דלג לתוכן

בדיקת צפיפות עצם (BONE MINERAL DENSITY TEST, DEXA)

גיל המעבר
4 דקות קריאה

בדיקת צפיפות עצם משמשת למדידת תכולת המינרלים וצפיפות העצם. במרבית במקרים הבדיקה נעשית באמצעות טכנולוגיה חדשנית של צילומי רנטגן הנקראת DEXA או DXA. סריקת DEXA נחשבת ל"תקן הזהב" או לבדיקה המדויקת ביותר כיום. באמצעות בדיקה זו יכולים רופאה או רופא אנדוקרינולוג לדעת האם יש ירידה במסת העצם - מצב בו העצמות שבירות יותר ומועדות להיסדק או להישבר בקלות[1].

בדיקת צפיפות עצם משמשת בעיקר לאבחון מחלות של היחלשות העצם. היא משמשת גם כדי לקבוע את הסיכון העתידי לשברים. הבדיקה מודדת בדרך כלל את צפיפות העצם של עצמות עמוד השדרה, הזרוע התחתונה והירך. במקרים אחרים ניתן להשתמש בבדיקה ניידת, שמודדת גם אזורים אחרים כגון אמה, מפרק כף היד, אצבעות ועקב, אך זו נחשבת לבדיקה פחות מדויקת מהשיטות הנייחות[1].

למרות שצילומי רנטגן סטנדרטיים יכולים לזהות עצמות מוחלשות, אך נקודת הזמן שבה מאבחנים בעיות בעצם באמצעות בדיקה זו, יכולה להיות מתקדמת מדי ולא ניתנת לטיפול. בדיקת צפיפות עצם, לעומת זאת, יכולה למצוא ירידה בצפיפות ובחוזק העצם בשלבים הרבה יותר מוקדמים, כאשר טיפול יכול להועיל[1].

המגבלות של בדיקת צפיפות העצם
[2]

  • הבדלים בשיטות בדיקה - מכשירים המודדים את צפיפות העצמות בעמוד השדרה ובירך מדויקים יותר מאלו המודדים את צפיפות העצם של האמה, האצבע או העקב.
  • בעיות קודמות בעמוד השדרה – במקרים מסוימים תוצאות הבדיקה לא יהיו מדויקות אצל אנשים בעלי הפרעות מבניות בעמוד השדרה, כגון דלקת פרקים חמורה, ניתוחים קודמים בעמוד השדרה או עקמת.
  • חשיפה לקרינה - בדיקת צפיפות עצם משתמשת בקרני רנטגן. כמות החשיפה לקרינה היא בדרך כלל נמוכה מאוד, אך נשים בהריון צריכות להימנע מבדיקות אלו.
  • אין מידע על הגורם - בדיקת צפיפות עצם יכולה לאשר צפיפות עצם נמוכה, אבל היא לא יכולה מזהה את הגורם לבעיה. לצורך כך יש לקבל הערכה רפואית מלאה יותר מרופא/ה אנדוקרינולוג/ית.
אישה שוכבת ללא חולצה על מיטה ומעליה מכשיר DEXA לצורך בדיקת צפיפות עצם
צילום: shutterstock | Raman Venin

 

מטרת הבדיקה

בדיקת צפיפות עצם היא הדרך המדויקת ביותר כיום להערכת מצב בריאותה של העצם. העצם בנויה ברובה ממינרלים כגון סידן וזרחן - חומרים אשר מקנים לה את חוזקה. בבדיקה הנ"ל נבדקת כמות המינרלים בתוך העצם. על סמך בדיקת צפיפות עצם ניתן לדעת איזה חלק יחסי מהעצם עשוי מחומרים אלו, וככל שהחלק היחסי גבוה יותר, כך העצם עמידה יותר.

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות​​​​​​​

בדיקת צפיפות עצם משמשת בעיקר לאבחון את המחלה אוסטיאופורוזיס. במהלך המחלה העצם מאבדת סידן והופכת להיות דקה יותר ולכן עמידה פחות. אוסטאופורוזיס היא מחלה שקטה. אדם אינו יכול לראות או לחוש שעצמותיו הולכות ונהיות דקות יותר ויותר, ולכן פעמים רבות, הגילוי של המחלה מתבצע רק לאחר שכבר ישנו שבר.

אוסטאופורוזיס נחשבת למחלה שכיחה אצל נשים לאחר גיל המעבר, אך היא יכולה להימצא גם אצל גברים, לכן הבדיקה תוצע לרוב לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון למחלה זו. בנוסף, חולה שכבר אובחן באוסטאופורוזיס ישלח לבדיקות חוזרות בכדי להעריך את השינוי שחל בעצם בעקבות הטיפול.

כאמור, הבדיקה נעשית בעיקר בכדי לאבחן אוסטאופרוזיס, אך ניתן לבצע בדיקה זו כדי לאתר מצבי חומרה שונים של הידלדלות עצם שאינם מוגדרים כאוסטאופורוזיס כגון אוסטאופניה. כמו כן, הבדיקה יכולה למנוע שברים עתידיים ולשמר אורח חיים בריא ועצמאי בגילאים מבוגרים יותר.

אוכלוסיות בסיכון

רוב הנשים בנות 65 ומעלה צריכות לעבור סריקת צפיפות עצם. נשים בקבוצת גיל זו נמצאות בסיכון גבוה לאבד את צפיפות העצם, מה שעלול להוביל לשברים. כמו כן, נמצאים בסיכון לצפיפות עצם נמוכה[3]:
 

  • בעלי משקל גוף נמוך מאוד.
  • מי שעבר שבר אחד או יותר לאחר גיל 50.
  • מי שאיבד חצי סנטימטר או יותר מהגובה בתוך שנה.
  • גברים מעל גיל 70.
  • בעלי היסטוריה משפחתית של אוסטיאופורוזיס.

גורמי סיכון נוספים כוללים[3]:
 
  • אנשים שאינם פעילים מבחינה גופנית.
  • מעשנים.
  • אנשים ששותים אלכוהול בצורה מופרזת.
  • אנשים שלא צורכים מספיק סידן וויטמין D.

 


אופן ביצוע הבדיקה

הכנות לבדיקה
בדיקת DEXA מודדת את תכולת המינרלים בעצמות מסוימות, כגון הירך, עמוד השדרה ו/או פרק כף היד. זוהי בדיקה הזהה למעשה לבדיקת רנטגן. אין צורך בהכנות מיוחדות והבדיקה אינה כואבת ואינה חודרנית. ברוב המקרים אין צורך להוריד בגדים, אך הדבר תלוי באזור שנסרק. רצוי להגיע לבדיקה בבגדים חופשיים ונוחים ללא רוכסן, חגורה או כפתורים ממתכת. משך הבדיקה הוא בדרך כלל 10-20 דקות, ולאחריה ניתן לחזור הביתה[4].

לאלו הצורכים תוספי סידן, אין לצרוך אותם 24 שעות לפני הבדיקה. נשים בהריון - יש ליידע את הרופא/ה המטפל/ת, שכן סביר להניח שהבדיקה תידחה עד לאחר ההיריון.

מהלך הבדיקה
בד"כ העצמות הנבדקות בבדיקה זו הן צוואר הירך (החלק העליון של עצם הירך) וחוליות עמוד השידרה. לעיתים גם עצמות האמה והקרסול נבדקות גם הן.

להלן שלבי הבדיקה[5]:
 

  • בשלב ראשון יש לשכב על שולחן רנטגן מיוחד של DEXA. הטכנאי/ת ימקם את המטופל/ת ובמקרים מסוימים אף ייעשה שימוש באביזרים נוספים כדי לעזור להחזיק את המיקום הרצוי.
  • לאחר מכן זרוע של מכונת DEXA תעבור על הגוף, תוך שימוש בשתי אלומות של קרני רנטגן שונות שיודעות להבחין בין עצם לרקמות אחרות. ככל שרמת המינרלים בעצם גבוהה יותר כמות האנרגיה הנספגת בעצם תהיה גבוהה יותר. מדובר בקרניים עם מעט מאוד קרינה, לצורך שמירה על בדיקה בטוחה.
  • לאחר הסריקה נתוני מדידת צפיפות העצם מתרגמים לתמונות וגרפים במוניטור של הטכנאי/ת. תוצאות אלו נבדקות ומתפרשות על ידי איש או אשת מקצוע שהוכשרו בפיענוח סריקת DEXA.

אחרי הבדיקה
אין הנחיות מיוחדות וניתן להמשיך בפעילות היום יום מיד לאחר הבדיקה.

 

אזהרות

סיכון: בדיקת צפיפות עצם נחשבת לבדיקה בטוחה מאוד. נעשה שימוש ברמת קרינה נמוכה בהרבה מקרני רנטגן רגילות, מה שאומר שהטכני/ת המומחה שמבצע את הסריקה יכול להישאר נוכח בחדר במהלך הסריקה. עם זאת, סריקות צפיפות עצם וצילומי רנטגן אינם מומלצים לנשים בהיריון, שכן צילומי רנטגן עלולים להזיק לעובר שטרם נולד[6].

פענוח תוצאות

לרוב, תוצאות בדיקת צפיפות העצם מפוענחות ע"י רדיולוג/ית, רופא/ה המומחה בבדיקות הדמיה.

תוצאת סריקת צפיפות עצם מחושבת כציון סטיית תקן - ההבדל בין צפיפות העצם של הנבדק/ת לבין הערך הצפוי, כאשר התוצאות ניתנות באמצעות ערך הנקרא ציון T או ציון Z. להלן ההבדל בין הציונים[4]:

  • ציון T מציין את מידת צפיפות העצם של הנבדק/ת ביחס לצפיפות העצם אצל אוכלוסייה צעירה ובריאה (כשצפיפות העצם ברמתה הגבוהה ביותר).
  • ציון Z מציין את מידת הצפיפות של הנבדק/ת ביחס לצפיפות העצם של אדם באותו הגיל והמין.

ארגון הבריאות העולמי מסווג את ציוני T באופן הבא[4]:
 
  • עד 1 SD מוגדר כנורמלי.
  • בין 1 ל-2.5 SD מוגדר כירידה קלה בצפיפות המינרלים של העצם (BMD) בהשוואה לשיא מסת עצם (PBM).
  • מתחת ל-2.5 SD מוגדר כאוסטאופורוזיס.


כאשר ציון ה-Z נמוך מ-2, צפיפות העצם נמוכה ממה שהיא צריכה להיות ביחס לגיל הנבדק/ת. ציוני Z משמשים בדרך כלל לילדים ולאנשים מתחת לגיל 30. [4]

תוצאות צפיפות עצם מספקות אינדיקציה טובה לגבי חוזק העצם, אך הן לא בהכרח מנבאות שברים. למעשה, מישהו עם צפיפות עצם נמוכה יכול לא לשבור עצם לעולם, בעוד שלמישהו עם צפיפות עצם ממוצעת יכולים להיות מספר שברים. הסיבה לכך היא שגורמים אחרים, כגון גיל, מין או נטייה לנפילות, קובעים גם הם את הסיכוי לשבר[4].

במידה והתוצאות מצוינות כ"חיובית" או "שלילית" - תוצאה חיובית משמעותה שצפיפות העצם גבוהה מהממוצע באוכלוסייה; תוצאה שלילית מורה כי הצפיפות נמוכה מהממוצע.

במידת הצורך, הרופא/ה ישקול את כל גורמי הסיכון האישיים של המטופל/ת לפני ההחלטה על הטיפול, במידה ויש צורך.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר ונסה רואש
ד"ר ונסה רואש אנדוקרינולוגיה
אחראית המרפאה למחלות עצם, המכון האנדוקריני, בית חולים איכילוב
ד"ר יואב איזנברג
ד"ר יואב איזנברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר בשרותי בריאות כללית, תל אביב
פרופ' עמית תירוש
פרופ' עמית תירוש אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר, מומחה לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים ומנהל המרפאה לגידולים נוירואנדוקריניים במכון האנדוקריני
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקת צפיפות עצם

המחלה שנפוצה יותר בנשים ולא מקבלת מספיק תשומת לב
המחלה שנפוצה יותר בנשים ולא מקבלת מספיק תשומת לב
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 26/12/2021

למרות שכיחותה הגבוהה באופן משמעותי ממחלות אחרות, אוסטיאופורוזיס לא מקבלת התייחסות רצינית מספיק. למה המחלה נפוצה יות... לכתבה המלאה

אוסטאופרוזיס-טיפול משולב
אוסטאופרוזיס-טיפול משולב
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 17/01/2010

אוסטאופרוזיס-טיפול משולב לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום פיברומיאלגיה

בניהול ד"ר יונתן וולמן
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו