"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
שחמת של הכבד היא מחלה קשה, בה רקמה צלקתית מחליפה את המרקם התקין של הכבד, חוסמת את זרימת הדם דרכו ומונעת ממנו לעבוד באופן יעיל. ישנן סיבות שונות לשחמת - זיהום על-ידי נגיף (וירוס), על רקע שתיית אלכוהול וסיבות רבות אחרות. אובדן תפקוד הכבד גורם לתסמינים רבים שבדרך כלל הולכים ומחמירים וכוללים עייפות, ירידה במשקל, אובדן תיאבון, צבירת מים בבטן ובצקות - עקב איבוד היכולת הטבעית של הכבד לייצר חלבוני דם, נטיה לדימומים ולהפרעות בקרישת הדם, צהבת, ורידים בולטים ועוד. הנזק הכבדי בשחמת הינו בלתי הפיך, אך טיפול יכול לעכב את התקדמות המחלה ולהפחית סיבוכים, וכך להקל על החולה. הטיפול תלוי מאוד בסיבה לשחמת ושונה ממקרה למקרה. בנוסף, מומלצת דיאטה דלת חלבון, תוספת של משלשלים, תרופות משתנות כגון פוסיד וגם אלדקטון, ועוד. מומלץ מאוד לפנות לרופא גסטרואנטרולוג מומחה לכבד, על מנת שימוצו כל האפשרויות הטיפוליות האפשריות שיקלו עליו. אין בידנו ידע לגבי טיפול הומיאופתי. לפרטים נוספים אודות שחמת- http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/cirrhosis/
יש לך דלקת כבד הנגרמת ע"י נגיף צהבת C. הנגיף מועבר במוצרי דם, נוזלי גוף, דרך מחטים מזוהמות, בלידה ועוד. צהבת C מדבקת. אסור לך לתרום דם או לחלוק סכיני גילוח או מברשות שיניים. חייבים להשתמש בקונדום במגע מיני. באנשים רבים אין למצב זה תסמינים, אך הנגיף יושב בכבד וגורם לדלקת פעילה כרונית שביטוייה נראים בבדיקות הדם שלך. מהלך המחלה הוא כזה שבדרך כלל מתוך 100 אנשים עם הנגיף: 75-85 יפתחו דלקת כרונית של הכבד, 70 יפתחו מחלה כרונית בכבד, 15 יפתחו שחמת הכבד תוך כמה עשרות שנים ופחות מ- 3 מתים בסופו של דבר מהסיבוכים של צהבת C (שהם אי ספיקת כבד וסרטן הכבד). כדי להתמודד טוב עם הזיהום עליך לשמור על אורח חיים בריא - תזונה נכונה והתעמלות, להמעיט בשימוש בכדורי אקמול או תרופות אחרות העשויות להגביר נזק כבדי, להימנע מאלכוהול, וכן כדאי להתחסן כנגד צהבת B ו- A. הטיפול התרופתי לצהבת C כולל הרכבים שונים של תרופות בשם אינטרפרון וריבווירין. התרופות אינן מרפאות את המחלה אך עוזרות למנוע נזק נוסף. חשוב להיכנס למעקב אצל רופא גסטרואנטרולוג המתמחה בכבד. סביר להניח שבכל בית חולים גדול יש מישהו בכיר ובעל ניסיון בתחום- אין בידינו מידע על רופא ספציפי. למידע רב נוסף- http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/c/
ברגע שהכבד ניזוק, לא ניתן לעשות דבר על מנת להשיב את המצב לקדמותו, שכן שחמת כבד אינה ניתנת לריפוי. הטיפול מתמקד במניעה של גרימת נזקים נוספים לכבד ומניעתם של סיבוכים כתוצאה מן הטיפולים (כגון דימומים מכלי דם קרועים). ייתכן והרופא המטפל בך ירשום לך תרופה אשר תמנע את קריעת כלי הדם. התרופות, שתפקידן למנוע את קריעת כלי דם, נושאות בצידן מספר תופעות לוואי. לא כל אחד יכול ליטול תרופות מעין אלה. יתר על כן, ייתכן והרופא המטפל בך ירשום לך תרופות להורדת לחץ הדם, במידה ואתה סובל מלחץ דם שערי.
במידה ונטילת התרופות אינה מספקת, ניתן יהיה לבצע הליך ניתוחי על מנת למנוע את הדימומים מכלי הדם הקרועים. אפשרות אחת היא להפסיק את זרימת הדם מכלי הדם המורחבים (דליות) הנמצאים במקום בו הוושט (הצינור אשר מוביל את המזון אל הקיבה) מתחבר אל הקיבה שלך. מחדירים צינור ארוך, שבקצהו תאורה, דרך חלל הפה אל עבר הקיבה שלך. לאחר מכן מצמידים רצועה אלסטית, או חומר כימי מתקשה, על גבי כלי הדם המורחבים, על מנת לחסום אותם.
במידה והליך זה אינו מצליח, יצטרך החולה, אשר סובל מיתר לחץ דם שערי, לעבור הליך ניתוחי על מנת לחבר את כלי הדם באופן אשר יסיט את זרימת הדם מן הכבד. יתר על כן, בחלק מן המקרים ניתן לבצע מעקף שערי מערכתי בתוך הכבד (transjugular intrahepatic portosystemic shunt - TIPSS).
ציסטה היא מבנה בעל דופן דקה המכיל נוזל. ציסטות של הכבד הן תופעה שכיחה, המופיעה ב-5% מהאוכלוסייה. רובן המוחלט אינו גורם לסימפטומים, והן מתגלות במקרה בעת ביצוע בדיקות הדמיה בשל בעיות אחרות. במיעוט המקרים הן גורמות לאי-נוחות או כאב בטן. סיבוך נדיר של ציסטה בכבד הוא דימום לתוך הציסטה, מצב המתבטא בכאב פתאומי בבטן הימנית העליונה. לרוב נפסק דימום זה לבד, והכאב חולף. ציסטות פשוטות (שגבולן חלק, ללא מבנים בתוך הציסטה, ללא מעורבות של כלי דם) הן כמעט תמיד שפירות ואינן מצריכות טיפול, אלא אם הן גורמות לסימפטומים קשים. ציסטות מורכבות (בעלות מבנה לא רגיל, דופן מעובה, מעורבות כלי דם, מבנים בתוך הציסטה) עלולות להיות ממאירות, ולכן הן מחייבות בירור נוסף. מבלי לדעת את כל פרטי הבדיקה, לא ניתן לומר אם הציסטה פשוטה או מורכבת. פני לרופא המטפל.
המנגיומה של הכבד הוא גידול שפיר של כלי הדם. בדרך כלל הוא אינו גורם לתסמינים, ומצריך מעקב בלבד, כדי לראות שאינו גדל. בדיקת הזיהוי היא מיפוי כדוריות אדומות של הכבד, אך כפי שכתבת, בדיקה זו לא יכולה לזהות נגעים קטנים מ-1.5 ס"מ. אם התמונה ב-CT לא מראה באופן חד-משמעי שמדובר בהמנגיומה, יתכן שיש לשקול ביצוע בדיקת US על מנת לאשש את האבחנה. קיים מידע רב בנושא באתר, הנה דוגמה: http://www.infomed.co.il/questions/q_072207_17.asp
רק בבדיקה מלאה שתכלול ראיון ובירור ולאחריו בדיקה, יותאם לך טיפול בהתאם לבעיה ולממצאים שיעלו בבדיקה. הטיפול לא מתבסס על מה שכתב הרופא אלא על הבדיקה. כלי הטיפול רבים ומגוונים והשימוש בהם הוא בהתאם להחלטה משותפת שלך עם הפיזיותרפיסט. לכן גש למכון פיזיותרפיה וקבל טיפול מלא שיכלול תרגול מותאם אישית כחלק מהטיפול הכולל. רפואה שלמה ירון טילינגר, פיזיותרפיסט מוסמך מכבי שירותי בריאות
בדרך כלל, הדם מגיע אל הכבד באמצעות כלי דם ראשי המכונה ווריד שער הכבד. במידה וזרימת הדם דרך הכבד אינה תקינה כתוצאה משחמת כבד, זרימת הדם בווריד שער הכבד מואטת, ולחץ הדם בווריד עולה. לחץ דם עולה בתוך ווריד שער הכבד מכונה לחץ דם שערי.
במידה וזרימת הדם דרך ווריד שער הכבד אינה תקינה, על הדם לזורם בחזרה אל הלב באמצעות כלי דם אחרים. כלי דם אלה מתרחבים כתוצאה מכמות הדם העודפת אשר זורמת דרכם. וורידים מורחבים אלה מכונים דליות. לדליות דופן דקה מאוד והם נקרעים בקלות, מכיוון שהם אינם מיועדים לטפל בזרימת דם בלחץ יתר מעין זה. הדימום מכלי דם קרוע יכול להיות חמור ואף מסכן חיים. יתר על כן, מכיוון שווריד שער הכבד חסום, הרעלים הנמצאים בדם אינם מסוננים על ידי הכבד, וכתוצאה מכך הם נותרים בגוף.
במידה ואתה נוהג לצרוך משקאות אלכוהוליים, הדבר החשוב יותר שתוכל לעשות הוא פשוט לחדול מכך. האלכוהול פשוט ממשיך ומחמיר את הפגיעה בכבד שלך. חלק מן התרופות, התרופות על בסיס צמחי מרפא והויטמינים יכולים אף הם להיות מזיקים לכבד שלך. שוחח עם הרופא המטפל בך בטרם תחליט על דעת עצמך ליטול תרופות כלשהן, הכוללים ביניהן בין השאר תרופות אנטיביוטיות, גלולות למניעת הריון וכל תרופה אחרת אשר נמכרת ללא צורך במרשם רופא, כגון אצטמופין (למשל תחת המותג טיילנול Tylenol).
כמו כן חשוב ביותר לשמור על מצב בריאותך הכללי. בזמן מנוחה, דאג להרים במעט את רגליך, במיוחד אם הן נפוחות. שמור על משטר תזונה מאוזן. ייתכן ותצטרך לשים לב לכמויות החלבונים והסוכרים אותם אתה צורך. הימנע מלצרוך מלח על מנת לסייע לספיגת הנוזלים שלך בגוף. שאל את הרופא המטפל בך האם יש לו הנחיות מיוחדות בנוגע למשטר התזונה שלך.פתח בחלון חדש
מה שתיארת לא נשמע קשור למחלת הנשיקה. כאבי הבטן המתוארים במחלת הנשיקה הם עמומים יותר ומקורם בד"כ מהגדלת הכבד, הטחול ובלוטות לימפה בטניות. האם ייתכן כי אוויר הנבלע באכילה מהירה ומרובה הוא הגורם לכאבים? או שמדובר במחלה אחרת של הקיבה, כמו למשל כיב קיבה. בכל מקרה מומלץ ביקור אצל רופא המשפחה להבהרה נוספת של העניין.
כבד שומני הוא מחלה שבה מצטברות בכבד טיפות קטנות המכילות שומן מסוג טריגליצרידים. הסיבות העיקריות לכך הן השמנת יתר, תזונה עשירה בשומן ואלכוהוליזם. אם מצב זה ממושך וחמור, הוא יכול להוביל לשחמת הכבד, הרס של הכבד ופגיעה בתפקוד שלו. למרבה המזל, מצב זה הפיך. שינוי התזונה וביצוע פעילות גופנית (או הפסקת שתיית אלכוהול במקרה של אלכוהוליזם) יגרמו להיעלמות השומן מהכבד. הפתרון הבעיה הוא, אם כן, הפסקת שתיית אלכוהול במקרה של אלכוהוליזם, הפחתת משקל עודף, תזונה דלת שומן ופעילות גופנית. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית לצורך התאמת תפריט מתאים. לעיתים אם רמות השומנים בדם מאוד גבוהות, וניתן לסייע לתהליך על ידי תרופות. לשם כך עליך להתייעץ גם עם רופא המשפחה שלך. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד