שמות מסחריים
אספירין, או בשמו הכימי חומצה אצטיל-סליצילית, הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות רבות השייך לקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAID's). התרופות שמכילות אספירין (Aspirin) במינונים השונים משמשות לטיפול ולמניעה של מחלות רבות, בהתאם למינון האספירין בתוכן.
אספירין (Aspirin) במינון נמוך
אספירין (Aspirin) במינונים הנמוכים של 75 מ"ג – 100 מ"ג נמצא בתרופות מיקרופירין, קרטיה, קרדיופירין, טבעפירין ותרופות רבות אחרות. תרופות אלה מפחיתות צימות (הידבקות) טסיות הדם ותורמות לאפקט נוגד קרישה.
יעיל לטיפול ב:
מינון נמוך של אספירין מיועד למנוע מראש את ההתפתחות של מחלת לב כלילית אצל אנשים שנמצאים בסיכון גבוה. בנוסף, הוא משמש לעכב התפתחות של מחלות שנגרמות על ידי פקקת בכלי הדם במוח או בלב.
קראו עוד: אספירין: באמת מפחית את הסיכון להתקף לב?
אספירין (Aspirin) במינון גבוה
אספירין (Aspirin) במינונים הגבוהים של 250 מ"ג – 500 מ"ג נמצא בתרופות בשם אספירין, אצטוזל ובשילוב עם חומרים פעילים אחרים בתרופות אקמול פוקוס, אקסדרין, אספירין C, פרמול טרגט, אקסידול ועוד. בנוסף לפעילות שמפחיתה צימות הטסיות, למינונים גבוהים של אספירין יש השפעה נוגדת כאב ודלקת, טיפול בכאבים הקשורים במיגרנה, והוא מסייע בהורדת חום גבוה.
מצוי גם בתרופה שנועדה לטיפול חיצוני (רדיאן בי), בספריי, בשילוב חומרים פעילים נוספים, לצורך הקלה בכאב שרירי או ראומטי.
יעיל לטיפול ב:
אספירין במינון גבוה, לבדו או יחד עם חומרים פעילים נוספים, משמש להורדת חום ולשיכוך כאבים שונים, כולל כאבי ראש ומיגרנה, כאבי שרירים, כאבי מפרקים שגרוניים, כאבי מחזור, כאבים הנובעים מדלקת בסינוסים או מבעיות שיניים.
קראו עוד: אספירין נגד סרטן: ההמלצות החדשות שאתם חייבים להכיר
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
יש להפסיק את נטילת התרופות שמכילות אספירין (Aspirin) לפחות חמישה ימים לפני שעומדים לעבור ניתוח או הליך ניתוחי כלשהו, כולל אצל רופא שיניים, אלא אם הרופא הורה אחרת.
יש להיזהר בנטילת תרופות שמכילות אספירין יחד עם תרופות נוגדות דלקת אחרות, במיוחד אם עברת את גיל 60 או אם שותים אלכוהול באופן קבוע מחשש להחמרת הסיכון לכיב קיבה או דימום בקיבה. לעתים, הרופא ירשום תרופה שמפחיתה את חומציות הקיבה כדי להפחית את הסיכון לפגיעה בקיבה.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
-מיועדת למבוגרים מעל גיל 18
אין להשתמש באספירין ובתרופות שמכילות אותו במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
- רגישות לחומרים פעילים אחרים מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים או משככי כאבים, לרבות התקף אסתמה עקב חשיפה לחומרים אלו.
- אין להשתמש בילדים ובמתבגרים במחלת חום ללא הוראת רופא ואם אמצעים טיפוליים אחרים כשלו. (מחשש לתסמונת ריי) - מחלה נדירה הפוגעת במוח ובכבד. בדרך כלל, מופיעה אצל ילדים ומתבגרים בזמן מחלה ויראלית חריפה כמו שפעת או אבעבועות רוח.
- אם היו לך בעיות בקרישת הדם או עברת שטף דם מוחי.
- אם לקית באי ספיקת כליות או כבד.
- אם את בשליש האחרון של הריון או מניקה (כתלות במינון התרופה).
-אם הנך סובל מאי ספיקת לב חמורה ובלתי מיוצבת.
- אם חווית דימומים או כיבים בקיבה, או במעי.
- אם הנך נוטל במקביל מתוטרקסאט במינון 15 מ"ג או יותר לשבוע או המינון יומי של 150 מ""ג ומעלה.
אזהרות נוספות: יש לעדכן את הרופא
- אם יש לך חוסר חמור ב- G6PD
- אם הינך עומד לעבור ניתוח, כולל ניתוח קטן, יכולה להיות עלייה בנטיה לדימום.
- אם אתה סובל או סבלת מליקוי בתפקוד: (אחד או יותר מהבאים)- כבד, כלייה, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול, מערכת הנשימה (למשל אסטמה).
- רגישות לתרופות אחרות משככות כאב, נוגדות דלקת, תרופות אנטי- ראומטיות, או אלרגיה אחרת.
- דימום שנמשך זמן ארוך מהרגיל, למשל בחתכים או בפציעות קלות (כמו בזמן גילוח) בדרך כלל אינו בעייתיי. דימום יוצא דופן- יש לעדכן את הרופא.
- טיפול מקביל בתכשירים נוגדי קרישה כמו נגזרות של קומרין או הפרין (מלבד הפרין במינון נמוך).
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אשמח לדעת את ההבדל בין בדיקת FISH למי שפיר רגילה. האם ישנן תסמונות שבודקים במי שפיר אך לא בודקים ב FISH ? איזה תסמונות בודקים ב- FISH ? האם בודקים תסמונת דאון ? האם ניתן לבצע את שתי הבדיקות בדיקור אחד ?
שאלה: אני גבר בן 43 ,לא מעשן ולא שותה אלכוהול, נשוי ומנהל אורח חיים שיגרתי מאוד. בעקבות כאבי ראש חזקים מאוד שלא הגיבו לכל משככי הכאבים לסוגיהם, הופניתי למיון, שם ערכו לי בדיקת CT שבעקבותיה גילו כי הבלוטה האנדוקרינית גדולה מאוד. מייד בדקו בדמי את הפרולקטין שהראה רמה של 23000 . הופניתי לרופאה אנדוקרינית והחל טיפול בפרילק. עדיין אין לי תוצאות של השפעת התרופה. שאלותי הן: מה גורם לבלוטה לגדול למימדים גדולים מאוד? מהן תופעות הלוואי של פרילק לטווח הארוך? מהן ההשפעות של עודף הפרולקטין בגוף ברמות כמו שנתגלו אצלי? האם אזדקק לפרילק לכל החיים?
שאלה: אני בן 66. יש לי במשך תקופה ארוכה רמת CPK גבוהה - 300 עד 1000 ויותר. התופעה מלווה בתקופות של כאבים חזקים בשרירים, בפרט באזור השריר ה-4 ראשי וארמסטרונג, כולל התכווצויות שרירים אשר פעמיים הביאו לידי לאובדן הכרה. הרופאים לא יודעים להתמודד עם הבעיה ואיני יודע מה לעשות. אצל בתי גילו באקראי רמת CPK בערך 2000. הרופאים טוענים שזה תורשתי. אבל מה עושים עם זה? אני עוסק באופן קבוע בפעילות ספורטיבית ואין קשר בין המאמץ לגובה ה- CPK.
שאלה: אני בת 65. במשפחתי אח שעבר התקף לב ראשון בגיל 54 והתקף שני בגיל 67. אח נוסף שסבל מתעוקת חזה ועבר צנתור, וכשנה אחריו עבר ניתוח מעקפים. האב סבל מתעוקת חזה. האם כאישה, נתונים משפחתיים אלה מהווים גורמי סיכון עבורי? אצל האח שעבר התקף לב בגיל 67 עם צנתור ו-3 סטנטים, התגלו חסימות בעורקים לאחר 4 חודשים. עקב כך, בוצעו בו 4 מעקפים. הרופאים טענו שקיים אצלו פגם גנטי המייצר חסימות והמליצו לבני המשפחה לעבור בדיקות מתאימות. הבדיקות שערכתי הן Homocystein, PCR MTHFR, PCR FII Mutation, PT-PTT Simultaneous, Anti Cardiolipin IgM, Anti Cardiolipin IgG, Antithrombin III, APC Resistance, Protein C Activity, Protein S Activity, Lupus Anticoagulant, Protein C Antigen, Antinuclear Ab. תוצאות הבדיקות היו במסגרת הנורמה. האם זה אומר שאין לי בעיה גנטית של ייצור פלאקים? והאם מצב זה עלול להשתנות, כלומר להיות תקין עכשיו ומחר בלתי תקין?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
טסיות
תרופות קשורות
-
סומאטריפטאן
-
פנאזופירידין (סדורל)
-
פנטניל (פנטה)
-
ארקוקסיה - אטוריקוקסיב
-
אקמול צינון ושפעת לילה