דלג לתוכן

בדיקת משטח גרון (Throat Culture)

3 דקות קריאה

משטח גרון הינו בדיקה לאיתור חיידקים או פטריות הגורמים לזיהום. המזהם העיקרי אחריו מחפשים בבדיקה הינו סטרפטוקוק מקבוצה A (Group A Streptococcus). חיידק זה קיים בחלק קטן מאוכלוסייה באופן שאינו גורם למחלה (נשאות א-סימפטומטית), אולם הוא אחד מהגורמים הנפוצים לדלקת גרון וזיהומים בעור. 

חיידק זה הינו גם אחד מהחיידקים בעלי הפוטנציאל להפוך ל-"חיידק טורף", בשל יכולתו לגרום לדלקת קשה המלווה בנמק ברקמות רכות (אולם מצב זה מתרחש באופן נדיר). בנוסף לכך, הוא ידוע ביכולתו לחולל סיבוכים מאוחרים, בכללם קדחת ראומטית (Rheumatic Fever) היכולה להתבטא בין השאר בפגיעה במסתמים של הלב, וכן מחלה כלייתית (post-streptococcal glumerulonephritis). שני הסיבוכים נובעים מהנוגדנים שהגוף יוצר בתגובה לסטרפטוקוק, שפועלים גם נגד מרכיבים בגוף.

לפעמים בדיקת משטח גרון משמשת לבדוק צמיחה של פטריות. הפטרייה הנפוצה ביותר היא קנדידה (Candida albicans).

אוכלוסיות בסיכון

אין סיכון בבדיקת משטח גרון.

מחלות קשורות

אין מחלות קשורות 
 

משטח גרון throat culture



מתי עושים את הבדיקה?

 

·             כאשר הרופא המטפל חושד בדלקת גרון על רקע סטרפטוקוקלי או אחר, ומעוניין לדעת אם להתחיל בטיפול אנטיביוטי.

·             על מנת לעזור באבחנה של קדחת ריאומטית וסיבוכים אחרים הנגרמים ע"י סטרפטוקוק מקבוצה A.

·             כאשר הרופא מעוניין לבדוק מצב של נשאות באדם (נשא יכול להעביר את החיידק לאנשים אחרים)

·             במצבים בהם הרופא חושד בזיהומים חיידקיים או פטרייתיים אחרים בגרון

 

איך להתכונן לבדיקה?

יש לדווח לרופא אם נטלתם אנטיביוטיקה לאחרונה, מכיוון שהדבר עלול להשפיע על תוצאות הבדיקה. יש להימנע משטיפת פה בתכשירים אנטי-בקטריאליים או אחרים לפני בדיקת משטח גרון.


אופן ביצוע הבדיקה

איש צוות רפואי יבקש ממך לפתוח את הפה, להוציא לשון ולהסתכל מעלה. יתכן שישתמש במקל עץ על מנת להוריד את הלשון ולאפשר גישה ללוע האחורי. באמצעות מטוש סטרילי יגע בלוע האחורי במספר אזורים, בכללם בשקדים. לאחר מכן יכניס את המטוש בזהירות למיכל וישלח אותו למעבדה.

 

אחרי הבדיקה

המטוש ישלח למעבדה שם יודגר בתנאים מיוחדים עם מצע מזון המעודד צמיחת חיידקים ופטריות. זמן קבלת התשובות משתנה בין המעבדות השונות ותלוי האם מחפשים חיידק (צמיחה עד 3 ימים) או פטרייה (צמיחה עד שבוע).

אזהרות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה:

שימוש בתרופות אנטיביוטיות עלול להפריע למשטח גרון. יש לעדכן את הרופא במידה שנוטלים אנטיביוטיקה.

פענוח תוצאות

"ללא צמיחה" – לא נראו מושבות של חיידקים. הנבדק אינו נושא סטרפטוק מקבוצה A בגרון ואם הוא סובל מדלקת גרון, היא אינה נגרמת ע"י חיידק זה, אלא קרוב לוודאי מנגיף. מצב זה אינו מצריך אנטיביוטיקה לרוב. אם התחלתם לקחת אנטיביוטיקה, התייעצו עם הרופא בנוגע לאפשרות להפסיקה (יתכן שנרשמה לכם אנטיביוטיקה מסיבה אחרת). 

אם בדיקת משטח גרון נלקחה על מנת לבדוק אבחנה של קדחת ריאומטית, היא מקטינה במעט את הסיכוי לאבחנה, אולם אינה שוללת אותה. התייעצו עם הרופא המטפל בנוגע למשמעות.

"צמיחה מעורבת" או "פלורה מעורבת" – הופיעה צמיחה של חיידקים הנמצאים באופן תקין בפה. המשמעות היא כמו הסעיף הראשון.

 

"צמיחה של Strep Group A" או Beta-Hemolytic Streptococcus – אם אתם מרגישים טוב, ככל הנראה מדובר בנשאות של סטרפטוקוק מקבוצה A. לעומת זאת, אם אתם לוקים בדלקת גרון, קרוב לוודאי שהדלקת נגרמת מסטרפטוקוק מקבוצה A והרופא המטפל ירשום לכם אנטיביוטיקה המתאימה לכם ולרגישויות של החיידק. 

אם הבדיקה נלקחה על מנת לבדוק אבחנה של קדחת ריאומטית, היא מסייעת לאישור האבחנה, אולם דרושים קריטריונים נוספים על מנת לאשרה. התייעצו עם הרופא המטפל בנוגע למשמעות.

 

"צמיחה של Candida" – אתם נושאים פטרייה בשם קנדידה בלוע. אם אתם סובלים מכאבי גרון, או ממשטח לבן על הלשון, התייעצו עם הרופא המטפל. יתכן שתינתן לכם תרופה אנטי-פטרייתית.

 

צמיחה של חיידקים אחרים – חיידקים רבים אחרים יכולים לצמוח על משטח גרון. חלקם מצריכים טיפול אנטיביוטי וחלקם לא. מכיוון שהצורך בטיפול נקבע על פי שילוב של התסמינים, מחלות הרקע, הגיל והחיידק הספציפי לא ניתן לנסח כללים התקפים לכולם. התייעצו עם הרופא המטפל בנוגע למשמעות התוצאות.

 

המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר מאיר קרופסקי
ד"ר מאיר קרופסקי ריאות
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד״ר קרופסקי, הרשים אותי מאד כמומחה בתחומו, עם ידע רפואי נרחב ביותר. במקביל ״ולמרות״ מומחיותו, הוא צנוע, אנושי, ואמפטי ביותר. שלא נזדקק לו ולדומיו, אך אם וכאשר נזדקק, הוא כתובת ראויה ומומלצת ביותר."
פרופ' דב היימר
פרופ' דב היימר ריאות
רופא ריאות, לשעבר מנהל יחידת הריאות בסורוקה
ד"ר אייל פוקס
ד"ר אייל פוקס ריאות
רופא מומחה לרפואה פנימית ומחלות ריאה, מנהל מחלקה פנימית מרכז רפואי צפון (פוריה)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא משטח גרון

להתקרר במזגן בלי להצטנן
להתקרר במזגן בלי להצטנן
מרגנית בניש, מערכת אינפומד מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד 05/07/2012

כשהטמפרטורות והלחות עולות, אנחנו פונים לעבר המזגן לישועה מהחום. הבעיה היא שהשינויים שאנחנו מרגישים במעבר בין חום לק... לכתבה המלאה

מחלות החורף - עובדות ומיתוסים
מחלות החורף - עובדות ומיתוסים
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 21/01/2002

מחלות החורף - עובדות ומיתוסים לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו