דלג לתוכן

בדיקת צילום פנים (Sinuses X-Ray)

צילום פנים, סינוסים (Sinuses X-Ray)
2 דקות קריאה

צילום פנים מטרתו לבדוק חללי סינוסים , באמצעות בדיקת הדמיה, המייצרת תמונה שלהם ע"י הקרנתם בקרינת רנטגן. קרני הרנטגן חודרות דרך רקמות, ומשחירות את סרט הצילום כאשר הן עוברות בקלות- למשל במעבר דרך רקמות או חללים המכילים אוויר. איברים דחוסים יותר יחסמו את מעבר הקרניים ולא יצבעו את סרט הצילום, ולכן יראו לבנים. 

הסינוסים הם החללים בין עצמות הפנים והגולגולת, אשר מייצרים ריר עדין, ותפקידם החשוב הוא בניקוז והשוואת לחצים בין פנים עצמות הגולגולת והמוח לסביבה. 

החללים הגדולים נקראים- הסינוס הפרונטלי (מאחורי ה- frontal bone), הסינוסים המקסילריים (מאחורי ה-maxillary bones), האתמואידלים (מאחורי ה-ethmoid bone), והספנואידלים (מאחורי ה- sphenoid bone). 

לעיתים עקב גירוי מוגבר (למשל מחלה זיהומית), מיצרים הסינוסים ריר והפרשות מוגברות, אשר גורמות לחסימת המעבר התקין של האוויר ולדלקת- סינוסיטיס. צילום פנים הוא אמצעי הדמיה טוב לאבחון של סינוסיטיס כאשר קיים חשד קליני לכך.

אוכלוסיות בסיכון

צילום פנים איננו מומלצת לנשים בהריון או נשים, שכן החשיפה לקרינה נחשבת מסוכנת לעובר, ולרוב נמנעים מלבצעה למעט במקרים בהם אין ברירה.

מחלות קשורות

סינוסיטיס חריפה, סינוסיטיס כרונית, שברים בעצמות הפנים, ציסטות פשוטות, פוליפ נזאלי, גידולים שפירים או ממאירים של הרירית, נזלת אלרגית. 

מתי עושים את הבדיקה

צילום פנים עושים במספר אינדיקציות:

ראשית, כאשר ישנו חשד לזיהום של מערות הפנים, עקב חום ונזלת מוגלתית המלווים בכאבי ראש, בייחוד בהנעת הראש קדימה. זיהום של הסינוסים יכול להיות חריף או כרוני. 

לרוב ישנו חשד לסינוסיטיס לאחר שמחלה נגיפית קלה של דרכי הנשימה אינה חולפת, בייחוד אצל מעשנים. אינדיקציה נוספת לבדיקת צילום מערות הפנים היא לאחר טראומה לפנים, כאשר שנו חשש לפגיעה במבנה העצמות (שברים, סדקים וכו').

איך להתכונן לבדיקה

אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה


אופן ביצוע הבדיקה

צילום פנים נעשה במכון הרנטגן, ע"י טכנאי רנטגן מיוחד. הנבדק יושב או עומד אל מול מצלמת הרנטגן, והטכנאי מצלם מספר צילומים במנחי ראש שונים (ראש מוטה למעלה, למטה וישר). הבדיקה אינה גורמת לכאבים.
משך הבדיקה כ-5 דק'. אין מותרת כניסת מלווים למכון הרנטגן שכן קיימת סכנת חשיפה לקרינה באזור.

אחרי הבדיקה

אין כל הנחיות מיוחדות. הסיכון היחיד בבדיקה קיים בשל החשיפה הקצרה לקרינה, אשר עלולה בסיכון מועט לגרום לנזק תאי או רקמתי בטווח הרחוק.

פענוח תוצאות

צילום פנים מתקבל לרוב תוך מס' ימים, לאחר שהצילומים מפוענחים ע"י רופא רדיולוג או מומחה ברפואת אף, אוזן וגרון.

ממצאים תקינים של צילום פנים:

מבנה תקין ושמור של עצמות הגולגולת, ללא עדות לנוזל בחללי הסינוסים (אין פלס אוויר-נוזל),  ללא עיבוי של הממברנה הרירית, ללא חסימת המעברים בין הסינוסים.

ממצאים לא תקינים של צילום פנים:

מבנה עצמות לא תקין- במידה ורואים קו שבר- מרמז על שבר או סדק בעצמות הפנים (לרוב עקב טראומה). 

הצטברות נוזל בחללים וקיום פלס אוויר-נוזל – מהווה עדות לנוכחות הפרשה יתרה של נוזלים מהרירית, לרוב עקב דלקת חריפה- סינוסיטיס.

חסימת המעברים בין הסינוסים – יכולים להתקיים עקב ריבוי נוזלים והפרשות, עקב דלקת ברקמה.

עיבוי כוללני של הממברנה הרירית וייצור מוגבר של ריר- מעידם על נוכחות זיהום ברקמה, כאשר בד"כ הגורם המזהם הוא חיידק או נגיף, הגורמים לדלקות אחרות של דרכי הנשימה. גם דלקת כרונית של הסינוסים בנוכחות אלרגיה יכולים לגרום לייצור ריר מוגבר. לעיתים נדירות גידולים הם הגורמים לחסימת המעברים.

נוכחות ציסטות או אזורי עיבוי רקמה ספציפיים בחללים (פוליפים)- לרוב מעידים על דלקת כרונית של הסינוסים עקב אלרגיה, או נוכחות של גידול שפיר או ממאיר ברקמה.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר ערן אורבוך
ד"ר ערן אורבוך אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה ברפואת אא"ג וניתוחי ראש צוואר
ד"ר ודים לטיצ'בסקי
ד"ר ודים לטיצ'בסקי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
5.0
( 7 חוות דעת )
"שלום, אני מאוד מרוצה מטיפול שקיבלתי מדר' ודים לטיצ'בסקי ודים לטיצ'בסקי רופא מאוד חזק ומומחה ברמה הכי גבוהה בתחום א.א.ג אני מודה לדר' ודים לטיצ'בסקי על טיפול ועזרה שקיבלתי"
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא צילום פנים

טיפולי בוטוקס – מה זה וכיצד הוא משפיע על העור
טיפולי בוטוקס – מה זה וכיצד הוא משפיע על העור
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 08/03/2010

טיפולי בוטוקס – מה זה וכיצד הוא משפיע על העור לכתבה המלאה

עיצוב שפתיים- סגנונות וחומרים
עיצוב שפתיים- סגנונות וחומרים
ד"ר יונתן וייס מאת: ד"ר יונתן וייס 08/03/2010

עיצוב שפתיים- סגנונות וחומרים לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום גידולי בלוטת התריס וראש-צוואר

בניהול ד"ר בן ציון יהושע
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו