הפרעה בתפקודי הכבד
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/01/2010
תאריך עדכון: 17/05/2013
2 דקות קריאה
שאלה:
חמותי בת 65 עברה כריתת בלוטת התריס לפני כחצי שנה. לאחרונה היא חשה עייפות, אי-תיאבון ותופעות נוספות. בבדיקות דם שערכה התגלו חריגות בתפקודי הכבד כדלקמן: ALKP 234.6 ALT 46 AST 67 GGT 244 קראתי כי מדובר בבעיה בתפקודי הכבד שמקורה בדלקת או בגידול. כ
תשובה:
הסימפטומים שציינת בשאלתך, הכוללים עייפות וחוסר תיאבון, הם סימפטומים כלליים שיכולים לנבוע מהרבה סיבות שונות. לפי שאלתך אתייחס לשתי נקודות אפשריות.
ציינת כי חמותך עברה ניתוח לכריתת בלוטת התריס לפני חצי שנה, אך לא ציינת מה היה הרקע לניתוח, ולא אם הכריתה היתה מלאה או חלקית. לאחר כריתה של בלוטת התריס, בייחוד אם הכריתה היא מלאה, יש לבדוק את תפקודי בלוטת התריס, על מנת לזהות תת-פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם). את תפקודי בלוטת התריס בודקים על ידי בדיקת רמת ה- TSH ורמת ה- FT4 בבדיקת דם פשוטה. אם הבלוטה אינה מתפקדת במשך זמן רב, המטופל חש מגוון תופעות, ביניהן גם עייפות ועלייה במשקל ועוד. לכן אני ממליצה לחמותך לבדוק את תפקודי בלוטת התריס שלה. אם הבלוטה אכן לא מתפקדת, ניתן לקבל את הורמוני הבלוטה בצורת תרופה בשם אלטרוקסין.
נקודה נוספת שציינת היא הפרעה בתפקודי הכבד שנראו בבדיקות הדם של חמותך. לכבד יש תפקידים רבים. הוא משתתף בחילוף החומרים, הוא מסנתז מרה, הוא מווסת את כמות הסוכר בדם, והוא מאחסן ומפרק שומנים. הכבד מסנתז חומרים חשובים לקרישת הדם ויש לו תפקיד חשוב בסילוק רעלים. משום שהכבד משתתף בכל כך הרבה פעולות, הוא גם מושפע מהרבה מאוד דברים, ביניהם זיהומים, תרופות, רעלים, תזונה, השמנה, שומנים בדם, סוכרת, מחלות אוטואימוניות (שבהן הגוף תוקף את עצמו), הפרעות גנטיות (תורשתיות), אלכוהול ועוד. לכן יש סיבות רבות שיכולות להוביל להפרעה בתפקודי הכבד.
לא ציינת אם חמותך סובלת ממחלות נוספות, לא ציינת אם היא נוטלת תרופות, לא ציינת מהי מידת שתיית האלכוהול שלה, ואם ידוע שהיו לה מחלות כבד בהווה או בעבר. גם לא ציינת אם תוצאות אלו חדשות או אם הן ידועות מזמן. אם אלה תוצאות חדשות, אני ממליצה לחזור על בדיקות תפקודי הכבד. אם אכן יש הפרעה אמיתית בתפקודי הכבד, יש לפנות לרופא המשפחה על מנת לשקול יחד איתו (הוא מכיר את המטופלת) מהי הסיבה האפשרית להפרעה.
בהצלחה
ד"ר שרון בר-שי - אינפומד