דלג לתוכן

בדיקת רקטום (Rectal examination)

2 דקות קריאה
בדיקת רקטום נדרשת כאשר מופיעים כאב מקומי, הפרשה ושינויים בהרגלי הטלת הצואה או דימום.

ד"ר מרק באר גבל

אופן ביצוע הבדיקה

החולה שוכב על צידו השמאלי בברכיים כפופות. הרופא בודק בזהירות את אזור פי הטבעת על מנת לשלול פגיעות בעור, קיום טחורים, פיסורה אנאלית בצידה הקדמי או האחורי של פי הטבעת, פתח פיסטולה חיצוני, צלקת או נפיחות.

בדיקת אצבע: הרופא מבצע בדיקת אצבע של פי הטבעת בעזרת כפפה משומנת היטב. האצבע מוחדרת בעדינות אל תוך פי הטבעת, לא לפני שהודיע על כך לחולה. הבדיקה איננה מכאיבה ונמשכת רגעים ספורים בלבד. בדיקת אצבע מיועדת לבדיקת טונוס פי הטבעת, לבדיקה תת-עורית של אזור חיץ הנקבים (האזור הפריניאלי), לחיפוש אחר מסלול מוקשה של פיסטולה, או לאיתור אזור רגיש בשל מורסה בחיץ הנקבים. לאחר מכן נמוש החלק המרוחק של הרקטום על מנת לשלול גידול. הערמונית (הפרוסטטה), בחלקה הקדמי של הרקטום, נבדקת אף היא.

בדיקה אנוסקופית: השלמת הבדיקה נעשית באמצעות בדיקה אנוסקופית. האנוסקופ הוא צינור קשיח וקצר, משומן ומוחדר בזהירות לתוך פי הטבעת. זו הדרך הטובה ביותר לבדיקת טחורים פנימיים ולבדיקת תקינותה של רירית התעלה האנאלית. דרגת החומרה של הטחורים נמדדת על פי מידת הצניחה הנצפית דרך האנוסקופ כאשר החולה מתאמץ. לפעמים נצפית באנוסקופ התפשלות של רירית הרקטום. במקרה של פיסטולה, הפתח הפנימי נמצא בגובה התעלה האנאלית. במקום זה נמצאת דלקת הבלוטה האנאלית.
סיגמואידוסקופיה בודקים באמצעותה את חלל הרקטום ואת הפרשדון הכרכשתי כאשר מתרחש דימום רקטאלי או שינוי בהרגלי הטלת הצואה. הבדיקה מתבצעת באמצעות אנדוסקופ, מכשיר בדיקה גמיש המאפשר בדיקה של חלל המעי הגס המרוחק, יעיל להתקנת ביופסיות או לחיתוך ולצריבת פוליפים בעת הצורך. בדיקת סיגמואידוסקופיה נמשכת דקות ספורות. החולה מכין את עצמו על ידי ריקון המעי הגס כשעתיים לפני הבדיקה. ניתן להשלים את הבדיקה על ידי צילום לאחר חוקן בריום - בדיקה רנטגנית של המעי הגס.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר גל מיכאלי-גלר
ד"ר גל מיכאלי-גלר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
4.9
( 9 חוות דעת )
"מקצועיות,רגישות,זמינות"
ד"ר יאיר דייקן
ד"ר יאיר דייקן אורוגינקולוגיה
מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקת רקטום

 פיסורה: הבעיה הכואבת שניתן לפתור
פיסורה: הבעיה הכואבת שניתן לפתור
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 27/10/2021
  • פרסומת

3-4% מהאוכלוסייה הבוגרת תסבול מפיסורה, מצב בו מתפתח סדק בפי הטבעת הגורם לכאבים עזים ולפגיעה ניכרת בשגרת החיים. החדש... לכתבה המלאה

הסיכון לסרטן רקטלי קשור לצריכת אלכוהול
הסיכון לסרטן רקטלי קשור לצריכת אלכוהול
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 29/05/2003

הסיכון לסרטן רקטלי קשור לצריכת אלכוהול לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו