דלג לתוכן

מחלות עווית בכלי הדם

Vasospastic diseases
המומחים של Infomed מסבירים:
מחלות עווית בכלי הדם הן קבוצת מחלות המאופיינות בירידה ניכרת עד לחסימה מוחלטת של אספקת הדם לעורקיות ולנימיות של כפות הידיים והרגליים, לתנוכי האוזניים, לקצה האף ולעיתים נדירות גם לאיברים פנימיים (מערכת העיכול, הכליות, איברי המין והמוח).

הירידה מתבטאת בתופעת Raynaud, בעלת שלושה סימנים ותסמינים: 1. חיוורון, עקב הפרעה קשה לאספקת הדם העורקי; 2. כיחלון המופיע בהמשך, עקב חוסר חמצון הדם שאינו זורם בעורקיות; 3. אודם המופיע לאחר מכן, עקב התרוקנות איטית של הנימיות העורקיות וגודש ורידי בנימיות הוורידיות.

יש להבדיל בין תופעת Raynaud ראשונית למשנית. Raynaud ראשוני שכיח בצעירים, בעשור השני והשלישי לחיים, בנשים יותר מאשר בגברים. הסימנים והתסמינים מופיעים בחשיפה לקור או בהתרגשות והם קלים יחסית. רק לעיתים רחוקות מאוד, מופיעים כיב ו/או נמק עקב הפרעה בזרימת הדם העורקי, וזאת בניגוד לתופעת Raynaud משנית.

ב-Raynaud מישני, הסימנים והתסמינים קשים יותר באורח ניכר מאשר ב-Raynaud ראשוני הם מופיעים גם ללא חשיפה לקור, אולם בתנאי קור הם מתגברים מאוד ואצל חלק מהחולים מופיעים כיב ו/או נמק. לעיתים אין מנוס מלכרות אצבעות או אפילו גף תחתון (מתחת לברך או מעליה).

הסיבות ל-Raynaud מישני הן:

- מחלות רימטיות שבכללן, טרשת עור (סקלרודרמה), זאבת אדמנתית, דרמטומיוזיטיס, דלקת מיפרקים שיגרונתית, מחלה של רקמת חיבור מעורבת (MCTD).
- נטילת תרופות חוסמות קולטני בטא (דרלין, אטנולול), ויניל כלוריד, גלולות למניעת הריון ותרופות אנטי-סרטניות (בליאומיצין, וינבלסטין, ציספלטין).
- תת-פעילות של בלוטת התריס.
- מחלות ממאירות.
- עבודה ממושכת במכשירים רוטטים (מקדחות חשמליות).
- תרומבאנגיטיס חסימתית, תרומבוציתמיה, ופוליציתמיה ורה ומכת קור.
  • טיפולים ותרופות

    הטיפול ב-Raynaud ראשוני פשוט. יש להימנע מחשיפה לקור (ללבוש כפפות חמות ו-2 זוגות גרביים בחורף). להימנע מנטילת גלולות למניעת הריון. מומלץ לטפל בתרופות מרחיבות כלי דם: אוסמואדלט או אוקסר, ואספירין במינון נמוך (קרטיה או מיקרופירין). במקרים קשים מאוד או כאשר אין תגובה לטיפול המקובל מומלץ להזליף Iloprost לתוך הווריד, בסדרה של 8-4 טיפולים.

    הטיפול ב-Raynaud מישני מחייב טיפול במחלה או בגורם הראשוניים. גם במחלה המשנית יש להימנע מחשיפה לקור. מומלץ לטפל באמצעות אספירין במינון נמוך, וכן באמצעות מרחיבי כלי דם (אוסמואדלט או אוקסר). במקרים קשים הטיפול המומלץ הוא הזלפה של Iloprost לתוך הווריד, המסייע ל-80% מהחולים לערך. כן מומלץ לטפל באמצעות ארגינין, ובמחלות רימטיות במצב מתקדם - באמצעות גמא-גלובולין דרך הווריד. לעיתים אין מנוס מלכרות אצבעות או אפילו גף תחתון (מתחת לברך או מעליה).

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 7 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
ד"ר גל מיכאלי-גלר
4.9
( 9 חוות דעת )
"מקצועיות,רגישות,זמינות"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר דוד אוריון
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר אוריון מקצוען אמיתי!!! אנושי, אמפתי, מסביר הכל בסבלנות ובגובה העיניים. כל כך שמחים שהגענו אליו. מומלץ בחום!!! בריאות לכולם 🙏🏼"
קראו עליי עודלקביעת תור

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

שאלות מתוך פורום כירורגית כלי דם

בניהול ד"ר אסף לבנון
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו