טיפול מקומי לפסוריאזיס
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/04/2009
תאריך עדכון: 02/10/2013
1 דקות קריאה
שאלה:
לפני כ-8 שבועות חליתי בסטרפטוקוקוס. טופלתי בפניצילין ל-10 ימים. מייד עם ההתאוששות גיליתי נגעי עור אדומים שנראו כמו פטריית עור. רופאת המשפחה הפנתה אותי לרופא עור מפני וחשדה שזה פיטיריאזיס רוזיאה. רופא העור הסכים עם האבחנה, וטען כי כעבור כמה שבועות אר
תשובה:
אחד הטיפולים המקובלים בפסוריאזיס המוגבלת לעור הוא טיפול מקומי במשחות וקרמים המכילים סטרואידים, היות שהשפעתו של טיפול כזה מהירה. עם זאת, עם הזמן, יעילותו פוחתת. בטיפול מקומי (משחות או קרמים המכילים סטרואידים), היקף תופעות הלוואי מצומצם משמעותית בהשוואה לטיפול בסטרואידים הנלקחים דרך הפה, בהם יש סיכון לכיבי קיבה ולתופעות לוואי נוספות. עם זאת, במינון גבוה של סטרואידים בטיפול מקומי עשויות להיות גם תופעות לוואי כלליות.
חיסרון נוסף של טיפול במשחות סטרואידים הוא שעם הפסקת הטיפול, עשויה להופיע התלקחות מחדש של מחלת העור, בעיקר כאשר הטיפול ניתן במינון גבוה. מסיבה זאת, ישנם רופאי עור הנמנעים מלטפל בפסוריאזיס באמצעות משחות סטרואידליות.
ישנם מספר טיפולים מקומיים חלופיים:
פוטותרפיה (טיפול באור), בו עושים שימוש בטווח מסויים של קרינת השמש (UVA, UVB או שתיהן), מביא לשיפור בתסמינים בעור. ניתן לקבל את הטיפול במכונים מיוחדים או בים המלח.
תכשירים המבוססים על זפת (coal tar) מצמצמים את שגשוג תאי העור באזור הנגעים, וכן מפחיתים את הדלקת באזור.
נגזרות של ויטמין D, כמו דובונקס (החומר הפעיל הוא קלציפוטריול), מאיטות את שגשוג תאי העור, משטחות את הנגעים ומסירות קשקשת.
נגזרות של ויטמין A, כמו טזורקס.
אנתרלין, חומר המעכב שגשוג תאים.
תכשירים משולבים, כמו התכשיר בו את מטופלת, טקלונקס, המכיל נגזרת של ויטמין D יחד עם סטרואידים, כדי להשיג תוצאות מיטביות.
בברכה
ד"ר תהילה חג'ג' - אינפומד