שמות מסחריים
סודיום ואלפרואט הינה תרופה נוגדת פרכוסים, הפועלת על ידי הפחתת פירוק מטענים חשמליים במוח, בדומה לנוגדי פירכוסים אחרים. סודיום ואלפרואט משמש לטיפול במצבים הבאים: אפילפסיה, לעיתים בשילוב עם תרופות אחרות לטיפול באפילפסיה ולאחר שטיפולים אחרים נכשלו. סודיום ואלפרואט יעיל בטיפול ממושך ואין לו השפעה מרדימה, לכן מתאים במיוחד לילדים הסובלים מאפילפסיה אטונית (הרפייה פתאומית של שרירי הגוף) או מהתקפי אבסנס, בהם נראה האדם כהוזה בהקיץ (absence seizures).
לטיפול בהתקפי מאניה (ייצוב מצב הרוח) בקרב חולים עם הפרעה דו-קוטבית (מאניה דפרסיה).
כשלא ניתן להשתמש בליתיום).ניתן לשקול גם המשך טיפול לאחר אירוע מאניה, במטופלים שהגיבו לטיפול זה.
בנוסף לעלון התרופה, קיים לחלק התרופות המכילות חומר פעיל זה, כרטיס מידע בטיחותי למטופלת, לקבלת מידע על סיכונים. זהו מידע בטיחותי שחשוב לדעת, לפני התחלת הטיפול ובמהלכו, ולפעול על-פיו. אין להשתמש בתרופות שמכילות סודיום ואלפרואט במקרים הבאים:
רגישות לאחד ממרכיבי התרופה.
מחלת כבד, כגון דלקת כבד חמורה או כרונית, אצל המטופל או מישהו מהמשפחה, במיוחד אם היא נגרמה על-ידי תרופות; או פורפיריה כבדית. הפרעה בקרישת הדם.
חשוב לשים לב:
תרופה זו עלולה לפגום בערנות, לכן יש להיזהר בנהיגה ברכב, בהפעלת מכונות מסוכנות ובכל פעילות המחייבת ערנות. יש להזהיראת הילדים מרכיבה על אופניים או ממשחקים בקרבת הכביש וכדומה.
בדומה לתרופות נוגדות אפילפסיה אחרות, נטילת תרופה זו עלולה לגרום להחמרה בהתקפים או לעלייה בשכיחותם. יתכן סוג שונה של התקפים.
יש לדווח לרופא בהופעת סימנים כמו רעד, נוקשות גפיים וקשיי הליכה, או הפרעות בזיכרון או בתפקוד השכלי.
יש לערוך בדיקות דם ותפקודי כבד לפני התחלת הטיפול ובששת החודשים הראשונים של הטיפול.
במעבר בין צורות המתן השונות, בהתאם להנחיות רופא, יש לוודא שרמות החומצה הולפרואית בדם גבוהות מספיק.
אם נלקחת בהריון, תרופה זו מעלה את הסיכון ללדת ילד עם מום, בעיות בקרישת הדם ובהתפתחות העובר, אם האישה מטופלת בתרופות אנטיאפילפטיות אחרות במקביל. אישה שנחשפת לתרופה זו במהלך ההיריון, במיוחד בשליש הראשון, צריכה להיוועץ באחד ממרכזי הייעוץ הטרטולוגיים לשם הערכת הסיכון לפגיעה בעובר. אין להפסיק ליטול את התרופה ללא היוועצות ברופא. לנשים בגיל הפוריות שנוטלות את התרופה מומלץ להשתמש באמצעי מניעה במהלך הטיפול בתרופה. יש לשלול הריון טרם תחילת הטיפול.
תרופה זו עלולה לפגוע בפוריות, השפעה הפוחתת בדרך כלל לאחר הפסקת הטיפול או לאחר הפחתת מינון. השפעה זו יכולה להיות בדרך כלל הפיכה. יש להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל.
נטילת תרופות נגד עוויתות עלולה להגביר את הסיכון לפעולות או מחשבות אובדניות. חשוב לשים לב לשינויים במצב הרוח, בדפוסי ההתנהגות ובמעשים.
תיתכן עליה במשקל בתחילת הטיפול. יש לעקוב באופן סדיר ולהתאים אמצעים לבקרה על המשקל במידת הצורך.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: בני בן השבועיים התגלה בבדיקת סקר כסובל מתת-פעילות של בלוטת התריס. בני נולד פג בשבוע ה-34 במשקל 2.27 ק"ג. בבדיקת סקר ראשונית - TSH = 70. בייעוץ אנדוקרינולוגי נאמר לנו שיש לטפל בתרופה אלטרוקסין לשנתיים-שלוש הקרובות. האם גדילתו תושפע בצורה כלשהי בהשוואה ליילוד נורמלי? האם המצב הפיך? וכיצד ניתן לאבחן זאת? אשמח לשמוע על מקרים אחרים הזהים למקרה שלי.
שאלה: נולדה לי ילדה ויש לה נפיחות, מין גולה, בצוואר בצד ימין. בנוסף לכך שמתי לב שיש לילדה גם שריר יותר מתוח בצד ימין. מה עושים במצב כזה? מה יכולה להיות הנפיחות הזו? הייתי שמח לקבל שם של רופא שנחשב מומחה בתחום.
שאלה: אבי בן 80, ולאחר שעבר פעמיים בשנה האחרונה פרכוסים, כנראה אפילפטיים, קיבל את התרופה דפלפט כרונו 750, פעם ביום. הוא מתפקד כרגיל ואף חזר לעבוד. הבעיה היחידה היא שפתאום הוא נעשה ישנוני ורוצה להירדם. האם זה קשור לתרופה?
שאלה: בני בן השנה וחודשיים לא חלה עדיין באבעבועות רוח. אני מתלבטת אם לחסנו נגד המחלה, שכן ידוע לי כי החיסון לא מחסן לכל החיים, אולם המחלה כן. אם כן, מדוע מומלץ לחסן ?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
א.א.ג.
-
בדיקות דם
תרופות קשורות
-
קלמנרבין
-
מטוקלופראמיד (פרמין)
-
פרוציקלידין
-
באקלופן
-
בוספירון