פטריות הן אורגניזם המתקיים בצורת שמרים ועובשים והמשתייך פעמים רבות – כמו סוגים רבים של חיידקים – לפלורה הטבעית של גוף האדם על פני העור והריריות. במצבים בהם הפטרייה מתרבה בקצב מוגבר ואינה מוגבלת על ידי מערכת החיסון או בחשיפה למיני פטריות פתוגניות שונות, עלול להתרחש זיהום פטרייתי. זיהום פטרייתי נפוץ במיוחד באוכלוסיית מדוכאי החיסון והוא ניתן לסיווג לפי אתר הזיהום בגוף: זיהום שטחי – התרבות פטרייתית המוגבלת לאזורים שטחיים הכוללים את העור, איברי המין והציפורניים. זיהומים אלו נפוצים ביותר ולרוב לא גורמים לסיבוכים משמעותיים; זיהום סיסטמי – כולל התפשטות של הפטרייה לאזורים עמוקים בגוף כגון הריאות, המוח וזרם הדם. באמצעות בדיקה זו ניתן לדגום את האזור החשוד לזיהום ולקבוע אבחנה של זיהום פטרייתי[1].
צילום: shutterstock | Mohammed_Al_Ali
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר באבחנת זיהומים פטרייתיים שונים בהתאם לסוג ולאזור הדגימה[2].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
[3] זיהום פטרייתי – יכול להתבטא במגוון אופנים, בהתאם לסוג הפטרייה המזהמת ובהתאם לאזור הזיהום בגוף. הזיהומים הפטרייתיים הנפוצים ביותר כוללים:
פטרת עורית מסוג טינאה (Tinea) – מתבטאת לרוב בכפות הרגליים, במפשעה, בגוף ובקרקפת (גזזת).
פטרת ציפורניים (Onychomycosis) – נפוצה יותר באצבעות הרגליים מאשר בידיים, ומתבטאת לרוב בשינוי צבע, עיבוי הציפורן ולעתים גם בהיפרדות הציפורן מהאצבע.
פטרייה בנרתיק – התרבות של פטריה מסוג קנדידה ברירית הנרתיק, עלולה להיגרם כתוצאה משינויים הורמונליים, תרופות ומחלות שונות.
פטרת בחלל הפה, הלוע והוושט –גם היא לרוב נגרמת על ידי קנדידה, מקושרת למחלות שונות כגון איידס, סוכרת וסרטנים שונים, ולשימוש באנטיביוטיקה ובמשאפים סטרואידליים.
זיהומים סיסטמיים נפוצים כוללים:
קנדידיאזיס – התפשטות של פטריית הקנדידה מאזור מסוים בגוף אל זרם הדם, ובאמצעותו לאתרים ולאיברים שונים בגוף כגון לב, מוח, עיניים, עצמות ועוד. נפוץ במיוחד במהלך אשפוז בבית החולים.
אספרגילוזיס – הפשטות פטריית האספרגילוסברחבי הגוף.
קריפטוקוקוס – התפשטות פטריית קריפטוקוקוס אל המוח והתפתחות דלקת קרום המוח. נפוץ בחולי איידס.
דלקת ריאות פנאומוציסטיס (PCP) – התרבות של הפטרייה בחלל הריאות וגרימה של תסמינים נשימתיים חמורים. המחלה מהווה מחלה מגדירת-איידס.
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה כאשר קיים חשד לזיהום פטרייתי, במיוחד במוחלשי חיסון. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה, אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. הבדיקה כוללת לקיחת דגימה מסוגים שונים בהתאם להתוויה. הדגימות הנפוצות כוללות[1]:
סיכון: בהתאם לסוג הדגימה – דגימה של העור עלולה לגרום לדימום אזורי מינימלי, בעוד שדגימת דם יכולה לגרום להמטומה, כאב, התעלפויות או זיהום באתר הדקירה[1].
פענוח תוצאות
[2] תוצאה שלילית הבדיקה לא הצמיחה פטרייה, ממצא התומך בשלילת האבחנה של זיהום פטרייתי.
תוצאה חיובית התרבית הצמיחה פטרייה, ממצא התומך באבחנה של זיהום פטרייתי. התוצאות כוללות גם זיהוי של סוג הפטרייה ובמקרה הצורך גם פרופיל עמידות לתרופות אנטי-פטרייתיות.
אני סובל מפצעים מוגלתיים כואבים בעור ,קשה לי לשים את הראש על המיטה מטופל בשמפו מיוחד וגם משחה שמייבשת את זה , זה לפעמים מרגיע אבל צץ שוב גם עברתי טיפול כמו באקנה, עם רואקוטן אבל זה חזר אני מיואש רוצה שיעלם לגמרי לתמיד !!!!!!!!!!!!!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
פצעים בעורף שמתפשטים
כהן תקוה21/09/2024 | 10:02
לפני כשלוש שני יצאו לי פצעים בעורף שמתפשטים לכיוון צידי הפנים. חשבתי שזה יעבור. מורחת ספירט סליציל וזה לא עוזר חלק מהפצעןנים מתיבשים והופכים לבליטה קטנה אדומה. זה מאוד מטריד. יש לציין כשזה התחיל הייתי אצל רופאת עור ולא ידעה לומר לי מה זה אשמח לתשובה
הוסף תגובה
היי אני סובל הידרדניטיס סופורטיבה בנונית כבר 7 שניים ו
עובדיה רופא19/06/2021 | 19:52
מה כדי לא לאכול מה כדי כן לאכול ומה מרגיע תפצעים ועם זה הגיוני שאני בן 21 ואני סובל מי זה כבר 7 שניים ושום תרופאה לא עוזרת
שלום וברכה, לאחר ביופסיה ותוצאותיה אני לקראת הסרת נגע בשיטת מוס. שיחתי עם הכירורג הפלסטי הייתה קצרה בטלפון ולאחר שקיבלתי את סוג הסרטן עשיתי קצת עבודת בית. שאלתי היא כזאת, האם SCC הוא שטחי בלבד? האם ישנה אפשרות שלסוג סרטן זה יש הלשכות באיברים פנימיים בגוף? מודה לך מראש על תשובתך
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
SCC -כיצד לברר אם התפשט ללימפה
אביבה05/06/2024 | 11:37
אובחנתי בביופסיה שיש לי SCC בזרוע יד ימין. לאחר הביופסיה התנפח חלק הזרוע שסמוך לגידול. רופא איבחן זאת כאפשרות שתאי SCC התפשטו למערכת הלימפה. כיצד אפשר לאבחן זאת ולטפל בכך. הגידול עצמו טופל ב TCA. כולל שוליים ותאי אפידרמיס עמוקים יותר.
הוסף תגובה
Scc מחפש רופא לטיפול בscc על השפתיים
גולני 25/11/2021 | 20:19
דוקטור נכבד בעלי אובחן כסובל מ scc על השפתיים התחתונות. רופאת עור נתנה לו למרוח משחת אפודי קס קרם 5% . סובל מאד ומודאג . כרגע מודאג - חג החנוכה כבר בפתח .
הוסף תגובה
תודה רבה על התייחסותך.
אור11/03/2020 | 20:47
תודה על התייחסות מהירה....היום עברתי ניתוח מוס עבר בקלות...ונמשיך בדיקות בלוטות לימפה מקווה לטוב.
שלומות, טיפול הבחירה בגידול מסוג SCC בין אם הוא שטחי או יותר עמוק הוא בהסרה כירורגית במידה וניתן להסירו בשלמותו. ניתוח מוהס מועדף באיזורים של איברים פונקציונליים או בעלי יכולת לפגיעה אסתטית. סרטן מסוג SCC יכול להיות שטחי מאוד בתחילת דרכו ויכול להתקדם ולחדור עמוק יותר בשכבות העור והשריר ואף לשלוח גרורות לבלוטות לימפה קרובות ובשלב מתקדם יותר לאיברים נוספים אך זה במיעוט המיקרים. בכל מקרה, עפ"י תוצאות הפתולוגיה בניתוח מחליטים האם יש צורך בהמשך בירור בריאות שלמה!
שלומות, לאחרונה נכנסה לסל הבריאות תרופה חדשה המיועדת לסרטני עור מסוג SCC מתקדם או גרורתי. כלומר, אינם ניתנים לטיפול בניתוח או קרינה. הטיפול בליבטיו מתבצע פעם בשלושה שבועות המתן תוך-ורידי במסגרת אשפוז יום בבתי חולים וניתן רק לאותם מטופלים שעברו פרוצדורות שונות ל SCC ולא הגיבו או הגיבו חלקית או כאמור מטופלים שאינם מתאימים לניתוח או קרינה. הטיפול ע"פ המחקרים מגיב ב 50% מהמטופלים ולכן כל עוד ניתן לטפל בניתוח (98% הצלחה) או קרינה (92% הצלחה) אלו הטיפולים המועדפים. חשוב להדגיש כי מטופלים שסובלים מנגעים מרובים של סרטני עור צריכים להיות תחת טיפול מניעתי או טיפול לנגעים טרום סרטניים בנוסף לטיפול בנגעים הסרטניים. בריאות שלמה, ד"ר גיל טאובר
שלומות, נגיעות לאחר ניתוח יכולה להיות מכמה גורמים: הוצאה לא שלמה של הנגע בניתוח, נגע נוסף שהיה מלבד הנגע שהוצא בניתוח וגם פריחה עורית רגילה כגון הרפס יובש וכו'. יש לפנות לרופא עור בקהילה על מנת לבצע איבחון ע"י דרמטוסקופ בכדי להחליט על המשך מעקב וטיפול בריאות שלמה, ד"ר גיל טאובר
שלום רב:) בת 36, סובלת מעל שנתיים בערך מקוצר נשימה (זה התחיל הרבה לפני הקורונה, ולא חליתי בקורונה). בתחילה הוא היה קל, ולא כל-כך שמתי לב אליו, ובחודשים האחרונים הוא החמיר, ולעיתים מלווה גם בכאבים בחזה. הכאב מאוד מורגש כשאני רוכנת קדימה, למשל לקשור שרוכים, או בלילה, כשאני מתהפכת מצד לצד, אני מרגישה שזה כרוך במאמץ ממש גדול. רוב חיי התאמנתי הרבה, והכושר הגופני היה טוב מאוד, ועכשיו גם טיפוס בעליה גורם לי לקוצר נשימה. אני לא מעשנת (אבל גרה בעיר בה זיהום האוויר יחסית גבוה). אני לא משתעלת, אבל רגישה יותר בחשיפה לחומרים, כמו חומרי ניקוי, ואז משתעלת. האם אפשר לדעת לפי התיאור הזה אם זה קשור ללב או לריאות? והאם זה אלו סימפטומים אופייניים לסרטן הריאות? תודה רבה!