אזאציטידין הינו אנלוג של ציטידין המשמש לטיפול בקבוצת התסמונות המיאלודיספלסטיות (MDs), אשר השכיחה היא אנמיה, בהן מוח העצם אינו מתפקד באופן נורמלי ומייצר תאי דם לא בוגרים.
מדובר בקבוצת מחלות המתאפיינות בעייפות, חולשה, דימומים וזיהומים ותיתכן הגדלה של הטחול והכבד. באחוז מסויים של החולים המחלה אף הופכת ללויקמיה מילואידית חדה(AML). עד לאחרונה לא היה טיפול תרופתי מאושר לקבוצת מחלות זו. מיעוט החולים טופלו בכמותרפיה והשתלת מוח עצם, ומרבית החולים לא קיבלו טיפול תרופתי מלבד טיפול תומך להקלת התסמינים (עירויי דם ואנטיביוטיקה). אזאציטידין משמש בנוסף לטיפול בסוגים שונים של סרטן הדם כולל לויקמיה מיאלואידית כרונית (CML). בשימוש בטבליות- אזאציטידין משמש לטיפול אחזקה במטופלים מבוגרים עם לוקמיה מיאלואידית חריפה, AML, שהשיגו הפוגה ראשונה מלאה או הפוגה מלאה עם התאוששות חלקית בספירת דם לאחר טיפול כימותרפי התחלתי אינטנסיבי, ושאינם יכולים להשלים טיפול מרפא אינטנסיבי. בדומה לתרופות אחרות נוגדות סרטן, אזאציטידין עלול להשפיע גם על תאים בריאים ועשוי לגרום לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין. אין להחליף בטיפול בין זריקות וטבליות שכן ההתויות שונות וכן משטר המינון.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
זריקות. טבליות- לבליעה בשלמות, בזמן קבוע.
תדירות וזמן נטילה
מחזור טיפולי של 7 ימים, לרוב מדובר על מתן של 4-6 מחזורי טיפול. מינון מקובל בשימוש בטבליות: 300 מ"ג לנטילה דרך הפה פעם ביום. הרופא עשוי להפחית את המנה ל-200 מ"ג פעם ביום. מחזורי טיפול של 28 ימים. נטילה בכל יום במשך 14 הימים הראשונים של כל מחזור בן 28 ימים, ולאחריה, תקופה של 14 ימים ללא טיפול למשך יתרת מחזור הטיפול. ייתכנו שינויים ויש לעקוב במדוייק אחר הוראות הרופא.
טווח המינון
הטיפול הניתן מותאם לגיל החולה, למצבו הבריאותי הכללי, לסוג התסמונת, לקבוצת הסיכון ולמידת השפעת המחלה על החולה. מינון התחלתי - 75 מ"ג עבור כל מטר מרובע שטח גוף, ביום עבור 7 ימים בהזרקה תת-עורית או תוך-ורידית. יש לחזור על הטיפול כל 4 שבועות. לאחר 2 מחזורי טיפול תיתכן עליה במינון ל-100 מ"ג עבור כל מטר מרובע שטח גוף. לרוב מדובר על מתן של 4-6 מחזורי טיפול. טבליות: 200-300 מ"ג ליום.
תחילת ההשפעה
מייד, אך עשויים לחלוף מספר שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.
משך ההשפעה
מייד, אך עשויים לחלוף מספר שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.
מנה שנשכחה
במקרה ונשכחה מנה יש להיוועץ עם הרופא המטפל לגבי המשך הטיפול. טבליות: יש ליטול את המנה שנשכחה מייד כשנזכרים, עוד באותו היום ואת המנה הבאה יש ליטול בזמן הרגיל למחרת. אין ליטול מנה כפולה כפיצוי על טבליה שנשכחה או שנפלטה בהקאה.
הפסקת התרופה
הפסקת הטיפול תיעשה עפ"י החלטת הרופא.
מינון עודף
לא סביר שיקרה כיוון שהטיפול ניתן ע"י צוות רפואי מנוסה. תסמיני מינון עודף כוללים: שלשולים, בחילות והקאות. יש לפנות לקבלת טיפול תומך. טבליות: יש לפנות לרופא/ חדר מיון בצירוף האריזה.
אזהרות
תזונה
אין הגבלות.
נהיגה
בעל השפעה מועטה על היכולת לנהוג. במצבי עייפות, חולשה או קשיי ריכוז- אין לנהוג.
הריון
יש להתייעץ עם הרופא בהריון ובעת תכנונו- לפני נטילת תרופה זו. גברים צריכים להימנע מלהכניס אישה להיריון במהלך הטיפול בתרופה זו. אזאציטידין יכול להזיק לעובר. נשים- יש להשתמש באמצעי למניעת היריון יעיל במהלך נטילת התרופה ובמשך 6 חודשים לאחר הפסקת הטיפול. גברים- יש להשתמש באמצעי למניעת היריון יעיל במהלך נטילת התרופה ובמשך 3 חודשים לאחר הפסקת הטיפול.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. אין להיניק במהלך השימוש בתרופה ובמהלך שבוע אחד לאחר המנה האחרונה.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא הילדים.
קשישים
זריקות- ייתכן שיהיה צורך בהתאמת המינון- יש לנטר תפקודי כליה
טבליות- לא נדרשת התאמת מינון.
ניתוח והרדמה כללית
תרופה זו עלולה להגביר דימום. יש לדווח למרדים או למנתח לפחות 28 יום לפני הניתוח על נטילת תרופה זו.
דווח לרופא במקרה של
מחלת כבד
תפקוד כליתי לקוי
דימום
זיהום או מגע קרוב עם חולה במחלה זיהומית לאחרונה, בעיקר אבעבועות רוח או הרפס
חום
שלשול, הקאות, בחילות
דיכוי מוח עצם בעבר
טיפול בקרינה
סיכון ממנת יתר
גבוה
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
אזאציטידין גורמת לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין. יש לדווח לרופא במקרה של חום גבוה ובמידה ומתפתחים דימומים לא צפויים.
תופעות לוואי חמורות כוללות: דם בשתן, ירידה בכמות השתן וצריבה במתן השתן, הפרעות ראייה, כאב בחזה, בלבול, חום, צמרמורת וכאב גרון מתמשך, התנפחות הזרועות והרגליים, דימומים ספונטניים, איבוד משקל והצהבה של העור והעיניים.
יש לדווח לרופא, באופן מיידי, גם בהופעת חבורות או דימומים, העלולים להופיע בשל ספירה נמוכה של תאי דם המכונים טסיות. חום- העלול להופיע בשל זיהום כתוצאה מרמות נמוכות של תאי דם לבנים, ויכול להיות מסכן חיים. שלשול, הקאות או בחילות.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/ רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
תרופות נוגדות סרטן: השילוב בין תרופות נוגדות סרטן הוא מקובל על מנת ליצור פעילות חזקה ויעילה יותר. עם זאת, יש לקחת בחשבון גם את הרעילות המוגברת ודיכוי מוח העצם על-ידי תרופות אלו, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
תרופות ממשפחת נוגדי דלקת לא סטרואידיים, נוגדי קרישה: תרופות אלו עלולות להגביר את הסיכון לדימומים כאשר ניתנות עם נוגדי סרטן ציטוטוקסים.
מעכבי TNF-alpha: שילוב בין מעכבי TNF-alpha לתרופות הגורמות לדיכוי מערכת החיסון המרכזית מעלה את הסבירות לזיהומים קשים ודורש מעקב רפואי קפדני.
חיסונים: אין לתת חיסונים חיים לחולים המקבלים תרופות נוגדות סרטן. תרופות אלו מחלישות את מערכת החיסון וייתכן זיהום לאחר חיסון של נגיף חי.
השפעת שימוש ממושך
הטיפול באזאציטידין מלווה בבדיקות שגרתיות של ספירת תאי דם, אלקטרוליטים, תפקודי כליות ותפקודי כבד.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
"פרופ' להב קיבל אותנו בחיוך ובסבלנות, הקשיב ושאל שאלות כדי לדייק את המענה לבעיה.
הסביר הכל כך שאפילו בסוף הפגישה השאיר לנו זמן לשאלות אבל לא היה בזה צורך כי קיבלנו המון מידע.
אנחנו ממליצים בחום."