דלג לתוכן

בדיקת מיפוי כליות (Kidney Scan)

3 דקות קריאה

מיפוי כליות הינה בדיקה שנועדה להעריך את מראה הכליות או תפקודן.

הבדיקה הינה רדיואקטיבית- הסריקה מבוצעת לאחר שמזריקים חומר רדיואקטיבי לתוך הוריד, כאשר סורק מיוחד ("גאמא") מצלם את הכליות בעוד החומר הרדיואקטיבי מתפנה דרכן ודרך השתן. ישנם שני סוגים של מיפוי הכליות:


1. מיפוי כליות קורטיקלי - שמטרתו להעריך את מראה וצורת הכליות (באופן מאקרוסקופי).

2. מיפוי כליות פונקציונלי - שמודד את משך הזמן שלוקח לחומר הרדיואקטיבי לעבור בכליות ולהתפנות אל תוך השלפוחית.

אוכלוסיות בסיכון

מיפוי כליות אינו מומלץ לנשים בהריון או נשים מניקות, שכן החומר הרדיואקטיבי מסוכן לעובר או לתינוק. לרוב, נמנעים מלבצע מיפוי כליות בקבוצות אלה למעט במקרים בהם אין ברירה.


מחלות קשורות

יתר לחץ דם כלייתי, אבן בשופכן/בכליה, הרחבה של אגן הכליה (הידרונפרוזיס), זיהום כלייתי (פיילונפריטיס), נוכחות חלבון בשתן מסיבות לא ברורות, גידולים שפירים של הכליה, ציסטות כלייתיות, גידולים ממאירים של הכליה, מומים מולדים של מע' השתן.


מתי עושים את הבדיקה?

מיפוי כליות עושים במגוון מצבים, למשל לשם הערכת זרימת הדם אל הכליות, וזרימת הדם בתוכן, וכך לאבחן בעיה המודינמית כלייתית, שיכולה לגרום ליתר לחץ דם בלתי מוסבר. 

סיבות נוספות לביצוע מיפוי כליות: לצורך הערכת תפקוד של כליה מושתלת, הערכת נזק כלייתי עקב טראומה או זיהום (פיילונפריטיס) , אבחנת חסימה בכליות או בשופכן עקב אבן חוסמת, אבחנת גידולי כליות שפירים וממאירים ואבחנת ציסטות כלייתיות.


איך להתכונן לבדיקה?

באופן כללי אין הכנות מיוחדות למיפוי כליות. לעתים הנבדק יתבקש לשתות כ-2-3 כוסות מים מייד לפני הסריקה עצמה.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת תפקודי כליות מבוצעת לרוב ע"י טכנאי מיוחד לרפואה גרעינית. לפני הבדיקה, יוזרק חומר רדיואקטיבי אל תוך הוריד ע"י דקירת מחט. דקירת המחט עשויה להכאיב במעט אולם לא אמורים להרגיש את חומר העירוי עצמו. 

מיפוי כליות פונקציונלי ייעשה מייד לאחר הזרקת החומר הרדיואקטיבי לוריד, בעזרת סורק ה"גאמא". המיפוי יערך כאשר החולה בשכיבה או בעמידה, בחדר סגור, והמכשיר הסורק ממוקם בקרבה מעליו. אין כניסה לאנשים נוספים לחדר המיפוי, למעט הטכנאי. הסריקה אינה גורמת לכאבים ואינה פולשנית. ע"י מדידות של משך הזמן אשר לוקח לחומר לעבור בכליות, מורכבים בסופו של דבר תרשימי זרימת הדם דרך הכליות. משך מיפוי פונקציונלי הוא כ-30-60 דק.

לצורך מיפוי כליות קורטיקלי נלקחות מספר תמונות מיידית אחר הזרקת החומר, ומספר סריקות נוספות מבוצעות כשעה-שעתיים לאחר מכן. משך מיפוי זה הוא כשעתיים.

אחרי הבדיקה

באופן כללי אין כל הגבלות מיוחדות. לאישה מניקה מומלץ לעבור למתן פורמולה ולהימנע מהנקה למשך כיומיים לאחר הבדיקה, עד לסילוק החומר הרדיואקטיבי מהגוף. 

תופעות לוואי אפשריות: תגובה אלרגית לחומר המוזרק הינה נדירה אך קיימת. לעיתים ישנה נפיחות או כאב קל באזור הדקירה, שלרוב נעלמים תוך מס' ימים. ניתן להקל על כך ע"י הנחת תחבושת לחה באזור. מכיוון שמדובר בקרינה קיימת גם אפשרות של נזק תאי או רקמתי בטווח הרחוק, אולם מדובר בכמויות מזעריות יחסית של חומר רדיואקטיבי.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת תפקודי כליות לרוב מתקבלות תוך יומיים. 

תוצאות תקינות: החומר התפזר בצורה שווה בשתי הכליות ובאותו משך זמן. לא נצפו אזורי קליטה מוגברים ( hot spots) ואזורי קליטה מופחתים (cold spots). 

תוצאות שאינן תקינות: הכליות אינן תקינות בגודלן, צורתן או מיקומן (גודל כליה תקין- כ-10-13 ס"מ אורך ו- 5-8 ס"מ רוחב. מיקומן התקין הוא קרוב למרכז הגב ומתחת לקשת הצלעות, משני הצדדים). 

בנוסף, הבדלים בזרימה בין שתי הכליות הם לרוב פתולוגים, למשל עקב היצרות או חסימה בזרימת הדם- והדבר יכול להעיד על אבן חוסמת, על הפרעה בכלי דם קטנים עקב טרשת כלי דם קטנים (arteriosclerosis), ועוד.
אזורי קליטה מוגברת, או "נקודות חמות", מעידים לעיתים על זיהום כלייתי (pyelonephritis), דלקת או גידול, אשר גורמים לזרימת דם מוגברת באזור. 

אזורי קליטה מופחתת יכולים להעיד על מורסה כלייתית (אבצס), ציסטה או אזורי צלקת (רקמה כלייתית שאינה מתפקדת כלל).

המאמר נכתב על ידי ד"ר סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר נביל אבו עאמר
ד"ר נביל אבו עאמר נפרולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"חוויה חיובית מאוד,ד"ר נביל מקצוען אמיתי שנותן לי הרגשת בטחון שאני בידיים הכי טובות שאפשר.ואני סומך עליו בעיניים עצומות."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא מיפוי כליות

מניעה וטיפול בסיבוכי הרגל הסכרתית
מניעה וטיפול בסיבוכי הרגל הסכרתית
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 22/03/2011

בדומה לסיבוכי סכרת אחרים, הרגל הסכרתית לא מתפתחת פתאום. מדובר בתהליך מתמשך המציג סימנים מקדימים רבים, אותם ניתן למנ... לכתבה המלאה

מהי לימפומה וכיצד מאבחנים אותה?
מהי לימפומה וכיצד מאבחנים אותה?
ד"ר נתנאל הורוביץ, מומחה בהמטולוגי מאת: ד"ר נתנאל הורוביץ, מומחה בהמטולוגי 04/04/2013

לימפומה היא קבוצת מחלות של מערכת הלימפה, המורכבת מתאים לימפוציטים שתפקידם העיקרי הוא לסייע נגד תהליך זיהומי, ויראל... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום נאזאל פוליפוזיס

בניהול ד"ר רמית מעוז-סגל
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו