בדיקת MRI (Magnetic resonance imaging (MRI))
טכניקת ה MRI היא אחת הדרכים המתקדמות להתבונן אל תוך הגוף החי, יתרונותיה של טכניקה זו בין השאר כוללים את העובדה כי לא נעשה שימוש בקרינה היכולה לגרום נזק (כמו רנטגן) כך שהשימוש בטוח גם לנשים בהריון.
בדיקת MRI נעשית באמצעות מגנט עוצמתי וגלי רדיו. המגנט גורם לאטומי המימן שבגופינו (האטום השכיח ביותר בגוף) "להסתדר" במישור אחד, לאחר מכן גלי רדיו משודרים אל הגוף וגורמים לשינוי בכיוונם של האטומים הנ"ל.
ברגע שמפסיקים את שידור גלי הרדיו, האטומים שווים להתייצב במישור אחד, פרק הזמן שלוקח להם לשוב למישור נמדד ע"י מחשב שיוצר מאינפורמציה זו תמונה.
כאמור אחד היתרונות החשובים של שיטה זו הוא שלא נעשה שימוש בקרינה מייננת, קרינה העלולה לגרום למוטציות ולגידולים סרטניים.
החיסרון העיקרי של שיטה זו הוא שאנשים בעלי קוצב העשוי ממתכת או כאלו עם רסיסי מתכת בגופם לא יכולים לעבור בדיקת MRI זו כיוון שנעשה במהלכה שימוש במגנט עוצמתי.
אוכלוסיות בסיכון
בדיקת MRI יעילה בעיקר להדמיית המוח, עמוד השדרה והמפרקים, אנשים הסובלים מבעיות הנוגעות לאיברים הנ"ל יהיו מועמדים לביצוע הבדיקה. כמו כן, בעת הצורך, הבדיקה יכולה לדמות את הלב, הכבד ואיברים פנימיים אחרים. ייתכן כי לאנשים החשים לא נוח במקומות סגורים כדאי לקחת תרופת הרגעה לפניה הבדיקה, כיוון שהבדיקה כרוכה בשכיבה על מיטה והכנסתה לאזור דמוי "מערה" (המגנט עצמו).
מחלות קשורות
ישנן מחלות ומצבים רבים המצריכים בדיקת MRI המצבים השכיחים ביותר הינם :
- חשד שיש פריצת דיסק
- חשד לפגיעה מוחית כמו דימום או גידול מוחי
- מחלות מערכת העצבים כגון טרשת נפוצה
- פגיעות המפרקים כגון קרע במניסקוס
מתי עושים את הבדיקה?
בדומה לצילום רנטגן, גם בבדיקה זו משתמשים כשרוצים לבחון איבר פנימי כלשהוא. ההבדל בין שתי הטכניקות הוא באיברים בהם ניתן לצפות.
בעוד צילום הרנטגן יוצר תמונה של הרקמות הקשות בגופנו, עצמות. טכניקת ה MRI יוצרת תמונה של הרקמות הרכות. בטכניקה זו משתמשים בעיקר בכדי ליצור הדמיה של המוח, עמוד השדרה והמפרקים. כך לדוגמא מבצעים בדיקת MRI בכדי לזהות האם קיימת פריצת דיסק בעמוד השדרה.
עם זאת כיוון שבדיקה זו יחסית יקרה, המלצה לביצוע הבדיקה תעשה רק אם אין דרך אחרת יעילה יותר לאבחנת הבעיה.
איך להתכונן לבדיקה?
בדיקת MRI אינה פולשנית ואינה מצריכה הכנות מיוחדות כגון צום. עם זאת כיוון שנעשה שימוש במגנט עוצמתי תתבקשו להסיר לפני הבדיקה כל תכשיט העשוי מתכת כדון עגילים, צמידים וכו'.
בנוסף רצוי להגיע לבדיקה בבגדי כותנה קלים נטולי כפתורים או רוכסנים.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת MRI פולשנית ואינה כואבת.
במהלך הבדיקה תאלצו להסיר תכשיטים.אם בבגדיכם יש מתכות (כפתורים, רוכסנים) תתבקשו להסיר את הבגד ותקבלו חלוק במקומו. לאחר מכן תתבקשו לשכב על מיטה שתוכנס לתוך מתקן המכיל בתוכו מגנט.
הבדיקה אורכת בין 30 -40 דקות שבמהלכן תתבקשו לא לזוז (בין הצילומים ניתן להתגרד אם צריך) כיוון שתזוזה עלולה ליצור תמונה מטושטשת.
לעיתים הנבדק יחוש מעט חמימות באזור הבדיקה, זהו דבר תקין לחלוטין.
כמו כן בזמן שהמכשיר מבצע את הצילום יישמעו נקישות קלות. ברוב המקומות תוכלו לקבל אוזניות אם הרעש יטריד אתכם
אחרי הבדיקה
לאחר הבדיקה ניתן לחזור לפעילות שגרתית מיד.
פענוח תוצאות
התוצאות בדיקת MRI נבחנות ע"י רדיולוג, רופא מומחה לפענוח שיטות הדמיה. כיוון שיש צורך בבדיקה מדוקדקת עוברים מספר ימים עד לקבלת התוצאות אם מבצעים את הבדיקה דרך קופ"ח.
לעומת זאת בדיקת MRI המתבצעת בבי"ח עקב מקרה חירום כלשהוא תפוענח בפרק זמן קצר.
בדו"ח הבדיקה תראו את שמות האיברים השונים שנבדקו ולצידם יצוין האם קיים ממצא כלשהוא או שהכל כשורה.
עם התוצאות יש לגשת לרופא המטפל שיחליט על המשך טיפול בהתאם.
המאמר נכתב על ידי ד"ר צחי לנדא
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בן 22, סובל זה כשבועיים וחצי מכאבים עזים מאוד, ממש משתקים, ברגל שמאל, מסוף הגב התחתון או תחילת העכוז השמאלי ועד סוף השוק השמאלית מאחורה. הכאב מורגש בעיקר בשינויי תנוחה מישיבה לעמידה, קימה מהמיטה וכדומה, אך לא רק. אלה היו התוצאות בבדיקת CT שעבר
- איך מטפלים בבקע בדיסקוס?
- כיצד ייתכן שבבדיקת CT נמצאו ממצאים ולעומת זאת בבדיקת MRI ממצאים אלה אינם קיימים?
- יש לי כאבי שרירים חזקים בעכוז ימין ולכל אורך רגל ימין. מה עושים? ייתכן שהכאב נובע מהגב התחתון וייתכן שמקורו בלחץ על עצב באזור הישבן.
- אני סובל בכאבים בברך שמאל כבר שנה. הכאבים מופיעים רק בעליה במדרגות (קשה למקד בדיוק את נקודת הכאב וקשה לשחזר את הכאב שלא בעליה במדרגות). הכאבים מופיעים לעיתים, אבל ייתכן שחלק מהזמן זה קשור לכך שסיגלתי עליה בצורה שמקלה על הרגל הבעייתית. היתי אצל אור
- אבקש לדעת האם שימוש במריחואנה עוזר לחולה אפילפסיה (המטופל בדפלפט כרונו) או מזיק. בכמה מקורות קראתי דברים שונים.
- מזה כשבועיים וחצי אני סובלת מחולשה רצינית בברכיים, ועם הזמן גם התפתחו כאבים בברכיים, תחושת "שריפה", ולעיתים נימול קל. מתקשה ללכת, מתקשה ליישר את הברך (בעיקר בשל החולשה והקושי לשאת משקל גוף). התופעה החלה לאחר כאבי ראש חזקים שפסקו לאחר יום (ייתכן ללא ק
- אני בת 16. יש לי כאבי גב ממושכים, בעיקר בלילה. אני מתקשה להירדם, מתהפכת לכל הצדדים, מתיישבת, מזדקפת, אבל כלום לא עוזר. אני נשארת ערה במשך כל הלילה. הכאבים התחילו לפני שבועיים. אני מתקשה לשבת מול השולחן ללמוד, להכין שיעורים ולהתכונן למבחנים, וזה הורג
- אני בן 69, סובל מ -cluster headache בהתקפים קשים אחת לכמה חודשים. היום אני בעיצומו של התקף. אני מקבל סומטרידקס 100 עד שני כדורים ליום עם תחילת הכאב, והתחלתי לקחת טופמקס 25 בכדור אחד ובהדרגה עברתי ל-3 כדורים כטיפול. למרות הכדורים, הכאבים בלתי נסבלים.
- לפני כשנתיים עברתי ניתוח בגב התחתון (חוליות L4-L5-S1) לכריתה של שני דיסקים והשתלת "ווליס" בין שתי החוליות הראשונות. כשנה לאחר הניתוח התחלתי להרגיש תחושת "פריקה" של החוליות באיזור הזה, במיוחד כשאני מניעה את האגן קדימה ואחורה. אני ב
מאמרים בנושא בדיקת MRI
הסרט ברבי, שמופיע כיום באקרנים ברחבי העולם, הביא איתו טרנד נושן: גלגיליות, או רולר בלייד אם תרצו. האם זה רק כיף או ... לכתבה המלאה
בכל שנה מתים בישראל כ-3400 איש כתוצאה מטעויות רפואיות - פי 10 יותר מתאונות דרכים. ד"ר אביבה אלעד מסבירה איך ריבוי ה... לכתבה המלאה