דלג לתוכן

בדיקת בדיקה גופנית של מערכת הלב וכלי הדם (Physical examination of the cardiovascular system)

3 דקות קריאה
הבדיקה הגופנית היא מרכיב חיוני במכלול פעולות שמטרתן לקבוע קיום (או היעדר) מחלה, חומרתה ונכות הנבדק, וזאת כדי להחליט על הטיפול הנדרש. מכלול זה, כולל קבלת סיפור המחלה, בדיקה גופנית ובדיקות מיוחדות (לדוגמה, אק"ג, צילום, אקו-דופלר). הבדיקה הגופנית של מערכת הלב וכלי הדם, כמו של מערכות אחרות, מתבססת רק על החושים השונים של הבודק, כוללת ראייה, מישוש, ניקוש והאזנה ודורשת מיומנות גבוהה. אם כי, בשנים האחרונות ירדה במקצת חשיבות הבדיקה הגופנית של מערכת הלב וכלי הדם, יחסית לבדיקות מיוחדות שהתפתחו.

יש לזכור, כי כלי בדיקה זה זמין תמיד לרופא הבודק, בכל מקום ובכל שעה, אינו מותנה בזמינות מכשור נוסף (למעט סטתוסקופ ומד לחץ-דם) ותוצאותיו מיידיות (חשוב במצבי חירום). המידע הכולל רב יותר מזה המצוי בכל אחת מהבדיקות המיוחדות הבודדות. לדוגמה, היצרות מסתם תאובחן לרוב בבדיקה גופנית, אך תרשים אק"ג יעורר חשד בלבד.

אופן ביצוע הבדיקה

בהסתכלות (Inspection) בעור ובריריות, ניתן להעריך מצבים של היעדר חמצון מספיק של הדם העורקי (מצוי במומי לב מלידה, מחלות ריאה ואי-ספיקת לב קשה). הדבר יתבטא בכיחלון של העור והריריות, וגיל הופעתו יכול לרמוז על הגורם. חיוורון העור, יעיד על אנמיה (חסר בהמוגלובין שהוא נשא החמצן בגוף) וזו יכולה ללוות מחלת לב כדלקת חיידקית של הציפוי הפנימי של הלב. הבודק יכול להתרשם מקשיי נשימה של הנבדק, ואם הללו מוקלים במצב ישיבה בניגוד לשכיבה, הדבר מחשיד לקיום אי-ספיקת הלב השמאלי. אופי הנשימה - יכול לספק מידע על סוג מחלת הלב.

הופעת כתמי עור אדומים על פני העור, צורתם ומיקומם יכולים להחשיד לקיום מחלות לב חדות שונות, כגון דלקת רימטית חדה עם פגיעה בלב, ודלקת חיידקית של הציפוי הפנימי של הלב.

עיוותים בשלד, כמו "אצבעות עכביש", או אצבע שישית ביד, יכולים ללוות מומי לב שונים.

בצקת (Edema) היא נפיחות בגין הצטברות נוזלים. היא יכולה להעיד על אי-ספיקת לב ימני, או על מחלות המקשות על חזרת הדם לחדר הימני (Constrictive pericarditis, Tricuspid stenosis).

התבוננות בפעימות הוורידיות בצוואר יכולה לספק מידע רב: מהירות וקצביות (סדירות) הפעימות, גובה "עמוד הדם" בווריד בעת ישיבה, תבנית תנועתו בעת שאיפה ונשיפה - יכולים להצביע על מחלות לב שונות. הוא הדין, לגבי פעימות עורקיות באזורים שונים בגוף - במידה והם נראים לעין. בהקשר לכך, יש לציין כי מדידת לחץ-דם עורקי (בישיבה, ולעיתים בשכיבה ובעמידה) היא חלק מהבדיקה הגופנית הגם שהיא קשורה למכשור.

המישוש (Palpation) בעזרת כף יד הבודק - עדיין מהווה חלק חשוב בבדיקה. מישוש אזור בית החזה מאפשר לבודק לחוש ברטט כתוצאה מהיצרות קשה של מסתמים, או ב"תחושת שריטה", כתוצאה מדלקת כפורת הלב (Pericarditis). לפעמים הולם-יתר של קדמת החזה יכול להעיד על העמסת-יתר של אחד החדרים. מישוש פעימות עורקיות, תדירותן, קצבן ותבניתן - מספק מידע על הפרעות קצב, מצב מערכת כלי הדם ולפעמים על היצרות או אי-ספיקת המסתם האאורטלי. הבדל בין עוצמת פעימות עורקיות באזורי גוף שונים יכול להחשיד לקיום היצרות באב העורקים (Coarctation).

ניקוש (Percussion) שימש עד לפני כשלושים שנה אמצעי להערכה גסה של גבולות הלב, כאשר ניקוש בית החזה באזור הלב גילה עמימות, בניגוד לתהודה המופקת מניקוש באזור הריאות. כיום אמצעי זה, נשמר בעיקר לבדיקת הריאות וגילוי נוזל בחלל הצדר (Pleura) המקיף את הריאות. גילוי נוזל כזה, מחשיד לקיום מחלת לב המקשה על החזרת דם לחדר הימני, או תהליכים אחרים של הלב, או הריאות.

האזנה (Auscultation) לקולות הלב ואיוושותיו היא נדבך מרכזי בבדיקה. מיומנות הבודק מבוססת על יכולתו להתמקד בהאזנה בנפרד בכל אחד מהמרכיבים השונים: קולות הלב (כרגיל שני קולות בכל מחזור, אך יכולים להגיע עד ארבעה), איוושות (סיסטולית - בעת התכווצות החדר, ודיאסטולית - בעת התרחבותו), צליל חיכוך (Friction) וצלילים אחרים. קולות הלב, שהן תוצאה של פתיחת וסגירת מסתמים ושל תנודות דופנות הלב וכלי הדם הגדולים, וכן האיוושות, עוצמתן, תדירותן, ותבניתן, מאפשרים לבודק להסיק על עצם קיום מחלת מסתם ספציפי (היצרות, או אי-ספיקת המסתם), זיהויו, הערכת חומרת המחלה ולעיתים על מצב שריר הלב. צליל החיכוך וקולות נוספים יכולים להעיד על מחלה של כפורת הלב. האזנה על פני הגב והבטן יכולה לגלות פגיעות בכלי הדם האחרים.

ממצאי הבדיקה הגופנית חייבים להירשם כמסמך רפואי, תוך שימת דגש על שינויים שחלו מהבדיקה הגופנית הקודמת.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
פרופ' ערן לשם
פרופ' ערן לשם קרדיולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"מרגע ראשון של ביקור הרגשתי נועם ואמפטיה, תשומת לב לכל פרט, יחד עם מקצויות גבוהה ונכונות לעזור."
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
ד"ר מרק ברזינס
ד"ר מרק ברזינס קרדיולוגיה
קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקה גופנית של מערכת הלב וכלי הדם

23 מאכלים שיצילו לכם את הלב
23 מאכלים שיצילו לכם את הלב
אמילי האודי, מערכת אינפומד מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד 02/11/2014

תזונה נכונה יכולה לשנות את מצב לחץ הדם, רמת הסוכר והכולסטרול ואף להגן על העורקים בגופכם. קיבצנו עבורכם 23 מאכלים ומ... לכתבה המלאה

בלב בריא: כל המזונות שמסייעים במניעת מחלות לב
בלב בריא: כל המזונות שמסייעים במניעת מחלות לב
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 21/08/2016

אחת מהסיבות העיקריות לתמותה ברחבי העולם היא מחלות לב. החדשות הטובות? אנו יכולים להגן על עצמנו ולהוריד את הסיכון לחל... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו