דלג לתוכן

טיפול באנורקסיה (Anorexia treatment)

Anorexia treatment

מתאים לטיפול ב:

  • בעיות אכילה
  • אנורקסיה נרבוזה
המומחים של Infomed מסבירים:

אנורקסיה היא הפרעת אכילה המאופיינת בסירובו של הפרט להגיע ל- או לשמור על - משקל גוף תקין, תוך נקיטת פעולות אקטיביות להפחתה במשקל או למניעת השמנה, כדוגמת הגבלה קיצונית של צריכת המזון, ביצוע פעילות ספורטיבית אינטנסיבית ו/או שימוש במשלשלים וייזום הקאות. הסובלים מאנורקסיה מאופיינים בליקוי בדימוי הגוף המביא אותם להעריך באופן מוגזם את משקל גופם ולעסוק בו, בקלוריות ובתפריט התזונה באופן אובססיבי. בהתאם, אנורקסיה נוטה להשתלט על חיי הלוקים בה ולגרום לפגיעה משמעותית בתפקוד בהיבטי חיים שונים וביניהם, כמובן, התחום הבריאותי: אנורקסיה מביאה לפגיעה במערכות הגוף הפנימיות, נשירת שיער, ריח רע מהפה, פגיעה בשיניים, שיבושים במחזור החודשי בקרב נשים ובמקרים קיצוניים אף יכול להיגרם מוות בשל תת משקל. לאחר שהתפתחה אנורקסיה, קשה מאוד "להיגמל" מהצורך בירידה במשקל ולכן מרבית הסובלות ממנה נזקקות לסיוע נפשי. לרוב יש צורך בשילוב בין מספר שיטות טיפול.

טיפול באנורקסיה באמצעות פסיכותרפיה

טיפול באנורקסיה באמצעות פסיכותרפיה מבוסס על ההנחה כי קשיים רגשיים עומדים בבסיס התסמינים האנורקטיים ועיסוק היתר באכילה ובמשקל. אנורקסיה יכולה להתפתח כאשר חסרות דרכים חלופיות לנסח ולבטא את המצוקה הרגשית. כך, למשל, העיסוק באוכל יכול לשמש כתחליף לעיסוק במוקד המצוקה הרגשית עצמו, להקנות תחושת שליטה וכן לאפשר ביטוי של כעס כלפי העצמי וכלפי הסביבה. עם הזמן, הפרט הולך ומתרחק מגורמי המצוקה המקוריים והעיסוק במשקל הופך בפני עצמו למוקד קושי בעל מאפיינים התמכרותיים. בהתאם לתפיסה זו, טיפול פסיכותרפויטי באנורקסיה מתמקד בהבנת הגורמים אשר גרמו למצוקה במקור ובמקביל עוסק בהתמודדות עם הדפוסים והרגלי האכילה ההרסניים המאפיינים את האנורקסיה.

טיפול באנורקסיה באמצעות טיפול תרופתי

לרוב, טיפול באנורקסיה באמצעות טיפול תרופתי בלבד אינו יעיל דיו מאחר והתרופות אינן משפיעות על מאפייני ההפרעה כמו דימוי הגוף, הפרפקציוניזם והעיסוק האובססיבי במשקל. יחד עם זאת, טיפול תרופתי יכול לסייע בטיפול בסימפטומים נלווים ובכן מצבים נפשיים אחרים העומדים בבסיס האנורקסיה כמו דיכאון, חרדה ואובססיביות. לכן, טיפול תרופתי באנורקסיה תמיד יתבצע כתוספת לטיפול באנורקסיה באמצעות פסיכותרפיה ולא כטיפול בלעדי.

טיפול באנורקסיה במסגרת משפחתית

פעמים רבות אנורקסיה מתפתחת על רקע קשיים משפחתיים, במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים. במקרים מסוימים הנער/ה מפתח את הסימפטום, באופן לא מודע, כדי להסיח את הדעת מקשיים נוספים במשפחה ובמקרים אחרים אנורקסיה מתפתחת מתוך צורך להעביר מסר של מצוקה. כמו כן, בני נוער החווים הורות חודרנית ושתלטנית עשויים להשתמש באכילה כדי לסמן גבול ולהשיב שליטה לחייהם- "זה הגוף שלי ואני אחליט מה נכנס אליו ומה לא". בהתאם, לעיתים קרובות טיפול באנורקסיה כולל גם טיפול משפחתי, אשר שואף לסייע לבני המשפחה להתמודד עם ההפרעה, לשפר את דפוסי התקשורת ולבטא במילים את הקשיים שבוטאו עד כה באמצעות ההרעבה העצמית.

טיפול באנורקסיה בעזרת דיאטנית

כפי שצוין, אנורקסיה גורמת לפגיעה תפקודית מקיפה, לבעיות בריאותיות ולעיתים אף לסכנת חיים. בשל כך, טיפול באנורקסיה אינו מתמקד באופן בלעדי בגורמי העומק שהביאו לאנורקסיה, אלא מסייע גם בתהליך החזרה להרגלי אכילה תקינים המבוססים על תפריט מאוזן. בהתאם לצורך זה טיפול באנורקסיה לרוב מלווה גם בפגישות עם דיאטנית בעלת ידע בתחום הפרעות האכילה. היבט טיפולי זה מסייע בהרכבת תפריט אשר יאפשר להגיע למשקל גוף תקין באופן המותאם ביותר ליכולותיו/ה, קשייו/ה והעדפותיו/ה של המטופל/ת.

טיפול באנורקסיה במסגרת אשפוז או אשפוז יום

הטיפול באנורקסיה יכול להתקיים במסגרות טיפוליות שונות, בהתאם לחומרת הבעיה- החל מטיפול אמבולטורי בקליניקה פרטית, דרך מסגרת של אשפוז יום (שהייה במחלקה בשעות היום בלבד) ועד לאשפוז פסיכיאטרי מלא. טיפול באנורקסיה במסגרת אשפוזית מתאים למצבים בהם רמת החומרה של האנורקסיה היא גבוהה ולכן מהווה סכנה בריאותית, התפתחותית, במקרה ומדובר בקטינים, או כאשר האדם עצמו חש כי הוא מתקשה לשלוט בהפרעה וזקוק למסגרת טיפולית אינטנסיבית יותר. טיפול באנורקסיה במסגרת אשפוז כולל השגחה ומעקב על הרגלי האכילה כמו גם מערכת טיפולית מקיפה, הכוללת טיפול פרטני וקבוצתי, מפגשים עם דיאטנית ועבודה על בניית הרגלי חיים אשר אינם סובבים סביב האכילה והמשקל.

    רופאים בתחום

    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
    קראו עליי עוד
    עור ומין
    ד"ר קרן בן ארי - מעוז מומחית ברפואת עור
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו