דלג לתוכן

קלונאזפאם (קלונקס)

בנזודיאזפינים | Clonazepam, Clonex

מתאים לטיפול ב:

  • חרדה, הפרעת חרדה
  • התקף חרדה
  • התכווצות שרירים
  • אפילפסיה
  • הפרעות שינה
יש צורך במרשם

שמות מסחריים

  • קלונקס
    קלונקס Clonex
  • ריבוטריל
    ריבוטריל Rivotril
המומחים של Infomed מסבירים:

קלונאזפאם (Clonazepam) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות קלונקס (Clonex) וריבוטריל. קלונאזפאם שייך לקבוצת בנזודיאזפינים, חומרים בעלי השפעה מרגיעה ומרדימה. בנזודיאזפינים, וקלונאזפאם (קלונקס) ביניהם, משפיעים על חוסר איזון במתווכים עצביים במוח, שקשורים להתפתחות חרדה.

תרופה זו שייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים, שלה תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה. יש חשיבות רבה במעקב רפואי צמוד עם נטילת תרופה זו.

יעיל לטיפול ב: 

קלונאזפאם (קלונקס, ריבוטריל) מיועד למניעה ולטיפול בהתקפי חרדה (פניקה).

בנוסף, לקלונאזפאם (קלונקס) יש גם פעילות נוגדת פרכוסים, לכן הוא יעיל במיוחד למניעת התקפים קצרים של עווית השרירים והתקפי אבסנס (Petit Mal) בקרב ילדים. כמו כן, קלונאזפאם (קלונקס) יעיל גם בצורות אחרות של אפילפסיה, כגון רפיון פתאומי או פרכוסים הנגרמים על-ידי אורות זוהרים.

הנחיות חשובות: 

קלונאזפאם (קלונקס) עלול להגביר את הסיכון למעידות ונפילות, במיוחד בקרב קשישים, בגלל שהוא עלול לגרום לטשטוש ולבעיות קואורדינציה.

קלונאזפאם עלול לגרום לישנוניות או לסחרחורת ולהאט את החשיבה ואת המיומנויות המוטוריות. ייתכן שיפור עם הזמן. ייתכנו גם בעיות קואורדינציה, במיוחד בעת הליכה או הרמת חפצים.

הטיפול בקלונאזפאם (קלונקס) דורש מעקב רפואי ומיועד לטווח קצר בלבד, עד חודש, מחשש לירידה בהשפעתו או התמכרות ולתופעות גמילה קשות. במקרים מסוימים, שימוש ממושך בקלונאזפאם (קלונקס) עלול לגרום להפחתה בהשפעת התרופה, לתופעה קשה של תלות, אשר תקשה על הפסקת נטילת התרופה, ולעיתים לשינויי התנהגות ולמחשבות טורדניות ואף להגביר את הסיכון לנזק עצמי ואובדנות.

נדרשת התייחסות רצינית לכל אמירה המרמזת על התאבדות או אלימות. מחשבות אובדניות, שינויים נפשיים או מצבי רוח אחרים כמו חוסר מנוחה, תוקפנות, זעם, הזיות או כל תופעת לוואי התנהגותית או התנהגות לא רגילה. נדרש עדכון מיידי של הרופא.

תרופה זו עלולה להיות ממכרת. השימוש בה עלול לגרום לשימוש לרעה, שימוש מוטעה ותלות. הסיכון גדל עבור מטופלים העושים שימוש ממושך בתרופה או שימוש במינונים גבוהים יותר, או כאלה בעלי עבר של שימוש יתר באלכוהול או שימוש לרעה בסמים. שימוש מוטעה  יכול להוביל למנת יתר ולתופעות לוואי חמורות הכוללות קומה ומוות. ניתן לפתח התמכרות גם בנטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.

נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, עם תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או עם אלכוהול, עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.

אין להפסיק את השימוש בתרופה באופן פתאומי, ללא התייעצות עם רופא, שכן הפסקה פתאומית עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל התקף אפילפטי. הפסקת טיפול בלתי מבוקרת עלולה להיות מלווה בתופעות גמילה כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות, התכווצויות וכאבי שרירים. אבדן קשר עם המציאות, מחשבות או מעשים אובדניים.

מתי אסור להשתמש בתרופה: 

אין להשתמש בקלונאזפאם (קלונקס) במקרים הבאים:

- רגישות לחומר הפעיל עצמו, למרכיבי התרופה או לחומרים נוספים ממשפחת בנזודיאזפינים.

- אם אתם סובלים ממחלת כבד קשה

- אם יש לכם בעיות קשות במערכת הנשימה - דיכוי נשימתי, מחלת ריאות חמורה, הפסקות נשימה בשינה (sleep apnea) בדרגה חמורה.

- במצב של התמכרות/תלות בתרופות ממכרות ובמדכאי מערכת העצבים המרכזית כולל אלכוהול.

צילום: Shutterstock 

  • מידע על התרופה

    אופן נטילת התרופה

    טבליות, טיפות. 

    אין ללעוס את טבליות קלונקס, אך ניתן לחצות אותן לפי הצורך.

    יש לתת את הטיפות בכפית (ולא ישירות מן הבקבוק אל הפה).

    תדירות וזמן נטילה

    עד 3 פעמים ביום.

    טווח המינון

    המינון ואופן הטיפול ייקבעו על ידי הרופא בלבד
    אין לקחת מהתרופה מינון גבוה או לתקופה ארוכה יותר ממה שנרשם על ידי הרופא .
    לטיפול בהתקפי חרדה אצל מבוגרים: מנה התחלתית של 0.5 מ"ג ליום, עם העלאה הדרגתית עד 4 מ"ג ליום (מנת אחזקה); אין מידע על המינונים לילדים ומתבגרים עד גיל 18.
    לטיפול בהתקפי אפילפסיה אצל מבוגרים: מנה התחלתית של 1.5 מ"ג ליום, עם העלאה הדרגתית בהתאמה אישית עד 20 מ"ג ליום; ילדים: מינון מופחת על פי הגיל והמשקל.

    תחילת ההשפעה

    תוך 60 דקות.

    משך ההשפעה

    תוך 60 דקות.

    מנה שנשכחה

    יש לקחת מנה מייד כשנזכרים, אך אין ליטול שתי מנות של קלונאזפאם (קלונקס) יחד. אם זמן המנה הבאה קרוב- יש לדלג על המנה ולקחת את המנה הבאה בזמנה.

    הפסקת התרופה

    אין להפסיק נטילת קלונאזפאם (קלונקס) בלי להיוועץ ברופא, כי התסמינים עלולים לחזור. כמו כן, עלולים להופיע תסמיני גמילה. הפסקה פתאומית הביאה, עבור חלק מהאנשים, לתסמינים שנמשכו מספר שבועות עד ליותר מ- 12 חודשים, כולל, חרדה, קשיי זיכרון, למידה או ריכוז, דיכאון, קשיי שינה, תחושה של צריבה או עקצוץ, צלצולים באזניים, תחושה מדומה של חרקים זוחלים מתחת לעור, חולשה, רעד, עוויתות שרירים.

    מינון עודף

    מינון עודף עלול לגרום לבלבול, טשטוש, עייפות, סחרחורת, קשיי נשימה, תרדמה לא רגילה ואיבוד הכרה. יש לפנות לרופא או חדר מיון.

    אחסון

    לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.

יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא

רופאים בתחום

רפואת כאב
ד"ר איילת מדברי
5.0
( 31 חוות דעת )
"מגיעה במיוחד לד״ר איילת מדברי אפילו שאני לא מהאזור אני לא מוותרת עליה היא מקסימה . היא רופאה רגישה אכפתית עדינה ומעל הכל מקצועית מאוד מאוד ולכן אני מגיעה אליה במיוחד כי אני סומכת עליה מאוד ."
קראו עליי עוד
רפואה אסתטית
ד"ר מריאנה ויינרמן - רשת מרפאות
5.0
( 5 חוות דעת )
"ממליצה ממש !! אוהבת את כולן 💗"
קראו עליי עוד
כירורגיה פלסטית
ד"ר בתיה יפה
3.7
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו