דלג לתוכן

תרופות נגד דיכאון וחרדה, נוגדי דיכאון וחרדה (Antidepressant drug)

הפרעות נפשיות
2 דקות קריאה


היום, כאשר למעלה מ-50 מיליון איש משתמשים בפרוזאק ובפיתוחים שונים של התרופה, קשה להאמין שעד שנות ה-50' לא היו תרופות לטיפול בדיכאון וחרדה. דיווחים על דיכאון קיימים כבר בתנ"ך והיום הוא זוכה לתואר "השפעת של הפסיכיאטריה".


דיכאון שייך לקבוצה המכונה קבוצת הפרעות מצב רוח ומתייחס לקבוצת סימפטומים בדרגות חומרה שונות כדוגמת עצב, ייאוש, פסימיות, היעדר הנאה ועניין בפעילויות ואנשים שהיו משמעותיים בעבר, שינויים בהרגלי השינה והאכילה, מחשבות על מוות ולעיתים אף נסיונות אובדניים.

חלק מהאנשים הסובלים מדיכאון מצליחים להיעזר בטיפולי פסיכותרפיה כגון טיפול דינמי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי. אולם במצבים של דיכאון קשה, פגיעה תפקודית, סכנה אובדנית או דיכאון אשר איננו חולף בעקבות טיפול פסיכולוגי מתאים, תרופות נגד דיכאון או תרופות פסיכיאטריות אחרות עשויות להוות פתרון יעיל. תרופות אלה ניתנות במסגרת ייעוץ פסיכיאטרי עם מומחה, ובמקרים מסוימים גם על ידי רופא המשפחה. 

מחקרים רבים מצביעים על כך שהטיפול היעיל ביותר לדיכאון הינו שילוב בין תרופות נגד דיכאון לפסיכותרפיה. 
 

צילום: Shidlovski | Shutterstock

תרופות נגד דיכאון - כיצד הן פועלות?

ישנם גורמים שונים המשפיעים על התפתחות דיכאון כגון גורמים פסיכולוגיים ופסיכו-סוציאליים שהינם בעלי השפעה משמעותית וכן גורמים הקשורים לתפקוד הנוירו-כימי במח שלהם השפעה משמעותית לא פחות. במוחנו קיימים חומרים כימיים המכונים נוירוטרנסמיטורים ואחראיים על העברת מידע בין תאי העצב. לחומרים כימיים אלו יש השפעה מכרעת על מגוון הרגשות שאנו חווים ועל ההתנהגות שלנו. טיפולים תרופתיים מתפתחים כאשר אנשי מחקר מצליחים לזהות ( אם במקרה או אם בטעות) את הקשר בין נוירוטרנסמיטורים מסוימים להפרעות רגשיות או התנהגותיות ספיציפיות. שלושת הנוירוטרנסמיטורים המרכזיים המשפיעים על מצב רוחנו הינם סרוטונין, נוראפינפרין ודופאמין. בהתאם לכך, תרופות נגד דיכאון מתערבות בפעולתם של נוירוטרנסמיטורים אלו אשר פעילותם אינה מאוזנת במצבי דיכאון.

נוגדי דיכאון וחרדה הם שם כולל למעשה למספר קבוצות תרופות, אשר המרכזיות בהן הן:

SSRI - תרופות נגד דיכאון אשר מתמקדות באיזון פעילות הסרוטונין ואשר מומלצות לטיפול בדיסטימיה, דיכאון קליני ודיכאון מלווה בחרדה. בקבוצה זו נכללות תרופות כגון פרוזאק, ציפרלקס, פריזמה, רסיטל ועוד. השימוש בתרופות אלו נפוץ ביותר עקב מיעוט תופעות הלוואי והיותן מתונות גם במקרים בהם הן מופיעות.

SNRI - תרופות נגד דיכאון המכוונות לאזן את פעילות המערכת הנוראפינפרינית ואשר יעילות לטיפול במצבי דיכאון קליני ודיכאון המלווה בפגיעה בתפקוד המיני. בקבוצה זו נכללות תרופות כאדרונקס ודפרקסן ויש הטוענים כי תרופות אלו מאופיינות בפחות תופעות לוואי ביחס לתרופות מקבוצת ה- SSRI וה- SSNRI.

SSNRI - תרופות נגד דיכאון אשר משפיעות על פעילות הסרורטונין והנוראפינפרין ויעילות במיוחד למצבי דיכאון קליני ודיכאון המלווה בסימפטומים של חרדה. בקבוצה זו נכללות תרופות כגון אפקסור, רמרון ואנפריל. השימוש בתרופות אלו נפוץ אף הוא מסיבות דומות לשימוש הנפוץ ב- SSRI.
 
מעכבי MAO - נוגדי דיכאון המבוססים על פירוק האנזים המפרק סרוטונין ונוראפינפרין וכך מנטרלים את פעילותם הנורמטיבית. לתרופות אלו תופעות לוואי והן מצריכות תפריט דיאטה נוקשה, על כן הבחירה בהן נעשית בדרך כלל במצבים של דיכאון עמיד אשר אינו מגיב לטיפולים אחרים.

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אריאל דינבר
ד"ר אריאל דינבר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
מומחה ליישור שיניים
 אסף מור (Dipl CM)
אסף מור (Dipl CM) רפואה סינית
5.0
( 20 חוות דעת )
"מקצועי ונעים מאוד"
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
4.9
( 18 חוות דעת )
"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו