דלג לתוכן

בדיקת צילום פנורמי (panoramic x-ray)

ערוץ רפואת שיניים
2 דקות קריאה
[1]
צילום שיניים פנורמי הוא צילום רנטגן שמראה את כל המבנים בפה בתמונה אחת, כולל השיניים העליונות והתחתונות, מפרקי הלסת, העצבים, הסינוסים והעצם התומכת.
בצילום רנטגן נעשה שימוש בקרינה אלקטרומגנטית כדי לצלם את החלקים הפנימיים של הפה. קרן הקרינה עוברת דרך הרקמות הרכות של הפה ויוצרת תמונות של השיניים והעצמות.
רופאי שיניים משתמשים בצילומי רנטגן כדי לבחון מבנים שהם לא יכולים לראות במהלך בדיקה שגרתית, כמו עצם הלסת, העצבים, הסינוסים ושורשי השיניים.
בשונה מצילום רנטגן מסורתי (באמצעות סרט צילום) צילום שיניים פנורמי הוא לרוב דיגיטלי (באמצעות חיישנים דיגיטליים ומחשב) ונעשה שימוש ב-80% עד 90% פחות קרינה בהשוואה למכונות רנטגן מסורתיות.

צילום פנורמי של שיניים קדמיות של אדם
צילום: shutterstock | ERIK Miheyeu

מטרה

צילום רנטגן פנורמי מאפשר לרופא השיניים לקבל סקירה כללית של כל חלקי הפה בצורה חדה וברורה, ובכך לאתר בעיות בריאותיות הקיימות בפה. בעזרת צילום פנורמי ניתן לתכנן את תכנית הטיפולים עבור שיניים תותבות, יישור שיניים, עקירות ושתלים[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

צילומים פנורמיים עוזרים לרופא/ת השיניים לאבחן מגוון רחב של בעיות בריאות הפה כגון[1]:
 
  • עששת, במיוחד אזורים קטנים של ריקבון בין השיניים.
  • ריקבון מתחת למילויים קיימים.
  • איבוד עצם בלסת.
  • זיהומים.
  • מיקום של שיניים.
  • מורסות (זיהום בשורש השן או בין החניכיים לשן).
  • ציסטות וסוגים מסוימים של גידולים.
  • צורך בטיפולים כמו השתלות שיניים, פלטה או שיניים תותבות.
  • מצב ההחלמה גם לאחר הליכים מסוימים, כגון השתלות עצם דנטליות וטיפול שורש.

אוכלוסיות בסיכון

נשים בהיריון – יש ליידע את הרופא/ה.

אופן ביצוע הבדיקה

הכנות לבדיקה

צילום פנורמי דורש מעט מאוד הכנה. יש לעדכן את הרופא/ה אם יש או שקיים חשד להריון. יש להסיר כל תכשיט, משקפי ראייה או חפצי מתכת שעלולים להפריע לתמונות הרנטגן. יש ללבוש סינר עופרת כדי להגן על שאר הגוף מכל חשיפה לקרינה[2].

מהלך הבדיקה

[3]
לאחר ההכנות לבדיקה המטופל/ת ימוקמו ליד המכונה הפנורמית. יש לעמוד גבוה וייתכן שיהיה צורך לנשוך במקל פלסטיק עם השיניים הקדמיות בזמן שהסנטר מונחת על סטנד. טכנאי או טכנאית הרנטגן יבצעו את כל ההתאמות הנדרשות עם המכשיר. במקרה של מחסור בשיניים של המטופל/ת, ייתכן שיהיה צורך בעזרים נוספים כגון גלילי צמר גפן.

בזמן הצילום יש לאחוז בידיות המכונה כדי לשמור על יציבות ומיקום נכונים. לתוצאה טובה, עמוד השדרה חייב להיות ישר ככל האפשר וייתכן שיהיה צורך להטות את הראש או לחייך תוך שמירה על המיקום. בנוסף, תומכים יונחו בעדינות בצדי הראש כדי לעזור לשמור אותו יציב, ויש להניח את הלשון על גג הפה ולסגור את השפתיים סביב מקל הנשיכה למשך ההליך.

לבסוף מגיע שלב צילום הרנטגן. הטכנאי/ת ייצא מן החדר או יעמוד מאחורי מחסום כדי לצלם צילום פנורמי. החשיפה אורכת כ-15 שניות וחשוב לא לזוז בזמן זה. בתום הצילום תיערך סקירה ראשונית כדי לוודא שהצילום הפנורמי מספק ושכל המבנים נראים בבירור. במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך לצלם מחדש עם התאמות חדשות. בדיקה מלאה של הרנטגן נעשית במועד מאוחר יותר.

אזהרות

סיכון: מינון החשיפה של המטופל/ת לקרינה נשמר נמוך ככל האפשר על מנת למזער סיכונים אך מספיק למקסם את הערך האבחוני. מינוני קרינה של צילום פנורמי נחשבים לנמוכים מאוד, בדומה לרמות הקרינה אליהן אנו נחשפים מדי יום ממקורות טבעיים[3].
 

הריון: יש ליידע את הרופא/ה.

פענוח תוצאות

צילומים פנורמיים מספקים לרופא השיניים מידע חיוני באבחון ובתכנון הטיפול עבור המטופלים/ות. באופן כללי, ניתן לראות את המבנים של מפרק הלסת בצורה טובה יחסית. צילום פנורמי משמש בדרך כלל כבדיקת סקר ראשונית הזולה בהרבה מ-CT או MRI. למרות שלא ניתן לראות שינויים עדינים בבירור בצילומים פנורמיים, ניתן לזהות חריגות של משטחים או מפרקים, כגון שחיקות בינוניות עד חמורות, היווצרות אוסטאופיטים (דלקת במפרקים), ספיגה בשן ושברים. בדיקה זו יכולה לשמש גם ככלי הערכה כללי לשלילת חריגות בלסת העליונה, הלסת התחתונה ובשיניים[4].

רמת סיכון:

נמוך

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ניר פילוסוף
ד"ר ניר פילוסוף רפואת שיניים
רופא שיניים מומחה לאנדודונטיה מ2016
ד"ר עירן פרונט
ד"ר עירן פרונט רפואת שיניים
מנהל היחידה לרפואת חניכיים במרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה
ד"ר רות וינברג
ד"ר רות וינברג רפואת שיניים
רופאת שיניים עם ניסיון של 30 שנים העוסקת בטיפולים משמרים ייחודים וטיפולי אסתטיקת הפה.

שאלות מתוך פורום השתלות שיניים ביום אחד

בניהול ד"ר ניצן שלזינגר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו