דלג לתוכן

בדיקת אנטיגן סגולי של הערמונית (PSA) (Prostate-Specific Antigen Test)

סרטן הערמונית
3 דקות קריאה

PSA הינו גליקופרוטאין (חלבון בעל שיירים סוכריים) המיוצר על-ידי תאים בערמונית. חלבון זה הינו פרוטאז, כלומר חלבון בעל יכולת פירוק חלבונים אחרים. ה-PSA נמצא ברמה גבוהה ברקמת הערמונית ובנוזל הזרע. תפקידו הביולוגי הינו גרימת התנזלות הזרע - המפורט בפרק העוסק בספירת הזרע. כמו-כן נמצא ה-PSA (ברמות מתונות יותר) גם בבלוטות אברי המין של נשים וברקמת השד, ורמתו עולה בזמן הריון.
כלומר למרות שמו - אין חלבון זה נמצא באופן בלעדי ברקמת הערמונית, אך ניתן לומר כי באופן פונקציונלי ניתן להשתמש בו לצורך אבחנה ומעקב של תהליכים פתולוגיים של הערמונית. כמו-כן יש לציין כי רמה מוגברת של PSA אינה ייחודית לסרטן הערמונית - יותר ממחצית מכלל הגברים שלהם רמה מוגברת של PSA לא יאובחנו כסובלים מגידול בערמונית. תהליכים נוספים אשר יובילו להגברת רמתו של ה-PSA מפורטים בסעיף "הסבר תוצאות". עם זאת, ככל שרמת ה-PSA גבוהה יותר, הסיכון כי מדובר בגידול הערמונית עולה גם הוא. יש לזכור כי גם כאשר ה-PSA הינו ברמה המוגדרת כתקינה (0-4ng/ml), קיים סיכון של עד כ-25% כי בביופסיה של הערמונית יימצא סרטן הערמונית. לכן יש להתייחס לא רק לרמה הראשונית של PSA, אלא גם לשינויים הכמותיים ברמתו לאורך תקופת המעקב. עליה משמעותית של PSA המוגדרת מעל 0.75ng/ml בטווח של שנה מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית ומהווה גם הוא סיבת הפנייה לביופסיה של הערמונית. ה-PSA, למרות מגבלותיו, משמש כסמן הטוב ביותר לניבוי של סרטן הערמונית או כמעקב לאחר חולים אשר טופלו בשל סרטן הערמונית. נדיר שסרטן הערמונית יחזור לאחר טיפול ללא עליה של רמת ה-PSA.

אוכלוסיות בסיכון

אין סיכון בעת בדיקת PSA, מעבר לסיכון בכרוך בבדיקת דם רגילה. אם אתם נוטלים תרופות יש לדווח על כך לרופא, מכיוון שהם עשויות לשנות את רמות ה-PSA בדם. תרופות הורמוניות כגון תרופות לעיכוב נשירת שיער יכולות להוריד את רמת ה-PSA בחצי, ויש להתחשב בכך בזמן פענוח התוצאות. 

כמו כן, עליכם לדווח לרופא אם עברתם לאחרונה החדרה של קטטר שתן, ביופסיה מהערמונית או אם אובחנתם כסובלים מדלקת של הערמונית, שכן מצבים אלה עשויים להעלות את ערך ה-PSA.

מחלות קשורות

סרטן הערמונית , הגדלה שפירה של הערמונית (BPH), דלקת של הערמונית (פרוסטטיטיס).

מתי עושים את הבדיקה?

· בדיקת  PSA . נהוג לבצע את הבדיקה בכל גבר מעל גיל 50, אם אין גורמי סיכון, או בגיל צעיר יותר אם יש גורמי סיכון. לא נהוג לבצע את הבדיקה מעל גיל 70.
· לאחר ניתוחים או טיפולים שמטרתם להסיר או להרוס את הערמונית.
· במהלך טיפול הורמונאלי, כדי לנטר את השפעת הטיפול

איך להתכונן לבדיקה?

אין צורך בהכנה מיוחדת.


אופן ביצוע הבדיקה

הכנת החולה  
רצוי להימנע מקיום יחסי מין 48 שעות לפני הבדיקה.
 
צום  
אין צורך
  
כמות הדגימה הדרושה  
5 מיליליטר במבחנה כימית
 
שליחה למעבדה  
בהקדם
 

 

אזהרות

סיכון:

שטף דם תת-עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור)

   
    
 

   
    

הריון: לא רלוונטי.

הנקה: לא רלוונטי.

תינוקות וילדים: לא רלוונטי.

קשישים: לא רלוונטי.

נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות.

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות.

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: טיפול הורמונלי כגון - אסתרוגנים, תרופות בעלות אפקט אנטי-אנדרוגני או חוסמי 5-reductase מקטינים את רמת ה- PSA ולכן יש ליידע את הרופא לפני בדיקת רמת PSA.

פענוח תוצאות

ה-PSA עולה עם הגיל, גם אם אינכם סובלים מבעיות של הגדלה של הערמונית, ולכן הפענוח שלו תלוי בגילכם. כמו כן פענוח הבדיקה תלוי האם הבדיקה נלקחה כבדיקת סקר או לאחר כריתה או הרס של הערמונית בשל סרטן ערמונית ידוע.

בדיקת PSA כבדיקת סקר
עבור גברים צעירים (צעירים מ-50) ערך נמוך (סיכון נמוך לסרטן ערמונית) נחשב לפחות מ-2.5 נ"ג/מ"ל ובגברים מבוגרים (מבוגרים מ-50), ערך נמוך נחשב לפחות מ-4 נ"ג/מ"ל. למרות האמור לעיל, ידוע שבעד כמחצית מגידולי הערמונית מפרישים PSA בטווח ערכים זה. בשל כך, יש חשיבות לעקוב אחר ערך ה-PSA מדי שנה. 

אם ערך ה-PSA עולה ביותר מ-0.75 נ"ג/מ"ל לשנה, הדבר נחשב כסיכון מוגבר לסרטן ערמונית, למרות שהערך נמוך. במצבים של סיכון מוגבר, המשך הבירור מתבצע על ידי ביופסיה של בלוטת הערמונית, שהיא הבדיקה האמינה ביותר לזיהוי של גידולים בערמונית.

בדיקת PSA כבדיקה לאחר כריתה או הרס של הערמונית
כאשר מאובחן סרטן ערמונית שלא התפשט מחוץ לערמונית, נהוג לבצע ניתוח לכריתה רדיקאלית של הערמונית. לאחר הניתוח רמת ה-PSA בדם אמורה לרדת ל-0. PSA מעל 0 במצב זה עשוי להעיד על שאריות של רקמת ערמונית, או על התפשטות של הגידול למקום אחר. אותו הדבר נכון אם בוצעה הקפאה של הערמונית (קריותרפיה). 

לפעמים מתקבלת החלטה לבצע הקרנה. אם רמת ה-PSA לאחר ההקרנה ממשיכה לעלות 3 פעמים רצופות, הדבר מוגדר ככישלון של הטיפול.

המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות
0-4 ng/ml
  

תוצאות בדיקה - נשים:
לא רלוונטי.

תוצאות בדיקה - ילדים:
לא רלוונטי.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר עפר רתם
ד"ר עפר רתם אונקולוגיה
מנהל מרפאות חוץ אונקולוגיות, מרכז דוידוף, בילינסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא אנטיגן סגולי של הערמונית (PSA)

אבחון סרטן הערמונית
אבחון סרטן הערמונית
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 14/09/2011

הכנסת בדיקת האנטיגן הספציפי לערמונית (PSA)- בדיקת דם פשוטה ורגישה יחסית לסרטן הערמונית, וההמלצה על בדיקת סקר (בדיקה... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהול ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו