דלג לתוכן

מחלות לב

Heart disease
ד"ר מרק ברזינס ד"ר מרק ברזינס מנהל היחידה לצנתורים במרכז הרפואי לגליל בנהריה, קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו קראו עליי עוד
התור הראשון הפנוי: 03/12/24, 19:30
המומחים של Infomed מסבירים:

מחלות לב עלולות לפגוע בכל אחד מתפקודי הלב ובכל אחד ממרכיבי הלב.

מחלת הלב השכיחה ביותר היא תסמונת כלילית על ביטוייה השונים. כלי הדם הכליליים הם מערכת של כלי דם המרושתים על צידו החיצוני של שריר הלב ותפקידם לספק דם ללב עצמו. כאשר יש תהליך טרשתי (הצטברות שכבת סידן מעורבת בשומן) בתוך כלי הדם הכליליים, או כאשר יש התכווצות של כלי דם אלו, עלולה להיווצר היצרות של חלל כלי הדם ואספקת הדם לשריר הלב תיפגע.

פגיעה בשריר הלב או בכושר התכווצותו עלולה לגרום לירידה זמנית או קבועה בכושר התכווצות הלב. כאשר התכווצות שריר הלב פגועה עלולה להיות ירידה באספקת הדם לאיברים חיוניים. תהליך זה של היצרות כלי הדם גורם לתסמונת תעוקתית, ואם נוצר נזק קבוע לשריר הלב יהיה זה אוטם שריר הלב.

הלוקה בתסמונת תעוקתית או באוטם בשריר הלב עלול לחוש כאב או לחץ על דופן בית החזה. לעיתים מלווה תחושה זו בהזעה, בתחושת מחנק, בקוצר נשימה, בבחילה, בדפיקות לב ובחולשה כללית. מצב זה הוא מצב חירום המחייב התערבות רפואית דחופה.

אפשרויות הטיפול במצבים כאלה רבות, אך האפשרות הטובה ביותר היא מניעה. הימנעות מעישון, איזון של רמות שומנים בדם פעילות גופנית הן דוגמאות לפעולות מניעה.

עם התרחשות התהליך יש אפשרויות טיפול רבות כולל טיפול באמצעות תרופות. חלקן ניתנות בדרך פומית וחלקן דרך הווריד. ניתן לבצע צנתור של כלי הדם הכליליים. בצנתור מוחדר צינור, בדרך כלל דרך עורק המפשעה, אל כלי הדם הכליליים תוך הדגמה של כלי הדם. באמצעות צנתור ניתן להרחיב את כלי הדם המוצר, על ידי בלון מתנפח או על ידי השתלת תומכן התומך בדופן כלי הדם, וגורם לעורק להישאר פתוח בקוטרו המקורי. שיטות שונות כוללות החדרת תרופות שונות לכלי הדם הכליליים וכן טיפולים באמצעות הקרנה מקומית לכלי הדם.

לעיתים יש צורך להעביר את החולה לחדר ניתוח לצורך ביצוע ניתוח מעקפים. ניתוח זה יכול להתבצע בדחיפות כניתוח חירום, וגם כניתוח מתוכנן על סמך ממצאי בדיקות שונות המצריכים התערבות בניתוח.

שריר הלב עלול להיפגע ממחלה דלקתית הנגרמת ממחלה זיהומית מנגיפים, מתהליכים המערבים את מערכת החיסון, משתיית אלכוהול ומצריכת סמים.

ללב ארבעה מסתמים. בכל אחד ממסתמים אלו עלולה להיות פגיעה בתפקוד. עיקר ההפרעות בתפקוד מסתמי הלב מסווגות לשתי קבוצות: היצרות המסתם והתרחבות המסתם. היצרות המסתם פוגעת בכושר העברת הדם בין מדורי הלב השונים, ונדרשת זרימת דם בלחץ גדול יותר כדי להגיע לאותה תפוקת לב. אם המסתם מורחב, זרימת הדם נמשכת גם בשעה שהמסתם אמור לחסום כליל את זרימת הדם. ניתן לדמות את המסתם המורחב לברז דולף ואת המסתם המוצר לברז שאינו נפתח פתיחה מלאה.

מחלות מסתמיות עלולות להיות מלידה ואז צפויה להישמע איוושה בהאזנה ללב. הן עלולות להיות נרכשות כתוצאה מתהליכים זיהומיים שונים הגורמים נזק ישיר או עקיף למסתמי הלב. תהליך טרשתי עלול אף הוא לפגוע במסתמי הלב. ביטויי מחלות מסתמיות הם קוצר נשימה, ירידה בכושר הגופני והתעייפות מוגברת, תסמונת כלילית, הפרעות קצב והתעלפויות.

הטיפול במחלה מסתמית הוא בדרך כלל באמצעות תרופות. לעיתים יש צורך בצנתור העשוי לסייע לאבחון ואף לטיפול. במצבים מסוימים יש צורך בניתוח לשם תיקון המסתם או החלפתו במסתם תותב.

ללב יש מערכת הולכה האחראית על העברת מסרים חשמליים היוזמים את התכווצות הלב, מסדירים את מועד ההתכווצות ומסדירים את היחס בין התכווצות החדרים להתכווצות הפרוזדורים. לעיתים יש הפרעה בתפקודה של מערכת ההולכה החשמלית. הפרעה זו מתבטאת לעיתים בקצב לב מואץ, מואט, לא סדיר או בהיעדר קשר זמנים ברור בין מועד התכווצות הפרוזדורים להתכווצות החדרים. הפרעות קצב עלולות להתבטא בתחושה של דפיקות לב, עייפות, קוצר נשימה או התעלפות. הגורמים להפרעות קצב עלולים להיות תרופה שהחולה מקבל לטיפול בתהליך אחר, תהליך טרשתי של מערכת ההולכה, הפרעות מסתמיות וגורמים נוספים בעלי השפעה על מערכת ההולכה.

אפשרויות טיפול בבעיות הולכה הן טיפולים בתרופות או על ידי הפסקת נטילתה של תרופה שהחולה מקבל ואשר גרמה להפרעה. לעיתים יש צורך בהשתלת קוצב או במתן מכת חשמל. הטיפול בהפרעות קצב תלוי בסוג ההפרעה, בגורם לה ובהשלכות הקליניות של הפרעת הקוצב.

כאשר מתעורר חשד למחלת לב יש לפנות אל רופא המשפחה או אל רופא מומחה למחלות פנימיות. לעיתים, על פי נתונים שונים, יש צורך לערב קרדיולוג שהוא רופא מומחה למחלות לב.

ההחלטה אם לצנתר את החולה ולהחדיר תומכן או לנתח ניתוח מעקפים נקבעת בהתייעצות בין רופאי הלב ומנתחי הלב. מקובל שמול מספר עורקים נגועים רצוי לנתח ולא לצנתר.

צילום: Shutterstock
  • מחלות לב תסמינים

     

    התסמינים של מחלות לב משתנים בהתאם לסוג המחלה.

    תסמינים של מחלת לב בכלי הדם (מחלה קרדיווסקולארית)

    מחלה קרדיווסקולארית נגרמת כתוצאה מהצרה, חסימה או התקשות של כלי הדם, הגורמות לכך שהלב, המוח, או חלקים אחרים בגוף אינם מקבלים כמות מספקת של דם. 

    התסמינים של מחלה קרדיווסקולארית כוללים בין היתר:

    · כאב בחזה (תעוקה).

    · קוצר נשימה.

    · כאב, חוסר תחושה, חולשה, או תחושת קור ברגליים או בזרועות, במידה וכלי הדם באיברים אלו מוצרים.

    תסמינים של מחלת לב הנגרמת כתוצאה מהפרעה בקצה הלב (אריתמיה של הלב)

    אריתמיה של הלב היא הפרעה בקצב הלב. אצל אנשים הלוקים בהפרעה בקצב הלב, הלב יכול לפעום מהר מידי, לאט מידי, או באופן בלתי סדיר. 

    התסמינים של מחלות הקשורות בקצב הלב כוללות בין היתר:

    · רפרוף בחזה.

    · קצב לב מואץ (טכיקרדיה).

    · קצב לב איטי (ברדיקרדיה).

    · כאב בחזה.

    · קוצר נשימה.

    · סחרחורת.

    · התעלפות (סינקופה), או מצב שקרוב להתעלפות.

    תסמינים למחלת לב שנגרמת כתוצאה ממום בלב

    במום מולד חמור בלב בדרך כלל ניתן להבחין תוך מספר שעות, ימים, שבועות, או חודשים לאחר הלידה.  תסמינים של מומים בלב כוללים בין היתר:

    · גוון עור אפור בהיר או כחול (כיחלון-ציאנוזיס).

    · נפיחות ברגליים, בבטן או מסביב לעיניים.

    · קוצר נשימה בזמן האכלה, הגורמת לעליה בלתי מספקת במשקל.

    מומים מולדים חמורים פחות, לעתים קרובות מאובחנים רק בגיל מאוחר יותר בילדות או אפילו בגיל הבגרות. 

    סימנים ותסמינים של מומים מולדים בלב, שאינם מעמידים את החיים בסכנה מיידית כוללים:

    · קוצר נשימה שנגרם בקלות, כתוצאה מהתעמלות או פעילות.

    · התעייפות שנגרמת בקלות, כתוצאה מהתעמלות או פעילות.

    · הצטברות של נוזל בלב או בראות.

    · נפיחות בידיים, בקרסוליים או בכפות הרגליים.

    תסמינים של מחלת לב הנגרמת כתוצאה ממחלת שריר הלב (קרדיומיופתיה)

    מחלת שריר הלב משמעה ששריר הלב מתעבה ומתקשה. לעתים, בשלבים מוקדמים של מחלת שריר הלב, לא מופיעים תסמינים כלל. ככל שהמחלה מחמירה, תסמיניה יכולים לכלול בין היתר:

    · קוצר נשימה כתוצאה ממאמץ, או אפילו בזמן מנוחה.

    · נפיחות ברגליים, בקרסוליים ובכפות הרגליים.

    · התנפחות (התרחבות) של הבטן, כתוצאה מהצטברות נוזלים.

    · עייפות.

    · קצב לב בלתי סדיר, שמורגש כקצב לב מואץ, כדפיקות לב או כרפרוף.

    · סחרחורת והתעלפות.

    תסמינים של מחלת לב הנגרמת כתוצאה מזיהום

    קיימים שלושה סוגים של זיהומים בלב: דלקת קרום הלב (פריקרדיטיס)- פוגעת ברקמות המקיפות את הלב (קרום הלב – פריקרד), דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס)- פוגעת בשכבת השריר התיכונה של דפנות הלב (שריר הלב), ודלקת פנים הלב (אנדוקרדיטיס)- פוגעת בקרום הפנימי, המפריד בין החדרים והמסתמים שבלב (פנים הלב – אנדוקרד). 

    תסמיני המחלות הנגרמות כתוצאה מזיהום בלב משתנים מעט, בהתאם לסוג הזיהום וכוללים בין היתר:

    · חום.

    · קוצר נשימה.

    · חולשה או עייפות.

    · נפיחות ברגליים או בבטן.

    · שינויים בקצב הלב.

    · שיעול יבש או עיקש.

    · פריחה בעור, או כתמים בלתי רגילים.

    תסמינים של מחלות לב הנגרמות כתוצאה מבעיה במסתמים

    בלב יש ארבעה מסתמים – מסתם אב העורקים (אאורטלי), מסתם דו צניפי (מיטרלי), מסתם ריאתי (פולמונלי) והמסתם התלת צניפי (טריקוספידלי) – הם נפתחים ונסגרים, במטרה לכוון את זרימת הדם דרך הלב. המסתמים עלולים להיפגע כתוצאה ממספר גורמים שמובילים להיצרות, דליפה (זרימה לא תקינה, או אי ספיקה), או סגירה לא תקינה (צניחה). 

    התסמינים של מחלות לב הנגרמות כתוצאה מפגיעה במסתמים משתנים בהתאם למסתם שנפגע ובדרך כלל כוללים:

    · עייפות.

    · קוצר נשימה.

    · קצב לב בלתי סדיר, או אוושה בלב.

    · נפיחות בכפות הרגליים או בקרסוליים.

    · כאב בחזה.

    · התעלפות.

     

רופאים בתחום

עיניים
ד"ר משה מלכין
4.9
( 175 חוות דעת )
"יחס אישי ותוצאה מצוינת אכפתיות"
קראו עליי עוד
אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר בן ורנר
4.8
( 22 חוות דעת )
"ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
קראו עליי עוד
עור ומין
ד"ר אפרת בר אילן
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופאה מדהימה, יסודית, מקצועית ואכפתית. באתי אליה בעניין מולוסקום טיפלה בי במסירות🌹 תודה על המקצועיות והאמפתיה ממליצה בחום!!!"
קראו עליי עודלקביעת תור

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא מחלות לב

מחקר חדש מצא יתרון מפתיע נוסף בהנקה
מחקר חדש מצא יתרון מפתיע נוסף בהנקה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 27/02/2022

כולנו שמענו על כך שהנקה מלאה ביתרונות בריאותיים עבור הרך הנולד ועשויה לתרום גם לחיזוק הקשר בין האם לתינוק. מחקר חדש... לכתבה המלאה

האם אפשר להוריד כולסטרול LDL ללא תרופות?
האם אפשר להוריד כולסטרול LDL ללא תרופות?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/09/2024

בלי תרופות ובלי תוספי תזונה. אפילו רק שינוי באורח החיים יכול לתרום רבות להורדת הכולסטרול "הרע" LDL. איך עושים את זה... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו