דלג לתוכן

בדיקת החומר הגנטי באמצעות פולימראז (polymerase chain reaction)

בדיקת החומר הגנטי באמצעות פולימראז, PCR (polymerase chain reaction)
2 דקות קריאה
בבדיקה זו בודקים נוכחות רצף גנטי ספציפי בנוזל גוף או ברקמה. החומר הגנטי המהווה את הקוד הגנטי על פיו נוצרים כל רקמות הגוף והאנזימים האחראים על התהליכים הכימיים, ספציפי לכל בריה ובריה. פענוח הקוד או הצופן הגנטי הוא למעשה קריאת כל הרצפים הגנטיים הקיימים בכרומוזומים. הרצף הגנטי מורכב בדרך כלל מחומצת גרעין מסוג חומצה דאוקסיריבונוקלאית (DNA), ובכמה נגיפים מחומצה ריבונוקלאית (RNA) הנמצאת בגרעין התא. חומר זה נמצא בכל צורת חיים, הן בעולם הצמחים והאצות והן בעולם הנגיפים, החיידקים, הפטריות וכל שאר בעלי החי, וחלק מהרצף ייחודי לזן, כך שהרצף הספציפי הקיים בחיידק מסוים יהיה שונה מזה הקיים בחיידק אחר. בבדיקת PCR ממצים רצף ספציפי של חומצת הגרעין מהתא (כשהתא יכול להיות תא הלקוח מביופסיה של רקמה או תא שנלקח מהדם או מכל נוזל או הפרשה או רצף של כל חומצת גרעין שהיא ), משכפלים אותו ביעילות רבה, כך שניתן לקבל יותר ממיליון עותקים של רצף זה, ואז ניתן לבדוק אותו, לגלות את הקוד במדויק, ולקרוא את הרצף הגנטי. הבדיקה מכונה PCR או polymerase chain reaction, כיוון שמשתמשים בטכניקה זו באנזים טבעי המכונה פולימראז שתפקידו לשכפל את חומצת הגרעין ולתקן טעויות הנופלות במהלך השכפול. במונח "תגובת שרשרת" הכוונה לתגובה מיוחדת בה מביאים לשכפול החומר הגנטי ביעילות רבה.
טכניקת ה- PCR, עבור פיתוחה קיבל המדען קרי ב. מוליס את פרס נובל בשנת 1993, שינתה למעשה את פני הביולוגיה המולקולרית ואפשרה לרדת לעומקו של החומר הגנטי. 

באמצעות טכניקה זו ניתן לזהות גורמים זיהומיים או גידולים גם כאשר הם קיימים בגוף בכמות זעירה. בנוסף, ניתן לבצע בדיקת PCR כמותית ולמצוא את כמות המזהם או הגידול הקיימים בגוף (לדוגמה, ראה בדיקת עומס נגיפי HIV). שיטה זו מסייעת באבחון מחלות זיהומיות או גידוליות, וכן בקביעת נוכחות מוטציות במחלות גנטיות שונות. 

יחד עם זאת, יש לזכור כי שיטה זו ברוב המעבדות היא עדיין שיטה נסיונית, והרגישות והסגוליות שלה אינן ידועות לגבי רוב המצבים בהם משתמשים בבדיקה זו. נראה שבגלל היעילות הגבוהה של שכפול הרצפים הגנטיים, הבדיקה רגישה מאוד, אולם בגלל הדימיון שקיים בין רצפים גנטיים שונים הסגוליות שלה לעיתים אינה מספקת. וכך, נראה שלפחות לגבי חלק מהמחלות ערכה העיקרי של הבדיקה יעיל יותר בשלילת מחלה חשודה מאשר באישור אבחנה.

אזהרות

סיכון: תלוי ברקמה. בבדיקת דם: שטף דם תת עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור). בביופסיה תלוי ברקמה.

הריון: אין בעיות או השפעות מיוחדות

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תינוקות וילדים: אין בעיות או השפעות מיוחדות

קשישים: אין בעיות או השפעות מיוחדות

נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: בדרך כלל אין בעיות או השפעות מיוחדות. בבדיקת PCR הנעשית לאיתור או כימות גורמים זיהומיים, עשוי נוגד הזיהום (אנטיביוטיקה או נוגדי נגיפים) להפחית את כמות החומר הגנטי ואף לגרום לבדיקה שלילית.

פענוח תוצאות

ספציפי לכל גורם שמנסים לזהות. בדרך כלל לגבי מחלות זיהומיות תוצאה חיובית מאשרת את קיום הגורם המזהם ותשובה שלילית שוללת את קיומו.

רמת סיכון:

אין נתונים

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
רעות מוקדס
רעות מוקדס רפואה משלימה
5.0
( 15 חוות דעת )
"פניתי לרעות היקרה לאחר שחיפשתי דרך יעילה ובריאה לרדת במשקל ולשנות את אורח החיים שלי. רעות הביאה לתהליך שילוב ייחודי של מקצועיות, רגישות ותמיכה אישית צמודה. שיטת RE שפיתחה לא רק עזרה לי לרדת במשקל בצורה אפקטיבית, אלא גם העניקה לי כלים אמיתיים לשימור התוצאות ולחיזוק תחושת הבריאות והאנרגיה היומיומית שלי. התוכנית כוללת תפריטים מותאמים, מתכונים מגוונים ותמיכה צמודה שמעניקים תחושת ביטחון לאורך הדרך (הכי חשוב שיש!). רעות יצרה קהילה מחבקת ותומכת שמוסיפה ערך רב לתהליך, באמת. אני ממליצה בחום לכל מי שמחפשת ליווי אישי ומקצועי שיביא לשינוי אמיתי וארוך טווח. אם אני יכולה, אז גם את יכולה."
פרופ' יעקב ג'ריס
פרופ' יעקב ג'ריס פנימית
מנהל מחלקה פנימית באיכילוב ומכון רקנאנטי לחקר מערכת העצבים האוטונומית, מטפל בלחץ דם לא מאוזן
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 31 חוות דעת )
"יוסי הר טוב הוא מקצוען ברמות הכי גבוהות שיש הרגשתי בטוחה בטיפול איתו . רק מלראות כמה הוא יודע ואת הבטחון שלו בטיפול הסיר את הדאגות מליבי. ממליצה בחום ואחזור בכל ההריונות הבאים שלי בעזרת השם"

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקת החומר הגנטי באמצעות פולימראז

תכנית הצלבת הזוגות – פתרון אפשרי להגדלת מספר השתלות הכליה בארץ
תכנית הצלבת הזוגות – פתרון אפשרי להגדלת מספר השתלות הכליה בארץ
פרופ' איתן מור מאת: פרופ' איתן מור 01/03/2012

בכל הנוגע להשתלות איברים, אנו חיים במציאות של מצוקת איברים הולכת וגדלה, ומנסים למצוא כל פתרון אפשרי בכדי להגדיל את ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו