קיסימפטה (אופטומומאב) היא תרופה המיועדת לטיפול במבוגרים הסובלים מצורות נשנות של טרשת נפוצה, מחלה דלקתית כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית. מחלה בה מערכת החיסון תוקפת את חלבון המיאלין, המגן על תאי העצב, וממלא תפקיד חשוב מאוד בהעברת המסרים בין תאי עצב שונים. קיסימפטה (אופטומומאב) היא מדכאת חיסון, מסוג נוגדן חד-שיבטי שנקשר לקולטן בשם CD20 על פני תאי B של המערכת החיסונית. קישור התרופה מוביל להפחתה בכמות תאי ה-B בגוף, התאים אשר מעורבים, במחלה זו, בתקיפת המיאלין, וגורמים לנזק למערכת העצבים. קיסימפטה מאתרת ומסלקת את תאי ה-B, ובכך מפחיתה את הסיכוי להישנות, מקלה על התסמינים ומאטה את התקדמות המחלה.
יעיל לטיפול ב:
מבוגרים הסובלים מצורות נשנות של טרשת נפוצה (RMS), עם מחלה פעילה. הפחתת סיכויי הישנות, הקלה בתסמינים, האטת התקדמות המחלה.
הנחיות חשובות:
תרופה זו אינה מיועדת לילדים ולמתבגרים מתחת לגיל 18 שנים.
מתי אסור להשתמש בתרופה: • במקרה רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל אופטומומאב או לכל אחד ממרכיבי התרופה האחרים. • במקרה של בעיות חמורות במערכת החיסון. • במקרה של זיהום חמור. • במקרה של סרטן.
פרמקוקינטיקה:
פירוק אנזימטי נרחב, זמן מחצית חיים 16 ימים.
דגשים למשתמש • יש לבצע בדיקת דם לפני תחילת הטיפול- לבחינת הפטיטיס B, לבחינת מערכת החיסון. • נדרש דווח מיידי לרופא לגבי סימנים כמו פריחה, קשיי נשימה, התנפחות של הפנים, העפעפיים, השפתיים, הפה, הלשון או הגרון, לחץ בחזה, או תחושת עילפון- העשויים להעיד על תגובה אלרגית. • יש להרחיק קבלת חיסון חי או חי -מוחלש, לפחות 4 שבועות מתחילת הטיפול בקיסימפטה. • יש להרחיק קבלת חיסונים מסוגים אחרים לפחות שבועיים מתחילת הטיפול בקיסימפטה. • יש להוציא את התרופה מקירור 15-30 דקות לפני הזרקה, לצורך התחממות לטמפ' החדר.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
זריקה תת עורית, עטים לשימוש חד פעמי.
תדירות וזמן נטילה
ניתן להזריק בכל שעה משעות היום. הזרקה ראשונה תיעשה בהנחיית צוות רפואי. תדירות הזרקה מקובלת: הזרקה ביום הטיפול הראשון (שבוע 0), לאחר שבוע, וכעבור שבועיים (שבוע 1 ושבוע 2). לאחר 3 ההזרקות הראשונות- אין הזרקה בשבוע שלאחר מכן (שבוע 3). המשך הזרקה החל משבוע 4 ולאחר מכן אחת לחודש.
טווח המינון
ייקבע על ידי הרופא בלבד. מינון מקובל הוא 20 מ"ג של אופטומומאב בכל הזרקה. כל 1 מ"ל של תמיסה להזרקה מכיל 50 מ"ג אופטומומאב. כל עט מוכן לשימוש מכיל 20 מ"ג אופטומומאב ב-0.4 מ"ל תמיסה.
מנה שנשכחה
יש להזריק בהקדם האפשרי, מיד כשנזכרים. חישוב מועדי ההזרקות הבאים ייעשה מיום ההזרקה, ולא על סמך לוח המועדים המקורי.
הפסקת התרופה
לאחר ייעוץ עם הרופא. ייתכנו תופעות לוואי גם לאחר הפסקת הטיפול בתרופה, אף למספר חודשים.
מינון עודף
יש ליצור קשר מיידי עם הרופא.
אחסון
באריזה המקורית, מוגן מאור, בקירור. 2-8 מעלות צלזיוס. אין להקפיא. במידת הצורך, ניתן להשאיר את התכשיר מחוץ למקרר עד 7 ימים באופן חד-פעמי בטמפרטורה שאינה עולה על 30 מעלות צלזיוס. אם לא נעשה שימוש במשך תקופה זו, ניתן להחזיר את התכשיר למקרר למקסימום 7 ימים.
אזהרות
תזונה
לא צפויה השפעה.
אלכוהול
לא צפויה השפעה.
נהיגה
לא צפויה השפעה.
הריון
יש להתייעץ עם הרופא טרם השימוש בתרופה. יש להשתמש באמצעי מניעה יעיל ולהימנע מהריון במהלך הטיפול ובמשך 6 חודשים לאחר הפסקתו.
הנקה
יש להתייעץ עם הרופא טרם השימוש בתרופה. התרופה יכולה לעבור לחלב אם ועל כן יש להתייעץ עם הרופא, טרם ההנקה, ולשקול תועלות וסיכונים הכרוכים בשימוש בתרופה.
תינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדים ולמתבגרים מתחת לגיל 18 שנים. לא קיים מידע בטיחות ויעילות השימוש בקבוצת גיל זו.
קשישים
לא נדרשת התאמת מינון. מיעוט נתונים לא מאפשר בחינת שוני בתגובה אצל קשישים.
דווח לרופא במקרה של
נשאות נגיף הפטיטיס B או סיכון לזיהום בהפטיטיס B
זיהום
חיסון מתוכנן
סיכון ממנת יתר
אין נתונים
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות לוואי שכיחות מאוד: זיהומים בדרכי הנשימה העליונות- סימנים כמו כאב גרון ונזלת. תגובות הקשורות להזרקה, מופיעות בדרך כלל במהלך היממה שלאחר ההזרקה, בייחוד לאחר הזרקה ראשונה- סימנים כמו חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, צמרמורת ועייפות. זיהומים בדרכי השתן. תגובות מקומיות במקום ההזרקה, כמו אודם, כאב, גרד ונפיחות. בנוסף, שכיחות תופעות של ירידה ברמת חלבון אימונוגלובולין M בדם, המסייע בהגנה מפני זיהומים, וכן הרפס באזור הפה. בחילה, הקאה (דווחו בהקשר לתגובות הקשורות להזרקה). תופעות לוואי ששכיחותן אינה ידועה כוללות תגובות אלרגיות. סימנים אפשריים: פריחה, סרפדת, קשיי נשימה, התנפחות של הפנים, העפעפיים, השפתיים, הפה, הלשון או הגרון, לחץ בחזה, או הרגשת עילפון.
במקרה של תופעות לוואי הבאות יש להפסיק נטילת התרופה: במקרה בו הטרשת הנפוצה מחמירה, ומופיעים סימנים כמו חולשה או שינויי ראייה, או בהופעת תסמינים חדשים או חריגים- אלו תופעות העלולות להעיד על הפרעה מוחית נדירה רב- מוקדית מתקדמת, אשר נגרמת על ידי זיהום נגיפי. ייתכן וזהו מצב חמור ויש לדווח עליו מיידית לרופא, לבחינת המשך הטיפול.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא או רוקח באשר לשימוש בתרופות, כולל תרופות ללא מרשם, וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור: • תרופות המשפיעות על מערכת החיסון, גם כאלה שניטלו לאחרונה. • חיסונים מתוכננים.
השפעת שימוש ממושך
יש לבחון את מערכת החיסון, רמת תאי B.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא