נוגדנים לשריר חלק SMA (Antibodies to smooth muscle) הם נוגדנים המצויים בגוף ומגיבים כנגד החלבון אקטין וכנגד תאי שריר חלק שמצוי בגוף בעיקר ברקמות השריר החלק ורקמות הכבד. נוגדנים אלו משמשים לזיהוי תפקודי כבד לא תקינים שעלולים להיגרם ממספר מחלות כדוגמת מחלת הפטיטיס אוטואימונית.
צילום: shutterstock | Tai Dundua
מטרת הבדיקה
הבדיקה משמשת בהערכת בדיקת תפקודי כבד כאשר ישנו חשש לתפקודי כבד לא תקינים שעלולים להיגרם ממספר מחלות, כשהראשונה שבהן היא הפטיטיס אוטואימונית. בשונה ממחלות הפטיטיס אחרות, אשר נגרמות ע"י גורם חיצוני (נגיף, רעלן, תרופה, או צריכת אלכוהול מוגברת או ממחלת זאבת, הפוגעת אף היא בכבד) - הפטיטיס זו נגרמת ע"י תגובת נוגדנים עצמית של הגוף לתאים המצויים בו, ומאופיינת ברמות גבוהות של אנזימי כבד (AST, ALT) בדם. ביטויים נוספים לאבחונה הם סמני ANA, LKM חיוביים או עלייה משמעותית ברמת האימונוגלובולין IgG בדם. אבחון בזמן מאפשר קבלת טיפול תרופתי למניעת הידרדרות למצבים של שחמת הכבד וכשל כבדי. בדיקה זו יכולה גם להצביע על המחלה צמקת מרתית ראשונית (PBC), המאופיינת ברמות מוגברות מאוד של האנזים אלקליין פוספטאז בדם, ובהימצאות רמה גבוהה של נוגדנים אנטי מיטוכונדריאליים בדם. שתי מחלות אלו מופיעות בעיקר בנשים (90%).[1]
אנשים עם חשד להפטיטיס אוטואימונית בעלי תסמינים של המחלה כגון עייפות חריגה, צהבת, ורמות חריגות בבדיקת דם של בילירובין ואנזימי כבד- AST ו-ALT.
אופן ביצוע הבדיקה
הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת כחלק מבדיקות הכימיה. אין צורך להיות בצום לפני הבדיקה. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך[5].
אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
[6] ערכי הנורמה הבדיקה נמדדת לפי בדיקת טיטר נוגדנים ע"פ רמות מיהול של בדיקת הדם. ערך תקין הוא תגובה שלילית לנוגדני SMA או כייל נוגדנים של עד 1:20 שלילי.
תוצאה מעל הנורמה תגובה חיובית לטיטר של 1:40 נחשבת לתגובה חלשה ותגובה חיובית לטיטר של 1:80 היא תגובה חזקה שיכולה להעיד על הפטיטיס אוטואימונית חריפה או כרונית, PBC- צמקת מרתית ראשונית, PSC -דלקת ראשונית צלקתית של דרכי המרה, שחמת הכבד (צירוזיס), אי ספיקת כבד, מחלת ווילסון. כאשר מתקבלת תוצאה חיובית יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור.
תוצאה מתחת לנורמה הנורמה היא כייל נוגדנים שלילי, כך שהיא מצויה בטווח התחתון ביותר.
הבן שלי עבר בגיל 17 כריתת טחול מאז אין לו אורח חיים נורמלי המסכן יודע שאם הוא אמור לצאת הוא לא אוכל , הוא לא יכול לעבוד במשמרות ארוכות כי אז הוא לא אוכל כל היום איך אפשר לעזור לו ?הוא מיואש
הטחול על פי רוב הוא איבר השוכן מתחת לכלוב הצלעות ולכן לא אמורים להרגיש אותו בבדיקה פיזיקלית אלא במקרים בהם הוא מוגדל . הוא נראה מה תהיה תוצאת האולטראסאונד
שלום רב
בן 51 מזה חודשים שילשולים כאבי בטן
ובחילות
בברור בדיקות צואה מיקרו תרבית ופרזיטים תקין
צואה קלופרוטין 465
צילום חזה בטן תקין
Ct בטן אגן ממצאים בקע סרעפתי ןריפלוקס
צילום ושט קבה תרסריון מימצאים בקע
סרעפתי
גסטרוסקופיה נלקחו 3 דגימות למעבדה תרם הגיעו תשובות
קולונוסקופיה לפני 8 חודשים תקינה
האם מודבר בidb,?
תודה
קלפרוטקטין היא בדיקה רגישה וספציפית לדלקת במערכת העיכול . מאחר וערך הבדיקה הנ"ל אצלך הוא גבוה יש חשד גבוה לדלקת לאורך מערכת העיכול . עם זאת לא ניתן לקבוע מה מקור הדלקת ולא מה האיזור החולה במערכת היעוכל .
מבחינת מקור - יכולים להיות גורמיםן שונים לדלקת דוגמת - זיהומים (חיידקיים, וירוסים , פרזיטים), דלקות שאינן זיהומיות (Iמחלות מעי דלקתיות - קרוהן וקוליטיס,) דלקת מיקרוסקופית של המעי , דלקת איסכמי של המעי ועוד .
מבחית המיקום לאורך מערכת העיכול - אם הקולונוסוקפיה תקינה - יתכן כי מקור הבעיה הוא דווקא במעי הדק- ואז יש לבצע בדיקות להערכת דלקת במעי הדק- דוגמת קפסולה או CTE. רק לציין שקולונוסוקפיה תקינה לא שוללת דלקת מיקרוסקופית של המעי הגס - רק ביופסיות שוללות אבחנה זו
ערך של 177 בבדיקה , לelastase-1 stool
לפי הערך התקין , נמוך מ200 , עשוי להראות , תפקוד אנזימתי חלש של הרקמה האקסוגנית של הלבלב.
מה הבדיקות והטיפול המומלצים , בהמשך לבדיקה זו.
ידוע מצב של ריבוי שומן ויסרלי ושינוי במצב הכבד שהיה תקין עד לפני שנתיים וחצי.
ערך אלסטז שמתחת ל-200 אכן מחשיד לאי ספיקה אקסוקרינית של הלבלב אך לא מאבחן בוודאות מצב זה מאחר ויש הרבה FALSE POSITIVE לבדיקה זו וכל שלשול שגורם למיהול הצואה בנוזלים עלול לגרום לערך של 177 .
ערכים של מתחת ל-100 הם מאוד סוגסטיבים לאי ספיקת לבלב.
מציע לפנות לרופא גסטור ולהערית את הסימפטומים ביחס לערך האלסטז לצורך הערכה האם זו אכן האבחנה המדוייקת או שמדובר באבחנה אחרת
בבדיקה שגרתית נמצא alt gpt 45. לפני 3 שנים בבדיקה היה תקין.
בדיקה חוזרת זהה, כל השאר תקין. בבדיקת אולטרסאונד כבד שומני.
בריא סה״כ. בן 50 מבצע ספורט. משקל עודף 10% בערך 12קג, שותה לא מעט אלכוהול (8 מנות גין בשבוע בערך ב5שנים אחרונות לערך)
לאחר 3 חודשים ללא אלכוהול, הפחתת 5 ק״ג בינתים, ערך alt32.
מתי נכון לבצע אולטרסאונד חוזר, להבנת המגמה.?
מה תהיה מידת ההשפעה המעכבת בצריכת 2-3 מנות אלכוהול במסיבה, אחת לחודש ולא מעבר בשלב זה?
תודה
סביר להניח שהסיבה לכבד השומני אצלך היא משולבת - הן צריכת אלכוהול והן עודף משקל .
הפעילות הגופנית שאתה מבצע בשילוב עם הפחתה משמעותית של כמות מנות האלכוהול השבועית שלך יעזרו מאוד בשיפור הכבד השומני כפי שכבר ראית בבדיקות חוזרת של ALT .
מציע להמשיך באורח חיים זה של פעילות גופנית , צריכת עד 2 משקאות אלכוהולים בשבוע לכל היותר , ושמירה על תזונה בריאה , ולהצע מעקב סונוגרפי ומעבדתי אחת לשנה