המומחים של Infomed מסבירים:
ציקלופוספאמיד היא תרופה ציטוטוקסית המשתייכת לתכשירי האלקילציה אשר פותחה במקור ועדיין משמשת בעיקר לטיפול בסוגים שונים של סרטן כגון: מיאלומה נפוצה, לימפומה, לויקמיה, סרטן השד, סרטן השחלה, רטינובלסטומה וסוגים נוספים. מכיוון שהיא בעלת פעילות המדכאת את מערכת החיסון היא משמשת בנוסף לטיפול בדלקת פרקים שגרונית, טרשת רקמת חיבור (סקלרודרמה), זאבת אדמנתית מערכתית, (Idiopathic Thrombocytopenia Purpura (ITP ובמחלות אוטואימוניות נוספות. כמו כן היא משמשת לטיפול בילדים הסובלים מתיסמונת נפרוטית. ציקלופוספאמיד מפחיתה את מנגנוני ההגנה של מערכת החיסון ועל כן מעלה את הסיכון לזיהומים. בעיקר כאשר היא ניתנת יחד עם תרופות אחרות בעלות השפעה מדכאת על מערכת החיסון (כמו סטרואידים במינון גבוה). תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן בחילה והקאה, ירידה בספירת הדם וסיכון מוגבר לזיהומים, נשירת שיער, גירוי של שלפוחית השתן והופעת דם בשתן.
-
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
עירוי תוך ורידי, טבליות ותמיסה לשימוש פומי.
תדירות וזמן נטילה
טיפול פומי - פעם ביום. עירוי תוך ורידי - פעם ב-4 שבועות.
טווח המינון
המינון המדויק נקבע על סמך מאפייני המחלה הייחודיים של כל מטופל.
תחילת ההשפעה
שיפור בתסמינים תוך מספר שבועות.
משך ההשפעה
שיפור בתסמינים תוך מספר שבועות.
מנה שנשכחה
במקרה ונשכחה נטילת טבליה, יש לקחתה מייד כשנזכרים אלא אם הגיע הזמן למנה הבאה ואז יש לדלג על זו שנשכחה ולהמשיך כרגיל.
הפסקת התרופה
אין להפסיק הטיפול ללא הוראה מפורשת מהרופא.
מינון עודף
במקרה של מינון עודף ייתכנו תסמינים כגון: דיכוי מוגבר של מוח העצם ומכאן של מערכת החיסון, אשר יוביל להופעת זיהומים. כמו כן ייתכנו הפרעות לבביות. יש לפנות לקבלת עזרה רפואית.
נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
-
אזהרות
תזונה
מומלץ ליטול הטבליות על קיבה ריקה. בתקופת הטיפול מומלץ לשתות לפחות כוס נוזלים אחת מלאה מדי שעה. חשוב להקפיד לשתות לפחות 8 כוסות מלאות של נוזלים ביום.
אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.
הריון
ממחקרים שנעשו בבעלי חיים עולה כי התרופה גורמת למומים בעוברים. מומלץ שלא להיכנס להריון בזמן השימוש בתרופה זו. (D)
הנקה
לא ניתן. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא לקחת את התרופה או לא להיניק.
קשישים
לא ניתן.
דווח לרופא במקרה של
- מחלת לב
- אי ספיקת לב (heart failure)
- אבנים בכליות (nephrolithiasis)
- מחלת כבד
- זיהום כלשהו
- חיסונים אשר ניתנו לאחרונה
- ספירת דם נמוכה
- דיכוי מוח עצם בעבר
- טיפול כמותרפי או הקרנות בעבר
סיכון ממנת יתר
גבוה
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
-
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנפוצות הן: בחילה והקאה, ירידה בספירת הדם וסיכון מוגבר לזיהומים, נשירת שיער, גירוי של שלפוחית השתן והופעת דם בשתן, הפסקת הווסת ותופעות גיל המעבר, כגון: גלי חום ויובש נרתיקי.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[תרופות נוגדות סרטן אחרות]: השימוש בציקלופוספאמיד בשילוב תרופות אחרות נגד סרטן הוא מקובל, אולם יש לקחת בחשבון גם את הרעילות המוגברת ודיכוי מוח העצם על-ידי תרופות אלו. [חיסונים חיים]: אין לתת לחולים המקבלים תרופות נוגדות סרטן. תרופות אלו מחלישות את מערכת החיסון וייתכן זיהום לאחר חיסון של נגיף חי. [אלופורינול, משתנים תיאזידים, מעכבי NF-alpha]: שילוב תרופות אלו עם ציקלופוספאמיד מגביר את דיכוי מוח העצם, מעלה את הסבירות לזיהומים קשים ודורש מעקב רפואי קפדני. [וארפארין, אספירין ותרופות ממשפחת נוגדי דלקת לא סטרואידים]: תרופות אלו עלולות להגביר את הסיכון לדימומים. [טראסטוזומאב, דוקסורוביצין]: בשילוב עם ציקלופוספאמיד גובר הסיכון לרעילות לבבית. [נוגדי פטריות ממשפחת azole, פנובארביטאל]: תרופות אלו מגבירות את הסיכון לתופעות הלוואי של ציקלופוספאמיד. [אונדאנסטרון]: תרופה זו מפחיתה את יעילות ציקלופוספאמיד. [אינדומתאצין]: הסיכון לתופעות הלוואי של תרופה זו גוברת בשילוב עם ציקלופוספאמיד. [דיגוקסין]: יעילות דיגוקסין מופחתת ע"י ציקלופוספאמיד. השפעת שימוש ממושך
טיפול ארוך טווח מעלה את הסיכון לחוסר פוריות ולהופעת גידולים סרטניים. הסיבוכים הללו תלויים בכמות המצטברת של התרופה שנלקחה במהלך השנים.