בדיקות דם הם שם כללי למגוון רחב מאד של בדיקות אשר ניתן לבצע, ע"י לקיחת דוגמית דם מהגוף לתוך מבחנה, וסריקתה המדויקת במעבדה.
בדיקת דם מטרתה לבדוק ערכים של חומרים שונים המצויים בדם, למשל ספירה של מס' תאי הדם, ריכוז המלחים בדם, ורמות שונות של מרכיבי דם המעידים על מצבי חולי שונים, כגון: רמת המוגלובין שיכולה להעיד על אנמיה, רמת תפקודי כליה או כבד שיכולות להצביע על פגם בתפקוד מערכות אלה, רמת סוכר שיכולה להעיד על התפתחות סוכרת, רמות כולסטרול בדם ועוד. בנוסף ניתן ע"י בדיקת דם לזהות גורמים מזיקים שונים הנמצאים בגוף, זאת ע"י לקיחת תרבית מן הדגימה, וחיפוש אחר חיידקים, וירוסים שונים וכו' המסתובבים בזרם הדם.
צילום: shutterstock
מחלות קשורות
מגוון רב מאד של מחלות ניתנות לגילוי ומעקב ע"י בדיקת דם- אנמיה, בעיות קרישה, סוכרת, התייבשות, אי ספיקת כליות, מצבי דלקת, זיהומים שונים, מחלות של הכבד, סרטן הדם, נזק לשריר הלב ועוד.
מתי עושים את הבדיקה
בדיקת דם נעשית לרוב באופן שגרתי, לצורך מעקב בסיסי אחר בריאות האדם, אשר מבצע בדיקה אצל רופא באופן שגרתי. בעזרת בדיקות אקראיות אלה, ניתן לעיתים לגלות מצבי חולי שונים, שלא היו נותנים את אותותיהם לולא הבדיקה למשך זמן רב, וכך מקדימים להם טיפול. בדיקות הדם אשר מבצעים באופן שגרתי כוללות לרוב- ספירת מרכיבי הדם, בדיקת כימיה בסיסית בדם, רמת שומנים וכולסטרול וכן תפקודי כליה וכבד.
בדיקות דם ספציפיות נדרשות לביצוע במצבי מחלה, לשם זיהוי תהליך כלשהו שמתרחש בגוף. מגוון הבדיקות שיבוצעו תלוי בסימנים והסימפטומים שהחולה מציג, למשל- חולה שמגיע עם חום גבוה מאד, יתכן וסובל מזיהום, ותשלח בנוסף לבדיקות הדם השגרתיות גם בדיקה לתרבית דם, במטרה לנסות ולאתר את הגורם המזהם.
אוכלוסיות בסיכון
על נבדקים אשר נגועים במחלות זיהומיות, המועברות דרך הדם, כגון צהבת (הפטיטיס),HIV וכו' ליידע על כך את הצוות הרפואי לפני הבדיקה. מחלות זיהומיות אינן מהוות התוויית נגד לביצוע הבדיקה, אולם על הצוות הרפואי לנקוט באמצעי זהירות למניעת הדבקות.
אופן ביצוע הבדיקה
איך להתכונן לבדיקה
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה, אולם לפני ביצוע בדיקת דם שגרתית, יש לרוב לשמור על צום, במשך 12 שעות (מותרת שתיית מים בלבד). הסיבה לכך היא בכדי לאפשר מדידה מדויקת עד כמה שאפשר של הערכים הבסיסיים של החומרים בדם, שכן פירוק המזון בדם עלול להביא לבדיקה שגויה, וערכים מוגברים מהרגיל של סוכר, כולסטרול ועוד. לרוב אין מניעה בלקיחת תרופות, באם ישנן, לפני הבדיקה, אך מומלץ להיוועץ על כך עם הרופא.
אופן ביצוע הבדיקה
באופן שגרתי, בדיקת דם מבוצעת כאשר זרוע הנבדק מושטת הפוכה על גבי משטח ישר או שולחן. הבודק מהדק רצועת גומי סביב החלק העליון של הזרוע, על מנת לעצור עד כמה שניתן ובאופן זמני את זרימת הדם ביד, בכדי למנוע דליפה מוגברת של דם מאזור הדקירה. לאחר מכן, הנבדק מתבקש לכווץ את כף היד עד כמה שניתן, פעולה שמסייעת לבודק במציאת כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, לרוב וריד באזור המרפק או האמה. לעיתים לוקחים את הדגימה מאזור גב כף היד. כאשר מאתרים וריד שנראה מתאים בגודלו, מחטאים את האזור ע"י מטלית ספוגה באלכוהול ודוקרים את הוריד ע"י מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל"פרפרית" בדיקה. הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה. בהמשך הבודק שואב את כמות הדם הרצויה, בהתאם למס' מבחנות הבדיקה (מס' המבחנות הנדרש משתנה בהתאם לכמות וסוג הבדיקות המבוקשות מהמעבדה). בסיום השאיבה, מוצאת המחט בזריזות מן הוריד, ויש ללחוץ מייד על אזור הדקירה (ע"י מטלית), בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור. המבחנות נלקחות למעבדה לצורך בדיקה. לעתים יש צורך בניסיון דקירה שני או שלישי,זאת במידה ולא מצליחים לחדור לכלי הדם, או שלא מצליחים להוציא את כמות הדם הרצויה בפעם הראשונה. נדרשת סבלנות כלפי הבודק, שכן פעולה זו אינה תמיד פשוטה, אולם לרוב לוקחת כ-5-10 דק'.
אחרי הבדיקה
ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום. לרוב מתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שחולף תוך מס' ימים ואינו דורש טיפול. לעיתים נדירות עלול להתפתח שטף דם משמעותי, כואב ונפוח באזור הדקירה, ויש לדווח על כך לרופא, על מנת לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול בחבישות חמות מס' פעמים ביום. הסיכון שקיים בבדיקת דם נובע מדגימה במחט נגועה בזיהומים, ולכן יש להימנע עד כמה שניתן מלבצע בדיקות דם במדינות עולם שלישי, ובאזורים בעולם בהם תנאי ההיגיינה אינם מוקפדים במלואם. במרפאות ובבתי החולים בארץ כל המחטים הן חד פעמיות.
פענוח תוצאות
יש לציין כי לעתים ישנן טעויות מעבדה, וכי כאשר ישנן תוצאות שחורגות מן הנורמה בצורה יוצאת דופן ושלא תואמות למצב החולה, יש לחזור על הבדיקה שנית.
"פרופ' להב קיבל אותנו בחיוך ובסבלנות, הקשיב ושאל שאלות כדי לדייק את המענה לבעיה.
הסביר הכל כך שאפילו בסוף הפגישה השאיר לנו זמן לשאלות אבל לא היה בזה צורך כי קיבלנו המון מידע.
אנחנו ממליצים בחום."
בהחלט ייתכן כי נטילת התרופות שציינת משפיעה על רמת הטסטוסטרון. הגדלה שפירה או סרטנית של בלוטת הערמונית מושפעת, בין השאר, גם מרמת טסטוסטרון גבוהה, אולם הזרקתו לאו דווקא גורמת להתרחשות תהליך ממאיר.
ירידה ברמת הטסטוסטרון יכולה לבוא לידי ביטוי בסימנים כגון עייפות, הפרעות שינה, ירידה בחשק המיני ובזקפה. היא יכולה לגרום גם לירידה במשקל, ירידה בצפיפות עצם, מיעוט שיער, ומחלות לב וכלי דם.
הטיפול המתאים לחסר בטסטוסטרון הוא ג'ל טסטוסטרון למריחה, טבליות או זריקות לשריר. לא מומלץ להתחיל בטיפול לפני בירור מדויק של הסיבה החסר, בין אם היא אורגנית (יותרת המוח) או תרופתית. לא ניתן לקבל השלמה בדרך אחרת.
נוכחות של אפינפרין בשתן מעידה על תפקוד בלוטת האדרנל (טוחה), אולם יש להתחשב במדדים נוספים כדי לקבל את התמונה המלאה.
רק בריאות
ד"ר עופר לימונד - אינפומד
אינני יודע לאיזו בדיקה התכוונת, אך אני משער שכוונתך לבדיקת רמת הברזל. בתינוקות לאימהות שמיניקות מומלץ להוסיף ברזל לתזונת התינוק החל מגיל 6-4 חודשים ולבדוק שוב את רמת הברזל בסביבות גיל שנה. בגיל שנה ואילך ניתן להפסיק את נטילת הברזל אם הבדיקות תקינות, ובאישור רופא הילדים המטפל. אינני יכול לתת תשובה מלאה לגבי בדיקות הדם משום שחסרים לי פרטי הבדיקה המלאה, אולם על פני הדברים הן נראות תקינות. בברכה, ד"ר עידו ווליניץ - אינפומד
אתה מספר שאתה מזהה אצל עצמך שינוי בהתנהגות ובהרגשה לאחרונה, אשר מדאיג אותך ועלול גם לפגוע בך. קודם כל, העובדה שאתה מודע לשינוי הזה, ומסוגל לתאר אותו באופן אובייקטיבי, מעידה שלא "השתגעת" (מי שמשתגע, לפי ההגדרות הפסיכיאטריות, לרוב אינו מודע למצבו וחושב שהוא הנורמלי ושהבעיה היא אצל האחרים!). חשוב מאד גם שאתה אומר שאתה חושב שאתה זקוק לעזרה. זה מעיד על כך שאתה באופן בסיסי אדם בריא נפשית, אולם ייתכן כי אתה נמצא במשבר.
לכן, אתה לא "פסיכי", אבל בהחלט יעזור לך לשוחח עם איש מקצוע על מנת לאבחן את מצבך בצורה מדוייקת. אני ממליצה לפנות דווקא לפסיכיאטר ולא לפסיכולוג, כיוון שפסיכיאטר הוא קודם כל רופא, שרואה תמונה מלאה יותר מפסיכולוג כאשר מגיע אדם בפעם ראשונה עם תלונות כמו שלך. למעשה, בשלב הראשון אפילו כדאי לפנות לרופא המשפחה. זה יהיה צעד ראשון באבחון (לגבר בגילך כדאי להיות במעקב רפואי גופני אחת לשנה לפחות), ובמקביל כדאי לקבוע תור לפסיכיאטר. פסיכיאטר יוכל להפנות אותך לפסיכולוג אם הוא יתרשם שהבעיה היא כזו ששיחות יעזרו לפתרונה, והוא יוכל גם לתת לך תרופה מתאימה אם ימצא שיש צורך בטיפול תרופתי.
אי אפשר להמליץ על תרופה לפני שתיבדק ותאובחן. הדברים שאתה מתאר יכולים להיגרם על ידי בעיות שונות, ולכל בעיה יש הטיפול המתאים לה.
בהצלחה, ותרגיש טוב!
ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית
ככלל, תוצאות של בדיקת הדמיה אינן עומדות בפני עצמן. תמיד יש להבינן בהתאם לקליניקה של המטופל. לכן, חבל שלא ציינת בשאלתך לשם מה ביצעת CT בטן ומהם הסימפטומים מהם אתה סובל. לשאלתך, תשובת הבידקה שלך אומרת כי נצפו ציסטות שברוב המקרים הן תמימות ואינן מפריעות לפעולה תקינה של הכליות. הגושים הקורטיקליים שמוזכרים הם דבר חייבים להתאימו לקליניקה של המטופל, כלומר לסימפטומים, לבדיקות דם וכדומה, כדי להגיע לאבחנה. אני מציע לך לפנות לרופא המטפל שלך, שיודע את ההיסטוריה הרפואית שלך וערך בדיקות נוספות. בידיו יש תמונה שלמה יותר שתאפשר לו להסביר לך את משמעות תוצאת בדיקת ה-CT. ד"ר גיל טאובר - אינפומד
ישנן מספר שיטות הקרנה, והשימוש בהן תלוי בסוג הגידול ובמידת התפשטותו. עקרונית, ניתן להשתמש בקרינה למחלה שאינה מגיבה לניתוח וטיפול תרופתי. הגידול נעצר, אך הירידה בהפרשת הורמון הגדילה איטית מאוד, דבר שהפחית את האטרקטיביות של שיטת טיפול זו. הירידה הממוצעת היא של 20% בשנה, כך שיכולות לחלוף כ 5 שנים ויותר עד להשגת ירידה משמעותית. שיטות מתקדמות יותר המשיגות תוצאות טובות יותר הן הקרנה בקרן פרוטונים ושימוש בסכין גאמא, אך ניתן לעשות זאת רק אם הגידול ממוקם באוכף הטורקי. תופעות לוואי של שימוש בקרינה הן נדירות יחסית ותלויות מינון, וכוללות פיתוח חסר של הורמונים אחרים בבלוטת ההיפופיזה, המצריך טיפול תרופתי חלופי לכל החיים, שיתוק עצבי פנים, פגיעה בראיה, פגיעה בזיכרון. אנא פני שוב לייעוץ ע"י מומחים בתחום. אם לא קיבלת תשובה שמספקת אותך תוכלי לבקש ייעוץ נוסף בתל השומר ולהתעניין באחוזי ההצלחה במקום ובשיטת ההקרנה. כמו כן זכותך לברר בבתי חולים נוספים ואז להחליט.
הקצובה היומית המומלצת (DRI) של ויטמין B12 היא 2.4 מק"ג ליום. במצבי חסר של B12 ההמלצה היא לצרוך טבלית המכילה 1000 מק"ג פעם ביום למשך 3 חודשים ואחר כך לערוך בדיקות חוזרות בהפניית הרופא המטפל. ויטמין B12 אכן נמצא במזונות שציינת. בדף הבא יש טבלה עם כמות הוויטמין במזונות השונים: http://www.orlyziv.com/b12.htm
על מנת לחזור ולקבל מחזור באופן סדיר עליך לחזור למשקל תקין ולשמור עליו. לשם כך עליך לאכול תפריט יומי המכיל לפחות 1800 קלוריות ומכיל את כל אבות המזון (פחמימות, שומנים וחלבונים). אם את עוסקת בפעילות גופנית מאומצת, יש להוסיף קלוריות לתפריט. חשוב שתמשיכי במפגשים עם הדיאטנית עד להתייצבות המשקל והמחזור באופן סדיר. באשר לשינויים במבנה הגוף, את נמצאת בגיל ההתבגרות, בו מתרחשים שינויים טבעיים בגוף האישה, ועל כן סביר להניח שמבנה גופך לא יישאר כפי שהוא. מניעת רכיבי מזון מהגוף תגרום לפגיעה בגדילתך ובהתפתחותך. הפסקת המחזור במשך 5 חודשים מעידה על כך שגופך לא מקבל את כל רכיבי המזון להם הוא זקוק. בהצלחה! נטע מלחי - דיאטנית קלינית דואר אלקטרוני: netta_m@015.net.il
תופעות הלוואי הנפוצות בשימוש בקלקסאן הן בעיקר דימום שיכול להופיע בכל מקום בגוף, דימומים וכאב באזור ההזרקה, פריחה וגרד. אין מידע לגבי תופעת לוואי של הירדמות חלקים שונים בגוף. יש להפסיק את הטיפול בקלקסאן לפני פרוצדורה ניתוחית הכוללת הרדמה (מומלץ 24 שעות לפני), ולאחר הפרוצדורה יש לעקוב אחר תפקודי הקרישה ולחזור לשימוש בקלקסאן לפי הצורך.
אין לי מידע לגבי תרופות אחרות אותן את נוטלת, לגבי מינון הקלקסאן ולגבי קרישיות היתר ממנה את סובלת, וכן אין ביכולתי לבדוק אותך, ולכן איני יכולה לתת תשובה יותר מפורטת לגבי הירדמות האיברים בגופך. אמליץ לך להמשיך את בירור אצל הנוירולוג.
בהצלחה,
ד"ר קרן גלרון - אינפומד
על פי נתוני המשקל והגובה שמסרת, ה- BMI שלך כיום (היחס בין המשקל לגובה) הוא 19.7. הטווח התקין של ה- BMI הוא 18.5 עד 25, כלומר את נמצאת קרוב לגבול התחתון של המשקל הנורמלי. בהתייחס לנתונים אלה, אני ממליצה לך לשמור על משקלך הנוכחי ולא לרדת במשקל. ירידה במשקל עלולה לגרום לחסרים תזונתיים ופגיעה בכל מערכות הגוף. את נמצאת בגיל ההתבגרות בו דרישות הגוף ליסודות המזון השונים גבוהות ביותר על מנת להשלים את הצמיחה וההתפתחות. אם תמשיכי בדיאטת כאסח עלול להיווצר מצב בו הגוף לא יקבל את כל מרכיבי המזון להם הוא זקוק להשלמת הצמיחה. לשמירה על משקל תקין חשוב שתקפידי על לפחות 3 ארוחות מסודרות במהלך היום, המכילות את כל אבות המזון, ובנוסף, שתקפידי על שתיית לפחות 8 כוסות מים ביום, ושתעשי פעילות גופנית סדירה. בנוגע לגודל החזה - התשובה אינה קשורה לתזונה אלא לתורשה, ואת מוזמנת להפנות אותה לרופא דרך האתר. בברכה, נטע מלחי - דיאטנית קלינית דואר אלקטרוני: netta_m@015.net.il עוד באינפומד חישוב מדד מסת הגוף
הסיבות האפשריות לרמה גבוהה של ברזל הן עירויי דם מרובים, הרעלת ברזל, פירוק מסיבי של תאי הדם האדומים (המוליזה) ומחלה גנטית בשם המוכרומטוזיס.
הפרשת חלבון בשתן יכולה לנבוע ממגוון מצבים, החל מיתר לחץ דם, סוכרת, דלקת בדרכי השתן, מחלות כליה ותרופות. עם זאת, הפרשת חלבון בשתן יכולה להיות תופעה חולפת עקב מחלת חום, מאמץ גופני או מתח נפשי. הפרשת החלבון בשתן יכולה להיות קשורה גם לתנוחה, ובמצב זה היא שפירה ואינה מהווה סיבה לדאגה.
רצוי לחזור על הבדיקה שנית, ולפי הצורך, לבצע בדיקות נוספות ומדויקות יותר. להערכתי, אין קשר בין רמת הברזל לבין הפרשת החלבון. את עניין הברזל את צריכה לברר בצורה יותר מסודרת אצל רופא המשפחה.
ד"ר שירי אורי - אינפומד