דלג לתוכן

בדיקת אבחון פסיכודידקטי (Psycho-Didactic Diagnosis)

טיפול פסיכולוגי
2 דקות קריאה
משימה מרכזית העומדות בפני ילדים ובני נוער היא השתלבות תקינה במערכת החינוך תוך מיצוי הפוטנציאל שלהם. כיום, ידוע כי התפקוד הלימודי והישגי התלמיד מושפעים ממגוון גורמים. הישגים לימודיים נמוכים או קושי להשתלב בבית הספר אינם משקפים בהכרח חוסר יכולת. האבחון הפסיכו דידקטי נערך על ידי פסיכולוג חינוכי, זהו אבחון מקיף אשר מאפשר לזהות ליקויי למידה, קשיים קוגניטיביים וגורמים רגשיים הפוגעים בלמידה. בהתאם לגורמי הקושי המזוהים, ממליץ המאבחן על תכנית טיפולית או לימודית אשר תביא לשיפור בהישגים.

כיצד מתבצע אבחון פסיכו דידקטי?


הפנייה לאבחון פסיכו דידקטי תינתן כאשר מתעוררים קשיים לימודיים והחשש כי תפקוד התלמיד מושפע גם מהיבטים רגשיים ו/או קוגניטיביים. כאשר ניתן לקבוע בוודאות כי הביצועים אינם מושפעים מהתחום הרגשי, ניתן לפנות לאבחון דידקטי אשר מציע בחינה של ליקויי למידה בלבד. 

אופן ביצוע הבדיקה

אבחונים פסיכו דידקטיים מורכבים, משני חלקים עיקריים - דידקטי ופסיכולוגי


• אבחון דידקטי: חלקו הדידקטי של המבחן מיועד לזיהוי מוקדי החוזק והקושי של התלמיד ולאיתור ליקויי למידה. ליקויי הלמידה הם ליקויים מולדים אשר מקשים על התלמיד לרכוש מיומנויות לימודיות בסיסיות של קריאה, כתיבה, שפה ו/או חשבון (למשל, דיסלקציה ודיסגרפיה). לאחר שלקות הלמידה הספציפית מאובחנת, ימליץ המאבחן על שיטת ההוראה בה יוכל התלמיד לממש את יכולותיו. התאמת שיטת ההוראה לצרכיו וקשייו הייחודיים של התלמיד היא לרוב, דרך התמודדות יעילה בהקשר של לקויות למידה. במסגרת האבחון הדידקטי נערכת השוואה בין הידע והמיומנויות הלימודיות של התלמיד בפועל לאלו המצופים ממנו בהתאם גילו. כמו כן, נבחנים הכישורים העומדים בבסיס היכולת לרכוש מיומנויות למידה בסיסיות כגון זיכרון, תפיסה חזותית, יכולות גרפו- מוטוריות, קשב, ארגון וכן הלאה. האבחון הדידקטי אינו כולל אבחון של הפרעות קשב וריכוז מאחר שאבחון זה נעשה על ידי פסיכיאטר או נוירולוג בלבד. במידה ובמהלך האבחון מתעורר חשד להפרעות קשב וריכוז עשוי המאבחן להמליץ על פנייה לאבחון פורמלי שלהן. 

• אבחון פסיכולוגי: ההיבט הפסיכולוגי של המבחן הפסיכו דידקטי מתמקד בגורמים קוגניטיביים ורגשיים אשר עשויים לפגוע בלמידה. בתחום הקוגניטיבי, נמדדת מנת המשכל (IQ) תוך התייחסות ליכולות בתחום המילולי ובתחום הכמותי. בתחום הרגשי, נערכים מבחני אישיות המאפשרים ללמוד על עולמו הפנימי של הילד, על הקונפליקטים בהם הוא מצוי, על מיומנויותיו החברתיות, על אסטרטגיות לפתרון בעיות בהן הוא נוקט וכדומה. לעיתים אפשר ללמוד מהאבחון על יחסו של הילד לבית הספר ועל רמת המוטיבציה שלו.

פענוח תוצאות

המבחן הפסיכודידקטי מאפשר להצביע על הגורם, או על שילוב הגורמים אשר מביאים לקשיים הלימודיים של הילד. תוצאות אבחון פסיכו דידקטי עשויות להצביע על הגורמים אשר לא מאפשרים לתלמיד לממש את יכולותיו הלימודיות, כדוגמת קושי אורגני (רמת IQ נמוכה מהממוצע), ליקויי למידה, היעדר למידה מספקת עקב גורמים מוטיבציוניים או גורמים חיצוניים (כגון קשיי שפה של עולה חדש או אשפוז ממושך שיצר פערים לימודיים), וכן על קשיים רגשיים. בנוסף, עשוי האבחון ללמד על האופן בו מועצמים קשיי או לקויות למידה על ידי היבטים רגשיים. קשייו של ילד עם לקות למידה קלה, למשל, עשויים להתעצם מאוד עקב בטחון עצמי נמוך ועיסוק מוגבר בקשיים חברתיים. 

בהתאם לגורמי הקושי הלימודי עליהם מצביע האבחון, ימליץ המאבחן על תכנית התערבות טיפולית ו/או לימודית. 

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
ד"ר לב לפידוס
ד"ר לב לפידוס אורתופדיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"הטיפול היה מסור נעים ואכפתי. ד"ר לפידוס רופא מצויין נעים הליכות ואכפתי מאוד. היה לנו הזכות להיות מטופלים שלו."

מאמרים בנושא אבחון פסיכודידקטי

חובבי פודקאסטים? יש לזה יתרון מפתיע למוח שלכם
חובבי פודקאסטים? יש לזה יתרון מפתיע למוח שלכם
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 04/09/2019
  • כתבת אודיו

אתם מאלה שקוראים ספר באוטובוס או מאלו שמעדיפים להאזין לפודקאסט בזמן הליכה? שתי הפעילויות הללו מפעילות את המוח שלנו,... לכתבה המלאה

אוטיזם: למי מתאים טיפול בגרייה מגנטית?
אוטיזם: למי מתאים טיפול בגרייה מגנטית?
ד"ר דורון תודר ושרית סולומונוב מאת: ד"ר דורון תודר ושרית סולומונוב 06/05/2015

היא מאפשרת להסדיר פעילות חשמלית באזורים שונים בקליפת המוח, ובכך יכולה לסייע לטיפול במאפיינים שונים של הסובלים מאוטי... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו