בדיקת ברונכוסקופיה (Bronchoscopy)
ברונכוסקופיה הינה בדיקה המאפשרת הסתכלות בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות (כולל הריאות), באמצעות החדרת צינורית אופטית ארוכה ודקה לתוכם דרך האף או הגרון. הצינורית היא לרוב גמישה, ומאפשרת בדיקה שלא תחת הרדמה.
הסתכלות בדרכי הנשימה חיונית במספר מצבים, בהם יש לאבחן בעיות בדרכי הנשימה, למשל שאיפה של גוף זר, זיהומים שונים, גידולי ריאה ומחלות ריאתיות שונות.
בדיקת ברונכוסקופיה מאפשרת תוך כדי הסתכלות גם לקיחת דגימות רקמה (ביופסיה) ודגימות כיח דרך הצינורית, ועל ידי כך מתבצעת בהמשך אבחנה מיקרוסקופית מדויקת של המצבים הנ"ל.
אוכלוסיות בסיכון
יש ליידע את הרופא על לקיחת תרופות מסוג מדללי דם, ועל אלרגיה לתרופות, בייחוד לחומרי הרדמה, לפני הבדיקה.
כמו כן, על הסובלים מהפרעות קרישה ודימומים ליידע על כך את הרופא.
לצורך ביצוע בדיקת ברונכוסקופיה יש לקבל את הסכמת המטופל/ת, באמצעות חתימה על טופס הסכמה. במידה ומדובר בקטינים יש צורך בהסכמת ההורים.
מחלות קשורות
בליעת גוף זר, גידולי ריאה ממאירים, גידולי ריאה שפירים, ציסטות ריאתיות, אבצס ריאתי, דלקת ריאות כרונית (חיידקית/נגיפית), שחפת, זיהומי ריאה פטרייתיים, מחלות אידיופטיות של הריאה (ממקור לא ידוע), מחלות ריאה תעסוקתיות (אזבסטוזיס, בריליוזיס).
מתי עושים את הבדיקה?
בדיקת ברונוכוסקופיה נעשית על מנת לזהות ולטפל בבעיות בדרכי האוויר, כגון דימום, קוצר נשימה או שיעול כרוני. כמו כן, משתמשים בה לצורך אבחנה של בעיות, שהודגמו קודם לכן בבדיקות הדמיה שונות (צילום חזה, CT וכו'), והמצריכים בירור מעמיק.
הבדיקה מאפשרת כאמור לקיחת דגימות כיח, המשמשות לאבחנת זיהומים שונים (דלקת ריאות חיידקית, שחפת), וכן לקיחת ביופסיות מהרקמה ומקשריות לימפה באזור, המשמשות לאבחנת התפשטות גידולי ריאה ומחלות דלקתיות של הריאה.
סיבה נוספת לביצוע בדיקת ברונכוסקופיה, היא למשל במצב חירום, לצורך מציאת גוף זר, אשר עלול לחסום את דרכי האוויר, ומשיכתו החוצה.
איך להתכונן לבדיקה?
לרוב אין צורך בהכנות מיוחדות לבדיקת ברונכוסקופיה. במקרים מסוימים עורכים את הבדיקה עם צינורית קשיחה, תחת הרדמה מקומית בחדר ניתוח. פרוצדורה זו מחייבת שמירה על צום של כ-8-10 שעות קודם. יש להוציא שיניים תותבות במידה וקיימות.
לעיתים יש צורך בביצוע צילום חזה לפני ואחרי הבדיקה, ע"פ הוראת רופא.
אופן ביצוע הבדיקה
לרוב בדיקת ברונכוסקופיה מבוצעת כאשר הנבדק שוכב על גבו, אולם לעיתים תתבצע בישיבה. לפני החדרת הצינורית הרופא ייתן לנבדק חומר לטשטוש, בשאיפה ע"י מסכה או ע"י מחט אל תוך הוריד. דקירת המחט עשויה להכאיב במעט. בנוסף, יפזר חומר הרדמה מקומי בתרסיס אל תוך חלל האף והגרון, על מנת להפחית תחושת אי נוחות בעת החדרת הצינורית.
בהמשך, הרופא יחדיר את הצינורית בזהירות רבה, אל תוך האף או אל תוך הגרון (זאת במידה ואין צורך בהדגמת דרכי הנשימה העליונות). הצינורית תעבור בדרכה בחלל הפה, הלרינקס (פתח הקנה), דרך מיתרי הקול, אל הקנה התחתון ועד לריאות. החדרת הצינורית מלווה לרוב בתחושת אי נעימות קלה, בייחוד כאשר עוברת במעברים הצרים, אולם לא אמורה להכאיב. יש להמשיך לנשום כרגיל כל זמן הבדיקה וע"פ הנחיות הבודק.
במידה ונדרש, יילקחו דרך הצינורית דגימות רקמה וכיח, ויישלחו לבדיקה מיקרוסקופית.
במידה ונמצא גוף זר, הבודק ינסה להוציאו בעזרת מלקחיים קטנים העוברים דרך הצינורית.
לבסוף תוצא הצינורית בעדינות. משך הבדיקה כ-30-60 דק'. אין כניסה למלווים בחדר הבדיקה.
אחרי הבדיקה
יש להישאר בהתאוששות כשעתיים לאחר הבדיקה. אין לאכול או לשתות מייד לאחר הבדיקה, ואף רצוי להמתין עד שניתן יהיה לעשות זאת מבלי להשתנק. אין לנהוג מייד לאחר הבדיקה, שכן לוקח מספר שעות עד שהשפעת הטשטוש חולפת.
לעיתים חשים כאב גרון או צרידות עד מספר ימים אחרי הבדיקה. במידה וצרידות זו נמשכת יש לדווח על כך לרופא. כמו כן, במידה וישנם דימומים משמעותיים, כאבים חזקים או קוצר נשימה יש לפנות מיידית לטיפול רפואי (דימומים קטנים וחולפים הם תקינים לאחר הבדיקה, בייחוד באם נלקחו ביופסיות).
עליית חום עד יממה לאחר הבדיקה נחשבת תקינה, אולם באם ממשיך יש לדווח לרופא.
הסיכונים הכרוכים בבדיקה כוללים יצירת חזה אוויר (pneumothorax), עקב פגיעה בשלמות הריאה, זיהומים (דלקת ריאות) או דימומים.
פענוח תוצאות
בדיקת ברונכוסקופיה נחשבת תקינה כאשר דרכי האוויר נראים תקינים בצורתם, ללא הפרשות מרובות, ללא צמיחת רקמה שאינה תקינה, וללא חסימות בזרימת האוויר.
במידה ויש חשד לשאיפת גוף זר, ניתן לרוב לשלול זאת באם אינו נמצא בבדיקה.
תוצאות בדיקת ברונכוסקופיה שאינן תקינות כוללות דרכי אוויר מודלקים, הפרשות צמיגות מרובות, צמיחת רקמה שאינה תקינה (למשל גידולים), וחסימות בדרכי האוויר (למשל עקב הצטברות הפרשות, תאי דלקת או גידול חוסם).
תוצאות הביופסיה ודגימות הכיח לרוב מגיעות תוך מספר ימים.
תוצאות תקינות: לא נצפתה נוכחות תאי גידול או תאי דלקת ברקמה, וכן- אין צמיחת מזהמים בתרבית.
תוצאות שאינן תקינות: קיימת נוכחות של תאי גידול או תאי דלקת, או לחליפין הייתה צמיחה של חיידק/ נגיף או גורם מזהם אחר בתרבית.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- במשך כשלושה חודשים אני סובלת משיעול חזק מאוד שלא עוזב. בהתחלה זה היה פעם ביום ובמשך הזמן זה החמיר. רופא המשפחה נתן לי משאפים, כי לדעתו זה בא מהריאות, אך לאחר צילום ריאות ומערות האף הכל נראה תקין. והטיפול שקיבלתי לא עזר. הוא אז נתן לי סטרואידים ועו
- אני בן 21. פרקתי גג אסבסט (ללא ידיעתי) ושאפתי המון אבק של אסבסט. מה אני אמור לעשות על מנת לטפל בזה חוץ מללכת לרופא?
- אני בן 50. נשלחתי לבירור ולבדיקת CT של הבטן ושל אברי האגן. להלן התוצאות והממצאים: מעבר חזה בטן - הצללות עדינות בעיקר באזורים דפנדנטיים בבסיסי ריאות. שתי קשריות בגודל כ-6 מ"מ וכ-3 מ"מ, פריפריות ב -RLL (חתכים 110--19,16,), קשרית בגודל כ-
- המליצו לי לעבור בדיקת ברונכוסקופיה + ביופסיה בריאות. האם בדיקה זו נערכת בהרדמה מלאה? מה אני צפויה להרגיש אחריה? האם יש בעקבותיה מגבלות כלשהן?
- אני בן 32. במשך כעשר שנים אני סובל מכיח ירוק שיוצא בשיעול חזק. הכיח יוצא כל הזמן, ללא קשר לשינוי מזג האוויר. הוא מופיע כשעה אחרי אוכל או כמה דקות אחרי שאני שותה, ויוצא דרך צד שמאל של הגרון (הצד שתמיד נפגע בצרידות או דם). במשך השנים קיבלתי המון אנטי
- אני בן 33, סובל מחום גבוה, שיעולים קשים מלווים בליחה, וכאב בגב העליון. כל זה נמשך כשבוע. חיידק בגרון שלילי. בצילום חזה נשללה דלקת ריאות. הרופא העריך לאור שמיעת חרחורים בריאה הימנית כי מדובר בדלקת בסימפונות. לקחתי כמוסות אזניל והחום לא ירד. האם זה
- יש לי ילדה שאובחנה כסובלת מאסתמה. אם אני מעשנת סיגריה אחת בלילה, אחרי שהילדה נרדמת, ומייד מתקלחת, חופפת את השיער, מצחצחת שיניים ומשלימה במי פה, האם יכול להיות שזה עדיין ישפיע עליה? השאלה אולי נראית לכם מצחיקה, אבל נורא קשה לי להפסיק לעשן וממש יעזור
- אני בת 20. רופא אף אוזן וגרון המליץ לי לעבור ניתוח להוצאת השקדים. אני סובלת כבר שנים כל חורף מדלקות חוזרות בגרון. השקדים שלי מוגדלים גם כשהם לא מודלקים, ולפעמים מקשים על הנשימה. האם בגיל שלי כדאי לעבור את הניתוח? עד כמה זה מסוכן?
- אני בן 30 וסובל זה כמה שבועות מדלקת בתריסריון ומן החיידק הליקובקטר פילורי. טופלתי באנטיביוטיקה במשך עשרה ימים ואני ממשיך לקחת אומפרדקס 40 מ"ג פעמיים ביום. אני מעוניין להתחיל טיפול להפסקת עישון בצ'מפיקס. האם אפשר לקחת את שתי התרופות ביחד, או
- מהו הטיפול בתינוקת בגיל חצי שנה שנתגלה אצלה ריפלוקס ? האם יש מומחה בארץ שמתמחה במחלה זו ?