דלג לתוכן

יישור שיניים (Orthodontics)

Orthodontics

מתאים לטיפול ב:

  • עששת
ד"ר יצחק דובלסקי ד"ר יצחק דובלסקי מנהל מרפאת שיניים פרטית בירושלים קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:

יישור שיניים הוא טיפול ברפואת שיניים המתמקד בבעיות במנח השיניים ובלסתות. לאופן שבו השיניים מתחברות יש השפעה על בריאות הפה. באמצעות יישור שיניים ניתן לשפר את האופן שבו השיניים העליונות והתחתונות נפגשות, וכך להפחית באופן משמעותי את הסיכון לבעיות בריאותיות בפה, לרבות חורים, דלקות חניכיים וחריקת שיניים[1]. לצד כל אלה, יישור שיניים תורם גם לאסתטיקה ועשוי לשפר את מראה הפנים.

ישנן הרבה אפשרויות ליישור שיניים בימינו – החל מרסן ועד פלטות מתכת וקרמיקה. לכל אחד יש את השימושים שלו. לרופאת או רופא שיניים המומחה באורתודונטיה יש את הידע לשקול את כל האפשרויות, בהתבסס על משתנים כמו גילך, חוסר איזון אפשרי בלסת, הבדלים בגודל השיניים ועוד[2].

מתי מתבצע

כאשר שיני החלב (השיניים הנשירות) מתחלפות בשיניים הקבועות במהלך הילדות, מתגלים לעתים ליקויים בסגר וכן יחסים לא תקינים בין הלסתות. כאשר הדבר גורם לשיניים בולטות, מסובבות, שיניים בהטיה או מחוץ לקשת וכן כאשר יש צפיפות או מרווחים בין השיניים ויחס לא תקין בין הלסתות – לרוב יהיה צורך ביישור שיניים, המוכר לרבים כגשר בשיניים.
ישנן כמה סיבות אשר גורמות לבעיות של אי סדירות בשיניים וללקויי סגר, ושבגינן יש צורך ביישור שיניים:
 

  1. הסיבה הראשונה היא תורשה, כלומר מצב שבו להורים או למישהו אחר מבני המשפחה יש יחסים לא תקינים בין הלסתות.
  2. הסיבה השנייה היא הרגלים שגרמו לצמיחת השיניים בצורה זו, בהם הרגלים מהילדות המוקדמת כמו מציצת מוצץ או אצבע.
  3. הסיבה השלישית היא מחסור של שן. המחסור יכול לנבוע מעקירה מוקדמת של שן חלבית בשל מצב של עששת או חבלה, אך גם ממצב מולד או גנטי. במקרה שהמחסור בשן לא טופל ולא הונח שומר מקום – ייתכן מצב של צמיחה לא נכונה של השיניים הנותרות.

הליקויים הללו עלולים להוביל לשלל בעיות, החל ממראה לא אסתטי של השיניים והפנים ועד לבעיות בלעיסה, הפרעות בדיבור, אי יכולת לסגור את הפה, יובש ודלקות חניכיים. בנוסף, שיניים שלא צומחות נכון הן רגישות יותר לעששת, כיוון שקשה יותר לצחצח אותן.

מתי אפשר להתחיל יישור שיניים?

במקרה של ילדים, בדרך כלל כדאי להתחיל טיפול יישור שיניים רק לאחר שרוב השיניים הקבועות של הילד צמחו. זה בדרך כלל קורה בגיל 12 בערך, אבל זה תלוי בכמה מהשיניים הבוגרות כבר צמחו, כמו גם בגדילת הפנים והלסתות של הילד. טיפול יישור שיניים למבוגרים ניתן להתחיל בכל גיל, אך אפשרויות הטיפול מוגבלות יותר. זאת ועוד, הטיפול יתאפשר רק במידה ולא קיימות בעיות בריאותיות אחרות בפה וישנה היגיינת פה טובה, שכן יישור שיניים עלול להגביר את הסיכון לעששת ולבעיות חניכיים[3].

 

לפני הטיפול

את אופן הטיפול ייקבע אורתודנט/ית וזאת לאחר ביצוע בדיקה של המטופל/ת. לצורך הבדיקה יתבצעו צילומי רנטגן וכן אנליזה ממוחשבת של היחס בין הלסתות והשיניים. בנוסף יתבצעו צילומי פנים ותבניות גבס של קשתות השיניים. משך הטיפול ייקבע גם הוא על ידי האורתודנט/ית, על פי חומרת הליקוי.[4]

אופן הטיפול

יישור שיניים מתבצע בשתי צורות: מכשירים אשר מודבקים על השיניים ומכשירים שמונחים על השיניים וניתן להסירם. מטרתם של המכשירים היא לשנות את צמיחת הלסתות על ידי שימוש בכוחות הנוצרים בתוך שרירי הלעיסה והפנים[5].

ניתן להשתמש במגוון מכשירים ליישור שיניים, ואלה כוללים[6]:
 
  • פלטות קבועות – סמכים זעירים מחוברים לחלק הקדמי או האחורי של כל שן, וקושרים אליהם חוט. הלחץ העדין הקבוע של החוט מזיז לאט את השיניים.
  • פלטה – מכשיר פלסטיק שיושב בפה ומחובר באמצעות חוטים וקפיצים להזזת שיניים, או לשמירה עליהן במקומן. בניגוד לסמכים קבועים, ניתן להוציא פלטה מהפה.
  • יישור שיניים שקוף (פלטה שקופה) – מכשיר פלסטיק שקוף המעוצב בהתאמה אישית, אשר יושב על השיניים ומזיז אותן באיטיות. אמנם בדרך כלל צריך לשים את הפלטה השקופה במשך 20-22 שעות ביממה, אך ניתן להוציא אותה בזמן האוכל או לצורך ניקוי השיניים.
  • גומיות בשיניים - גומיות קטנות הנמתחות בין הפלטה העליונה והתחתונה, כדי לייצר לכוח נוסף להזזת השיניים.
  • ניתוח - במקרים חמורים, ייתכן שיידרש ניתוח להסרת שיניים כלואות מתחת לחניכיים, או לצורך הקלה על חשיפתן. ניתוח יכול להיות שימושי גם כאשר ישנה בעיה בלסתות, או כדי לשפר את תוצאות יישור השיניים.

הטיפול הנפוץ ביותר הוא גשר בשיניים, שבו מודבקים על השיניים סמכים ממתכת (אותם ריבועים קטנים, המוכרים לכולנו), המחוברים ביניהם בחוט ועליו קפיצים שונים. החוט מוצמד למקומו בעזרת גומיות, ולכן כאשר מותחים אותן הוא גורם ללחץ על השיניים – וכך הן אט אט חוזרות למקומן הנכון.

יישור שיניים למבוגרים

בשנים האחרונות הפך יישור שיניים למבוגרים לתופעה נפוצה יותר ויותר, יחד עם שימת דגש גדולה יותר באופן כללי על כל נושא האסתטיקה. בנוסף, בשנים האחרונות התפתחו שיטות חדשניות המאפשרות יישור שיניים שקוף, וכן זמן הטיפול התקצר וחוסר הנוחות מהטיפול ירדה.

יישור שיניים שקוף

ישנן שתי שיטות עיקריות ליישור שיניים שקוף. השיטה הראשונה היא באמצעות קוביות ננעלות. בשיטה זו יש בכל קובייה מערכת שתופסת את חוט המתכת, כך שאין צורך בגומיות (שהן החיסרון הגדול של יישור השיניים הקונבנציונלי, כיוון שהן מקשות על הניקוי וגורמות לחיכוך רב). שימוש בשיטה זו מקצר את זמן הטיפול, הוא נוח יותר וכן מסייע לשיפור היגיינת הפה, שחשובה מאוד למבוגרים.

השיטה השנייה היא יישור שיניים באמצעות פולסי אוויר. בשיטה זו למעשה מרכיבים את המכשור ליישור השיניים רק בשעות הלילה, כך שאף אחד לא יכול להבחין כלל שעוברים טיפול ליישור שיניים – ומדובר למעשה ביישור שיניים בלתי נראה.

סיכונים

בעיות היגיינת שיניים – יישור שיניים לרוב מקשה על ניקוי השיניים ומגביר את הסיכוי למחלות חניכיים, עששת, כתמים ושינויי צבע. חשוב לנקות את השיניים ביסודיות לאחר כל ארוחה, לפחות פעמיים ביום[6].

פגיעה ברקמות רכות - הפלטה עשויה לפגוע בחניכיים או בלחיים ולפצוע אותן[6].

הישנות - השיניים המתוקנות יכולות לזוז שוב לאחר הסרת הפלטה[6].

קושי להתרגל - יישור שיניים לוקח זמן רב ולעיתים תיתכן תחושה של חוסר נוחות. כמו בכל דבר חדש, ייתכן שייקח זמן להסתגל לפלטה וללמוד כיצד לטפל בה[7].

החמרת בעיות - יישור שיניים אינו מתאים לאנשים עם שיניים וחניכיים לא בריאות. מעבר לשמירה על ניקיון השיניים, יש להימנע מכמה מאכלים ומשקאות, כגון משקאות מוגזים, ממתקים קשיחים, מסטיק ומזונות דביקים אחרים, שכן הדבר עלול להוביל לכתמים על השיניים או לעששת[7].

בקרב אנשים הפעילים בספורט הכולל מגע גופני, ייתכן ויהיה צורך במגני חניכיים מיוחדים[4].

תוצאות

יישור שיניים יכול לעזור לשפר את המראה וגם את המנשך. זה יכול לעזור גם במקרים של בעיות בדיבור, בנשימה ובלעיסה. שיניים ישרות יכולות למנוע נזקים עתידיים כתוצאה מנשיכה לא טובה, למנוע בלאי שיניים ולשפר את בריאות הפה[7].

במקרים מסוימים יהיה צורך בשימור לאחר טיפול יישור שיניים פעיל – לשמור את השיניים במקומן החדש כדי שלא תתרחש הישנות. שלב זה נקרא קיבוע – שמירה על השיניים במצב המושג על ידי יישור שיניים, תוך כדי ריפוי רקמות החניכיים והעצם מסביב לשיניים. קיבוע זה נעשה באמצעות פלטה שניתן להסיר או לקבע במשך חלק מהיום או באופן קבוע, בהתאם להמלצת האורתודנט/ית[5].

    רופאים בתחום

    כירורגיה פלסטית
    ד"ר טלי פרידמן מומחית לכירורגיה פלסטית לעיצוב הגוף, בעלת המרכז הבינלאומי לעיצוב הגוף המתמחה בפתרונות כירורגיים ואסתטיים מקיפים
    קראו עליי עוד
    רפואה משלימה
    רוית גורי מטפלת בכירה ברפואה סינית מסורתית ועתיקה ותזונה מקרוביוטית, מטפלת מומחית בליווי אונקולוגי, טיפול בנשים ובבעיות עיכול, מטפלת משנת 2004 בדיקור ותזונה
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא יישור שיניים

    שיקום הפה גם במקרים של מחסור בעצם: מה חשוב לדעת על שתלים קצרים
    שיקום הפה גם במקרים של מחסור בעצם: מה חשוב לדעת על שתלים קצרים
    ד"ר זכי ריינר מאת: ד"ר זכי ריינר 02/03/2023

    מהם שתלים קצרים, אילו סוגים של שתלים קצרים קיימים, באילו מקרים השימוש בהם הכרחי ומה היתרונות המרכזיים בשתלים אלו על... לכתבה המלאה

    יישור שיניים שקוף או פנימי: כל השיטות - והיתרונות
    יישור שיניים שקוף או פנימי: כל השיטות - והיתרונות
    ד"ר אוריאל בלוך מאת: ד"ר אוריאל בלוך 03/10/2018

    בשנים האחרונות, יישור שינים הפך לתהליך נפוץ בקרב מבוגרים, זאת בשל התפתחות של שיטות שונות ליישור שיניים שקוף. שיטות ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו