שמות מסחריים
פרצטמול (שנקרא בארה"ב אצטאמינופן Acetaminophen) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות אקמול, דקסמול, פראמול, טיפות נובימול ורבות אחרות. פרצטמול מעכב ייצור חומרים מתווכי דלקת (פרוסטוגלנדינים) במוח וחוסם את תחושת הכאב ותורם להורדת חום.
קיים בצורות שונות כמו טבליות, טבליות ללעיסה, סירופ, טיפות, תמיסה להזרקה, נרות ואפילו אבקה, שמאפשרות התאמת מינון באופן אישי ונוחות מירבית בשימוש. הוא מתאים לשימוש לכל הגילאים, כולל תינוקות, ילדים, למבוגרים וקשישים. כמו כן, פרצטמול מהווה תרופה מועדפת לטיפול בתקופת ההריון והנקה.
במרבית צורות המתן ניתן לרכישה ללא צורך במרשם רופא. בהזרקה, ניתן לטיפול מיידי בכאב בינוני, פעמים רבות בעקבות ניתוח- מחייב מרשם רופא.
פרצטמול נחשב לתרופה בטוחה יחסית. הוא אינו גורם לבעיות בקיבה או לדימום ומתאים במיוחד לאנשים הסובלים מכיב בקיבה או בתריסריון או כאלה שרגישים לאספירין או לנוגדי דלקת לא סטרואידליים אחרים.
יעיל לטיפול ב:
פרצטמול (אקמול, דקסמול, נובימול) מיועד להורדת חום גבוה מסיבות שונות ולשיכוך כאבים שונים כמו כאב ראש, כאב שיניים, כאב מחזור, כאבים שגרוניים ועוד.
פרצטמול נמצא גם בתרופות נוספות בשילוב עם חומרים פעילים אחרים, שמגבירים את שיכוך הכאבים כמו קוד-אקמול, אקמול פוקוס, רוקסט, אקסדרין ועוד. כמו כן, פרצטמול מהווה אחד המרכיבים בתרופות שנועדו להקל על סימפטומים של הצטננות ושפעת, כמו אקמול צינון ושפעת, דקסמול קולד, פראמול אף ושיעול, קולדקס ועוד.
הנחיות חשובות:
עליכם לפנות לרופא אם החום נמשך יותר משלושה ימי טיפול או אם התסמינים לא עוברים או מחמירים בתוך חמישה ימים, למרות נטילת התרופה.
עליכם להיוועץ ברופא אם אתם נוהגים להשתמש בתרופות שמכילות פרצטמול לעיתים קרובות.
למרות שפרצטמול נחשב לתרופה בטוחה, מינון גבוה שלו או שימוש ממושך מאד עלול לפגוע בכבד, ובכליה ולשינויים בדם, שחלקם חמורים. בשימוש שכזה, הרופא יבצע בדיקות לניטור תפקודי הכבד והכליות ולהרכב הדם במשך הזמן.
נטילת כמויות מופרזות של פראצטמול מגבירה את הסיכון להרעלה ויכולה להוביל למוות, במיוחד במקרים של מחלת כבד, צריכת אלכוהול כרונית, דיאטה לא מאוזנת במשך תקופה ארוכה- תת תזונה כרונית, ובנטילת תרופות או תכשירים אחרים אשר מעלים את תפקוד הכבד.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בפרצטמול (אקמול, דקסמול, נובימול) במקרים הבאים:
- רגישות לפרצטמול או למרכיבים אחרים של התרופה.
- אנמיה המוליטית חמורה- מחלה הנגרמת מהרס כדוריות דם אדומות
- מחלת כבד חמורה (אי ספיקת כבד חמורה)
- אם אתם מקבלים גם תרופות נוספות להורדת חום או הפחתת כאב, לרבות תרופות בשם אחר שמכילות פרצטמול – עליכם להיוועץ ברופא או ברוקח כדי שלא תיקחו מינון עודף של פרצטמול.
צילום: shutterstock | Pormezz
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: איזה סוג של טיפול ביתי יכול לשמש לבקע טבורי?
שאלה: אני בת 29, נוהגת לבצע בדיקת פאפ פעם בשנה, והכל תקין. יש לי בן זוג קבוע מעל שנתיים והוא לא קיים יחסי מין לפני. ידוע לי שיש בסרטן צוואר הרחם נגיפים הנמצאים בגוף במצב רדום ויכולים להישאר כך במשך שנים לפני שהם מתעוררים. אם בדיקת הפאפ מכסה את כל סוגי הנגיפים, כולל הרדומים, האם אני יכולה להיות שקטה לחלוטין בנוגע לפרטנרים שהיו לי בעבר, או שמא יכול להיות מצב שיש בגוף נגיף רדום שבדיקת הפאפ לא מגלה, והוא יכול להתפרץ כעבור כמה שנים?
שאלה: רציתי לדעת האם מחלת סוכרת מסוג 2 יכולה להקשות את הכניסה להריון.
שאלה: אבי לוקח באופן קבוע קומדין בגין בעיות של קרישיות (תרומבוזה). היום הוא התחיל לקחת 10 מ"ג קסטראל. האם יכולות להיות תופעות לוואי בגין לקיחת שתי התרופות יחדיו?