שמות מסחריים
קלונאזפאם (Clonazepam) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות קלונקס (Clonex) וריבוטריל. קלונאזפאם שייך לקבוצת בנזודיאזפינים, חומרים בעלי השפעה מרגיעה ומרדימה. בנזודיאזפינים, וקלונאזפאם (קלונקס) ביניהם, משפיעים על חוסר איזון במתווכים עצביים במוח, שקשורים להתפתחות חרדה.
תרופה זו שייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים, שלה תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה. יש חשיבות רבה במעקב רפואי צמוד עם נטילת תרופה זו.
יעיל לטיפול ב:
קלונאזפאם (קלונקס, ריבוטריל) מיועד למניעה ולטיפול בהתקפי חרדה (פניקה).
בנוסף, לקלונאזפאם (קלונקס) יש גם פעילות נוגדת פרכוסים, לכן הוא יעיל במיוחד למניעת התקפים קצרים של עווית השרירים והתקפי אבסנס (Petit Mal) בקרב ילדים. כמו כן, קלונאזפאם (קלונקס) יעיל גם בצורות אחרות של אפילפסיה, כגון רפיון פתאומי או פרכוסים הנגרמים על-ידי אורות זוהרים.
הנחיות חשובות:
קלונאזפאם (קלונקס) עלול להגביר את הסיכון למעידות ונפילות, במיוחד בקרב קשישים, בגלל שהוא עלול לגרום לטשטוש ולבעיות קואורדינציה.
קלונאזפאם עלול לגרום לישנוניות או לסחרחורת ולהאט את החשיבה ואת המיומנויות המוטוריות. ייתכן שיפור עם הזמן. ייתכנו גם בעיות קואורדינציה, במיוחד בעת הליכה או הרמת חפצים.
הטיפול בקלונאזפאם (קלונקס) דורש מעקב רפואי ומיועד לטווח קצר בלבד, עד חודש, מחשש לירידה בהשפעתו או התמכרות ולתופעות גמילה קשות. במקרים מסוימים, שימוש ממושך בקלונאזפאם (קלונקס) עלול לגרום להפחתה בהשפעת התרופה, לתופעה קשה של תלות, אשר תקשה על הפסקת נטילת התרופה, ולעיתים לשינויי התנהגות ולמחשבות טורדניות ואף להגביר את הסיכון לנזק עצמי ואובדנות.
נדרשת התייחסות רצינית לכל אמירה המרמזת על התאבדות או אלימות. מחשבות אובדניות, שינויים נפשיים או מצבי רוח אחרים כמו חוסר מנוחה, תוקפנות, זעם, הזיות או כל תופעת לוואי התנהגותית או התנהגות לא רגילה. נדרש עדכון מיידי של הרופא.
תרופה זו עלולה להיות ממכרת. השימוש בה עלול לגרום לשימוש לרעה, שימוש מוטעה ותלות. הסיכון גדל עבור מטופלים העושים שימוש ממושך בתרופה או שימוש במינונים גבוהים יותר, או כאלה בעלי עבר של שימוש יתר באלכוהול או שימוש לרעה בסמים. שימוש מוטעה יכול להוביל למנת יתר ולתופעות לוואי חמורות הכוללות קומה ומוות. ניתן לפתח התמכרות גם בנטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, עם תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או עם אלכוהול, עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.
אין להפסיק את השימוש בתרופה באופן פתאומי, ללא התייעצות עם רופא, שכן הפסקה פתאומית עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל התקף אפילפטי. הפסקת טיפול בלתי מבוקרת עלולה להיות מלווה בתופעות גמילה כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות, התכווצויות וכאבי שרירים. אבדן קשר עם המציאות, מחשבות או מעשים אובדניים.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בקלונאזפאם (קלונקס) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו, למרכיבי התרופה או לחומרים נוספים ממשפחת בנזודיאזפינים.
- אם אתם סובלים ממחלת כבד קשה
- אם יש לכם בעיות קשות במערכת הנשימה - דיכוי נשימתי, מחלת ריאות חמורה, הפסקות נשימה בשינה (sleep apnea) בדרגה חמורה.
- במצב של התמכרות/תלות בתרופות ממכרות ובמדכאי מערכת העצבים המרכזית כולל אלכוהול.
צילום: Shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 24, לוקחת כבר כמה שנים אנפרניל כטיפול נגד OCD. ברצוני להתחיל לקחת גלולות למניעת הריון. ראיתי באתר כי לחלק מההורמונים שנמצאים בגלולות, למשל אתינילאסטראדיול, יש תגובות בין-תרופתיות עם נוגדי דיכאון טריציקליים. האם הדבר נכון לכל סוגי הגלולות למנ
שאלה: בני בן שנתיים, ויש חשש כי הוא חולה בצליאק. רופא ילדים ביקש שאחזור על הבדיקה ולא מובן לי מדוע, לאחר קבלת התוצאות הבאות: IgG 1170 IgM 101 IgA 165 T.TRANSGLUTAMINASE 0.00 EV/ML ENDOMYSIAL AB שלילי Deam Gliadin pept 40 לילד יש כבר חשש מרופאים, כל פעם שאנו פוגשים ברופא המילה שיוצאת לו היא כואב. אני לא רוצה לחזור על בדיקת דם שהיתה לו לא נעימה בכלל, בלשון המעטה. אשמח לקבל תשובה והסבר לממצאי הבדיקות של בני.
שאלה: אני בת 33, קיימתי יחסי מין פעם ראשונה לפני חודשיים בלבד. קודם היה לי מחזור לא סדיר, עד לפני 4 חודשים. האם זה יכול לפגוע בסיכויים שלי להיכנס להריון? אני לא משתמשת באמצעי מניעה. עוד שאלה: אני לא מקבלת אורגזמה אלא במגע ידני. האם זה נורמלי? האם חוסר קבלת האורגזמה יכול להיות קשור במבנה צוואר הרחם?
שאלה: כאבים בגב התחתון בגבר בן 80 אני בן 80, סובל מכאבים בגב תחתון. הצילומים מראים עקמת קשה. אני מעוניין בהסבר כיצד משפיעה השחייה על החוליות. אני שוחה חזק בסגנון חתירה.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
בדיקת EEG
תרופות קשורות
-
מלטונין (סירקדין)
-
פריגאבאלין (ליריקה)
-
האלופרידול
-
טאקרין
-
טריפלונומיד (אובג'יו)