הדם לגפיים העליונים.

3. תופעות גופניות כלליות, כגון חום, תשישות, חוסר תיאבון וירידה במשקל.

4. פולימיאלגיה רימטיקה.

ברוב המקרים יש שילובים שונים של התופעות שהוזכרו. לעיתים רחוקות קיימת מעורבות עורקים אחרים, כגון עורקי הגפיים התחתונים, עורקי הבטן וכדומה.

פרופ' גדעון נשר

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • אבחון ובדיקות

    אבחון דלקת עורקים של הרקה נקבע על פי סימני המחלה והממצאים בבדיקת החולה. בחלק מן החולים, קיימת בבדיקה, רגישות מעל עורקי הרקה, ולעיתים ניתן למשש עורקי רקה מעובים. אין בדיקות דם אשר ניתן לומר, כי הן אבחוניות למחלה. בדיקות הדם אומנם מראות בדרך כלל סימנים לקיום תהליך דלקתי (שקיעת דם מוחשת, ערכים מוגברים של חלבון בשם CRP, אנמיה קלה וכו') אולם סימנים אלו אינם סגוליים, ואין בהם כדי לעזור ולהבדיל בין מחלה זו, לבין מחלות דלקתיות אחרות. בדיקות דימות, כגון בדיקת על-שמע עם דופלר (דופלקס) של עורקי הרקה עשויה לעיתים לסייע, אך בדיקה זו איננה בעלת סגוליות אבחונית מספקת.

    אמצעי האבחנה המקובל והמהימן ביותר הוא ביופסיה של עורק הרקה ובדיקתו לגילוי התהליך הדלקתי. העורק שטחי, והביופסיה מתבצעת באילחוש מקומי. התהליך הדלקתי בדופן העורק אינו רציף, ייתכנו מקטעים בהם לא ניתן למצוא תהליך דלקתי. לכן, בחלק מן החולים (כ-20%-10%) לא תמצא דלקת במקטע שהוצא בביופסיה. במקרים אלו, האבחנה מתבססת על הערכת הממצאים הקליניים בלבד.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
גריאטריה
ד"ר יבגני מירושניק
5.0
( 4 חוות דעת )
"הגעתי עם אמא. התקבלתי בנועם,בהקשבה,באמפתיה.הוסבר לי המצב הרפואי וההשלכות. הכל באדיבות. ישר כוח"
קראו עליי עודלקביעת תור
כירורגיה פלסטית
ד"ר בתיה יפה
3.7
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
קראו עליי עוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו