שמות מסחריים
איבורפרופן הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות נורופן, אדוויל, אדקס, איבופן ותרופות רבות אחרות. איבופרופן, ששייך לנוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAID's), נחשב לאחת התרופות הנפוצות ביותר בשימוש.
צילום: shutterstock
יעיל לטיפול ב:
איבופרופן (נורופן, אדוויל, אדקס) משמש להורדת חום ולשיכוך כאבים קלים עד מתונים, כמו כאב ראש, כאבי גב ושרירים, כאבי שיניים או כאבי מחזור. בנוסף, איבופרופן במינונים גבוהים יותר מיועד לטיפול בדלקות ראומטיות (שגרוניות) כמו נפיחות, כאב או קשיון מפרקים.
הנחיות חשובות:
איבופרופן (נורופן, אדקס, אדוויל) עלול לגרום לטשטוש או הפרעות בראייה, לכן יש להיזהר בנהיגה, הפעלת מכונות גדולות או רכיבה על אופניים ולהזהיר גם ילדים ממשחק בקרבת מקומות מסוכנים.
למרות שבמינונים הנמוכים, איבופרופן (נורופן, אדוויל, אדקס ועוד) אינו מצריך מרשם רופא, מתן איבופרופן (פתילות או סירופ) לתינוקות מתחת לגיל 6 חודשים ייעשה על פי המלצת רופא בלבד. כמו כן, איבופרופן בטבליות אינו מתאים לטיפול בילדים עד גיל 12 שנה ללא פיקוח רפואי.
תכשיר זה, במינונים הנמוכים, מיועד לשימוש לטווח קצר בלבד. יש לקחת תמיד את המינון הנמוך ביותר לתקופה הקצרה ביותר הנחוצה כדי להקל על התסמינים.
נטילת תרופה זו מעבר למשך הזמן המומלץ או במינונים גבוהים מהמומלץ, עלולה להביא לסיכון לנזקים חמורים, הכוללים פגיעה חמורה בקיבה או במעי ובכליות, וכן לרמות אשלגן נמוכות מאוד בדם. אלה מצבים העלולים להיות מסכני חיים.
במקרה של זיהום, יש להתייעץ עם הרופא, מיידית, אם תסמינים, כמו חום או כאב, מתמשכים או מחמירים. השימוש באיבופרופן עשוי למסך סימני זיהום כגון חום וכאב, ועל כן עשוי לעכב טיפול נאות לזיהומים, מה שעשוי להוביל לסיכוי גבוה יותר לסיבוכים. (נצפה במצבים של דלקת ריאות שמקורה בזיהום חיידקי ובמקרי זיהומי עור חיידקיים הקשורים לאבעבועות רוח). יש לפנות לרופא אם סימני המחלה מחמירים או אינם משתפרים לאחר 10 ימים במבוגרים ו-3 ימים בילדים ומתבגרים בגילאים 12-18 שנים.
בשימוש בג'ל- יש להימנע מעישון או חשיפה למקור אש גלויה, מחשש לכוויות חמורות. ביגוד ובדים שבאו במגע עם התרופה- יתלקחו ביתר קלות וקיים סיכון ממשי לשריפה.
חלק התכשירים מכילים מלטיטול- ועל כן יש להתייעץ אם קיימת בעיה תורשתית בהתמודדות עם פרוקטוז/סוכר פירות, שכן, הגוף יכול לייצר מעט פרוקטוז מהרכיב מלטיטול.
חלק התכשירים מכילים רמות נמוכות מאוד של גלוטן, מעמילן חיטה- התרופה נחשבת 'ללא גלוטן' ולא סביר שתהווה בעיה לחולי ציליאק. אין לקחת את התרופה אם קיימת אלרגיה לחיטה.
חלק התכשירים (לשימוש חיצוני) מכילים בנזיל אלכוהול- העלול לגרום לתופעות אלרגיות וגירוי מקומי קל.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש באיבופרופן (נורופן, אדוויל, אדקס ועוד) במקרים הבאים:
• רגישות לחומר הפעיל עצמו, למרכיבים האחרים של התרופה או לתרופות נוספות מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים. או רגישות לאספירין.
• תגובות כמו עווית סימפונות, התקפי אסתמה, נפיחות בריריות האף, תגובות עוריות או נפיחות פתאומית.
• אם את בהריון או מתכננת הריון.
• אם זה עתה עברת או צריך לעבור ניתוח לב.
• אם אתם מטופלים בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידליות אחרות.
• אם סבלת בעבר או סובלים עתה מכיב, דימומים או הפרעה בתפקוד מערכת העיכול.
• במצב דימום מוחי
• הפרעות לא ברורות ביצירת תאי דם.
• אם אובחנה אצלכם פגיעה חמורה בפעילות הכבד, הלב או הכליות.
• אם אתם סובלים מהתייבשות. הנגרמת למשל מהקאות, שלשולים או צריכה לא מספקת של נוזלים.
• במהלך מחלת אבעבועות רוח (varicella)- מומלץ להימנע
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 16. כבר בערך כחודש וחצי העיניים שלי קופצות כמה פעמים ביום. על מה זה יכול להעיד? לאיזה רופא לפנות, אם בכלל? האם יש סיבה לדאגה?
שאלה: אני בן 24 בריא בדרך כלל, ולא מזמן התחלתי לחזור לכושר (בעיקר ריצות וכדורגל). לפני כשבוע, בעת משחק כדורגל, סובבתי את הברך בחוזקה שמעתי קול שנשמע כמו קרע. מאז אני לא יכול לדרוך על הרגל, מתקשה בתנועה, מרגיש כאבים בשינה והברך מאוד נפוחה. אין אדמומיות. ל
שאלה: יש לי ילד בן חמישה חודשים. בגיל שלושה שבועות הוא אובחן כרגיש לחלב, והוא מקבל נוטראמיגן. עד מתי צריך להמשיך עם תחליף חלב זה? ומתי אפשר לנסות לתת לו חלב כדי לדעת אם זה עבר או לא? הרופא טען שזה יכול לחלוף.
שאלה: אני חושבת שאני בהריון, בעבר חליתי ב- EBV. עשיתי בדיקות דם לאחרונה, שבהן התגלו CMV IGG 165, ו - CMV IGM חיובי. Avidity - 38. בבדיקות קודמות ה - IGG היה נמוך יותר. מה סיכויי הפגיעה בעובר? (אני בשבוע הראשון)
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
תפקודי כבד
-
בדיקות דם
תרופות קשורות
-
אופלוקסאצין (אופלוקס, אופלודקס)
-
פראצטמול + קודאין (קוד-אקמול 15/325)
-
אנלפריל (אנלדקס)
-
מתדון
-
ניטראזפאם