דלג לתוכן

בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית (Virtual Colonoscopy / Computed Tomographic Colonography)

3 דקות קריאה

קולונוסקופיה וירטואלית הינה בדיקה אבחנתית המשלבת קרני רנטגן עם סורק ממוחשב (סורק CT), על מנת לצלם באופן דו ותלת מימדי את המעי הגס והרקטום (חלחולת) מבפנים, לצורך איתור מוקדם של נגעים טרום-ממאירים וממאירים במעי, בצורת פוליפים או גידולים. 

מאחר ובדיקת קולונוסקופיה וירטואלית עדיין חדשה יחסית בעולם, עדיין נמדדת יעילותה בהשוואה לבדיקת הסקר המומלצת לאיתור סרטן מעי גס, הלוא היא הקולונוסקופיה הרגילה, ולכן השימוש בה כבדיקת סקר עדיין מצומצם יחסית. החשיבות לאיתור מוקדם של נגעים סרטניים במעי הינה עצומה, ועוזרת להביא לאחוזי ריפוי גבוהים של עד 90% כאשר מתגלה בשלבים מוקדמים.











אוכלוסיות בסיכון

בדיקת סקר לסרטן המעי הגס מומלצת כיום לאנשים החל מגיל 50, או לאנשים החל מגיל 40 באם ישנה היסטוריה של סרטן מעי גס במשפחה. בדיקה אבחנתית מומלצת לאנשים עם ממצא חיובי בבדיקת דם סמוי בצואה או סיפור של שלשולים כרוניים. 

באם בדיקת קולונוסקופיה מתפרשת כתקינה ניתן לחזור עליה לאחר 8-10 שנים. לאנשים בעלי סיכון מוגבר מאד לסרטן מעי גס (למשל בעלי קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה בסרטן המעי לפני גיל 50), מומלץ לעתים לבצע רק קולנוסקופיה רגילה, שכן קולונוסקופיה וירטואלית אינה מאפשרת לעשות פעולות תוך כדי הבדיקה- למשל לקיחת ביופסיות או כריתת הפוליפ באם יימצא. הבדיקה אינה מומלצת לנשים בהריון בשל פליטת הקרינה, שעלולה לפגוע בעובר.

מחלות קשורות

נגעים ממאירים וטרום ממאירים במעי הגס והרקטום, גידולים שפירים של המעי, פוליפים, סרטן מעי גס וסרטן הרקטום, תהליכים דלקתיים של המעי

מתי עושים את הבדיקה?

בדיקת קולונוסקופיה עושים במגוון מצבים, ראשית, כבדיקת סקר לאיתור מוקדם של פוליפים וגידולים במעי הגס והרקטום. 

בנוסף, היא נעשית לצורך מעקב אחר גדילה של פוליפים שנתגלו בעבר, או מעקב אחר הישנות מחלה באנשים אשר עברו ניתוח לכריתת פוליפ/ גידול בעבר, וכן כאשר לא מצליחים לבצע קולנוסקופיה רגילה בשל למשל גידול, החוסם את מעבר צינור הבדיקה.

איך להתכונן לבדיקה?

לקראת הבדיקה נדרשת דיאטה מגבילה למשך כ-72 שעות לפני: יש להפסיק באכילת מזון מוצק, ולצרוך רק נוזלים צלולים כגון: מים, תה, קפה, מיצים צלולים (ללא צבע סגול או אדום), קרחונים וג'לטין (ללא צבע סגול או אדום). 

בנוסף, יינתן חומר משלשל לניקוי המעי כיומיים לפני הבדיקה, ושתיית חומר הצובע את שאריות הצואה במעי למקרה ונותרו. חומר הצבע בשתייה בעל טעם מלוח ולא נעים, והחומר המשלשל מצריך שימוש תכוף בשירותים. 

ההכנה לבדיקה נחשבת כמעייפת, לרוב יותר מהבדיקה עצמה, ולכן מומלץ להישאר בבית בזמן ההכנה. יש לשמור על צום של כ-6-8 שעות לפני הבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

הנבדק שוכב על מיטת מכשיר הסריקה, כאשר תחילה יוזרם אוויר למעי בעזרת צינורית קטנה המוחדרת לפי הטבעת. ניפוח המעי באוויר עוזר בהמשך לקבלת תמונת תלת מימד טובה של הדפנות. מכשיר הסריקה הוא גדול, מרובע עם חלל במרכזו. 

מיטת המכשיר נעה אל תוך ומחוץ למכשיר הסריקה, תוך כדי ביצוע התמונות. הנבדק מתבקש לא לנוע בזמן הבדיקה, ולעצור את הנשימה עד כמה שניתן, בעת ביצוע התמונות. 

לעיתים מתבקש להסתובב ולשכב על הבטן. הכניסה למסדרון וחדר הבדיקה אסורה למלווים עקב כמות הקרינה המזיקה הנפלטת מהמכשיר. הסריקה עצמה אינה גורמת לכאבים. משך הבדיקה כ-15-30 דק.

אחרי הבדיקה

באופן כללי אין כל הגבלות מיוחדות בשביל בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית. הסיכונים הכרוכים בבדיקה הם בעיקר עקב החשיפה הקצרה לקרינה.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית מתקבלות לאחר העיבוד הממוחשב בוחן רופא מומחה ברדיולוגיה. במידה ונמצא נגע מחשיד או פוליפ, יומלץ לעשות בדיקת קולונוסקופיה רגילה לאישור הממצא ע"י לקיחת ביופסיה והסרתו, באם ניתן. 

פוליפים או גידולים במעי הגס יכולים להיות מסוג שפיר, טרום ממאיר או ממאיר, אולם הקולונוסקופיה הוירטואלית לרוב אינה מאפשרת להבדיל ביניהם, ונדרש לשם כך המשך אבחון. 

מכיוון שהסריקה בודקת טווח רחב של שטח ומקיפה ממילא את שאר איברי הבטן והאגן, לעיתים מתגלים ממצאים אקראיים בבדיקה כגון אבנים בכיס מרה או בכליות.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר הדר מורן לב
ד"ר הדר מורן לב גסטרואנטרולוגיה ילדים
מומחית בגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא קולונוסקופיה וירטואלית

מה שחשוב לדעת על גידולי מערכת העיכול
מה שחשוב לדעת על גידולי מערכת העיכול
ד"ר רוית גבע, מערכת אינפומד מאת: ד"ר רוית גבע, מערכת אינפומד 07/03/2022

אילו גידולים יכולים להתפתח במערכת העיכול, איך מתאימים את מערך הטיפול למחלה המסוימת והאם ישנם טיפולים ספציפיים המשפי... לכתבה המלאה

עומדים בפני בדיקת קולונוסקופיה? הנה מה שחשוב לדעת
עומדים בפני בדיקת קולונוסקופיה? הנה מה שחשוב לדעת
ד"ר משה נדלר מאת: ד"ר משה נדלר 19/01/2022

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם, אך למרבה הפלא הוא גם ניתן למניעה. בדיקת קולונוסקופיה, המשמשת לאבחון ... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב

בניהול ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו