- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- תרופות נוגדות דיכאון
תרופות נוגדות דיכאון (Antidepressants)
Antidepressants
המומחים של Infomed מסבירים:
מה זה תרופות נוגדות דיכאון
תרופות נוגדות דיכאון כוללות כמה סוגים של תרופות לטיפול בדיכאון. למרות שתרופות נוגדות דיכאון לא יכולות לרפא דיכאון, הן יכולות להפחית את התסמינים. במידה והשימוש בתרופה נגד דיכאון לא מביא להקלה על התסמינים או שמופיעות תופעות לוואי, ייתכן שיהיה צורך לנסות תרופה אחרת. מאחר שיש סוגים רבים של תרופות נוגדות דיכאון, רוב הסיכויים שיהיה ניתן למצוא תרופה אחרת שתתאים[1].צילום: depositphotos | motortion
איך תרופות נוגדות דיכאון עובדות
עדיין לא ידוע בדיוק מה המנגנון של תרופות נוגדות דיכאון. ההשערה היא שהן מגבירות את רמות הנוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים במוח) כגון סרוטונין ונוראדרנלין, המשפיעים על מצב הרוח והרגש. נוירוטרנסמיטורים גם יכולים להשפיע על סיגנלים של כאב שנשלחים על ידי העצבים, מה שיכול להסביר למה תרופות נוגדות דיכאון מסוימות גם מקלות על כאב כרוני[2].מטרת הטיפול
תרופות נוגדות דיכאון יכולות לטפל בתסמינים של דיכאון כדי להגיע לאיזון, אך הן לא מטפלות בגורמים לדיכאון. זו הסיבה שנהוג בדרך כלל לשלב תרופות עם טיפול נפשי אחר כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, פסיכותרפיה, טיפול פסיכולוגי ועוד.למי תרופות נוגדות דיכאון יכולות לעזור
תרופות נוגדות דיכאון הן סוג של תרופה המשמשת לטיפול בדיכאון קליני. עם זאת, תרופות אלו משמשות לטיפול גם במספר מצבים אחרים לרבות OCD, הפרעת חרדה, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ולעיתים אף לכאב כרוני[2].סוגים של תרופות נוגדות דיכאון
[3]ישנם סוגים רבים של תרופות נוגדות דיכאון. רופא/ת משפחה או פסיכיאטר/ית בדרך כלל ימליצו תחילה על תרופות נוגדות דיכאון מהדור החדש מכיוון שהן כרוכות בפחות תופעות לוואי בהשוואה לתרופות מהדור הישן יותר.
מרבית התרופות נוגדות דיכאון מהדור החדש שייכות לאחת משלוש הקבוצות הבאות:
- SSRI - מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים.
- SNRI - מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפינפרין.
- נוגדי דיכאון א-טיפיקליים - תרופות נוגדות דיכאון חדשות יותר שאינן מתאימות לקבוצות האחרות.
אם תרופות נוגדות דיכאון אלו לא עוזרות, ייתכן ויומלץ על תרופות נוגדות הדיכאון ישנות יותר. הסוגים הוותיקים כוללים נוגדי דיכאון טריציקליים וטטרהציקליים (TCA) ומעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI). למרות שתרופות אלו עלולות לגרום לתופעות לוואי חמורות יותר, השפעתן החיובית על המצב הנפשי לעיתים עולה על הסיכונים במקרים מסוימים.
מהלך הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון
תרופות נוגדות דיכאון ניתנות במרשם בלבד ולרוב על ידי רופא/ת משפחה, פסיכיאטר/ית או רופא כאב.התרופות מגיעות בדרך כלל בצורת קפליות לבליעה. במרבית המקרים בתחילת הטיפול יש לקחת תרופה נוגדת דיכאון במינון נמוך מאוד בהתאם להמלצת הרופא/ה. עם הזמן המינון יעלה בהדרגתיות עד להתאמת המינון הנכון למטופל/ת שיתבטא בשיפור התסמינים. חשוב לדעת שהשפעת התרופה יכולה לקחת מספר שבועות, שבהן לא חווים שיפור בתסמינים[4].
הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון נמשך בדרך כלל מינימום חצי שנה מהרגע שחל שיפור בתסמינים. עם זאת, במידה ומדובר במצב נפשי חוזר, כרוני או חמור, ייתכן שיומלץ על נטילת התרופה לזמן לא מוגדר[4].
הפסקת הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון
[5]תרופות נוגדות דיכאון פועלות על ידי שינוי רמות המוליכים העצביים במוח (נוירוטרנסמיטורים), מה שגורם לנוירונים להסתגל בסופו של דבר לרמה הנוכחית של הנוירוטרנסמיטורים במוח. תסמינים קלים עד חמורים עלולים להופיע אם הרמה משתנה בצורה חדה ומהירה מדי. לכן, אין להפסיק את הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון ללא אישור והנחייה של הרופא/ה. הפסקה שאינה הדרגתית עלולה להוביל לתופעות לוואי קשות, וגם אם הן לא מסוכנות בהכרח מבחינה רפואית, הן עלולות להיות מאוד לא נעימות.
לצד זאת, לעיתים גם היגמלות הדרגתית מהתרופה עלולה להוביל לתופעות לוואי שיופיעו בדרך כלל תוך ימים עד שבועות מסיום הטיפול. תסמינים של הישנות הדיכאון, עם זאת, מתפתחים בדרך כלל מאוחר יותר ובהדרגתיות.
תסמיני הפסקת הטיפול לרוב כוללים מצבים גופניים כגון סחרחורת, תסמינים דמויי שפעת ותחושות מוזרות. כאמור, תסמיני הפסקת הטיפול צפויים להיעלם, אך אם הם נמשכים יותר מחודש ומחמירים, ייתכן שמדובר בהישנות הדיכאון ויש לפנות לרופא/ה.
תופעות לוואי לתרופות נוגדות דיכאון
[6]כמו כל הטיפולים, גם לתרופות נוגדות דיכאון יכולות להיות תופעות לוואי. במרבית המקרים לא מדובר בתופעות הלוואי חמורות מספיק כדי שיהיה צורך להפסיק ליטול אותן. יש אנשים שאינם חווים תופעות לוואי כלל. עם זאת, במקרים אחרים עלולות להופיע תופעות לוואי שונות, ולכן חשוב לעדכן את הרופא/ה בכל שלב ומצב. הנה כמה מתופעות הלוואי הנפוצות:
- כאבי ראש וסחרחורת.
- בחילות.
- עלייה במשקל.
- חרדה או אי שקט.
- הפרעות שינה או עייפות יתר.
- הפרעות בתפקוד המיני כגון ליבידו נמוך או הפרעות באורגזמה.
חלק מתופעות הלוואי משתפרות ככל שהגוף מתרגל לתרופה.
קיים סיכון להחמרת המצב הנפשי של המטופל/ת בתחילת הנטילה של תרופות נוגדות דיכאון. אנשים מסוימים, ובעיקר ילדים וצעירים, עלולים לחוות עלייה במחשבות אובדניות בתחילת הטיפול. זה בדרך כלל נפתר עם הזמן, כשהתרופה מתחילה לפעול.
תוצאות הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון
למרות שכל אחד מגיב לתרופות בצורה שונה, תרופות נוגדות דיכאון נחשבות לטיפול יעיל. מחקרים מראים ש-40-60% מהאנשים שלקחו SSRI או SNRI בגלל דיכאון חוו הקלה בתסמינים בתוך 6-8 שבועות. עוד עולה כי ככל שהדיכאון חמור יותר, כך היתרונות של תרופות נוגדות דיכאון עשויים להיות גדולים יותר[7].[2] https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/medicines-and-psychiatry/antidepressants/overview/
[4] https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9301-antidepressants-depression-medication#procedure-details
[7] Depression: Learn More – How effective are antidepressants? [Updated 2024 Apr 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361016/
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
מחלות קשורות
- דיכאון קליני
- חרדה, הפרעת חרדה
- דיכאון
-
בדיקות קשורות
- אבחון פסיכיאטרי
- אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- פסיכותרפיה
- טיפול רגשי למבוגרים
- התמודדות אובדן
- התמודדות עם לחץ
- טיפול פסיכיאטרי