דרמוסקופיה, המכונה פעמים רבות גם דרמסקופיה, היא טכניקה לא פולשנית המשמשת לבדיקת נגעים עוריים. הבדיקה נעשית באמצעות מכשיר הנקרא דרמוסקופ, אשר באמצעותו ניתן לקבל הדמיה של מבנים תת מקרוסקופיים של העור בשכבות האפידרמיס (השכבה החיצונית), צומת הדרמו-אפידרמי (שכבת המעבר) והדרמיס (השכבה הפנימית יותר). מבנים אלו של העור לרוב אינם נראים בעין בלתי מזוינת, אך באמצעות דרמוסקופיה ניתן לזהות חריגות וליקויים, לצלם תמונות באופן דיגיטלי, ולבצע ניטור לצורכי מעקב אחר שינויים בעור[1]. הבדיקה נעשית על ידי רופאה או רופא עור וניתן באמצעותה לאבחן מחלות רבות, והיא נחשבת ליעילה מאוד באבחון של מלנומה.
צילום: shutterstock | Space_Cat
מטרת הבדיקה
מטרת הבדיקה היא לבחון מבנים של נגעים לפי המאפיינים הבאים[2]:
סימטריה או אסימטריה.
הומוגניות/אחידות או הטרוגניות (הבדלים מבניים על פני הנגע).
פיגמנטציה בנגע: קווים, נקודות, גושים ואזורים חסרי מבנה.
משטח הקרטין (השכבה החיצונית ביותר של העור): ציסטות לבנות קטנות, חורים, סדקים.
מורפולוגיה ודפוס כלי דם: סדירים או לא סדירים.
גבול הנגע: דהוי, נחתך בחדות או מפוספס.
נוכחות של כיב.
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
הבדיקה יכולה לסייע באבחון של מחלות ומצבים רפואיים ספציפיים ובהם[2]:
הבחנה בין מצבי עור מסוימים כגון ילפת שטוחה לעומת פסוריאזיס או אקזמה.
אבחון סוג נשירת השיער.
אוכלוסיות בסיכון
בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור.
אופן ביצוע הבדיקה
דרמוסקופיה כוללת הערכה של פני העור. במהלך הבדיקה הנגע בעור או האזור הנבדק מכוסה בדרך כלל בנוזל (בדרך כלל שמן או ג'ל), ונבדק תחת מערכת אופטית ספציפית. מריחת הנוזל מפחיתה החזרת אור של העור ומשפרת את השקיפות בשכבות נוקשות יותר. הבדיקה מאפשרת הדמיה מוגדלת של מבנים ספציפיים הקשורים לאפידרמיס, לצומת הדרמו-אפידרמי ולדרמיס, כמו גם לראות את המיקום ואזור ההפצה של הפיגמנט מלנין. ישנם מכשירים חדשים יותר בהם אין צורך בנוזל[3].
לאחר מריחת הג'ל/שמן, הרופא או הרופאה ילחצו בעדינות את המכשיר על העור. זה לא כואב, אבל יורגש מעט לחץ. חשוב להדק את הדרמוסקופ על העור כדי למנוע בועות אוויר בין המכשיר לעור, שכן אלו עלולות להפריע לשדה הראייה. לאחר מכן, הרופא/ה יביט דרך המכשיר כדי לקבל תצוגה מוגדלת של הנגע המדובר. תוך כדי הבדיקה נעשה איסוף של תמונות וידאו ו/או סטילס, אותן ניתן לשמור להערכה נוספת ולמעקב אחר נגעים חשודים בעור, בעיקר אצל אנשים בעלי סיכון גבוה לפתח סרטן עור[4].
כיום נהוג להשתמש בשני סוגים של דרמוסקופים: באור לא מקוטבים, הדורשים מגע ישיר עם העור, ובאור מקוטב, שאינם מצריכים מגע ישיר עם העור. אלגוריתם להערכה של נגעי עור מנחה את הרופא/ה בתהליך האבחון ובקבלת ההחלטות[5].
אזהרות
סיכון: מאחר שמדובר בטכניקה לא פולשנית, מדובר בבדיקה בטוחה מאוד והיא מתאימה לכל סוגי העור, בכל הגילים. במקרים רבים הבדיקה תעשה בעזרת מכשיר ללא מגע, ואם יהיה שימוש במכשיר עם מגע, לאחר הבדיקה יתבצע חיטוי של העדשה או הסרה של חומר מגן שקוף חד-פעמי שהונח על העדשה. קיים סיכון מזערי להדבקה של זיהום בין חולים, אך רק במקרה של שימוש בדרמוסקופ עם מגע שלא עבר חיטוי[7].
פענוח תוצאות
הערכות מדויקות של צבע נגע העור, מידת הפיגמנטציה והתפלגות צורת הצבעים בתוך הנגע, הם המרכיבים החשובים ביותר בבדיקת דרמוסקופיה. המלנין הוא הפיגמנט החשוב ביותר בקביעת מבנים ותבניות של העור. בהתאם למיקומו של המלנין בשכבות השונות של העור, לנגע יכולות להיות דרגות שונות ופיזורים שונים של פיגמנטציה[6].
בהשוואה לבדיקה שאינה באמצעות מכשיר, דרמוסקופיה יכולה לשפר את יכולתו של הרופא/ה לזהות סרטן עור. בעזרת הבדיקה ניתן במקרים רבים להפחית את שיעור התפתחות מקרי סרטן העור, וזאת על ידי אבחון זיהוי נגעי עור המרמזים על ממאירות. הבדיקה משפרת את האבחנה במקרים של מלנומה;משפרת את היכולת לזהות נגעים חשודים הדורשים ביופסיה; משפרת את הדיוק האבחוני של נגעים ללא פיגמנטים כגון קרצינומה של תאי בסיס[4].
תוצאות הבדיקה הן מיידיות. אם לאחר הבדיקה אין ממצאים מחשידים, אין צורך להמשיך בבירור. במידה וישנם ממצאים מחשידים, ייתכן כי תתבצע הסרה מידית של הנגע או לקיחת ביופסיה. כמו כן, בהתאם להמלצת הרופא/ה, במקרים מסוימים יהיה צורך בהמשך בירור, בטיפולים נוספים או במעקב[4].
מה שלומך שוב אני בקשר לאבי עשינו ct. תוצאה : הרחבה בולטת מאד של צינור הלבלב עם אטרופיה של כל פרנכימת הלבלב פרט לראש uncinate process , לא ניתן לראות גוש בנפרד מהפנכימה אבל הרחבה בולטת מאד רומזת על תהליך חוסם באזורהראש הלבלב. יש תהליך ציסטי שבולטמuncinate proses לכיוון האורטה וI've ומודד2.6כפול 2.6 בחתך136 זה יציב יחסית מהMeir . אין מישור דומני בין התהליך הציסטיבאזורבראש הלבלב והוריד הפורטלי. ללא חסימה של הוריד הספקני ווללא עדות למעורבות של העורקים באזור . ללא ממצא טיול או באדרנלין ללא ממצע פתולוגי אחר בקיבה מעי דק או תוספתן.. הסתיידות אטרו סקרלרוטבינינת באאורטה לסיכום :הרחבה של כל צינור הלבלב ואנטרופיה חשוד כתהליך חוסם הרחבה דל דרכי המרה ללא עדות לתהליכים משניים מוקדים בכבד או במקום אחר. אם אפשר סיפרתי לך שכל הבדיקות מצוינות מה זה אומר הכירורג אומר שהסי טי לא תקין הרופא משפחה אומר זה מעולה אשמח לחוות דעת שלא יהיה מאוחר מדי שלא עשינו אולי משהו שהיינו צריכים לעשות תודה רבה
חוות דעת בעלת משמעות ניתנת רק לאחר בדיקת כל הנתונים ובדיקת החולה. אתם מוזמנים לשלוח פרטי התקשרות ל-ronen.brenner@gmail.com ומזכירתי תחזור אליכם.
הוסף תגובה
לבלב
עפר20/07/2015 | 17:14
יש לציין שהיציאות התחילו שנה לפני ועדו קסטרופיה והכל יצא בסדר עד שבדצמבר לקחתי אותו לבית החולים בקושי יכל ללכת האם כל זה היה רק בגלל האבנים שחסמו את דרכי המרה אחרי שהוציאו הבדיקות והכל התחיל להסתדר הכירורג בילינסון טוען שהסי טי לא תקין דר חדד אמר לי שלא תקין עמיתך דר חדד שבטח אתם מכירים בן אדם ורופא מדהים אשמח לחוות דעת מפורטת כדי שלא עשינו שום טעות תודה על הכל וסליחה על הבלבולי מח
הוסף תגובה
לבלב
עםר19/07/2015 | 10:41
הכל התחיל בדצמבר חודשיים איומים עם יציאות בלתי פוסקות רק אחכ שהביאו לנו קריאון הכל התחיל להסתדר ואולי יש אור בקצה המנהרה
הוסף תגובה
לבלב
עפר19/07/2015 | 10:32
בדצמבר אבי אושפז בגלל בדיקות דם לא טובות וצהבת עדו לו מעקף אחכ בבדיקה דרך הפה הוציאו לו 2 אבנים שחסמו את דרכי המרה ואחרי חודשים התחיל להרגיש טוב עם כל הבדיקות גם טובות לא הסכמתי לא לניתוח ולא לטיפול כימי שהציעו לי ואני מקווה שעשיתי טוב אבקש לדעת מה הסי טי אומר שלא טעינו במשהו כמו שספרתי במהלך ינואר פברואר לא נתנו לאבא שלי מס חושים לחיות
מה ההבדל בין מס' נגעים ציסטיים מוגדרים היטב בעלי סמיכות נוזלית בראש הלבלב לבין גידול? ציסטה בעלת סמיכות נוזלית יכולה להכיל תאים? האם ממצא ציסטי בודד חשוד יותר ממצא של מס' ציסטות ?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
ציסטה שהתיבשה
יחיאל24/09/2022 | 16:55
שלום רב. בגיל חמישים וחמש עשיתי בדיקת סיטי על דעת עצמי ובצילום התגלתה ציסטה קטנה בלבלב. שאלתי את הרופאה בבית החולים ואמרה כי הציסטה מאוד קטנה ואין מה לעשות. בגיל שישים ותשע פניתי לצילום נוסף בו הציסטה גדלה ל-4 מ''מ לערך, אלא שהציסטה התיבשה. הרופא בבית החולים הציע לכרות שליש מהלבלב כולל הציסטה. הסכמתי. מאז שנת 2011 אני מתלבט אם הסכמתי היתה נכונה, כי בשל חוסר בלבלב אני מזריק אינסולין ארבע פעמים מדי יום, והיום מתחילה להיווצר בעיה בכליות. אציין שהמנתח שלח את הציסטה הכרותה לבדיקת ביופסיה והתוצאה לא היתה חד משמעית. אודה אם תשיב.
הוסף תגובה
נגעים ציסטיים
גילה13/08/2013 | 00:29
להלן ציטוט מפענוח CT שנעשה לאמי בת 72 (כתבתי זאת בעבר)" הלבלב- מס' נגעים מוגדרים היטב בקוטר של עד 19 מ"מ בעלי סמיכות נוזלית בראש הלבלב. בסיכום: מס' נגעים ציסטיים בראש הלבלב, בהסתכלות מכוונת על בדיקת CT עמוד שידרה מ 2011 ו 2012 אשר בוצעו ללא חומר ניגוד נראה כי קיימים" 1.ציסטות בעלי נטייה לממאירות גדלים בקצב מהיר יותר מציסטות שפירות? 2.חייב לבדוק את תוכן הנוזל או ניתן להסתפק בפענוח CT או אולטרא סאונד משוכלל ע"י אונקולוג מומחה בתחום? 3.מה ההבדל בין ציסטה בעלת נוזל צלול לנוזל סמיך לצורך אבחנה?
שלום גילה. נגעים כפי שאת מתארת הם למעשה תאור של ממצא בהדמיה כמו אולטראסאונד או CT, של שלפוחיות מלאות בנוזל. כשיש ממצא כזה בלבלב יש צורך לדעת מה טיבו, האם שפיר או בעל נטיה לממאירות. לכן כשיש ציסטות חשודות ניתן לבצע ניקור שלהן בכדי לקבוע זאת. המונח גידול בלבלב ניתן כשיש כבר תוצאה של ביופסיה. גם ציסטות בעלות סמיכות נוזלית יכולות להכיל תאים. מספר הציסטות אינו אינדיקציה לטיבן. גודל הציסטת, המבנה שלהן ותוכן הנוזל שבתוכן הם המדדים שלפיהם קובעים את המשך הטיפול.
היי דר שמי בלה ואני קרה בניורק ויש לי סרטן הלבלב כמעט 5 שנים ועשתי טיפול כימו בבית חולים סלון בניורק ו כרגע איין להם אפשרות לטפל בי כי הגוף שלי לא מקבל את הכימו יותר ואני מבינה מהרופאים שזהו הייתי רוצא לשמוע ממך ולקבל עוד עצה אולי יש טיפול אחר תודה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
טיפולי כימו לסרטן הלבלב
רפים09/10/2020 | 23:59
הי בלה גם לאשתי יש סרטן הלבלב רציתי לשאול אזיה טיפולי כיו עשית וכמה טיפולים תודה
אמי בת 85 עברה אירוע מוחי ובבדיקות גילו סרטן גרורתי בזנב הלבלב עם הרבה גרורות בכבד ובאגן הימני. איזה אוספיס מומלץ ? ואיך לתת לה איכות חיים טובה ללא סבל?
ניתן לתת טיפול אונקולוגי לחולי סרטן לבלב גרורתי גם בגיל 85 וגם לאחר ארוע מוחי. היכולת לטפל, לשפר איכות חיים ולהאריך את החיים, קשורה למצב הבסיסי של החולה. בהוספיס ניתן רק טיפול לשיכוך כאב ולא ניתן טיפול אונקולוגי מאריך חיים. הייתי מתייעץ עם אונקולוג מתאים לגבי הדרך הטיפולית המתאימה לאמך. אם תרצי לקבל יעוץ שלי ניתן לפנות לטלפונים המצורפים באתר.