בדיקת תרבית שופכה (URETHRAL CULTURE)
תרבית שופכה (URETHRAL CULTURE) אורוגניקולוגיה
השופכה היא צינור המנקז שתן משלפוחית השתן אל מחוץ לגוף דרך פתחו החיצוני, הנמצא באיבר המין. בגברים השופכה משמשת גם להובלת נוזל זרע בזמן שפיכה. בשל הימצאות פתח השופכה באיבר המין וסמיכותו לסביבה החיצונית, במקרים מסוימים, ובמיוחד במהלך קיום יחסי מין, עלולה השופכה להיחשף לזיהומים. מחוללי מחלה שונים העולים במעלה הצינור יכולים לגרום לדלקת בשופכה (Urethritis) ולתסמינים שונים של דרכי השתן התחתונות. באמצעות תרבית שופכה ניתן לקבוע האם ישנו גורם זיהומי לדלקת ולזהות את הגורם[1].
צילום: shutterstock | Dusan Petkovic
התסמינים הנפוצים בדלקת השופכה כוללים[2]:
צילום: shutterstock | Dusan Petkovic
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי לאבחון דלקת השופכה ממקור זיהומי ולזיהוי הגורם. במקרה של זיהוי גורם חיידקי, ייתכן ותבוצע גם בדיקת רגישות לאנטיביוטיקה על מנת לסייע בקביעת הטיפול התרופתי הנדרש[1].מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
דלקת השופכה – סוג של דלקת בדרכי השתן התחתונות. ניתן לסווג את סוג הדלקת לפי הגורמים המחוללים[1]:- מחלות המועברות במגע מיני:
- מחלות שאינן מועברות במגע מיני:
- מיקופלזמה גניטליום (M. genitalium).
- טריכומונס (T. vaginalis)
- הרפס (H. simplex).
- קנדידה (C. albicans) ועוד.
התסמינים הנפוצים בדלקת השופכה כוללים[2]:
- כאב ותחושת שריפה במתן שתן.
- כאב בקיום יחסי מין.
- גרד בפתח השופכה.
- הפרשות מפתח השופכה העלולות לכלול מוגלה או דם.
- כאב באזור האגן.
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המחשידים לדלקת השופכה כמתואר לעיל. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[3].אופן ביצוע הבדיקה
[3]הכנות לבדיקה
יש להימנע ממתן שתן לפחות שעה לפני הבדיקה. זאת מכיוון שהשתן עלול לשטוף חיידקים מהאזור ולמנוע את זיהויים בבדיקה.
מהלך הבדיקה
הבדיקה כוללת חיטוי של הפתח החיצוני של השופכה, החדרה של מטוש דק כ-2 ס"מ לתוך השופכה ודגימה של הפרשות מרירית השופכה. דגימה זו תשמש כמדיום ליצירת תרבית ולזיהוי המחולל.
לאחר הבדיקה
אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[4].
אזהרות
סיכון: קיים סיכוי להתעלפות בזמן החדרת המטוש אל תוך פתח השופכה, זאת משום גירוי של עצב ה-ואגוס. מלבד זאת קיים סיכון מינימלי לזיהום או לדימום קל[5].
פענוח תוצאות
[5]תוצאה שלילית
עיבוד הדגימה לא הביא לזיהוי גורם זיהומי. משמעות תוצאה שלילית היא שהגורם למחלה אינו זיהומי, או שלא ניתן לזהותו עקב מגבלות הבדיקה.
תוצאה חיובית
תוצאה חיובית מעידה על גורם זיהומי לדלקת. באמצעות בחינה מיקרוסקופית, צביעה, ובדיקות נוספות ניתן לזהות באופן מדויק את הגורם.
רמת סיכון:
נמוךרופאים בתחום