דלג לתוכן

טיפול באומנות לילדים (Art Therapy for Children)

Art Therapy for Children

מתאים לטיפול ב:

  • חרדה, הפרעת חרדה
  • הפרעת דחק פוסט טראומטית, PTSD
המומחים של Infomed מסבירים:

מה זה טיפול באומנות לילדים

טיפול באמנות, המכונה גם טיפול באמנות חזותית, הוא פסיכותרפיה לילדים באמצעות יצירת אמנות פעילה ויישום תיאוריות פסיכולוגיות. טיפול באומנות לילדים נעשה בהנחיית מטפל/ת מקצועי/ת באמנות לצורך שיפור קוגניטיבי ותפקודים מוטוריים, הערכה עצמית ומודעות עצמית, חוסן רגשי, כמו גם לשפר מיומנויות חברתיות, להפחית ולפתור קונפליקטים, מצוקות ומצבים חברתיים[1].

ציור של ילדה מגירים ומקלות על הרצפה, טיפול באומנות לילדים
צילום: depositphotos | tomeqs

מטרת הטיפול

לילדים רבים קל יותר לבטא את רגשותיהם באמצעות ציור או צורות אחרות של יצירה מאשר באמצעות מילים. מטפל/ת באמנות עושה שימוש ביצירה של הילד/ה כדי להבין טוב יותר את התגובות הרגשיות והמחשבות של המטופל/ת. אמנות הנוצרת בהקשר של מערכת יחסים טיפולית עוזרת לילדים/ות לעסוק בחקירה עצמית ולתקשר באמצעות ביטוי יצירתי. טיפול באמנות לילדים למעשה מעודד יצירת אובייקט מוחשי שבאמצעותו המטפל/ת באמנות מסייע לילדים/ה להתבטא באופן חזותי ולתעד חוויות, תפיסות, רגשות ודמיון[2].

למה/למי זה יכול לעזור

טיפול באמנות מתאים לילדים שהושפעו מחוויות קשות, ממחלות ו/או ממוגבלות כלשהי. אין צורך בכישרון או במיומנות באמנות כלשהי כדי להפיק תועלת מטיפול באמנות[3].

מהלך הטיפול

בתוך חדר הטיפולים יוצעו מספר טכניקות ליצירה כגון ציור, צביעה, טביעות אצבע, פיסול, צילום ועוד. לאחר שהילד/ה יוצר אמנות, ניתן לנתח ביחד את היצירה ואיך זה גורם לו או לה להרגיש. באמצעות אנליזה זו ניתן להגיע לנושאים ולקונפליקטים שעשויים לשפוך אור ולהשפיע על המחשבות, הרגשות והתנהגויות של הילד/ה[4].

חלק מהדינמיקה שנוצרת במהלך היצירה מבוססת על המאפיינים הבאים[2]:
  • תקשורת לא מילולית – ישנם ילדים המתקשים לבטא מחשבות, תחושות, רגשות או תפיסות, ואמנות היא דרך המאפשרת לבטא את מה שקשה להגיד במילים. למשל ילדים שחוו התעללות, יכולים לספר בלי לדבר במידה והם מתקשים או חוששים לדבר על אירועים או רגשות ספציפיים.
  • צמיחה ופיתוח - ביטוי אמנות כגון ציורים, יכולים לספק מידע על התפתחות הילד/ה, בעיקר בקרב בני ובנות 10 ומטה. לדוגמה, הבדלים בהתפתחות האמנותית יכולים לעזור להבין (עד נקודה מסוימת) משהו על החוויות הרגשיות של הילד/ה, הקוגניציה והחושים שלו/ה. טיפול באמנות לילדים בדרך כלל מוסיף מידע רב ערך על התפתחות הילד/ה שלא תמיד ניכר באמצעות טיפול בשיחות בלבד.
  • ויסות עצמי - פעילויות המבוססות על אמנות, בהקשר טיפולי, עשויות לתרום לוויסות הרגשי של הילד/ה. ככל הנראה מאפיינים חושיים מסוימים הקשורים ליצירת אמנות עוזרים בשיפור מצב הרוח ובהרגעת הגוף והנפש, במיוחד בקרב ילדים שחוו אירועים טראומטיים.
  • סיפור - טיפול באמנות מאפשר ביטוי מטאפורי באמצעות ביטוי אמנותי. אחת החוזקות של גישה זו היא היכולת לעודד ולשפר נרטיבים. באמצעות ציור, קולאז' או כל אמנות פלסטית אחרת, ניתן להמציא סיפור מלא דמיון בתמיכת ובהנחיית המטפל/ת, נרטיב שיהווה אפשרות לשחרר לאט ובצורה בטוחה את החוויות ו/או הטראומות שהמטופל/ת רוצה לחשוף.
  • חיבור – כמו כל פסיכותרפיה, טיפול באומנות לילדים מבוסס על מערכת יחסים עם איש מקצוע. מאחר שהטיפול כרוך באמצעים חווייתיים וחושיים, בין המטפל/ת והילד/ה נוצר קשר. מצב זה מאפשר תיקון התקשרות ויחסים מוקדמים אצל הילד/ה, כך שהמוח מאמץ דפוסים חדשים וחיוביים יותר.

סיבוכים אפשריים

כמו כל פסיכותרפיה, גם טיפול באומנות לילדים עלול לגרום נזק אם אינו נעשה על ידי איש או אשת מקצוע מומחה בתחום. השפעות שליליות אפשריות כוללות[5]:
 
  • עלייה ברמת החרדה או הסטרס.
  • הצפה רגשית מבלי לעשות עיבוד יעיל.
  • קושי עם הפסקה פתאומית של הטיפול.
  • תחושה של חוסר כישרון ביצירה (למרות שלא נדרש כל כישרון אמנותי לצורך טיפול).
  • אי הצלחה של הטיפול, המגבירה את מצוקת המטופל/ת.

תוצאות הטיפול

טיפול באמנות לילדים יכול להועיל במגוון רחב של הפרעות נפשיות ומצוקות פסיכולוגיות. במקרים מסוימים יומלץ לשלב טיפול זה עם טכניקות פסיכותרפיה אחרות כגון טיפול קבוצתי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT . [6]

    רופאים בתחום

    טיפול מיני / סקסולוגיה
    דלית ויינטראוב ייעוץ וטיפול זוגי-מיני
    קראו עליי עוד
    פסיכותרפיה
    עופר פארן מטפל בילדים נוער ומבוגרים
    קראו עליי עודלקביעת תור
    פסיכולוגיה התפתחותית
    נורית שמיט קלנדרוב
    5.0
    ( 17 חוות דעת )
    "נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
    קראו עליי עודלקביעת תור

    שאלות מתוך פורום נסיון

    בניהול ד"ר יאנה - בדיקה קורן
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו