אומפרזול הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות אומפרדקס, לוסק, אומפריקס ואומפרה, שתפקידן להפחית את הפרשת החומצה בקיבה. אומפרזול (אומפרדקס, לוסק) שייך לקבוצת מעכבי משאבת המימן (PPI) בדופן הקיבה.
התרופה מנופקת ללא מרשם רופא במינונים הנמוכים (עד 20 מ"ג של אומפרזול), ובכמות קפסולות קטנה יותר, ואילו במינונים הגבוהים יותר, מנופקת בהתאם למרשם רופא. כאשר ניטלת ללא מרשם, מיועדת להקלה בסימני זרם חוזר, כמו צרבת, המופיעים בתדירות של פעמיים בשבוע או יותר, אצל מבוגרים.
יעיל לטיפול ב:
אומפרזול (אומפרדקס, לוסק) מיועד לטיפול ולמניעה במקרים קשים של צרבת, כיבים בקיבהאו בתריסריון. התרופה משמשת גם כשיש דלקת הוושט עקב החזר קיבתי-ושטי (רפלוקס), בטיפול ארוך טווח בדלקת הוושט מזרם חוזר ובתסמונת זולינגר אליסון (Zollinger Ellison Syndrome)
בנוסף, אומפרזול (אומפרדקס, לוסק) ניתן בשילוב עם אנטיביוטיקה לטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) , שגורם לדלקת ואף לכיבים בקיבה ותריסריון.
אומפרזול (אומפרדקס, לוסק) משמש גם למניעה של כיבים ברירית הקיבה או התריסריון עקב טיפול בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידליות (NSAID's) אצל אנשים עם רגישות מוגברת של מערכת העיכול או אם כאלו שסובלים מחזרת המחלה.
מתי אסור להשתמש בתרופה?
אין להשתמש באומפרזול (אומפרדקס, לוסק והתרופות הנוספות) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו, למרכיבים האחרים של התרופה או לתרופות אחרות מקבוצת מעכבי משאבות מימן PPI. - טיפול בנלפינביר (נגד וירוס HIV). - אם יש לך קושי או כאב בבליעה, הקאות או צואה שמכילות דם או צבע הצואה השתנה לשחור (שלא עקב שימוש בתוספי ברזל). - במקרה של צרבת המלווה בטשטוש, הזעה או סחרחורת. - במקרה של כאב בחזה או בכתפיים המלווה בקוצר נשימה, בהזעה, בכאב המתפשט לזרועות, לצוואר או לכתפיים, או בסחרחורת. - במקרים של כאב בחזה לעיתים קרובות.
תמונה: Shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
כמוסות, קפליות. לבליעה בשלמות. אין לחצות, לכתוש או ללעוס! יש לעקוב אחר הוראות כל תכשיר. למתקשים בבליעה: ניתן לפתוח את הכמוסה, לשים את הגרגירים שבתוך הכמוסה על הלשון ולבלוע מיד עם כחצי כוס מים. במקרה הצורך, ניתן לפתוח את הכמוסה, לערבב את התכולה עם מזון רך חומצי (כמו מחית תפוחים או יוגורט), או משקה חומצי )כמו מיץ תפוזים), ולבלוע מיד. יש לוודא את נטילת כל המנה הנדרשת.
תדירות וזמן נטילה
בדרך כלל, אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) ניתן פעם אחת ביום. עדיף בבוקר, לפני הארוחה.
טווח המינון
מבוגרים: כיב תריסריון או קיבה, דלקת הוושט עקב החזר קיבתי-ושטי, טיפול משולב עם אנטיביוטיקה בכיב עיכולי הקשור בהליקובקטור פילורי : 20 מ"ג פעם ביום, למשך 4 עד 8 שבועות. טיפול בתסמונת זולינגר אליסון: 60-120 מ"ג פעם ביום, המינון עולה על 80 מ"ג ליום יש ליטול את התרופה במנות נפרדות.
תחילת ההשפעה
תוך 30-90 דקות.
משך ההשפעה
תוך 30-90 דקות.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת של אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) עכשיו ודלג על המנה הבאה.
הפסקת התרופה
אין להפסיק נטילת אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) ללא ייעוץ רפואי. התסמינים עלולים לחזור.
מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית של אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) לא תגרום בעיות. אם נלקחה מנה עודפת גדולה, או אם מופיעים תסמינים מיוחדים, יש להיוועץ ברופא.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.
אזהרות
תזונה
יש ליטול את האומפראזול (אומפרדקס, לוסק) חצי שעה לפני האוכל, רצוי בבוקר.
אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.
נהיגה
השימוש בתרופה לא אמור להשפיע על כושר הנהיגה. בהופעת תופעות לוואי כדוגמת סחרחורות והפרעות בראייה- אין לנהוג.
הריון
יש להיוועץ עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול. עם זאת, לא נמצאו עדויות להשפעה בלתי רצויה של אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) על מהלך ההריון או על בריאות העובר.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם, אך במינונים רגילים לא סביר שתהיינה לה השפעות שליליות על התינוק. יש להתייעץ עם הרופא.
תינוקות וילדים
יתכן כי בילדים מסויימים, החולים באופן כרוני, ידרש טיפול ארוך-טווח, על אף כי אין זה מומלץ. התרופה מיועדת לילדים מעל לגיל 1 שנה. וממשקל 10 קילוגרם ומעלה.
קשישים
אין בעיות מיוחדות.
דווח לרופא במקרה של
מחלת כבד
נטילת תרופות אחרות
מחלת דם
בחילות או הקאות
צואה שחורה
התפתחות תגובה עורית לאחר שימוש בתרופה דומה
בדיקת דם מתוכננת (כרומוגרנין A)צרבת לתקופה העולה על 3 חודשים
צפצופים בנשימה, לעיתים מלווים בצרבת
אובדן משקל לא מוסבר
שלשול חמור או מתמיד
רגישות לסוכרים מסוימים
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות של אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) קשורות בעיקר לבעיות במערכת העיכול כגון: עצירות, שלשול, בחילה, כאבי בטן, הקאה, גזים, פוליפים שפירים בקיבה. בנוסף יתכנו גם כאבי ראש, נפיחות ברגליים וקרסוליים, סחרחורת, תחושת עקצוץ ונימול, נמנום, הפרעות בשינה, פריחה או דלקת בעור, גרד, הרגשת חולי, חוסר אנרגיה, תשישות, שינויים בבדיקות דם (שינוי בתפקודי כבד). במקרים נדירים עלולות להתפתח תופעות הבאות עקב טיפול באומפראזול (אומפרדקס, לוסק):
ירידה בתאי הדם הלבנים או בטסיות, שמתבטאת בחולשה, חבורות או לנטייה לזיהומים - נדיר מאוד.
רמות נתרן נמוכות בדם.
תופעות לוואי רגשיות כגון: עצבנות, בלבול או דיכאון.
השימוש עלול לגרום לדלקת כליות. תשומת לב ופניה לרופא בסימנים כמו ירידה בכמות השתן או דם בשתן, ו/או תגובת רגישות יתר כמו חום, פריחה ונוקשות במפרקים. השימוש, עלול להפחית מספיגת ויטמין B12, בייחוד בנטילה ממושכת. תשומת לב ופניה לרופא בסימנים כמו עייפות קיצונית או חוסר אנרגיה, תחושת עקצוץ ונימול, כאב או אדמומיות בלשון, כיבים בפה, חולשת שרירים, הפרעות ראייה, בעיות זיכרון, בלבול, דיכאון.
יש להפסיק את הטיפול באומפראזול (אומפרדקס, לוסק) ולפנות מיד לרופא במקרים הבאים (נדיר או נדיר מאוד):
תגובות אלרגיות, לרבות תגובה חמורה הכוללות נפיחות בשפתיים, בלשון ובגרון, פריחה, הרגשת עילפוןוקשיי נשימה; אדמומיות בעור עם שלפוחיות או קילוף בעור, שלפוחיות חמורות או דימום בשפתיים, עיניים, פה, אף ואברי המין; פריחה מפושטת, חום גוף גבוה ובלוטות לימפה מוגדלות. פריחה מפושטת המאופיינת בעור אדום עם קשקשים ועור גבשושי עם שלפוחיות בליווי חום.
בעיות בכבד כולל צהבת (עשוי לגרום להצהבת העור, שתן כהה ועייפות).
הפרעות בקצב הלב או הדופק, דופק מואץ, דפיקות לב, רעד, פרכוסים או התכווצות שרירים.
זיהום המלווה בחום והידרדרות קשה במצב הכללי (יש לשלול חוסר תאי דם לבנים באמצעות ספירת דם).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה.
שילוב אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות, לסיכונים או להפחית מיעילות הטיפול:
תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, כמו פניטואין, תרופות לשינה או לחרדה כמו דיאזפם.
נוגדי קרישה מסוג וארפארין כמוקומדין, דיאזפאם, דיגוקסין, סילוסטאזול, טאקרולימוס ופניטואין - העלאת רמות התרופות וסיכון לתופעות לוואי.
דיגוקסין, ללב.
קטוקונזול, איטרקונזול, פוסקונזול, או ווריקונזול, לטיפול בזיהומים פטריתיים.
אמוקסיצילין, קלריתרומיצין- אנטיביוטיקה. אם ניתן השילוב לטיפול בזיהום הנגרם מהליקובקטר פיילורי, חשוב מאוד לדווח לרופא על נטילת כל תרופה אחרת.
ריפמפיצין- לשחפת
טקרולימוס- להשתלת איברים.
דיסולפירם- לגמילה
אטזנביר, סקווינביר, ריטונביר- תרופות נגד נגיף HIV
צמח St. John's Wort-לטיפול בדיכאון.
צילוסטזול- לטיפול בצליעה לסירוגין.
מטוטרקסאט- תרופה כימותרפית המשמשת במינונים גבוהים לטיפול בסרטן(
ברזל - הפרעה לספיגה.
אטאזנביר, קלופידוגרל (פלויקס, קלופידקסל) - ירידה ברמות ובהשפעה הטיפולית של התרופות.
נלפינביר, פוזאקונאזול, ארלוטיניב - ירידה ברמות התרופה, אין להשתמש ביחד עם אומפראזול (אומפרדקס, לוסק).
השפעת שימוש ממושך
בשימוש מעל שנה- ייתכן שהרופא ינחה במעקב רפואי קבוע.
יתכן שיהיה צורך בבדיקת רמות מגנזיום בדם במהלך טיפול ממושך באומפראזול (אומפרדקס, לוסק), במיוחד אצל אנשים המטופלים בדיגוקסין, בתרופות משתנות או תרופות אחרות שעלולות לגרום לירידת מגנזיום. ירידה בספיגה של ויטמין B12 והתפתחות חוסר בוויטמין זה (בדיקת ויטמין B12).
עלייה בסיכון לשברים בירך, שורש כף היד ובעמוד השדרה אצל אלו המטופלים במינונים גבוהים של אומפראזול (אומפרדקס, לוסק) או לאורך זמן (מעל שנה וחצי).
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: חשתי בכאבים ביד ימין באזורי האצבעות, הרופא אבחן סוג של דלקת ונתן לי ארקוקסיה במינון של כדור ביום למשך עשרה ימים. חלפו חמישה ימים והרגשתי שחצי יד נרדמת לי, היא מנמנמת, חמה, וקשה לי לעבוד איתה. האם להמשיך ליטול את הכדור או לפנות לרופא?
תשובה: התרופה אטוריקוקסיב, או ארקוקסיה, שייכת לקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידיים מהדור החדש (מעכבי COX2 סלקטיביים). היא מיועדת לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית, בדלקת מפרקים ניוונית, ולשיכוך כאבים ותסמיני דלקת הנובעים משיגדון (גאוט). תופעות לוואי אפשריות של ארקוקסיה הן פריחה, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות, כאבי שרירים, כאבי בטן, כיבים בקיבה ועוד. אינני מכירה תופעה כמו שציינת, חוסר תחושה או הירדמות היד, אך מפני שציינת כי היא התחילה עם תחילת הטיפול בכדורים אלה, יתכן שבכל זאת יש קשר. אם התופעה חלפה, ניתן להמשיך בשימוש בכדורים, אך אם לא, הייתי מציעה להפסיק בינתיים את הטיפול, ולגשת שוב לבדיקת רופא. יתכן שאת זקוקה לבירור מקיף יותר הכולל גם בדיקה נוירולוגית ושל כלי הדם. תרגישי טוב ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
שאלה: לפני כמה ימים עשיתי בדיקת אולטרסאונד בטן תחתונה + עליונה,עקב בעיות עיכול שיש לי, אך לאחר הבדיקה נאמר לי שיש לי ציסטה בשחלה השמאלית בגודל של 2 ס"מ. שאלותיי הן: מהי ציסטה ? ממה היא נגרמת ? ומה הסיכונים בכך ?
תשובה: ציסטה היא הצטברות מקומית של הפרשות בתוך משהו דמוי שקיק. הדבר שכיח באיברים מפרישים כמו שחלה, ואכן ציסטה בשחלה באישה צעירה היא דבר נורמלי ותקין. עם זאת, כדאי לגשת עם תוצאות האולטרסאונד לרופא נשים כדי לבצע בדיקה מכוונת, ולבצע בדיקת מעקב סונוגרפית כעבור כחודש, לאחר המחזור החודשי.
שאלה: אני בת 34, נוטלת ויאפקס במינון מקסימלי של 300 מ"ג, קולכיצין, רואקוטן במינון 20 מ"ג וגלולות דיאנה 35. זה הקורס השני שלי של נטילת רואקוטן. לפני כמה שנים קיבלתי 60 מ"ג משך 4 חודשים, אולם האקנה חזר בשנתיים האחרונות. האם ש
תשובה: ראשית לגבי ויאפקס - המינון שאת לוקחת גבוה, וידוע כי אחת מתופעות הלוואי של תרופה זו היא נדודי שינה. יכול להיות שהכדור שאת לוקחת לפני השינה מפריע לך לישון. אני ממליצה לפנות לרופא המטפל לגבי שינוי זמני נטילת התרופות. לגבי שאלתך הראשונה, כאשר סובלים מאקנה בפנים, כדאי באופן כללי למעט בשימוש בשמנים שיכולים לגרום להתרבות האקנה. מדובר בעיקר בשמנים שיכולים לגעת בפנים, כמו השמן שאת מורחת על השיער, ופחות בשמני הגוף שאת מורחת. לא ידוע לי על הגבלה לגבי נטילת רואקוטן בעת נטילת גלולות למניעת הריון. ד"ר נעמה ורבין - אינפומד
שאלה: התגלתה אצלי לימפומה NHL. ניתנו לי 2 סוגי כדורים לקראת טיפול כימי שיחל בעוד שבוע. אני מבקשת לדעת מה הקשר שלהם למחלה ומה מטרתם: פרדינזון 20 מ"ג, 3 כדורים בבוקר, וכן אומפרדקס 20 מ"ג, כדור אחד.
תשובה: תוכלי לקרוא על פרדניזון ועל אומפרדקס באינדקס התרופות של אינפומד: http://www.infomed.co.il/Drug-231/