ניתוח לכריתת שקדים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/03/2010
תאריך עדכון: 13/05/2013
1 דקות קריאה
שאלה:
אני בת 20. רופא אף אוזן וגרון המליץ לי לעבור ניתוח להוצאת השקדים. אני סובלת כבר שנים כל חורף מדלקות חוזרות בגרון. השקדים שלי מוגדלים גם כשהם לא מודלקים, ולפעמים מקשים על הנשימה. האם בגיל שלי כדאי לעבור את הניתוח? עד כמה זה מסוכן?
תשובה:
ניתוח לכריתת שקדים נעשה במרבית המקרים באנשים אשר סובלים מדלקות גרון חוזרות ונשנות המצריכות טיפולים אנטיביוטיים ממושכים. בחלק מהמקרים המטופלים סובלים מסיבוכים של דלקת שקדים כגון מורסה (אבצס) פריטונסילרית, שהיא גוש של תהליך זיהומי דלקתי בסמוך לשקד, המצריך ניקוז על ידי ניתוח קטן.
סיבה נוספת ופחות שכיחה לכריתת שקדים, היא שהשקדים מוגדלים וגורמים להיצרות של דרכי האוויר העליונות, דהיינו באזור הלוע. ברוב המקרים הללו החולה סובל מנחירות ומהפסקות נשימה בשינה. המצב יותר שכיח באנשים שמנים, ואבחנת הפסקות נשימה בשינה נעשית במעבדת שינה, בבדיקה הנקראת פוליסומנוגרפיה.
ההחלטה על ניתוח נעשית לפי תדירות הזיהומים ולפי מציאותן או אי-מציאותן של הפסקות נשימה בשינה הנובעות מחסימת דרכי האוויר.
זהו ניתוח שכיח והוא נחשב לניתוח עם מעט סיבוכים, אולם בכל ניתוח יכולים להיווצר סיבוכי הרדמה וסיבוכים כגון זיהומים ודימומים. גם אין לשכוח שניתוח אינו מעלים לחלוטין את האפשרות לזיהומים בלוע: גם אנשים שעברו ניתוח לכריתת שקדים יכולים לסבול מדלקת גרון, אולם במרבית המקרים זה קורה לעתים רחוקות יותר מאשר לפני הניתוח.
לא ניתן לענות על שאלתך אם כדאי או לא כדאי לעבור את הניתוח הואיל וזו החלטה שצריכה להיעשות על ידיך יחד עם משפחתך ועם הרופא המטפל.
רפואה שלמה
ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד