מחלת נגיף הזיקה היא מחלה מדבקת שמתפתחת בעקבות עקיצת יתוש הנגוע בנגיף (וירוס) בשם זיקה. רוב האנשים שנדבקו במחלת נגיף הזיקה לא ירגישו שהם חולים. רק אחד מתוך חמישה מהנדבקים ייפתחו מחלה קלה, שתסמיניה העיקריים כוללים חום, פריחה בעור, כאבי מפרקים ולעיתים גם דלקת עיניים.
הסכנה העיקרית של וירוס הזיקה היא שבמקרים נדירים ההדבקה בו עלולה לגרום לסיבוכים קשים במערכת העצבים ולמומים במערכת עצבים אצל העובר אם אמו נדבקה בנגיף הזיקה במהלך ההריון.
מחלת נגיף הזיקה מועברת על ידי עקיצות יתושים
לאור התפשטות מהירה של נגיף הזיקה בדרום ומרכז אמריקה, באיים הקריביים, באיי אוקיאנוס השקט ובאזורי חוף מסוימים במערב אפריקה והעברה פעילה של המחלה על ידי מטיילים שביקרו במדינות הללו, הכריז ארגון הבריאות העולמי (WHO) על מצב חירום בבריאות הציבור. עם זאת, שיעור תחלואה קשה והתמותה ממחלת נגיף הזיקה הוא נמוך מאד.
רק כחמישית מהנדבקים בנגיף הזיקה יסבלו ממחלה, שבדרך כלל מתחילה להתפתח כשלושה עד 12 ימים לאחר עקיצת היתוש הנגוע. הנפוצים מבין התסמינים של מחלת נגיף הזיקה כוללים: חום, פריחה בעור, כאבי מפרקים או דלקת עיניים שאינה גורמת למוגלה. יתכנו גם כאבי ראש ושרירים, כאבים בארובות העיניים ולפעמים גם הקאות. לרוב, התסמינים אינם קשים, לא מחייבים אשפוז ועוברים בתוך כשבוע.
רק במקרים נדירים, המחלה קשה ומצריכה אישפוז.
סיבות וגורמי סיכון
דרכי הדבקה בנגיף הזיקה
מחלת נגיף הזיקה מועברת בעיקר על ידי עקיצות יתושים מסוג אדס מצרי. יתושים אלו עלולים לעקוץ בכל שעות היממה ונמצאים הן בטבע והן בסביבה העירונית.
במקרים נדירים, אפשר להידבק בנגיף הזיקה גם עקב:
קיום יחסי מיןשכללו העברת זרע עם גבר שנדבק בנגיף, כיוון הנגיף יכול להישאר בנוזל הזרע 10 שבועות ואולי אף יותר.
קבלת עירוי דם מתורמים נגועים.
נשים בהריון שנדבקו בנגיף הזיקה עלולות להדביק את העובר או הילוד במהלך הלידה.
אבחון ובדיקות
מחלת נגיף הזיקה מאובחנת על סמך התסמינים אצל אנשים שיכלו להיחשף לנגיף (ביקור במדינה שלגביה ישנם דיווחים על התחלואה או קיום יחסי מין עם אדם הנגוע בנגיף) ומאומתת על ידי בדיקת PCR, שבודקת נוכחות של חלקיקי RNA של הנגיף.
בדרך כלל, בדיקת PCR נלקחת בשבועיים הראשונים להתפרצות המחלה משלושה מקורות - דם מלא, נסיוב ושתן. ככל שהבדיקה נעשית קרוב יותר לתחילת המחלה, כך הסיכוי לזהות את חלקיקי נגיף הזיקה בנוזלים השונים גבוה יותר.
סיבוכים אפשריים
במקרים נדירים, מחלת נגיף הזיקה עלולה לגרום לתסמונת גייאן-בארה (Guillain-Barré syndrome) - פגיעה במערכת העצבים.
בנוסף, קיים חשד שאישה בהריון שנדבקה עלולה להעביר את הנגיף גם לעובר שברחמה ולגרום למומים קשים במערכת העצבים שלו - מיקרוצפליה (היקף ראש קטן) - פגיעה חמורה בהתפתחות המוח, שעלולה להוביל לפיגור התפחותי שכלי ומוטורי ולהתקפי אפילפסיה.
טיפולים ותרופות
כיום לא קיים טיפול ייחודי למחלה ועדיין לא פותח חיסון נגד נגיף הזיקה.
ניתן להשתמש בתכשירים המכילים פרצטמול להורדת חום, אך אסור ליטול תרופות המכילות אספירין, איבופרופן (כגון אדוויל, נורופן, אדקס, איבופן ואחרים) או תרופות נוגדות דלקת מקבוצת NSAID's נוספות.
נשים בהריון שקיים חשש שנדבקו במחלת נגיף הזיקה יכולות לעבור סקירה של מוח העובר, שכוללת מדידת היקף הראש ואולטרה סאונד של אברי המוח, החל מהשבוע 16 להריון.
מניעה
לאנשים שנוסעים למדינות עם העברה פעילה של נגיף הזיקה מומלץ לנקוט באמצעים למניעת עקיצות יתושים כמו הקפדה על לבוש ארוך, מריחת תכשירים דוחי יתושים, שינה עם חלונות סגורים או עם רשתות שמונעות חדירת יתושים.
לנשים מומלץ להימנע מכניסה להריון עד ארבע שבועות לאחר עזיבת האזורים עם תחלואה פעילה.
חשוב להקפיד על קיום יחסי מין מוגנים באמצעות קונדום עד 10 שבועות לאחר יציאה מהמדינות שבסיכון, במיוחד עם בת זוג בהריון.