דלג לתוכן

בדיקת נגיף אדנו בדם (ADENOVIRUS RT PCR BLOOD)

מחלות זיהומיות
2 דקות קריאה
נגיף האדנו (Adenovirus) הוא נגיף מסוג DNA הנפוץ בבעלי חיים ובבני אדם. הנגיף נוטה להדביק ילדים ומבוגרים כאחד, וכולל כ-50 תתי-זנים שיכולים להדביק בני אדם ולגרום למחלות במגוון מערכות. שתי דרכי ההידבקות העיקריות הן במחזור צואה-פה (חלקיקי נגיף מצואת המדביק מגיעים אל חלל הפה של הנדבק) ובאופן נשימתי טיפתי. במקרים בהם הזיהום מתפשט, הנגיף מגיע ממערכות אלו אל מחזור הדם, ובאמצעותו הוא עלול לחדור למערכות נוספות בגוף. בשלב זה ניתן לזהות את חלקיקי הנגיף בדם. בבדיקה זו ניתן לאתר את ה-DNA של הנגיף בדם כעדות לזיהום[1].

מבחנת דם של בדיקת נגיף אדנו
צילום: shutterstock | Jbruiz

מטרת הבדיקה

הבדיקה נועדה לשמש ככלי באבחנת וירמיה (מצב בו קיים נגיף בזרם הדם) וזיהום של נגיף האדנו, במיוחד במצבים בהם נחוצה אבחנה מהירה (תרבית לנגיף האדנו המשמשת כסטנדרט באבחנת זיהום יכולה לקחת עד מספר שבועות לקבלת תוצאה)[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

זיהום בנגיף האדנו – הידבקות עלולה לגרום למגוון מצבים, בהתאם לאזור בגוף שהודבק. בין המצבים הנפוצים שעלולים להיגרם מהנגיף ניתן למצוא דלקת ריאות, דלקת בשלפוחית השתן, דלקות עיניים, דלקות כבד, דלקות בשריר הלב, אנצפליטיס ופגיעה במערכת העיכול[2].

התסמינים הנפוצים בזיהום באדנו כוללים[3]:
  • שיעול.
  • חום.
  • אף נוזל.
  • כאבי גרון.
  • אודם בעיניים.
  • כאבי אוזניים.
  • נפיחות בבלוטות לימפה שונות.
  • כאבים בחזה.
  • שלשולים.

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיים חשד להידבקות בנגיף האדנו על פי התסמינים המצוינים לעיל. אן איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה, אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].

אופן ביצוע הבדיקה

לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה/ לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[4].

אזהרות

סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר לדימום, המטומה, התעלפות, סחרחורת וזיהום מקומי.[5]

פענוח תוצאות

[2]
תוצאה שלילית
משמעותה שלא נמצא DNA בדם המתאים לנגיף, מה שעשוי להעיד על היעדר הנגיף בדם. יש לציין כי תוצאה שלילית אינה שוללת בהכרח זיהום בנגיף האדנו וייתכן כי מסיבות שונות הנגיף לא זוהה בבדיקה (למשל, בשל כמות נמוכה מדי בדם על מנת לזהותה).

תוצאה חיובית
מעידה על הימצאות DNA המתאים לנגיף בזרם הדם, מה שיכול לשמש כעדות לוירמיה ולזיהום בנגיף האדנו. לעתים, נגיף האדנו יכול להימצא בדמם.ן של נבדקים.ות ללא כל תסמינים. לכן, יש להתייחס לתוצאות הבדיקה ככלי המסייע בקביעת האבחנה, ולא כתוצאות אבחנתיות בפני עצמן.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 19 חוות דעת )
"רופאה מקסימה, נעימה ומקשיבה. שרות מקצועי וטוב"
פרופ' יצחק צילינסקי
פרופ' יצחק צילינסקי כירורגיה פלסטית
מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו